Svetlá budúcnosť slovenskej cyklistiky aj v podobe Mateja Blaška?

10.7.2017, 18:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Pivarči
To, že žijeme v ére Petra Sagana si Slovensko užíva plnými priehrštiami. Už pred tým nás dvíhal zo sedačiek Peter Velits, no vek nezastavíš a raz príde aj koniec nášho druhého majstra sveta. Vyzerá to však nádejne, slovenská cyklistika na vavrínoch rozhodne nezaspala. Medzi juniormi máme viacero chlapcov, o ktorých by sme v budúcnosti ešte mohli počuť. Už pár rokov sa ukazuje vo veľmi dobrom svetle Matúš Štoček, a jeho nádejným kolegom z CyS Akadémie Petra Sagana je aj Matej Blaško, ktorý v jednom z kôl svetového pohára dosiahol najväčší úspech jeho doterajšej kariéry.
 
Matej Blaško. Mladý pretekár CyS - Akadémie Petra Sagana žijúci v Bytči. Medzi jeho najväčšie vzory patria dvojičky Peter Martin Velitsovci. Hneď od začiatku bolo vidieť, že v ňom čosi drieme a už počas prvého roka sa začal umiestňovať na pretekoch slovenského pohára na popredných priečkach.
 
Hneď to prvé kolo Nations cupu v Belgicku Gent - Wevelgem výborne sadlo ďalšiemu Žilinčanovi a dominátorovi mládežníckych slovenských podujatí Matúšovi Štočekovi, ktorý tu bral koncom marca výborné piate miesto. Vo Francúzsku na Trophée Centre Morbihan skončil Blaško vo vrchárskej súťaži na piatom mieste.
 
 
balsko 2017 schleck podium patton
Najlepším gratulovaj aj Andy Schleck (© directvelo.com)
 
 
Príjemne prekvapený
 
GP Génerál Patton minulý víkend odštartovalo v meste Ettelburg a etapa merala 104 kilometrov. Nebola jednoduchá, mladí cyklisti počas nej nastúpali 1450 metrov. "Na 45. kilometri ušli traja ľudia. O päť kilometrov neskôr som ušiel aj ja s talianskym pretekárom. Dorazili sme skupinu na čele, ale desať kilometrov pred páskou sme začali taktizovať a pelotón nás chytil. Išli sme do špurtu, kde Talian suverénne vyhral," opísal priebeh etapy jej druhý muž. Išlo sa počas nej rýchlo, priemerný rýchlosť bola 39 kilometrov za hodinu. Na etapu spolu s Blaškom nastúpilo ďalších päť jeho kolegov. Celkovo však preteky dokončila len štvorica.
 
Druhý deň meral len 94 kilometrov a nastúpalo sa 1400 metrov, no celkovo vyznel tento deň náročnejšie. "Asi na 30. kilometri nám ušiel nemecký jazdec. Neskôr za ním vyrazili dvaja Belgičania a jeden Francúz, našťastie sme ich do záveru chytili. Špurt vyhral Nemec, ja som v závere mierne kvôli technickej pasáži pribrzdil a doplatil som na to," opísal aj druhú etapu druhý človek celkového poradia. Jeho "parťáci" Matúš Štoček, Lukáš KubišTomáš Meriač skončili v poradí 19., 51. a 62. Matej Blaško sa tiež nezabudol poďakovať trénerovi Milanovi Novosadovi, ktorý bol v Luxembursku s nimi. "Išlo sa mi dobre, ale takýto výsledok som nečakal. Pred pretekmi som si povedal, že ak budem celkovo do dvadsiateho miesta, budem rád. Nakoniec to vyšlo na druhú priečku, je to môj najväčší výsledok v kariére. Nečakal som to. Hlavu hore, no nemôžem zaspať na vavrínoch. Čo bolo bolo, mám pred sebou ďalšie výzvy! Naozaj ďakujem trénerovi a tiež bratom Velitsovcom za ich ochotu a rady," dodal Matej Blaško.
 
V rebríčku národov si Slovensko polepšilo na štrnástu pozíciu, čo našu reprezentáciu predbežne oprávňuje postaviť päť pretekárov na MS v Bergene. Kvalifikácia sa tradične uzavrie 15. augusta.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop