Tirreno - Adriatico rozhodne dlhé stúpanie, Sagan nájde obľúbené profily

6.3.2017, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tirreno - Adriatico ako klasická súčasť kalendára znamená pre väčšinu jazdcov ten skutočný štart novej sezóny. V tomto roku si dali organizátori záležať, aby pripravili pútavé koncovky etáp, čo bude len a len vyhovovať Petrovi Saganovi.

Talianske podujatie patrí medzi prestížne udalosti celého ročníka. Pretekári už jazdia v dobrej forme, chcú získať na Tirrene čo najlepší výsledok a to je zárukou kvalitného predstavenia. Tradičný formát s časovkami, šprintérskymi a klasikárskymi profilmi v poslednom období dopĺňa horský dojazd, čo robí z pretekov ešte komplexnejšiu záležitosť. A v aktuálnej edícii organizátori pridali ešte niečo navyše, aby bolo podujatie atraktívnejšie.
 
 
tirreno 2016 podium tnkf
Vlaňajšie pódium Sagan - Van Avermaet - Jungels (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Posledné ročníky Tirreno-Adriatico
 
2016 víťaz: albansko V. Avermaet
2. m.: vlajka Sagan 3. m.: vlajka Jungels
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Benedetti U25: vlajka Jungels
 
2015 víťaz: vlajka Quintana 2. m.: vlajka Mollema 3. m.: vlajka Urán
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Quintero U25: vlajka Quintana
 
2014 víťaz: vlajka Contador 2. m.: vlajka Quintana 3. m.: vlajka Kreuziger
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Canola U25: vlajka Quintana
 
2013 víťaz: vlajka Nibali 2. m.: vlajka Froome 3. m.: vlajka Contador
body: vlajka Contador vrchy: vlajka Cunego U25: vlajka Kwiatkowski
 
2012 víťaz: vlajka Nibali 2. m.: vlajka Horner 3. m.: vlajka Kreuziger
body: vlajka Nibali vrchy: vlajka Pirazzi U25: vlajka Poels
 
 
Každý deň sa bude niečo konať
 
Preteky sú ohraničené dvomi časovkami. TTT je pre jednotlivé celky vítanou previerkou, pretože na najväčších podujatiach si často nevyskúšajú túto disciplínu. Rovinatá a priamočiara trasa síce nevytvorí príliš veľké rozdiely medzi najlepšími, ale pre favoritov na GC nebude príjemné dostať hneď prvý deň povedzme 30-sekundovú stratu na súperov. Záverečná časovka jednotlivcov len málokedy prehovorí do boja o celkový triumf, ale niektorým jazdcom môže vystaviť stop pre lepší výsledok v GC.

Túto vymoženosť dostane cieľový dojazd Monte Terminillo (16,1 km; 7,3 %), ktorý jasne označí najlepších vrchárov a vytvorí mimoriadne dôležité rozostupy v klasifikácii. Terminillo je hlavnou výzvou celého podujatia, kde sa dajú vytvoriť najväčšie rozdiely. V roku 2015 tu Quintana získal 41 sekúnd na druhého v poradí Mollemu, ďalší favoriti dostali minútovú stratu. Najsilnejší lezci tak dostávajú výbornú príležitosť zasadiť v kráľovskej etape rozhodujúci úder pre úspech v poradí.
 
 
fotogaleria ikonkaCelkový profil pretekov (© tirrenoadriatico.it)
celkovy profil lepsi
 

Favoriti na titul však musia zostať maximálne pozorní v piatej etape, ktorá cyklistov prevedie cez zvlnený terén s niekoľkými prudkými kopcami. Teáto trasa bude ideálna pre útočiacich a výbušných jazdcov, záverečnú časť bude veľmi ťažké kontrolovať. Nepochybujeme, že túto previerku využijú niektorí borci aj na bitku o celkový triumf.

Atraktívny špurt do kopca uvidíme v meste Pomarance. Posledné kilometre prebehnú v stúpaní a na cieľovej čiare si prídu na svoje výbušní jazdci, ale v pohotovosti musia zostať aj favoriti na GC, aby tu nestratili zbytočné sekundy. Najrýchlejší pretekári dostali k dispozícii tretiu a šiestu etapu, no v obidvoch dojazdoch si musia poradiť s menšími komplikáciami. Ale ak sa chcú presadiť na podujatí, musia ich zvládnuť.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tirrenoadriatico.it)
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
 
Quintana opäť útočí, chce druhý titul
 
Na druhý celkový triumf si robí zálusk Nairo Quintana. Kolumbijský jazdec sa chystá zopakovať svoj predchádzajúci výkon na Monte Terminillo. Formu na to má, čo potvrdil vo Valencii a aj v Abú Zabí, kde bol veľmi silný na pripravených kopcoch. Okrem svojich lezeckých schopností sa môže spoľahnúť aj na výkon Movistaru v TTT a práve tieto dva atribúty budú základom jeho výsledku na pretekoch.

S veľkou motiváciou prichádza na podujatie Bauke Mollema. V tomto ročníku už vyhral v San Juane, silný výkon ukázal v Abú Zabí a na Tirrene chce nadviazať na svoje druhé miesto z roku 2015. Holandský cyklista veľmi dobre pozná rozhodujúce stúpanie kráľovskej etapy a nebojí sa ani časovkárskych kilometrov, preto Trek – Segafredo urobí všetko, čo bude v jeho silách, aby sa Mollema dostal na stupne víťazov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMonte Terminillo v ročníku 2015
 

Ťažké tempárske cieľové stúpanie a dve časovky sú vhodným terénom aj pre Thibaut Pinota. Francúzsky pretekár predviedol výborný výkon na Ruta del Sol a zaujal aj na Strade Bianche, takže momentálne jazdí vo veľkej pohode. Navyše, tím FDJ sa výrazne zlepšil v TTT, takže Pinot bude pripravený bojovať o najvyššie pozície v klasifikácii.

Zaujímavú zostavu prináša tím Sky. LandaRosa sú výbornými vrchármi, ktorí sa môžu vytiahnuť vo štvrtej etape, ale časovkárske kilometre im nie sú po vôli. Vo vynikajúcej forme jazdí Kwiatkowski, no Monte Terminillo mu veľmi nesvedčí. Ale poľský jazdec sa môže presadiť na niektorom z útočných terénov. Na celkové poradie sa najlepšie hodí Geraint Thomas, ktorý v tomto roku absolvoval len šesť súťažných dní. Uvidíme teda, v akom prevedení sa ukáže nielen v kráľovskej etape.

Jazdci z celku BMC môžu vyťažiť z tímovej časovky, ktorú tu v minulom roku vyhrali. Tejay van Garderen sa potrebuje dostať na úspešnú vlnu, dobrý výkon na Terminillo bude mať na neho priaznivý účinok. Vysoko v poradí môže skončiť aj Rohan Dennis, ktorého podržia obidve časovky, a potom už bude záležať na tom, ako sa mu bude dariť v najťažšej etape.
 
 
bmc 2016 ttt tirreno rcsf
Vlaňajší triumf BMC v tímovej časovke (© Tirreno-Adriatico / Luca Zennaro)
 
 
Široká konkurencia po každej stránke 

Domáci priaznivci sa budú spoliehať na Vincenza NibalihoFabia Arua. Pre obidvoch vedie cesta za úspechom cez kráľovskú etapu. Vo väčšej lezeckej pohode sa ukazuje Aru, ktorý má za sebou dobré výkony na Blízkom východe. Nibali však môže využiť útočný terén piatej etapy, podobne ako v roku 2013, keď zo žltého vyzliekol Frooma. Veľa bude záležať aj od toho, ako zvládnu ich celky tímovú časovku.

Medzi favoritov sa musí radiť aj Adam Yates, ktorý túto nedeľu ovládol klasiku GP Industria & Artigianato, čo znamená, že je výborne pripravený. Okolo seba bude mať silnú zostavu, ktorá ho podrží nielen v TTT, ale aj v kráľovskej etape, kde bude spolupracovať s Romanom Kreuzigerom. Český jazdec chce na podujatí takisto vybojovať čo najlepší výsledok.  

Prekvapením pretekov sa môže stať Primož Roglič, ktorý nedávno úradoval na Volta ao Algarve. A bol silný tak v časovke, ako aj na stúpaniach. Aktuálne jazdia vo vynikajúcej forme Tom DumoulinRui Costa. Holandský cyklista môže na trati využiť svoje časovkárske kvality, ale v Abú Zabí a na Strade Bianche presvedčil, že problémy nemá ani s lezením. Pre Ruia Costu však bude veľkou výzvou uspieť na tomto podujatí, ťažký horský dojazd a dve časovky môžu byť nad jeho sily.
 
Zaujímavá konkurencia sa zíde aj v šprintérskej časti. O etapové triumfy budú súperiť Gaviria, Ewan, Cavendish, v rýchlych dojazdoch sa budú chcieť vytiahnuť aj Viviani či Modolo. Na pretekoch sa nachádzajú aj klasikárske dojazdy pre útočníkov či výbušných jazdcov, na ktoré sa tešia Greg van Avermaet a nabitá zostava Quick-Step Floors. V nej nebude chýbať Zdeněk Štybar, ktorému v minulej edícii vyšiel jeden podobný finiš. 
 
 
aru nibali 2017 abuf ansa
Fabio Aru v debate s Vincenzom Nibalim (© Abu Dhabi Tour / ANSA/CLAUDIO PERI)
 
 
Na svetového šampióna čakajú obľúbené profily 
 
Peter Sagan vybojoval na tomto podujatí päť etáp a okrem minulej sezóny bol v tomto smere úspešný v každej edícii, na ktorej sa zúčastnil. V ostatnom ročníku však bojoval o celkový triumf, ktorý mu ušiel o jednu sekundu. Tirreno tvorí pre neho významnú časť prípravy pred hlavnými jarnými klasikami, takže tu neskrýva nič zo svojho umenia.

Svetový šampión na predchádzajúcich pretekoch pôsobil mimoriadne sympatickým dojmom. V rozlete ho však zabrzdili zdravotné problémy na Strade Bianche, ktoré nedokončil. Uvidíme, či a ako sa prejavia tieto komplikácie na prichádzajúcom podujatí.

Pre slovenského cyklistu je šitá na mieru koncovka v meste Pomarance, kde o víťazovi etapy rozhodne špurt do kopca. Na svoje najlepšie výkony na Tirrene môže nadviazať vo vyzývavej piatej etape, ktorá finišuje na krátkych, ale prudkých kopcoch. Aj šprintérske dojazdy obsahujú na konci malé úskalie, čo môžu využiť aktívni pretekári. No v celku Bora - Hansgrohe sa predstaví aj Matteo Pelucchi, ktorý sa bude sústrediť na hromadné špurty.  
   
 
sagan 2016 tirreno na cele tnkf
Peter Sagan vlani na Tirreno-Adriatico (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Peter Sagan na Tirreno - Adriatico
sagan p posl rocniky rok celkovo: body: víťazstvá: Top 3: Top 10:
2016 2. 1. 0 2x 6x
2015 50. 1. 1 3x 4x
2014 29. 1. 1 2x 4x
2013 33. 2. 2 2x 4x
2012 43. 2. 1 2x 3x
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop