Na poľských jednorazovkách triumfy CCC, Babič s Chrenom urobili dobrý dojem

17.6.2018, 11:15 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
 
so 16.6. rovinata etapa ciel rovina Zmigrod > Zmigrod 162 km Owsian
 
polsko jun 1
profil okruhu (© dzkol.pl)
 
 
Slovenská reprezentácia do 23 rokov chodieva čoraz viac podujatí a Radoslav Csuka vzal do Poľska sedem našich nádejí, Chren či Tužák málokedy dostali šancu. Keďže v mestečku Zmigrod na 162-kilometrovej rovinatej jednorazovke štartovali aj jazdci CCC Sprandi Polkowice, mali povinnosť preteky režírovať a aj vyhrať.
 
Dlho sa únik vytvoriť nevedel, CCC to nevyhovovalo. Keď si už ale pelotón potreboval oraziť, dostalo sa dopredu päť ľudí z piatich najsilnejších poľských celkov. Oranžoví tam mali ale iba jedného pretekára, a tak si rozhodne neboli istí víťazstva. Preto aj napriek tomu sa snažili čelnú skupinun dôjsť. Ostatné silné tímy ale boli spokojné, iba cca. 20 % šanca stačila, vysoké umiestnenie mali garantované. CCC teda samo ťahalo balík, no tesne sa im motivované čelo zísť nepodarilo. Pre nich našťastie vyhral ich pretekár Lukasz Owsian, ktorý sa najviac vpredu dokázal pošetriť. V závere zdolal Mateusza Komara z Vosteru a Mareka Rutkiewicza z Wibatechu. Zvyšní dvaja tempo nevydržali a v samom závere sa prepadli do pelotónu.
 
Tempo CCC bolo pre Slovákov veľmi ťažké a postupne z balíka odpadávali. Dávid Kaško, Matúš Meliš a Martin Chren boli rozhodcami stiahnutí z trate. V záverečných pätnástich kilometroch už tempo nevydržali postupne Pavol Tužák, Jakub Varhaňovský aj Filip Vančo a prišli do cieľa s menšou stratou. V balíku, kde zostalo cca. 25 ľudí, sa udržal iba Adrián Babič (Firefly), ktorý v závere aj špurtoval a celkovo obsadil osemnástu pozíciu. Pre neho je to najlepší výsledok na zahraničných pretekoch UCI. Poľská škola pre mladých pokračuje aj zajtra druhou jednorazovkou.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Adriána Babiča (18. miesto)
"Hneď od štartu sa stále nastupovalo, bol som aj krátko vo štvorčlenom úniku, ale CCC nás ihneď dobehli. V prvom kole som sa cítil veľmi zle, veľmi som sa trápil, ale postupne sa to zlepšovalo. Asi 3/4 pretekov sa išlo stále na terezín, sem-tam sa išlo veľmi rýchlo, sem-tam pomaly. Posledné dve kolá boli aktívne, poľske tímy to roztočili a postupne sme dobiehali únik. Posledný kilometer bol technický, takže som sa ešte posnažil dostať dopredu čo najviac ako sa len dalo. Dnes som sa cítil dobre, mal som aj na lepší výsledok, ale som spokojný aj s 18. miestom."
 
 
Výsledky
1. OWSIAN Lukasz CCC Sprandi Polkowice 3:31:36 40
2. KOMAR Mateusz Voster Uniwheels Team 00:00 30
3. RUTKIEWICZ Marek Wibatech Merx 7R 00:07 25
4. FRANCZAK Paweł CCC Sprandi Polkowice 00:27 20
5. JANISZEWSKI Sylwester Wibatech Merx 7R 00:27 15
6. SUKHOV Maksim   00:27 10
18. BABIČ Adrián Slovensko 00:27  
48. TUŽÁK Pavol Slovensko 04:14  
56. VANČO Filip Slovensko 04:41  
57. VARHAŇOVSKÝ Jakub Slovensko 04:41  
DNF CHREN Martin Slovensko odstúpil  
DNF MELIš Matúš Slovensko odstúpil  
DNF KAŠKO Dávid Slovensko odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
ne 17.6. rovinata etapa ciel rovina Milicz > Milicz 160 km Malecki
 
polsko jun 1
profil okruhu (© dzkol.pl)
 
 
Nedeľňajšie preteky mali iný charakter. Od štartu sa pomerne rýchlo podarilo odísť dvanásťčlennej skupine, kde boli všetky silnejšie poľské tímy, a pelotón ich nedošiel. V závere si ponastupovali a najsilnejší bol Kamil Malecki z CCC.
 
Za nimi sa v zápale boja so snahou ešte niečo zachrániť robilo mnoho skupín, rozhodcovia dokonca v jednom momente hlásili sedem malých skupiniek. Mladí Slováci neboli na tom dobre, a tak sa aj po diskusii s reprezentačným trénerom odhodlali pracovať na čele jednej partie a piati ťahali. Najprv im nikto nepomáhal, ale keď sa dostali nadostrel pozostatku pelotónu, pomohli im jazdci Vosteru a dorazili si to. Ďalší nástup si už ale upracovaní mladíci nechytili, s výnimkou Martina Chrena. Pretekár CK Spartak Tlmače tak prišiel do cieľa v pelotóne s mankom takmer piatich minút na 29. pozícii. Klasifikovaní boli ešte Filip Vančo a Adrián Babič. Ostatných rozhodcovia stiahli.
 
Poľsko bolo pre dvadsaťtrojkárov prospešné. Šancu dostali ďalší zo širšieho okruhu reprezentantov a až na Kaška s Melišom všetci aspoň raz prišli do cieľa. Teraz sa všetci chystajú na MSR v Karlových Varoch a Plzni. Tie budú veľmi dôležité pre určenie nominácie na júlové ME.
 
 
Výsledky
1. MALECKI Kamil CCC Sprandi Polkowice 3:29:09 40
2. RUTKIEWICZ Marek Wibatech Merx 7R 00:02 30
3. BANASZEK Adrian Voster Uniwheels Team 00:13 25
4. FRANCZAK Paweł CCC Sprandi Polkowice 00:13 20
5. BUTS Vitalij Team Hurom 00:13 15
6. SUKHOV Maksim   00:13 10
29. CHREN Martin Slovensko 04:47  
52. VANČO Filip Slovensko 10:34  
56. BABIČ Adrián Slovensko 10:34  
DNF VARHAŇOVSKÝ Jakub Slovensko odstúpil  
DNF MELIš Matúš Slovensko odstúpil  
DNF TUŽÁK Pavol Slovensko odstúpil  
DNF KAŠKO Dávid Slovensko odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop