Wanty vstupuje do WT, Amstel zrušili, v ohrození je aj Tour Down Under

5.10.2020, 06:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Posledné dni priniesli v cyklistike vlnu zaujímavých noviniek. Circus - Wanty prebralo licenciu od CCC a vstupuje do World Tour. Ďalším veľkým sponzorom, ktorý v cyklistike po roku 2020 končí je japonská firma NTT. Juhoafrická štruktúra však čoskoro môže ohlásiť novú, prekvapivú náhradu. Po záchrane podujatia BinckBank Tour sa podobný kúsok určite nepodarí organizátorom pretekov Amstel Gold Race, ktoré sa tento rok kvôli sprísneným opatreniam neuskutočnia. Problémy sužujú aj austrálske preteky Tour Down Under.
 
 
circus wanty 20 valonsky asofd
Circus - Wanty Gobert (©A.S.O. / Gautier Demouveaux)
 
 
Circus - Wanty postupuje o ligu vyššie
 
Belgický prokontinentálny tím Circus - Wanty Gobert ohlásil postup do najvyššej ligy v roku 2021. Stalo sa tak po zakúpení pretekárskej licencie od spoločnosti Continuum Sports, ktorá v minulosti prevádzkovala tím BMC a dnes tím CCC. Kúpa licencie, ktorá bola ohlásená začiatkom minulého týždňa ukončila mesiace špekulácií o tom, čo sa stane s poľským celkom, ktorý už dávnejšie ohlásil odchod ich hlavného sponzora. Jim Ochowicz, spoluvlastník americkej spoločnosti Kontinuum, hľadal nového sponzora neúspešne niekoľko mesiacov. S dosiahnutou dohodou môže byť spokojný. Čo to však znamená pre neho aj súčasný tím CCC zatiaľ nie je známe. Belgický celok totiž nehovorí o spojení dvoch tímov a spomína skôr budovanie vlastnej identity. 
 
Jean-François Bourlart, generálny manažér materskej spoločnosti tímu Want You Cycling, uviedol, že nepochybuje o tom, že sa jeho tím stane úspechom v World Tour. Cieliť budú pravdepodobne na jarné klasiky, ktoré sa tradične odohrávajú aj v ich domácom Belgicku. Tím má momentálne na najbližšiu sezónu podpísaných 18 cyklistov. Podľa pravidiel UCI tak majú ešte 14 voľných miest na zaplnenie. Bourlart nehovorí o automatickom angažovaní cyklistov, ktorí mali platný kontrakt s poľským celkom. Dvojica súčasných pretekárov CCC - Zimmerman a Hirt sa aj napriek tomu v súčasnosti skloňujú ako dve najhorúcejšie akvizície tímu Circus - Wanty pre budúcu sezónu.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
NTT opúšťa profesionálnu cyklistiku. Nahradí ho ambiciózny projekt Raya Lewisa?
 
Japonská telekomunikačná spoločnosť NTT zavelila na ústup z profesionálnej cyklistiky. Od roku 2021 ju tak už v cyklistickom pelotóne neuvidíme. Tím Douglasa Rydera si tak na poslednú chvíľu musí hladať nového sponzora. Pretekári súčasného tímu dostali za úlohu nájsť si na budúci rok nové pôsobisko. Mnohí z nich vyjadrili obavu nájsť si nový angažmán takto neskoro v roku.
 
Douglas Ryder však už čoskoro môže ohlásiť nového sponzora. Už dlhšie sa totiž špekuluje o projekte bývalého profesionálneho amerického futbalistu a člena siene slávy NFL Raya Lewisa. Lewis zároveň pred pár dňami potvrdil, že je pripravený postaviť sa za cyklistický World Tour tím, ak dôjde ku výhodnej dohode. Dvojnásobný víťaz Super Bowl, Ray Lewis, je v cyklistickom prostredí známy svojou charitatívnou činnosťou a podporou detí zo sociálne slabších vrstiev. V najnovšom podcaste so Zackom Morrisom ohlásil, že v rámci novej charitatívnej kampane nakúpi 200 tisíc bicyklov pre deti zo sociálne slabších rodín. Jeho prípadný vstup do World Tour by tiež mohol výrazne napomôcť väčšej diverzite, ktorá v cyklistike stále z veľkej časti chýba.
 
 
ntt 20 gasparotto Damian Murphy nttf
Enrico Gasparotto (© NTT Pro Cycling / Damian Murphy)
 
 
Organizátori zrušili podujatie Amstel Gold Race, vráti sa až budúci rok
 
Organizátori podujatia Amstel Gold Race oznámili v stredu popoludní zrušenie známej cyklistickej jednorazovky. Z dôvodu narastajúceho počtu nových prípadov ochorenia Covid-19 a opatrení holandskej vlády sa ruší ako mužské, tak i ženské podujatie. Preteky mali prechádzať aj cez regióny Eijsden-Margraten, Maastricht a Valkenburg, ktoré sú pandémiou postihnuté najviac. Regionálne vlády preto vydali nariadenia, ktorými zrušili všetky hromadné podujatia.
 
"Posledné mesiace boli pre nás veľmi intenzívne. Pandémia koronavírusu nám výrazne sťažila organizáciu celých pretekov," uviedol riaditeľ Amstel Gold Race Leo van Vliet, „Dlho sme pracovali na tom, aby sa preteky za prísnych hygienických opatrení napokon mohli uskutočniť. Posledných pár týždňov však už bolo čoraz jasnejšie, že to v okolí južného Limburgu nepôjde. Z tohto dôvodu sme starostlivo pracovali na novom pláne s menším okruhom 16,9 kilometra. Trať a oblasť okolo by bola pre verejnosť uzavretá, aby sa zabránilo davom ľudí a aby sa zabezpečili potrebné rozostupy medzi fanúšikmi. V pondelok sme boli pripravení zverejniť túto informáciu, avšak nové opatrenia, ktoré ohlásila vláda nám opäť spravili škrt cez rozpočet. Podmienka bola uskutočniť podujatie úplne bez účasti divákov. Zabezpečiť takéto niečo sa pre nás stalo takpovediac nemožnou úlohou a z toho dôvodu sme boli nútení preteky zrušiť. Je nám to ľúto," povedal pre holandské médiá van Vliet.
 
 
amstel 18 2
Amstel Gold Race (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Herald Sun Tour preložili na február 2022 a s problémami sa potýka aj väčšie podujatie Santos Tour Down Under
 
Problémy naďalej sužujú aj ďalšie preteky. Dokonca aj tie, ktoré sa majú uskutočniť až na budúci rok. Výnimkou nie je ani austrálske podujatie Santos Tour Down Under. V Austrálii v súčasnosti platia prísne pravidlá ohľadom cestovania. 
 
Organizátori podujatia však zatiaľ ostávajú pozitívne naladení a veria, že sa preteky žien i mužov podarí uskutočniť podľa pôvodného plánu, a to od 14. do 24. januára. Ich tradičný formát sa však môže kedykoľvek zmeniť v súvislosti s meniacimi sa protokolmi a obmedzeniami zapríčinenými narastajúcim počtom infikovaných novým typom koronavírusu.
 
Ženské preteky sú naplánované na 14. - 17. januára, zatiaľčo mužská edícia započne tradičným kritériom 17. januára a následne šiestimi etapami od 19. do 24. januára. Tímy, ktoré sa podujatia budú chcieť zúčastniť, budú musieť s najväčšou pravdepdobnosťou, po prílete do krajiny najprv putovať do karantény, pred tým ako budú môcť súťažiť. Práve toto opatrenie môže vyvolať nevôľu zo strany World Tour tímov pricestovať do Austrálie. Austrálčanom však hrá do kariet slabá obsadenosť kalendára v úvode roka.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop