Baška šiestym profesionálom, rozšíri slovenskú enklávu v Tinkoff-Saxo

15.10.2015, 07:20 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Slovenská cyklistika zažíva zlaté časy, a to doslova. Rovnaká krajina získala titul majstra sveta i Európy v pretekoch s hromadným štartom vôbec prvý raz v histórii. Navyše, od budúcej sezóny budú Peter Sagan a Erik Baška jazdiť v rovnakom tíme Tinkoff, s najväčšou pravdepodobnosťou už bez "Saxo".
 
baska-2013-dominik-slotikBaška si za posledné dva roky dokázal vyšpurtovať sedem víťazstiev v medzinárodnej konkurencii na pretekoch druhej kategórie UCI, no bombou bol zisk titulu európskeho šampióna. U mužov obliekal dresy Dukly Trenčín Trek (2013-2014) a AWT-GreenWay (2015). Nečudo, že sa o neho začali zaujímať profesionálne tímy a napokon si vybral celok Olega Tinkova. 21-ročný pretekár týmto krokom opustil tzv. Dohniansku cestu, ktorú razil takmer desať rokov a mohla za ideálnych okolností vyvrcholiť prestupom do Etixxu - Quick-Step.
 
V budúcej sezóne by to však ešte nevyšlo, pretože Etixx je jediným tímom, ktorý už naplnil svoju súpisku na maximum a aj keby sa do celku Patricka Lefevera dostal cez slovenského sponzora, na šprintérskom poste by narazil na obrovskú konkurenciu v podobe Kittela, Gaviriu, Richezeho, Trentina, Sabatiniho a Meersmana. Priestor by tak mohol dostať na niektorých klasikách, ktoré sú však pre neho ešte priťažké.
 
Do úvahy pripadal prestup do prokontinentálneho Topsport Vlaanderen, kde si Lefevere nedávno perfektne vychoval Yvesa Lampaerta, no Erika zrejme sklamalo to, že jeho avizované stretnutie s Lefeverom sa v Richmonde neuskutočnilo. Baška dostal slušnú ponuku aj od španielskeho celku Caja Rural, kde mohol byť šprintérskym lídrom prakticky na všetkých pretekoch, kde by štartoval. V oboch prípadoch by ostal v kategórii do 23 rokov a mohol obhajovať titul majstra Európy i nastúpiť v slabšej konkurencii na MS v Katare. Baška si však vybral Pro tím, a tým spôsobil doslova apokalypsu v slovenskej dvadsať trojke. Aby sa dostala na svetový šampionát bude musieť Ľuboš Malovec získať päťnásobok UCI bodov a nedá sa očakávať, aby mu niekto pomohol.
 
 
baska-okolo-svk-mala
Erik Baška na Okolo Slovenska 2015 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
V Tinkoffe sa teda v budúcom roku stretne šesť Slovákov (postupne Kolář, 2x Sagan, Hlad, Valach, Baška) a kto by to bol povedal, že sa klubové cesty Jána Valacha a Erika Bašku po odchode z Dukly Trenčín ešte stretnú v profesionálnej cyklistike. Za zmienku stojí aj fakt, že za každým Slovákom v tomto tíme stojí Peter Sagan, cez svojho manažéra Giovanniho Lombardiho, a takýmto spôsobom pomáha najväčšia slovenská hviezda našej cyklistike. Pretekári nestoja iba pri ňom, ale majú svoj vlastný pretekový plán, kde nie sú nijakým spôsobom zvýhodňovaní, presadiť sa musia sami.
 
Je bežnou záležitosťou, že si hviezda do tímu prinesie pomocníka a spriaznenú dušu (Contador - Hernandez, Kwiatkowski - Golaš, Cavendish - Renshaw, Nibali - Vanotti, Greipel - Sieberg, Chavanel - Pineau...), ale Peter má pri sebe už doslova enklávu, do ktorej patrí aj Maciej Bodnar, mechanik Nazzareno Berto a masér Thomas Rech. Spolu deväť ľudí! Vieme, že Sagan by chcel počet ľudí pri sebe ešte zvyšovať, no teraz je ťažké prognózovať, akú pozíciu bude mať o rok a ako to bude vyzerať s Tinkoffom.
 
Uvidíme v akých pretekoch Baška nastúpi a koľko príležitostí dostane. Saganovým rozbiehačom určite nebude. Pozitívnou správou je, že z tímu odišli Matti Breschel i Michael Morkov a dosiaľ nebol ohlásený príchod žiadneho šprintéra, takže paradoxne najväčším konkurentom Erika zrejme bude o rok a pol starší Michael Kolář, bývalý spolujazdec z Dukly. Budeme zvedaví, ktorý sa ukáže ako rýchlejší jazdec. Mohli by sa presadiť na nižších pretekoch Hors alebo 1. kategórie, napríklad pod vedením Jána Valacha, ktorý oboch úspešne do profesionálnej kariéry naštartoval.
 
 
baska-erik-spurt-okolo-svk
Erik Baška (vľavo) na Okolo Slovenska 2014 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Z AWT-GreenWay odíde aj športový riaditeľ Martin Riška, ale zostanú slovenskí sponzori, ktorí sa venujú elektromobilite a obnoviteľným zdrojom energie. Pre zaujímavosť dodajme, že pred štyrmi rokmi spoločnosť janom, ktorá Bašku roky sprevádzala, zvažovala vstup do OPQS alebo vtedajšieho Saxo Banku, napokon si vybrala Belgičanov. Napriek Erikovej zmene kurzu "sponzorský prestup" neočakávame, pretože mentalita Olega Tinkova zrejme nebude tá, s ktorou by sa Dohnianci stotožňovali, a navyše, odborná verejnosť očakáva skorý koniec kontroverzného Rusa v profesionálnej cyklistike a veľmi jednoducho sa môže stať, že po budúcej sezóne môže byť v deväťčlennej enkláve veľmi horúco.
 
 
Najväčšie úspechy Erika Bašku (12.1.1994):
2013
Víťazstvo v bodovacej súťaži na Pretekoch karpatských kuriérov (UCI 2.2U)
Majster SR U23 v pretekoch aj časovke
2014
Víťaz poľskej jednorazovky V4 (UCI 1.2)
Víťaz dvoch jednorazoviek v Maďarsku (2x UCI 1.2)
2015
Víťaz etapy na Pretekoch karpatských kuriérov (UCI 2.2U)
Víťaz etapy na Tour de Berlin (UCI 2.2U)
Majster SR U23 v pretekoch aj časovke
Majster Európy v pretekoch s hromadným štartom (UCI CC)
Víťaz poľskej jednorazovky Puchar Ministra Obrony Narodowej (UCI 1.2)
 
 
baska-erik-me-tartu-boxova
Erik Baška takto získal titul majstra Európy v Tartu (© Tarmo Haud)
 
 
V článku nie sú Erikove vyjadrenia, pretože ešte nepodpísal zmluvu, a preto sme po vzájomnej dohode s publikovaním tohto článku čakali na tento akt. Iní novinári ale toľko pochopenia nemali a s informáciou prišli dnes ráno, pretože vzájomný rešpekt ani korektný vzťah s Baškom nepotrebujú. Po ich zverejnení sme museli urobiť tak aj my za čo sa Erikovi ospravedlňujeme.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop