Cyklopredajne a koronavírus na Slovensku: Pokusy o krádeže, zatvorené profi servisy

28.3.2020, 10:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Širiaci sa koronavírus výrazne ovplyvňuje celú ekonomiku a svoje o tom vie aj cyklistiká sféra. Okrem toho, že nemôžeme sledovať medzinárodné podujatia a v najbližšom mesiaci boli zrušené aj všetky preteky na Slovensku, z nariadenia vlády SR sú od 16. marca zavreté aj všetky kamenné športové predajne a tie, ktoré predávajú bicykle či cyklistický sortiment.
 
AKTUALIZÁCIA: Dve hodiny po publikovaní článku vláda zrušila zákaz otvorenia pre predajne aj servisy bicyklov.
 
Minulý týždeň túto skutočnosť využili zlodeji a vieme minimálne o troch vlámaniach do cyklo predajní. Začalo to v Madbikeri v Košiciach, pokračovalo Cyklomaxom v Poprade a zlodeji neobišli ani našu partnerskú spoločnosť BIKEPRO v Banskej Bystrici, kde máme aj produkty z nášho portfólia eshopu. Našťastie, ani jedna predajňa nehlási ukradnuté bicykle, len škody pri páčení dverí.
 
"Je to niečo hrozné. Nielen, že cyklistické predajne majú tak ako aj mnoho ďalších firiem v mnohých segmentoch v tejto situácii problémy prežiť, ešte túto situáciu využijú aj takíto ľudia a snažia sa kradnúť. Poškodili nám dvere, ale našťastie sa nedostali dnu, pretože pred vypáčením dverí sa spustil alarm. Chcem ale podotknúť, že to urobili okolo 11:20, teda za bieleho dňa pár metrov od frekventovanej rýchlostnej cesty. Kto tadiaľto chodí, určite to pozná. Je nás výrazne vidieť priamo z R1. Pýtam sa, či je to normálne," telefonoval nám majiteľ Marek Varhaňovský.
 
 
bikepro predajna
Predajňa BIKEPRO v Banskej Bystrici (© BIKEPRO)
 
 
Mnohí cyklonadšenci teraz prežívajú ťažké chvíle, pretože okrem kamenných predajní (stále funguje predaj cez eshopy, aj ten náš) musia byť zatvorené aj servisy tak ako ich štandardne poznáme. Cyklisti svoje stroje pred sezónou často zverujú do rúk profesionálov na pravidelný servis, alebo sa im bežne niečo pokazí a potrebujú to opraviť. Teraz je viac ľudí doma, majú čas sa prevetrať na čerstvom vzduchu. Zatvorené servisy tak nie len komplikujú život predajcom a certifikovaným odborníkom na servis, ktorí nefungujú, ale bicykle sa ľudia pokúšajú opraviť sami, alebo ich zverujú do rúk samozvaných odborníkov, čím ohrozujú seba i ostatných účastníkov cestnej premávky.
 
Už tri dni po zatvorení predajní a servisov Asociácia slovenských výrobcov a dovozcov bicyklov a bicyklových komponentov požiadala vládu Slovenskej republiky o povolenie otvoriť bicyklové servisy.
 
"Asociácia plne podporuje opatrenia, ktoré v predchádzajúcich dňoch prijala Vláda SR. Bicykel je jedným z druhov dopravného prostriedku a mnohí ho využívajú na cestu do práce. Niektorí to už robia, iní len vyťahujú svoje bicykle zo suterénu a chcú jazdiť do práce na bicykli, ale potrebujú servisný zásah k jeho sprevádzkovaniu. Berúc do úvahy, že bicykel je najviac dostupný dopravný prostriedok, v najbližších týždňoch môže byť najdôležitejšou formou prepravy, pretože z hľadiska šírenia COVID-19 je najbezpečnejší Vás žiadame o povolenie prevádzkovania opravovní bicyklov/bicyklových servisov," píšu v stanovisku.
 
 
bikepro predajna
Marek Hamšík pri nastavovaní bicykla v BIKEPRO (© BIKEPRO)
 
 
Autority z tohto prostredia pripomínajú, že hlavným motívom vlády sú opatrenia, ktoré zamedzujú styku množstva ľudí na malom priestranstve, no minimálne každý, kto priniesol bicykel na servis, vie, že v servisoch je kontakt s inými ľuďmi minimálny, nejedná sa o žiadny supermarket. Všetci zamestnanci sú prirodzene pripravení dodržiavať náležité opatrenia.
 
Podľa medializovaných informácií vláda už niekoľko dní zvažuje otvorenie niektorých prevádzok za sprísnených podmienok. Uvidíme, či sa medzi nich zaradia aj cykloservisy. Vieme, že autoservisy boli zavreté len jeden deň, keďže sa rýchlo prišlo na to, že ľudia sa predsa musia do práce či na nákup presúvať. Zároveň musia mať autá pojazdné a v požadovanom technickom stave, inak by predstavovali riziko. Podobné je to pri bicykloch. Mnohé metropoly sveta hlásia ešte väčší cyklistický boom, pretože mestská hromadná doprava v čase pandémie nie je populárna.
 
V súvislosti s koronakrízou pripravuje novinky aj náš eshop práve v spolupráci s BIKEPRO, predstavíme Vám ich čoskoro...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop