Reakcie po Vuelte: Carapaza nohy príjemne prekvapili, Masovi sa biely dres málil

9.11.2020, 10:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Včera v Madride vyvrcholila netypická sezóna poznačená mnohými zmenami v kalendári. Textový sumár Vuelty ešte budeme publikovať, rovnako ako sa vám prihovoria aj Adam s Filipom v podcaste. Na tomto mieste ešte zhrnieme reakcie hlavných aktérov na tretiu Grand Tour.
 
 
Primož Roglič bol po sklamaní z Tour vo veľmi ťažkej pozícii. Nemal toľko síl ako na francúzskych cestách a ďalšie sklamanie by bolo pre jeho psychiku a možno aj atmosféru v tíme veľmi problematické. Aj keď nebol najlepší v kopcoch, vyskladal to na la roja a domov odchádzal nadšený. "Užívali sme si to. Dokázali sme opäť vyhrať. Je super takto ukončiť sezónu. Vždy vravím, že každé víťazstvo je nádherné. Veď čokoľvek vyhrať je ťažké. Ťažko je porovnať to s minulým rokom. Ja som len šťastný, že som takto zavŕšil sezónu. Aj keď dostávam tieto otázky, neviem, či som najlepší jazdec na Grand Tour, ale je isté, že som bol najlepší na Vuelte. Ešte stále sú tu preteky, ktoré som nevyhral, nové výzvy, ale teraz začíname oslavovať," povedal pre Cyclismactu.
 
 
roglic 20 vuelta cerveny radost asofv
Primož Roglič s kolegami (©PHOTOGOMEZSPORT2021)

 
Keď bol Richard Carapaz na poslednú chvíľu povolaný na Tour, iste z toho nebol dvakrát nadšený, pretože sa dalo čakať, že ak ešte dostane šancu ísť na seba, možno už nebude mať takú formu akú chcel. Možno aj to ho napokon stálo triumf na Vuelte. Ekvádorčan si však vyslúžil veľký obdiv, od triumfu ho delilo len pár desiatok sekúnd. "Pre mňa je veľmi špeciálne stáť na pódiu v Madride. Myslel som, že budem musieť tieto preteky poňať inak, možno neísť na GC, ale napokon je skvelé, že som skončil druhý. Prišiel som sem, aby som si užil dobré preteky a v tom som bol úspešný. Mal som podporu tímu a aj chuť bojovať do konca. Znamená to pre mňa veľa, lebo som musel dokázať, že Giro 2019 som nevyhral náhodou. Chcem vyhrať aj iné Grand Tour. Viem, že mám veľký potenciál a budeme na tom s tímom pracovať," sľubuje 27-ročný borec, ktorému druhé miesta akosi prischli. Tu bol dvakrát druhý aj v etapách, rovnako na Tour, kde bol druhý aj vo vrchárskej súťaži.
 
Úsmevy od ucha k uchu rozdávalo ďalšie z mnohých prekvapení tejto sezóny. Hugh Carthy držal celé tri týždne vlajku EF Pro Cycling veľmi vysoko a aj napriek pre vrchára netypicky vysokej postave skončil na pódiu. "Som veľmi šťastný, celý tím sme šťastní, každý do jedného - jazdci, športoví riaditelia, mechanici, fyzioterapeuti. Zaznamenal som kvalitatívny progres. Z toho, čo o mne tlač napísala, som bol skvelý. Podľa mňa môj úspech veľmi závisel od trate. Úplne mi sedela. Aj počasie mi pomohlo k tomu, že som sa vyškriabal na pódium."
 
vuelta 20 podium asofv
Pódium tohto ročníka (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Najlepším domácim pretekárom bol "až" piaty Enric Mas. Víťaz súťaže do 25 rokov bol viditeľný, skúšal narobiť problémy súperom, no tiež už bol asi unavený z Tour, kde bol tiež piaty. "V celkovom poradí som si myslel, že sa mi bude dariť lepšie a budem vyššie. Ale takto to je. Mojím cieľom je budúci rok vymeniť farbu bieleho dresu za inú. Cítim sa po tomto zvláštnom roku dobre a ukončenie Vuelty v Madride bolo dôležitým podujatím. Sme šťastní, tím pracoval výborne," chválil Movistar pre denník Marca. Nečudo, veď konečne vyhrali etapu vďaka Solerovi a aj tímovú klasifikáciu pred Jumbom, čo nebolo jednoduché. Samotný Mas nemusí byť sklamaný. Po zlom minulom roku sa opäť vrátil do boja o najvyššie priečky.
 
Nevydarený záver Tour de France si na španielskych cestách vynahradil Guillaume Martin. Hneď od úvodu mu bolo jasné, že dve GT na celkové poradie v krátkom slede "nedá", a tak sa zameral na vrchársku súťaž. Napokon tam bol suverénny. "Napriek tomu, že tu nie je také množstvo divákov ako zvyčajne, je stále radosť tu pretekať. Šiel som double Tour - Vuelta a myslím, že som to zvládol celkom dobre. Potom som mal dobré majstrovstvá sveta a pekné Liège-Bastogne-Liège a opäť túto Vueltu, kde som bol do minulého týždňa stále v hre. Toto je znamenie môjho pokroku počas posledných rokov. Je to dôležitý krok v mojej kariére, prvýkrát som na pódiu Grand Tour a dúfam, že to zopakujem," zhodnotil sezónu pre lesoir.be.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Víťazom záverečnej etapy bol Pascal Ackermann, ktorému sa teda oplatilo bojovať na náročných terénoch až do konca najviac zo všetkých rýchlych mužov. Bol to jeho druhý triumf pri prvej účasti na španielskej Grand Tour. "Keď som prešiel páskou, nevedel som, kto vyhral. So Samom Bennettom to bolo tesné. čakal som vyše minútu, kým som počul svoje meno v rádiu, vybuchol som od radosti. Chcem poďakovať tímu, ktorý odviedol skvelú robotu. Som rád, že sezónu ukončujem týmto víťazstvom. Nebol som asi najlepší šprintér na Vuelte, zažíval som zložité časy. Takto máme ja aj Sam po jednom víťazstve," komentoval svoje vystúpenie na Vuelte nemecký cyklista. Zaujímavé je, že skóre s Bennettom uviedol 1:1, hoci Pascal vyhral aj deviatu etapu po rozhodnutí rozhodcov a penalizácii Íra. Prílišnú skromnosť dokumentuje aj to, že v bodovacej súťaži mal zo šprintérov tiež najviac bodov jazdec Bory, hoci skončil až šiesty.
 
 
Konečné poradie Vuelta a Espaňa 2020
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 72:46:12 850
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:24 680
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 01:15 575
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 02:43 460
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:36 380
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 07:16 320
7. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 07:35 260
8. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 07:45 220
9. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 08:15 180
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 09:34 140
 
 
 
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 204
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 133
3. MARTIN Dan Israel Start-Up Nation 111
4. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 96
5. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 87
6. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 84
 
 
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 99
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 34
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 30
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 29
5. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 27
6. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 24
 
 
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. MAS Enric Movistar Team link ikonka 72:49:48
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 04:09
3. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 06:00
4. MÄDER Gino NTT Pro Cycling 40:03
5. ZIMMERMANN Georg CCC Team link ikonka 42:04
6. BARTA Will CCC Team link ikonka 46:28
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop