Peter Sagan na pretekoch Okolo Sardínie

26.2.2011, 14:57 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko

Peter Sagan ako prvý Slovák vyhral preteky UCI kategórie 2.1

Famózny slovenský talent potvrdil svoju dominanciu počas celého priebehu sagan-peter-spurt-sardiniapretekov Okolo Sardínie aj v dnešnej záverečnej etape (Oristano - Giara, 174 km). Tá sa začala klasickým únikom šiestich pretekárov, no pelotón sa nenechal zahanbiť a na začiatku záverečného stúpania bolo po úniku. V náročnom stúpaní, ktoré končilo cieľovou páskou, mal najviac síl veterán Michele Scarponi (Lampre), druhý skončil José Serpa, tretí Damiano Cunego. Hneď za stupňami víťazov klasifikovali Petra Sagana. 21-ročný pretekár Liquigas-Cannondale aj napriek štvrtej pozícii ostal na čele celkové poradia a stal sa víťazom pretekov Okolo Sardínie. Toto je samozrejme najväčší úspech Petrovej kariéry. Sezóna 2011 začala fantasticky!

Hrdina Peter Sagan:

"Dnes to nebola zvlášť ťažká etapa. 174 kilometrov zvlneného charakteru sa dalo bez väčších problémov zvládnuť. Na začiatku sme nechali újsť šiestich ľudí a počas etapy bol náš tím stále na čele pelotónu. Všetkým bolo jasné, že sa rozhodne v záverečnom kopci.

Tesne pod ním som mal problém s kolesom, no už nebol čas na jeho výmenu, tak som to už musel nejako dobojovať. Na začiatku stúpania ušiel Scarponi, ktorý si myslel, že dá všetkým zo 30 sekúnd a vyhrá celkovo. Horšie bolo ale to, že už od začiatku stúpania začal "vystrkovať rožky" aj Serpa, ktorý celkovo strácal iba 16 sekúnd. Liquigas sa mi snažil pomôcť, keď veľmi dobre viedol balík a nechcel za žiadných okolností stratiť Scarponiho a Serpu z dohľadu. Zároveň kolegovia kontrolovali moju pozíciu, aby som sa neodtrhol. Takýmto spôsobom sme to dotiahli až do cieľa s neveľkou stratou na oboch mojich prenasledovateľov. Bezprostredne po preteku sme nevedeli kto vlastne vyhral, lebo rozdiely boli iba v sekundách. Boli to veľké nervy, kým to vedenie pretekov spočítalo. Nakoniec vyhlásili moje meno a mohli sme sa radovať. Ešte šťastie, že v závere Scarponiho nepredbehol Serpa, lebo ten by ma istotne predbehol v celkovom hodnotení.

Som veľmi unavený, no zároveň šťastný. Musel som absolvovať všelijaké záverečné ceremónie, ale už som rád, že sa to celé skončilo. Vďaka patrí celému tímu, ktorý mi pomáhal celý týždeň a samozrejme, že aj v Liquigase majú po dnešku radosť. Minulý rok tu vyhral Kreuziger, pred dvoma rokmi Bennati, takže sa nám tu veľmi darí.

Nevyhral som síce preteky World Tour, no aj toto podujatie má svoju hodnotu a tento rok tu bolo veľa špičkových pretekárov z viacerých protímov. Som rád, že sa mi podaril takýto úspech a teraz už musím pomaly začať rozmýšľať nad Paríž - Nice, ktoré sa blíži. Uvidíme ako sa mi bude dariť tam."


Saganov objaviteľ a tréner Peter Zánický:

"S Petrom som bol v kontakte počas celých pretekov a keďže ho poznám už dlho, vedel som, že je maximálne v pohode. Podľa jeho slov som cítil a veril, že to môže dotiahnuť do víťazného konca a zaknihovať svoje prvé celkové víťazstvo. Je fantastické, že sa mu to podarilo už v druhej sezóne, ktorá je dokonca ešte iba na začiatku. Okolo Sardínie nie sú najprestížnejšie preteky, no vyhral tu už napríklad aj Eddy Merckx. Pre mňa sú to výborné pocity, lebo dá sa povedať, že Merckx bol mojim idolom a vďaka jeho úspechom som v podstate začal bicyklovať. Petra stále upokojujem a ujisťujem, že už má za prvú sezónu najazdených množstvo kilometrov aj aké-také skúsenosti. Pred Paríž - Nice a belgickými klasikami preto môže byť úplne pokojný a vyrovnaný. Všetci sa z tohto úspechu veľmi tešíme."


Brat Juraj Sagan:

"Celý týždeň som to veľmi prežíval, takže som aj ja samozrejme šťastný, že sa to Peťovi podarilo. Komunikovali sme po večeroch a vždy mal dobrú náladu, takže to bol prvý dobrý signál. Škoda, že som mal teraz menšie zdravotné problémy a ešte som v novej sezóne nič neabsolvoval, no už sa teším na budúci štvrtok, kedy by sme mali ísť obaja spolu jednorazovku po prašných talinaských cestách. Ešte sa uvidí ako s programom keď sa Peter vráti domov."

Výsledky Giro di Sardegna 2011 (22.02.11 - 26.02.11)
1. vlajka Peter SAGAN LIQUIGAS-CANNONDALE 22h 28' 24''
2. José SERPA PEREZ ANDRONI GIOCATTOLI + 00' 03''
3. vlajka Damiano CUNEGO LAMPRE - MERIDA + 00' 07''
4. vlajka Michele SCARPONI LAMPRE - MERIDA + 00' 18''
5. vlajka Emanuele SELLA ANDRONI GIOCATTOLI + 00' 32''




Spravodajstvo z jednotlivých etáp (Sports-Info.sk):

etapa-1etapa-2etapa-3etapa-4etapa-5



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop