Kelderman ešte nechcel dres, Fuglsang sa hneval na Trek, kritizoval aj Sagan

12.10.2020, 05:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Máme za sebou prvý týždeň talianskej Grand Tour, ktorá priniesla množstvo zaujímavých výkonov i zvratov. Prekvapivým držiteľom ružového dresu je João Almeida, ktorý zatiaľ výborne zastupuje väčšiu hviezdu belgického tímu Remca Evenepoela. Výborným dojmom pôsobí Wilco Kelderman. Ten si však na ružový dres chce ešte počkať. Jakob Fuglsang sa vrátil k sobotňajšiemu incidentu a v dánskych médiách poriadne naložil Treku. Kritike Arnauda Démara, ale i laxného prístupu šprintérskych celkov v ôsmej etape, sa nevyhol, pre zmenu, Peter Sagan.
 
 
Ružový dres má dosiaľ stále prekvapivého vlastníka. Joao Almeida vyťažil zo svojho skvelého časovkárskeho výkonu v prvej etape a aj napriek drobným stratám z oboch horských dojazdov má stále polminútový náskok na druhého Wilca Keldermana. "Dnes bolo celý deň veľmi chladno, ale stále som si veril a dal som do toho všetko. Bojoval som aj za svojich spoluhráčov, ktorí pre mňa tento týždeň veľmi tvrdo pracovali. Na začiatku etapy som bol pripravený na všetky možné scenáre vrátane straty dresu, ale naďalej som si veril. Som veľmi šťastný, že mám tú možnosť robiť svoj tím aj celé Portugalsko hrdými. Budem tvrdo bojovať až dokonca," vyjadril sa Almeida po včerajšej etape.
 
 
almeida 20 giro ruzovy podium rcsfg
Joao Almeida (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Dobrú formu ukazuje aj Wilco Kelderman. Lídrovi tímu Sunweb síce nevyšla úvodná časovka úplne podľa predstáv, avšak počas nasledujúcich horských previerok pôsobil dobrým dojmom a pred druhým týždňom je tak jedným z horúcich favoritov na zisk ružového dresu: "V kopcoch mám zatiaľ veľmi dobré nohy. V nedeľu síce bolo veľmi chladno, ale dokázal som si s tým dobre poradiť. Veľa sebavedomia mi dodáva môj tím, ktorý je v kopcoch zatiaľ dominantný. Na ružový dres som zatiaľ veľmi nemyslel. Cieľový kopec v nedeľu nebol dostatočne dlhý ani prudký, a tak sa nedali spraviť výraznejšie medzery. S priebehom Gira som zatiaľ veľmi spokojný, a to je teraz najdôležitejšie. Budem to brať deň po dni, určite podnikneme aj nejaký útok, ale všetko bude záležať od priebehu nasledujúceho týždňa," povedal Kelderman, ktorý sa v budúcej sezóne oblečie do dresu Bory.
 
Jakob Fuglsang sa počas rozhovoru s dánskymi novinármi vrátil ku kontroverznému incidentu v sobotňajšej etape. Dánsky pretekár dostal v zjazde z Monte Sant'Angelo defekt. Na čele balíka v tom čase pracoval tím Trek Segafredo pre Vincenza Nibaliho, a tí keď sa dozvedeli o Fuglsangových problémoch neváhali zrýchliť. Fuglsang ich následne počastoval kritikou a ich konanie nazval nešportovým: "Akonáhle Giro skončí, Astana a Trek pravdepodobne nebudú najlepší priatelia. Konanie Treku vyvolalo v našom tímovom vozidle trochu paniky, ale našťastie to trvalo len krátko. Po defekte som sa zapojil do groupetta, ktoré čo-to stratilo v tom zjazde a po zvolnení tempa v pelotóne sme sa boli schopní vrátiť naspäť. Nebál som sa, že by som sa tam do konca etapy nevrátil, ale od Treku to bol veľmi zvláštny krok. V pelotóne totiž platí nepísané pravidlo, že keď má niekto problém, ako som mal aj ja, tak protihráči neťahajú a nesnažia sa z toho profitovať. Toto určite nie je v poriadku," vyjadril svoje pohoršenie Fuglsang.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
eshop tarmac sl6 v2update
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Mitchelton musel vysvetľovať pozitívny test
 
Problémy celkom iného typu sužujú v tohtoročnej edícii Gira tím Mitchelton-Scott. Simon Yates bol v piatok pozitívne testovaný na koronavírus a musel z pretekov predčasne odstúpiť. Následne boli otestovaní aj jeho tímoví kolegovia a celý realizačný tím. Výsledok bol vo všetkých prípadoch negatívny, čo tímu umožnilo naďalej pokračovať v pretekoch.
 
Pozitívny test britského pretekára vyvolal búrlivú debatu naprieč celým pelotónom a reagovať na ňu musel aj tímový šéf austrálskeho celku Matt White: "Za Simona môžem čestne prehlásiť, že dôsledne doržiaval tímovú bublinu a určite nebol na žiadnej párty ani večierku. Posledné týždne sa, v izolácii, spoločne so svojim tímom pripravoval špeciálne na tieto preteky. Rozhodol sa preto neísť ani na majstrovstvá sveta. Netušíme, ako sa mohol infikovať."
 
"Za posledné dni sme absolvovali niekoľko testov, z ktorých všetky boli negatívne. Za posledných dvanásť dní sme všetci boli testovaní päťkrát. Neviem, či na Zemi existuje ešte niekto, kto by ich za tak krátky absolvoval viac než my," informoval White.
 
 
yates s 20 giro dojazd sklamany rcsfg
Simon Yates (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Už počas úvodných sicílskych etáp sa Yatesov tímový kolega Brent Bookwalter sťažoval, že sú v hoteloch spolu s cyklistami ubytovaní i dovolenkári, s ktorými sa musia stretávať nielen na chodbách, ale aj v priestoroch bufetov a reštaurácie. White potvrdil, že takáto situácia skutočne v niekoľkých hoteloch nastala. "V hoteli, v ktorom sa momentálne nachádzame je okrem nás ubytovaný jedine tím Quick-Step. Okrem našich dvoch tímov som tam nikoho iného nevidel. Nemáme teda žiadne kontakty s verejnosťou. Dokonca je to tak zariadené, aby sme sa nestretávali ani s Quick-Stepom. Nie všade je to však perfektné. Aj na Tour de France boli hotely, o ktoré sme sa museli deliť so širokou verejnosťou. Pevne však verím, že sa nám aj napriek všetkým komplikáciam podarí dokončiť Giro. Zatiaľ nevidím dôvod, prečo by sa tak nemalo stať," uzavrel White.
 
 
Peter Sagan sa cez víkend hneval na Démara i na ďalšie šprintérske tímy
 
Peter Sagan patril pred sobotňajšou ôsmou etapou k hlavným favoritom na zisk etapového vavrínu. Do úniku sa však dostala šestica pretekárov, ktorú počas celého dňa nikto nesťahoval a tak si to v cieli rozdala o víťazstvo. Trojnásobný majster sveta sa napokon nezapojil ani do boja o zvyšné štyri body a cieľovú pásku preťal až na 100. mieste.
 
V cieli následne skritizoval celý priebeh etapy a aj spôsob, akým ju poňali ostatné tímy: "Vedel som, že to takto skončí. Tri dni sme tvrdo pracovali, aby sme zabezpečili šprintérsky dojazd, ale zakaždým vyhral Démare. Aj dnes sa to mohlo dostať do šprintu, ale ostatné tímy asi nemajú "gule" na pretekanie. Neviem, čo mám na to povedať," hneval sa Sagan.
 
 
sagan 20 giro z profilu rusko rcsfa
 (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
V krátkosti sa vrátil aj k piatkovej koncovke, v ktorej obsadil druhé miesto za Arnaudom Démarom, "Včera som mu povedal, že nabudúce môže ísť aj napravo, potom naľavo a potom zase napravo,“ narážal Sagan na zmenu smeru Démara pri šprinte, "Mám pocit, že by sme mali pri šprintoch ísť tak, aby sme sa vôbec nedotkli. Mám skúsenosti, že ak by som šiel rovno, zatlačil by ma do bariér," skonštatoval Sagan. Na otázku talianskych novinárov, ako vidí boj o cyklámenový dres odpovedal s optimizmom: "Skôr či neskôr sa mi to všetko snáď podarí prelomiť."
 
"Patrick (Konrad) aj Rafal (Majka) nielenže prežili dnešný ťažký deň, ale podarilo sa im aj získať na svoju stranu zopár sekúnd pred ostatnými favoritmi. V cieli dnes bolo len 9ºC a pršalo. Sme takmer v polovici októbra, poveternostné podmienky sa každým dňom zhoršujú. Predná skupina to dnes dotiahla až do cieľa, hoci sa počas záverečného stúpania výrazne skresala. Dnes sme neboli príliš iniciatívni, naším jediným cieľom bolo ochrániť našich lídrov a byť v prípade potreby v strehu. Dbali sme na to, aby mali všetko, čo potrebovali na to, aby prežili tento ťažký deň. Zajtra nás čaká zaslúžený deň odpočinku a myslím si, že po prvom týždni Gira sme stále veľmi blízko cieľov, ktoré sme si vytýčili pred štartom. Darí sa nám v celkovej klasifikácii, obaja lídri sú zatiaľ v top 10. Peter získal tri druhé miesta a cítime, že etapové víťazstvo je stále na dosah a boj o cyklámenový dres sa takisto ešte neskončil. Čakajú nás ešte veľmi ťažké dva týždne. Jedinou smutnou časťou je, že sme stratili Patricka Gampera, veľmi motivovaného mladého jazdca," vyjadril sa včera športový riaditeľ Jens Zemke pre tímový web Bory.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop