Na TdF mieri Ineos a Jumbo - Visma s viacerými lídrami, Evenepoel udrie na Giro

14.7.2020, 06:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Pred štartom obnovenej sezóny WT zoskupenia prezrádzajú stratégiu, akou sa budú prezentovať na najdôležitejších podujatiach. Ineos a Jumbo - Visma zoberú na TdF to najlepšie, čím disponujú. Podľa riaditeľa pretekov to vytvorí nevyspytateľné momenty. Remco Evenepoel môže na Gire prekvapiť a Nairo Quintana znovu našiel radosť z cyklistiky.
 
 
Konečne útočná Tour?
 
Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme ohľadom organizácie najväčšieho podujatia na svete hovorí stále to isté. Vzhľadom na vývoj pandemickej situácie bude až v auguste známe, aké bezpečnostné a hygienické opatrenia bude treba zaviesť. Prezradil, že od roku 2016, od teroristických útokov v Nice, disponujú manuálom, ako kontrolovať fanúšikov na pretekoch a ako ich dostať v obmedzenom množstve za prísnych podmienok na podujatie. Francúzska vláda od nich vyžaduje, aby boli pripravení na prísnu reguláciu a aj voľný priebeh podujatia. Všetko sa uvidí len podľa toho, ako sa bude odvíjať situácia ohľadom koronavírusu.
 
Christian Prudhomme sa teší na TdF aj po športovej stránke, lebo tímy privezú to najlepšie, čo majú k dispozícii. Čím viac elitných jazdcov na trati, tým budú preteky atraktívnejšie. "Nepochybujem, že tohtoročná edícia bude výnimočná aj pre šampiónov, ktorý už vybojovali žltý dres. Každý bude chcieť vyhrať a preteky pozdvihne mimoriadna štartová listina. Motivovaní nebudú len lídri, ale aj pretekári, ktorí inak partia do nižšej výkonnostnej kategórie. Viaceré celky budú mať k dispozícii viacero lídrov a čo sa stane, ak ďaleko pred cieľom zaútočí napríklad Geraint Thomas alebo niekto z tímu Jumbo - Visma? Trasa je skutočne navrhnutá tak, aby sa s útokom nečakalo len na cieľový kopec," povedal riaditeľ pretekov, ktoré sa snažia nabúrať jazdu na istotu zo strany viacerých celkov, ktoré sa boja riskovať počas Starej dámy.
 
 
tour 19 etapa 07 peloton asofab
Ilustrák z Tour 2019 (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Dotiahol sa Jumbo - Visma na Ineos?
 
Útok na žltý dres avizujú najmä Jumbo - Visma a Ineos, pričom v obidvoch týchto zoskupeniach platí, čo povedal Christian Prudhomme. Dvaja hlavní konkurenti sa môžu oprieť o viacero lídrov, čo zmení dynamiku pretekov. Holandský celok berie na TdF Rogliča, Dumoulina a Kruijswijka a posledne menovaný s tým nemá najmenší problém. "Všetci traja veríme, že môžeme vyhrať. Pre vedenie tímu ani nebude dôležité, kto z nás by napokon získal žltý dres. Jeden z nás sa postupne ukáže ako najsilnejší a tomu sa musíme všetci podriadiť. Iba tak uspejeme. Tour sa rozhodne len v treťom týždni a všetci traja sa chceme objaviť na konci pretekov v silnej forme a vysoko v klasifikácii. Verím tomu, že potom musíme byť úspešní. Celý tím bude poskladaný tak, aby sme sa my traja sústredili len na svoju prácu a rozbalili to v rozhodujúcej fáze pretekov," hovorí Steven Kruijswijk, ktorý pristal s Rogličom a Dumoulinom na zaujímavú taktiku. Ak bude medzi nimi naozaj rozhodovať len výkonnosť, Jumbo - Visma môže skutočne vyzvať na férový súboj tím Ineos.
 
V britskej zostave si zopakujú ročník 2018, keď spolu jazdili na francúzskej GT Bernal, Thomas a Froome. Aj z celku Ineos prichádzajú správy, že až na trati sa ukáže, kto je z nich najsilnejší a kto by mal dostať podporu celého tímu. Spravodlivú taktiku však môžu rozobrať na kúsky ambície spomínaných cyklistov a do popredia sa dostáva najmä Chris Froome, či po prestupe do celku Israel Start-Up sa úplne podriadi tímovým rozhodnutiam. "Pripúšťam, že po oznámení jeho odchodu z nášho tímu sa objavujú otázky, či sa nezmení jeho pozícia u nás. Nevidím najmenší dôvod, prečo by sa tak malo stať. Chceme vyhrať Tour a ak bude Chris najsilnejší, získa žltý dres. To, že od nás odchádza, to nijako nemôže ovplyvniť. Ak chceme byť úspešní, musíme byť jednotní ako nikdy, lebo konkurencia bude veľmi silná," uvedomuje si vážnosť situácie Servais Knaven, jeden zo športových riaditeľov celku.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Môžeme čakať prekvapenia
 
Na najdôležitejšie preteky sezóny sa chce čo najlepšie pripraviť aj celok Groupama - FDJ, ale športový riaditeľ celku Philippe Mauduit hovorí, že to nie je jednoduchá záležitosť. Kým v predchádzajúcich ročníkoch vedeli v dostatočnom predstihu, ktorí ôsmi borci pôjdu na Tour, teraz vybrali väčšiu skupinu a kvôli dlhej prestávke, menšiemu počtu prípravných pretekov určia nomináciu len tesne pred TdF. Nebudú prekvapení, ak sa v nej objavia aj neočakávané mená. "Každý vie, že to bude špeciálne edícia. Najlepší jazdci budú vždy najlepší, ale kvôli pandémii môžu v rozhodujúcich momentoch zlyhať či stratiť zbytočný čas. Na druhej strane menej známi alebo mladí jazdci sa tým môžu oveľa lepšie vyrovnať a na konci pretekov sa nachádzať na vysokých pozíciách. Nikto nevie, čo nás čaká," hovorí o nepríjemných časoch Philippe Mauduit. Tím FDJ bude jazdiť len s jedným lídrom na poradie, Thibautom Pinotom, a ani taký skúsený odborník ako Mauduit nevie povedať, či to bude na francúzskej GT výhoda oproti konkurencii.
 
Keď Remco Evenepoel ohlásil, že v tomto ročníku sa predstaví na Gire, málokto očakával, že hneď pri svojom debute na Grand Tour sa bude chcieť sebavedomým spôsobom otestovať ako jazdec na celkové poradie. V dôsledku pandémie a nepredvídateľných udalostí v reštartovanej sezóne, môže byť práve belgický jazdec tým prekvapujúcim elementom, ktorý na Gire vyzve na priamy súboj Nibaliho, Carapaza, Fuglsanga či Majku. Pretekár tímu Deceuninck - Quick-Step nič nepodceňuje a bol si prezrieť dôležité etapy posledného týždňa na talianskom podujatí. Časovku jednotlivcov a stúpanie Piancavallo. "Bolo to prospešné nielen pre mňa, ale aj tím. Vieme, čo nás bude čakať v októbri. Nebudem klamať, je to náročná trasa, ale veľmi mi pomohlo, že som si to mohol otestovať," nechal sa počuť Evenepoel, ktorý tak svoju účasť na Gire berie veľmi vážne.
 
 
evenepoel duhovy swpicsab
Remco Evenepoel (© SWPics / Yorkshire 2019)
 
 
Quintana potrebuje Barguila
 
Jeden z favoritov na žltý dres Nairo Quintana sa po kolízii s automobilom už znovu pustil do tréningu a nič nebráni tomu, aby sa potrebne pripravil na Starú dámu. Aktuálny víťaz Paríž - Nice sa dostal v tomto roku do vynikajúcej formy a jeho bývalý mládežnícky tréner Luis Fernando Saldarriaga vie prečo. "Znovu získal radosť z cyklistiky, ktorá mu chýbala v Movistare. Obnovil svoje stratené sebavedomie, že je opäť lídrom. Myslím si, že v tomto roku bude veľmi konkurencieschopný, lebo si verí," povedal na jeho adresu a pridal ešte jeden zaujímavý dodatok. Warren Barguil by sa mal Quintanovi úplne podriadiť a v kopcoch mu asistovať, a nie s ním zdieľať líderskú úlohu. Len vtedy môže Quintana vyhrať.
 
Do silného tímu Jumbo - Visma na TdF bol vybraný aj Wout van Aert a trojnásobný majster sveta v cyklokrose prezradil, ako vyzerajú pandemické opatrenia v praxi počas sústredenia v alpskom stredisku Tingnes. Jazdci boli požiadaní, aby eliminovali leteckú dopravu, tak do zimného strediska dorazil autom. Ešte predtým na desať dní minimalizoval kontakty s inými ľuďmi a bol iba s manželkou. Počas jazdy autom nemal nikde zastavovať, kupovať si jedlo a stravu si musel zobrať so sebou z domu. Na sústredení boli všetci otestovaní na koronavírus a každý deň sa im meria teplota. Cyklisti bývajú v jednej chate, nikto iný sa k nim nedostane a vonku nosia rúška.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop