Slovenský pohár na ceste má za sebou druhý víkend, štartovalo takmer 400 ľudí

2.5.2017, 04:00 | Slovensko a Slováci | K. Ďurková, TS SZC
Posledný aprílový víkend pokračoval Slovenský pohár ďalšími kolami - kritériom v Dudinciach a pretekmi s hromadným štartom v Krupine. Pri rekordnej účasti pretekárov s prehľadom ovládli oba dni elitnú kategóriu mužov Patrik Tybor a Luboš Malovec, jazdci Dukly Banská Bystrica, ktorí sa takto pripravovali na preteky okolo Azerbajdžanu. Kategórii elitných žien kraľovala krupinská rodáčka, dráharka Alžbeta Pavlendová (CK Dukla Bratislava).
 
Ani chladné počasie neodradilo v sobotu pretekárov zo štyroch rôznych krajín zmerať si sily v rýchlom kritériu. Na štarte síce chýbali dvadsaťtrojkári a juniori, bojujúci o UCI body na Karpatských pretekoch kuriérov (UCI 2.2) a juniorskom etapáku v Poľsku, či cyklisti súťažiaci na prvom kole horských maratónov vo Sv. Jure. Aj tak sa však počet pretekárov po oba dni blížil k počtu 400. To je na cestné preteky naozaj obdivuhodné číslo. „Nie sme experti na kritériá, no dnešné preteky mali veľký význam v zlepšené rýchlosti. Bolo vidieť veľkú vyjazdenosť a rýchlosť Filipa Taragela v špurtoch, no Patrik Tybor ukázal, že má z domácich jazdcov suverénne najvyššiu výkonnosť,“ povedal po skončení kritéria Martin Fraňo, športový riaditeľ Dukly Banská Bystrica. Medzi juniormi nazbieral najviac bodov Matúš Štoček (CyS-Akadémia Petra Sagana), medzi kadetmi Andrej Antal (TJ Slávia ŠG Trenčín). V kategórii kadetiek si prvenstvo vybojovala Radka Paulechová (CyS-Akadémia Petra Sagana) a z rovnakého klubu je aj víťaz starších žiakov Martin Svrček. Medzi žiačkami bola najrýchlejšia Češka Gabriela Bártová, a medzi mladšími žiakmi Matthias Swarzbacher (ŽP Šport, a.s.), ktorý v zime kraľuje tejto kategórii v biatlone.
 
V nedeľných krupinských okruhoch si v spoločnom balíku mužov a juniorov vybojoval prvenstvo Luboš Malovec (Dukla Banská Bystrica). Po úvodnom oťukávacom okruhu, keď sa skupinky ešte v zjazde pospájali, zaútočila v druhom babinskom kopci štvorica Urbášek (Favorit Brno), Bárta (Tufo Prostejov) a dvojica Dukly Malovec a Palčák. V druhom senohradskom stúpaní zaútočil Tybor a dotiahol sa do skupiny, z ktorej v náročnom kopcovitom teréne zostala napokon trojica Malovec, Tybor a Urbášek, ktorá v tomto poradí preťala cieľovú pásku. Najlepším juniorom sa na 130 km dlhej zvlnenej trati stal Matej Blaško (CyS Akadémia Petra Sagana), ktorý v spoločnom balíku s mužmi prišiel do cieľa ako šiesty v poradí so stratou +2:20 min na víťaza. S náskokom šiestich minút pred súperkami prišla po 65 km do cieľa Alžbeta Pavlendová (CK Dukla Bratislava). „Krupinské preteky som už päť rokov nevyhrala, tie kopce mi robia muky. Preto sa z víťazstva veľmi teším,“ neskrývala po pretekoch radosť Alžbeta Pavlendová.
 
Triumfy z predošlého dňa si zopakovali ml.žiak Matthias Swarzbacher (ŽP Šport, a.s.), žiačka Gabriela Bártová (CZE) a Martin Svrček (CyS-Akadémia Petra Sagana). Nové víťazstvá pripísali kadetka Veronika Jandová (CZE) a kadet David Sikora (CyS-Akadémia Petra Sagana).
 
 
dukla podium krupina
Nedeľňajšie pódium mužov (© web SZC)
 
 
Výsledky sobota:
Elite muži: 1. Tybor Patrik (Dukla Banská Bystrica), 2. Taragel Filip (Firefly), 3. Fierla Ondřej (Team Forman Cinelli),
Juniori: 1. Štoček Matúš (CyS-Akadémia Petra Sagana), 2. Michalička Štefan (tamtiež), 3. Foltán Adam (MŠK Žiar nad Hronom)
Elite ženy a juniorky: 1. Pavlendová Alžbeta (CK Dukla Bratislava), 2. Kapott Szonja (HUN), 3. Machálková Petra (CyS-Akadémia Petra Sagana).
 
Výsledky nedeľa:
Elite muži + juniori: 1. Malovec Luboš ((Dukla Banská Bystrica), 2. Tybor Patrik (tamtiež), 3. Urbášek Jan (CZ)
Elite ženy + juniorky: 1. Pavlendová Alžbeta (CK Dukla Bratislava), 2. Kapott Szonja (HUN), 3. Honos Csenge (HUN)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop