Slovenský pohár: Komu sa v doterajšom priebehu sezóny darilo najviac?

5.7.2019, 11:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Slovenský pohár v cestnej cyklistike má za sebou tri mesiace pretekov či samotné majstrovstvá republiky. Počas doterajšieho priebehu sezóny mali cyklisti veľa príležitosti, ako získať body do pohárového rebríčka. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ktorí pretekári si v doterajšom priebehu sezóny počínali najlepšie.
 
 
Muži Elite + U23
 
Táto najprestížnejšia kategória má za sebou sedem kôl + majstrovstvá Slovenska. Na čele poradia je s náskokom 48 bodov pred ďalším pretekárom Adrián Babič (Firefly), ktorý velí rebríčku mužov napriek absencii akéhokoľvek etapového triumfu. Výbornými výkonmi sa prezentoval najmä na Trnava Tour, kde si vybojoval celkovú bronzovú medailu so sedemsekundovým mankom. Nestratil sa ani na nedávnych majstrovstvách v Trnave, kde v časovke obsadil siedme miesto a o dva dni nato v pretekoch jednotlivcov uzavrel elitnú päticu hneď za trojnásobným majstrom sveta. Ako jediný z najlepšej pätice tejto kategórie ale nevynechal ani jedno kolo a ťažil najmä z toho, že kontinentálni pretekári viacero súťaží vynechali.
 
 
61614462 388958145042900 2392001715323797504 o
Adrián Babič (© Ján Melicher)
 
 
Napriek neúčasti na troch kolách sa na druhej priečke momentálne drží Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica). Jeho najlepším umiestnením v doterajšom priebehu sezóny je druhé miesto z Bánoviec nad Bebravou, kde jediný slovenský kontinentálny celok v spolupráci s nepriaznivým počasím zdemoloval konkurenciu a Dukláci vzali prvé štyri miesta. Darilo sa mu aj v Trnave. V časovke si prišiel po bronz a rovnaké umiestnenie zopakoval aj v pretekoch jednotlivcov, pričom sa po dlhom čase stal prvým Slovákom, ktorý sa na MSR postavil na pódium a nebol z Bory.
 
Na treťom mieste sa zatiaľ nachádza jeho kolega a jediný držiteľ dvoch etapových prvenstiev spomedzi mužov Juraj Bellan. Hneď v druhom kole si v Suchej nad Parnou sólovým spôsobom prišiel po etapu a podobný kúsok zopakoval aj v Bánovciach nad Bebravou. Darilo sa mu aj na úvodnom kritériu sezóny v Trnave, kde si vybojoval druhé miesto a na majstrovstvách Slovenska skončil na šiestej priečke s dvanásťsekundovou stratou na Petra Sagana, pričom za ním sa takmer dva a pol minúty nezjavil v cieli ďalší Slovák.
 
Tridsať bodov na bronz stráca najlepší zahraničný pretekár. Je ním Čech Petr Hampl (TJ Favorit Brno), ktorý sa nedávno predstavil aj na Európskych hrách v Minsku. V Krupine sa najlepšie vysporiadal s dvojnásobným prejazdom cez Senohrad, na Trnava Tour ovládol v špurte desaťčlennej skupiny úvodnú etapu a v celkovom poradí finišoval na treťom mieste len sekundu za doterajším lídrom Slovenského pohára. Okrem toho si pripísal aj druhé miesto na kritériu v Dudinciach.
 
Elitnú päticu uzatvára ďalší zástupca banskobystrickej Dukly a trojnásobný majster Slovenska v časovke jednotlivcov Marek Čanecký. Prvé pódiové umiestnenie v sezóne si pripísal v Suchej nad Parnou, kde došiel do cieľa hneď za Bellanom. Ďalšie striebro pridal na majstrovskej časovke, po troch rokoch vládnutia ho na tróne vymenil jeho kolega Ján Andrej Cully. Nestratil sa ani v Bánovciach nad Bebravou, kde došiel na štvrtej priečke.
 
 
Ženy a juniorky
 
Podobne ako muži, aj zástupkyne ženskej kategórie mohli zbierať body na šiestich kolách a majstrovskej časovke. Na preteky jednotlivcov si ešte musia počkať do nedele a absolvujú ich v českom pohraničnom meste Vidnava. Zaujímavosťou je, že ani jedna pretekárka sa nezúčastnila na všetkých pretekoch.
 
328 bodov nazbierala v doterajšom priebehu sezóny vedúca poradia Monika Kadlecová (CK Epic Dohňany). 28-ročnej majsterke Slovenska v pretekoch jednotlivcov z roku 2013 sa darilo najmä na etapových pretekoch Regiónom Nitrianskeho Kraja, kde ovládla obidve časovky a v kritériu s kadetmi obsadila tretie miesto, čo jej stačilo na celkové víťazstvo a ružový dres. Nestratila sa ani v Krupine, kde na malom okruhu nestačila tempu Machálkovej a spol. a napokon z toho bolo štvrté miesto. Okrem piateho kola na rovinatom okruhu v Trnave nevynechala ani jedny preteky.
 
 
61614462 388958145042900 2392001715323797504 o
Monika Kadlecová (© Ján Melicher)
 
 
Dvadsaťosem bodov na ňu stráca najlepšia slovenská dráharka a dvojnásobná majsterka Slovenska v časovke i v pretekoch jednotlivcov Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava). V Suchej nad Parnou prehrala v záverečnom špurte o víťazstvo s Machálkovou, no následne sa vytiahla v domácom prostredí a dominovala v kritériu a v špurte najsilnejších žien v Dudinciach, resp. v Krupine. Ďalšie víťazstvo medzi ženami si pripísala v Trnave (spomedzi junioriek ju prešprintovala Paulechová), na majstrovstvách v Trnave neštartovala.
 
Tretiu pozíciu zatiaľ drží niekdajšia triatlonistka, minuloročná víťazka časovky v Plzni či účastníčka minuloročných majstrovstiev sveta v Innsbrucku Petra Machálková (CyS – Akadémia Petra Sagana). V druhom kole v Suchej nad Parnou ovládla špurt deväťčlennej skupiny, v Trnave skončila na treťom mieste a na nedávnych majstrovstvách v časovke jednotlivcov skončila piata, pričom z trojice cyklistiek, ktoré sú medzi ženami prvý rok bola jasne najrýchlejšia.
 
Za Machálkovou sa nachádza držiteľka dvoch bronzových medailí z MSR zo Žiaru nad Hronom či niekdajšia pretekárka Finančného centra Júlia Hrtánková (CK Epic Dohňany). Výborné výkony podala predovšetkým v Nitre. V časovke do vrchu bola druhá, striebornú medailu si odniesla aj z normálnej časovky a napriek slabšiemu kritériu obsadila medzi ženami druhé miesto za svojou kolegyňou Monikou Kadlecovou. Časovka na majstrovstvách v Trnave jej príliš nevyšla, skončila na ôsmom mieste s vyše trojminútovou stratou.
 
Len bod od štvrtého miesta stráca účastníčka minuloročných majstrovstiev Európy pre juniorov a U23 v Zlíne Laura Debnárová (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá sa zatiaľ zúčastnila len štyroch kôl, ale aj to jej stačí na miesto v najlepšej pätici. Jediné víťazstvo v tejto sezóne si pripísala na kritériu v rámci etapových pretekov v Nitre, kde spomedzi žien a junioriek dokázala najdlhšie vzdorovať kadetom. Nestratila sa ani v piatom kole v Trnave, kde si v záverečnom špurte tuctu pretekárok vybojovala solídnu štvrtú priečku.
 
 
Juniori
 
Na čele tejto kategórie sa vyhrieva tohtoročný účastník juniorského Pekla severu či čerstvý majster Slovenska v pretekoch jednotlivcov Pavol Kramarčík (TJ Slávia ŠG Trenčín). Svoje kvality dokazuje od začiatku sezóny. Z úvodného kritéria v Trnave bral bronzovú medailu a nasledujúci deň zvíťazil, pričom spolu s mužmi bol druhý a nechal za sebou Čaneckého, Tybora či Babiča. V Dudinciach si po celodennom úniku podmanil ďalšie kritérium, na etapáku v Bánovciach nad Bebravou opanoval dve etapy a domov cestoval s červeným dresom pre víťaza bodovacej súťaže. Svoju vysokú výkonnosť demonštroval aj na majstrovstvách. V časovke stratil len šesť sekúnd na majstrovský dres, všetko si však vynahradil o dva dni, kedy ukázal spomedzi Slovákov najrýchlejší šprint.
 
 
61614462 388958145042900 2392001715323797504 o
Pavol Kramarčík (© Ján Melicher)
 
 
Aj druhé miesto medzi juniormi drží zástupca športového gymnázia v Trenčíne. Je ním ďalší účastník Pekla severu a držiteľ dvoch medailí z nedávno skončených majstrovstiev Simon Nagy. V Suchej nad Parnou medzi juniormi skončil druhý, no na druhú pozíciu v rebríčku ho katapultovali najmä skvelé výkony z Trnavy. V časovke jednotlivcov obsadil tretie miesto, v pretekoch to najprv skúšal v úniku, ale zostali mu sily aj na záverečný špurt, v ktorom obsadil druhé miesto. On aj Kramarčík sa nepredstavili na Trnava Tour, inak bol Nagy prítomný na všetkých kolách.
 
Tretie priečku zatiaľ drží pravidelný účastník juniorského svetového poháru, Čech Jakub Bouček (RBB Invest Force Cycling Team), ktorý sa tu síce ukázal len v štyroch kolách, ale vždy si domov odniesol pekný výsledok. V Krupine bol najrýchlejší spomedzi juniorov, pričom okrem neho sa v pelotóne udržalo len šesť juniorov. Na etapových pretekoch v Bánovciach nad Bebravou ovládol časovku do vrchu a v poslednej etape vyprovokoval rozhodujúci únik. Predstavil sa aj na Medzinárodných dní cyklistiky v Dubnici nad Váhom. V časovke do vrchu tentoraz skončil druhý, v tretej etape si pripísal bronz a celkovo skončil na šiestom mieste, pričom bol jediný v Top 10 mimo reprezentácií.
 
Na štvrtom mieste sa momentálne nachádza Marek Gajdula (CyS – Akadémia Petra Sagana). Sezónu odštartoval fantasticky, po sólovom úniku zvíťazil na kritériu v Trnave. Darilo sa mu aj na ďalšom kritériu v Dudinciach, kde sa postavil na strieborný stupienok. O deň nato v Krupine dokázal udržať krok s najlepšími, pričom sa v cieli objavil ako prvý Slovák spomedzi juniorov. Slušný počet bodov si vybojoval aj v Bánovciach nad Bebravou, kde v etape neskončil horšie ako ôsmy. Jeho bodové konto mohlo byť aj vyššie, no majstrovstvá Slovenska mu vôbec nevyšli.
 
Elitnú päticu medzi juniormi uzatvára jediný Slovák, ktorý tento rok dokončil juniorský Gent – Wewelgem Matúš Baniar (MŠK CK Žiar nad Hronom). Začiatok sezóny mu moc nevyšiel, prvý výraznejší výsledok zaznamenal v štvrtom kole v Krupine, kde došiel do cieľa v pelotóne ako jeden z mála juniorov. Výborný výkon podal predovšetkým na pretekoch v Bánovciach nad Bebravou. Z časovky do vrchu bral bronz a v poslednej etape si naskočil do rozhodujúceho úniku, vďaka čomu si udržal tretie miesto v celkovom hodnotení. Baniar sa nestratil ani na majstrovstvách. V časovke skončil piaty, v pretekoch uzatváral najlepšiu desiatku.
 
Aj táto kategória je poznačená viacerými reprezentačnými výjazdami, kvôli ktorým niektoré nádeje nemohli štartovať na všetkých kolách.
 
 
Kadeti
 
Zástupcovia tejto kategórie mali doteraz k dispozícií osem kôl na vzájomné meranie síl, majstrovstvá ich čakajú o deväť dní v Žiari nad Hronom. Medzi kadetmi si s takmer stobodovým náskokom drží vedúcu priečku Martin Svrček (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý prvé štyri kolá nenašiel premožiteľa a v Bánovciach nad Bebravou ako jeden z mála kadetov dokázal držať krok s juniormi aj v poslednej daždivej etape. Jeho suverenita bola zastavená až na rovinatom okruhu v Trnave, odkiaľ odišiel „len“ s tretím miestom. Na etapových pretekoch v Nitre vybojoval štvrté miesto, o lepšie umiestnenie prišiel neskorým príchodom na štart pred časovkou do vrchu. Je jedným z dvoch slovenských kadetov (druhým bol Samuel Kováč z CKM Poprad), ktorí dokončili etapák v Dubnici do samého konca.
 
 
61614462 388958145042900 2392001715323797504 o
Martin Svrček (© Ján Melicher)
 
 
Saganovej akadémií patrí medzi kadetmi aj druhé miesto zásluhou Jakuba Slivku. Od začiatku sezóny zbiera pódiové umiestnenia. Na úvod sezóny získal striebro na kritériu v Trnave, deň na to si v Suchej nad Parnou vyjazdil v záverečnom špurte bronz a na kritériu v Dudinciach bral opäť striebro. Etapové preteky v Bánovciach nad Bebravou sa mu nepodarilo dokončiť, ale o svojich kvalitách opäť presvedčil v piatom kole v Trnave, kde ovládol záverečný šprint kadetov a pripísal si prvé víťazstvo v sezóne. Stúpajúcu formu potvrdil v Nitre, kde vyhral časovku do vrchu, kritérium a napriek slabšej normálnej časovke si domov odniesol žltý dres za celkové víťazstvo.
 
Na tretej pozícií sa momentálne nachádza odchovanec cyklistického klubu z Krupiny Lukáš Ungvarský (MŠK CK Žiar nad Hronom). Tomu úvod sezóny absolútne nevyšiel, v kritériu sa zaplietol do hromadného pádu, ktorý ho odstavil aj z druhého kola v Suchej nad Parnou. Zo zranení sa však dal dokopy a už v Dudinciach dal o sebe vedieť štvrtým miestom, hoci nazbieral len tri body. Preteky v Krupine sa preňho nevyvíjali dobre, v stúpaní na Senohrad nestačil tempu najlepších, no v zjazde sa dotiahol do vedúcej skupiny a aj vďaka znalostiam miestnych ciest dokončil preteky na druhom mieste, keď sa mu podarilo vyhrať špurt pelotónu za Svrčkom. V Bánovciach veľa bodov nenazbieral, ale zo slovenských kadetov iba on a Svrček prišli do cieľa poslednej etapy v hlavnej skupine. Vidno ho bolo na rovinatom okruhu v Trnave, kde sa snažil prekaziť záverečný špurt skupiny. To sa mu síce nepodarilo, ale domov si aspoň odniesol štvrté miesto. Na etapáku v Nitre si vybojoval dve strieborné medaile, nevyšla mu časovka jednotlivcov, ale získal celkové druhé miesto i zelený dres.
 
Takmer sto bodov za pretekárom Žiaru stráca Tomáš Sivok (Kaktus Bike Team Bratislava), ktorý je najlepší spomedzi cyklistov, ktorí sú medzi kadetmi len prvý rok. Na úvod sezóny sa pohyboval okolo prvej desiatky, najlepšie sa umiestnil v Krupine na siedmom mieste. Jeho výkonnosť však postupom času narastala. V Trnave bolo z toho len deviate miesto, no na etapáku v Nitre sa ukázal v plnej paráde. V časovke do vrchu od začiatku trhal pelotón a odmenou mu bolo štvrté miesto. V ďalšej časovke skončil na solídnej šiestej priečke a v kritériu obsadil ďalšiu zemiakovú pozíciu, pričom na tretieho Svrčka mu chýbal jeden bod. Tieto výsledky mu vyniesli biely dres pre najlepšieho mladého pretekára a celkové tretie miesto, na Ungvarského mu chýbal jeden bod.
 
Najlepšiu päticu medzi kadetmi uzatvára Martin Jurík (TJ Slávia ŠG Trenčín). Na úvod sezóny získal body za deviate miesto na kritériu v Trnave, no to bolo z jeho strany na istý čas všetko. Súperom sa opäť pripomenul v piatom kole, kde v záverečnom šprinte pelotónu nestačil len na Slivku. Na etapáku v Nitre mu úvodná etapa nevyšla, ale následne všetkých prekvapil víťazstvom v časovke jednotlivcov. V kritériu však veľa vody nenamútil a tak si domov odniesol celkové šieste miesto.
 
 
Kadetky
 
Suverénnou vedúcou cyklistkou medzi kadetkami je kométa z Nového Mesta nad Hronom Tereza Kurnická (CyS – Akadémia Petra Sagana). Už na začiatku sezóny v Trnave dala súperkám jasný signál, že ju bude v tomto roku ťažké poraziť. Takmer od začiatku pretekov vsadila na sólový únik, ktorý si s prehľadom udržala do cieľa. V Suchej nad Parnou si v záverečnom šprinte poradila s Cvoligovou, no na kritériu v Dudinciach ju odsunula na striebornú pozíciu Jaborníková. Bývalá pretekárka Novomestského Superbikeru jej však prehru hneď na druhý deň odplatila. V Trnave sa musela uskromniť so siedmym miestom, ale v Nitre vyhrala časovku do vrchu, v ďalšej časovke skončila druhá a v kritériu sa aj vďaka chybe rozhodcov umiestnila na šiestej priečke, ale mrzieť ju to nemuselo, pretože si domov odniesla ružový dres a navýšila svoj náskok v rebríčku na viac ako dvesto bodov.
 
 
61614462 388958145042900 2392001715323797504 o
Tereza Kurnická (© Ján Melicher)
 
 
Za Kurnickou nasleduje v rebríčku ďalšia zástupkyňa akadémia trojnásobného majstra sveta. Je ňou Adéla Hodásová. Úvod sezóny jej vyšiel, na kritériu v Trnave skončila na treťom mieste. Na pódium sa postavila aj v Krupine, kde ovládla špurt pelotónu o bronz. Zatiaľ jediné etapové víťazstvo v tejto sezóne si pripísala v piatom kole na trnavskom okruhu, kde ovládla špurt desaťčlennej skupinky. Hodásová sa nestratila ani na etapáku v Nitre, v časovke do vrchu skončila tretia, ale ďalšie etapy jej moc nevyšli a napokon z toho bolo celkové ôsme miesto.
 
Dominanciu CyS – Akadémia Petra Sagana ukazuje aj priebežná držiteľka tretej pozície Miriama Čišecká. V otváracom víkende tejto sezóny si pripísala dve štvrté miesta, o tretie miesto ju v Suchej nad Parnou obrala Macsaiová. Následne sa umiestňovala predovšetkým na konci prvej desiatky. Zlepšené výkony ukázala na etapáku v Nitre. V prvej etape stratila len šesť sekúnd na Kurnickú, v kritériu obsadila už po niekoľkýkrát štvrté miesto, ale celkovo sa umiestnila na bronzovej pozícií.
 
Na štvrtom mieste sa nachádza bývalá reprezentantka CYKLO SPIŠU, dnes už pretekárka susedného cyklistického klubu mládeže v Poprade Barbora Cvoligová. Skvelý výkon podala hneď v druhom kole v Suchej, v záverečnom šprinte ju obrala o prvenstvo Kurnická. V Krupine zas prehrala šprintérsky súboj o bronz s jej kolegyňou Hodásovou a v Trnave došprintovala na piatom mieste. Nitrianske etapové preteky jej veľmi nevyšli, jej najvyšším umiestením bolo siedme miesto v záverečnom kritériu.
 
Elitnú päticu kadetiek uzatvára Klára Tarabová (CK Epic Dohňany). V úvode sezóny sme ju mohli vidieť v okolí prvej desiatky, v Suchej nad Parnou stratila na víťaznú Kurnickú rovnú minútu. Do prvej päťky sa Tarabová prvýkrát dostala až na etapáku v Nitre v druhej etape, kde zajazdila veľmi dobrú časovku, no ešte lepší výsledok získala na kritériu, kde ju pokorila len Češka Michaela Poulová. Celkovo ukončila etapák na štvrtom mieste, na bronz jej schádzali tri body.
 
 
Starší žiaci
 
Starším žiakom s viac ako stobodovým náskokom dominuje Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová), ktorý vedie rebríček od začiatku sezóny a zaujímavosťou je, že boduje aj v biatlone. V Trnave zvíťazil vďaka tomu, že Samuel Novák sa pozabudol na prevody, na druhý deň v Suchej ho zdolal v záverečnom šprinte. V Dudinciach z toho bolo len tretie miesto, ale na ťažkom okruhu v Krupine si opäť poradil s Novákom a vybojoval ďalšie víťazstvo. Piate kolo prinieslo víťazstvo úniku, no v Nitre sa Schwarzbacher opäť predviedol. V prvej etape zvíťazil v špurte o druhé miesto, následne si podmanil časovku a v kritériu si prišiel po ďalšie striebro, čo mu s prehľadom stačilo na žltý dres.
 
 
61614462 388958145042900 2392001715323797504 o
Matthias Schwarzbacher (© Ján Melicher)
 
 
Na druhom mieste sa nachádza Samuel Novák (Kaktus Bike Team Bratislava). Na začiatku sezóny urobil hlúpu chybu, keď sa po víťazstve na kritériu nedostavil na prevody a všetka energia, ktorú vložil do prvého kola tak vyšla nazmar. V Suchej ho zas zdolal líder tejto kategórie. Ďalšie striebro si pripísal v Krupine, opäť bol nad jeho sily len Podbrezovčan. V Trnave si vyjazdil siedmu priečku, ale v Nitre sa konečne dočkal etapového triumfu. V časovke do vrchu ušiel všetkým súperom a do cieľa dorazil s dvadsaťsekundovým náskokom na ďalšieho pretekára. Ďalšia časovka mu veľmi nevyšla, zopakoval siedme miesto z Trnavy. V záverečnom kritériu sa Novák opäť dostal na pódium, deväť bodov mu stačilo na bronz. Napokon si z Nitry domov odniesol zelený dres, striebornú pozíciu ubránil o bod pred kolegom Vrbíkom.
 
Zástupcovia bratislavského klubu majú v tejto kategórií silné zastúpenie aj zásluhou Juraja Vrbíka. Prvý výraznejší výsledok zaznamenal v druhom kole, v Suchej nad Parnou si prišiel po štvrté miesto. Ešte lepšie umiestnenie získal na kritériu v Dudinciach, od víťazného Mroceka ho delil jeden bod. Svoje šprintérske kvality dokázal Vrbík v Trnave, kde vyhral šprint pelotónu. Na etapových pretekoch v Nitre sa dočkal aj prvého víťazstva v sezóne. V časovke do vrchu finišoval štvrtý, nesklamal ani v ďalšej časovke, kde sa zmestil do elitnej pätice. V kritériu aj s pomocou kolegov vybojoval dvadsaťpäť bodov a mohol sa radovať z víťazstva. V celkovom poradí skončil tretí, na Nováka mu chýbal len bod.
 
Aj priebežnú štvrtú priečku drží zástupca celku z hlavného mesta. Tentoraz je ním Simon Gottstein. Úvod sezóny mu vyšiel, aj vďaka chybe Nováka sa v Trnave postavil na striebornú pozíciu. To však bolo doteraz jeho jediné pódium. Piate miesto si pripísal v Suchej nad Parnou aj v Krupine, v trnavskom piatom kole sa ledva zmestil do najlepšej desiatky. Na etapových pretekoch v Nitre sa najlepšie prezentoval v kritériu, päť bodov mu stačilo na štvrtú priečku.
 
Elitnú päticu starších žiakov predbežne uzatvára Adam Haľák (ŠK Železiarne Podbrezová). Na začiatku sezóny ho absolútne nebolo vidno, v Dudinciach a Krupine neštartoval. Potom však prišlo piate kolo a rovinatý profil v Trnave. Adam sa toho nezľakol a spolu s ďalšími štyrmi pretekármi vytvoril na čele pretekov silnú partiu, ktorá si to v závere rozdala o víťazstvo a najrýchlejšie nohy mal v závere práve Haľák. Stúpajúcu formu potvrdil aj na etapáku v Nitre, v druhej časovke si vyjazdil skvelé druhé miesto, celkovo skončil štvrtý.
 
 
Žiačky
 
V najmladšej kategórií nežného pohlavia zatiaľ najlepšie kráča Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana). Úvod sezóny jej vyšiel, na kritériu v Trnave obsadila bronzovú priečku, v Suchej nad Parnou si vyjazdila striebro. Prvé víťazstvo v sezóne si pripísala na malom okruhu v Krupine, v záverečnom špurte porazila Varšovú. Aj v Trnave šprintovala o víťazstvo, no v špurte dvanásťčlennej skupiny bola rýchlejšia Bodoríková. Ciriaková dominovala aj v Nitre. V úvodnej etape síce nestačila na Varšovú, no následne ju zdolala o tri sekundy a v kritériu nazbierala viac bodov, čo jej zaručilo ružový dres.
 
 
61614462 388958145042900 2392001715323797504 o
Terézia Ciriaková (© Ján Melicher)
 
 
Za Ciriakovou sa momentálne nachádza Simona Bodoríková (CK Epic Dohňany), ktorá si hneď v úvodnom kole sezóny pripísala prvé víťazstvo. Bodoríková zvíťazila aj v ďalšom kritériu, tentoraz v Dudinciach a svoje šprintérske kvality potvrdila aj v Trnave, kde si pripísala ďalší víťazný zárez. Etapové preteky v Nitre jej mohli vyjsť aj lepšie. V časovke do vrchu bola ôsma, zlepšenie však ukázala v ďalšej časovke, kde skončila tesne pod pódiom a na bronz jej chýbalo len deväť sekúnd. Bodoríková si dobre počínala aj v kritériu, v ktorom mali tri pretekárky po päť bodov. Bohužiaľ, práve zástupkyňa Dohnian mala najhorší záverečný šprint a preto na ňu zostalo len piate miesto. Celkovo skončila štvrtá.
 
Tretie miesto patrí nádeji z obce Uloža pri Levoči a minuloročnej majsterke Slovenska v časovke do vrchu Klaudii Varšovej (CYKLO SPIŠ). Už v druhom kole si pripísala prvé pódiové umiestnenie, v špurte pelotónu finišovala tretia. Ďalšie pódium nenechalo na seba dlho čakať, v Krupine ako jediná držala krok s Ciriakovou a napokon jej podľahla až v záverečnom špurte. Klaudia sa však napokon dočkala aj etapového triumfu. V prvej etape sa vyštverala do cieľa s dvanásťsekundovým náskokom a tak sa obliekla aj do ružového dresu. Ďalšie striebro vybojovala v druhej časovke, na Ciriakovú stratila len tri sekundy. Kritérium jej moc nevyšlo, finišovala až ôsma, ale udržala si druhé miesto v celkovom poradí pred Jadrnou.
 
Štvrté miesto zatiaľ patrí ďalšej mladej cyklistke z Dohnian Ivone Pavlisovej. Začiatok sezóny jej vyšiel, na kritériu v Trnave sa postavila na strieborný stupienok. Následne sa umiestňovala najmä v druhej polovici Top 10. Na rovinatom okruhu v Trnave si v záverečnom špurte poradila s viacerými súperkami a napokon z toho bolo tretie miesto. Aj Pavlisová sa ukázala na etapových pretekoch Regiónom Nitrianskeho Kraja. Najlepší výsledok dosiahla v záverečnom kritériu, skvelý záverečný šprint ju vyniesol na bronzovú pozíciu.
 
Klub so sídlom v Levoči CYKLO SPIŠ má medzi žiačkami v elitnej pätici dvojnásobné zastúpenie, piatu priečku predbežne drží Natália Kušnírová, ktorá sa v predchádzajúcej sezóne stala majsterkou Slovenska v časovke aj pretekoch jednotlivcov. Už v druhom kole ukázala svoje šprintérske kvality a v Suchej nad Parnou sa mohla radovať z premiérového víťazstva v tejto sezóne. Za zmienku stojí aj štvrté miesto z kritéria v Trnave či piata priečka z Krupiny, kde bojovala v šprinte o bronz.
 
 
Mladší žiaci
 
V najmladšej kategórií najlepšie výkony v doterajšom priebehu sezóny podával Martin Haluška (CK Epic Dohňany). Ten sa začal presadzovať hneď na úvodných kolách, v Trnave nazbieral najviac bodov a postavil sa na najvyšší stupienok. Neskôr sa mu opäť darilo na kritériu, v Dudinciach bral bronzovú medailu. Druhý etapový triumf vybojoval v Trnave, kde sa presadil spomedzi dvadsiatich piatich pretekárov, ktorí sa zapojili do záverečného šprintu. Na etapáku v Nitre Haluškovi nevyšla prvá etapa, no v druhej časovke zabral a umiestnil sa treťom mieste s dvanásťsekundovým mankom na Javora. Martin následne potvrdil svoju formu na ďalšom kritériu, tentoraz bral tretie miesto. Kvôli zbabranej časovke do vrchu z toho bolo v celkovom poradí len piate miesto.
 
 
61614462 388958145042900 2392001715323797504 o
Martin Haluška (© Ján Melicher)
 
 
35 bodov za Haluškom zaostáva momentálne druhý mladší žiak Martin Kadúc (CyS – Akadémia Petra Sagana). Hneď v prvom dvoch kolách vybojoval dve striebra, ďalšie striebro pridal na malom okruhu v Krupine, kde ho prešprintoval tímový kolega Cesnek. V prvej etape na nitrianskom etapáku sa Martin konečne dočkal, v špurte kvarteta bol jasne najrýchlejší. Následná časovka a kritérium mu moc nevyšli, v časovke sa dokonca nezmestil ani do prvej desiatky.
 
Aj tretie miesto v priebežnom poradí patrí pretekárovi zo Saganovej akadémie. Je ním Patrik Pinteš, ktorý na svojho kolega stráca len dva body. Prvýkrát sa na pódium postavil v Suchej nad Parnou, v záverečnom špurte bral tretie miesto. Na trnavskom okruhu sa opäť vyznamenal, tentoraz si domov vzal striebornú medailu. Ďalšie druhé miesto si pripísal v časovke do vrchu na etapových pretekoch v Nitre, pred ním finišoval len Kadúc. Pinteš nesklamal ani v ďalších etapách, v časovke bol piaty a kritérium dokončil na deviatej priečke.
 
Štvrtá priečka patrí Matejovi Tomášovi (CK Epic Dohňany), ktorý je spomedzi prvej pätice jediným, ktorý bude medzi mladšími žiakmi aj o rok. Na Pinteša stráca jedenásť bodov. Hneď na úvodných pretekoch v sezóne si pripísal tretie miesto a v Suchej nad Parnou nenašiel premožiteľa. Druhé etapové víťazstvo si pripísal na kritériu v Dudinciach, ďalší bronz si vybojoval na rovine v Trnave. Bohužiaľ, etapové preteky v Nitre mu veľmi nevyšli, najlepším výsledkom bolo šieste miesto z kritéria.
 
Elitnú päticu medzi mladšími žiakmi uzatvára ďalší produkt akadémie Petra Sagana Tadeáš Cesnek. Na úvodných pretekoch sa moc neukazoval, v Suchej nad Parnou došiel na šiestom mieste. To sa však zmenilo v Dudinciach. Tadeáš skončil druhý len kvôli horšiemu záverečnému šprintu. To ho však trápiť nemuselo, pretože o deň nato v Krupine nenašiel premožiteľa a mohol sa postaviť na najvyšší stupienok potom, čo ošpurtoval Kadúca a Pitáka. Cesnek podal dobré výkony aj na etapáku v Nitre, piate, štvrté a druhé miesto mu zabezpečili krásnu striebornú medailu a zelený dres.
 
 

 
 
1. 6.4. kriterium 2016 SP TRNAVA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
2. 7.4. preteky 2016 SP SUCHÁ NAD PARNOU M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.4. kriterium 2016 SP DUDINCE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
4. 28.4. preteky 2016 SP KRUPINA M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 17-19.5. etapy 2016 SP BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
J,K clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 19.5. preteky 2016 SP ZLATNÍKY M clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 31-2.6. etapy 2016 SP TRNAVA M,J clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 1.6. preteky 2016 SP TRNAVA Ž,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 15-16.6. etapy 2016 SP NITRA Ž,J,K,D clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
8. 21-23.6. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
J,K clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 27.6. casovka 2016 MSR TRNAVA M,Ž,J clanok ikonkapdf ikonka
- 29-30.6. preteky 2016 MSR TRNAVA M,J clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 7.7. preteky 2016 MSR VIDNAVA Ž  
- 13.7. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D  
9. 13.7. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,J  
- 14.7. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D  
11. 14.7. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,J  
12. 17.8. casovka 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM
Ž,J,K,D  
10. 18.8. preteky 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM M,Ž,J,K,D  
11. 24.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D  
12. 25.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D  
- 29.8. casovka 2016 MSR KREMNICA (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D  
14. 31.8. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D  
- 1.9. casovka timov 2016 MSR TEPLIČKA NAD VÁHOM
M,Ž,J,K,D  
15. 7.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES
M,Ž,J,K,D  
16. 8.9. casovka 2016 SP SNV (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D  
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop