4. etapu vyhral Voeckler v úniku, Sagan šiesty

9.3.2011, 12:59 | Sprav. z pretekov - staršie | Juraj Jedinák

Štvrtá 191 km etapa pretekov  z Crêches-sur-Saône do Belleville mala už jasný kopcovitý charakter, čo potvrdzuje aj sedem horských prémií. Okrem toho boli v programe aj dve rýchlostné.
paris-nice-4-unikOd úvodu bolo o vzrušenie v etape postarané. Už v prvom kilometri sa odtrhla pätica pretekárov, ale tento únik ešte nebol úspešný. Následne na siedmom kilometri odišla trojica Voeckler (Europcar), nedávny líder pretekov De Gendt (Vacansoleil) a Pauriol (FDJ). O pár kilometrov neskôr sa za nimi vydala dvojica Di Gregorio (Astana) a De Greef (Omega Pharma-Lotto). Neskôr sa obe skupinky spojili a pätica si rozdelila aj body na prvej horskej prémii. Prvý ju preťal De Gendt a naznačil, že žlté tričko chce získať späť.
Náskok skupiny sa priebežne menil ale dalo sa očakávať, že jej členovia budú bojovať aj o ďalšie prémie. Tento scenár sa aj naplnil a na druhej horskej prémii najlepšie zabodoval Pauriol, druhý bol Di Gregorio a opäť sa ukázal aj De Gendt. Pelotón v tomto momente strácal 4:50 (na 56,5 km). Na ďalšom vrchole Col des Ecorbans o deväť kilometrov ďalej si pretekári body rozdelili presne tak isto.
V klesaní sme zaznamenali kolíziu. Boli v nej Levi Leipheimer (RadioShack) a Samuel Sánchez (Euskaltel), našťastie sa ani jeden nezranil a vrátili sa späť do pelotónu. Ten mal na 65 km stratu už 5:15.
De Gendt aj na šprinte v Lamure sur Azergues ukázal, že to s útokom na žlté tričko myslí vážne. Vyhral ho a pripísal si trojsekundový bonus, čo by v prípade rovnakého času v cieli s Gossom už znamenalo návrat na čelo.
Ďalšiu horskú prémiu na Col du Joncin vyhral opäť Pauriol a ukazuje sa, že svoje slušné vrchárske umenie sa rozhodol poriadne bodovo zúročiť a dostal sa tak na čelo súťaže vrchárov. Jeho spomienky na tieto preteky pritom nie sú najlepšie, pred dvomi rokmi si v druhej etape zlomil kľúčnu kosť. V tejto chvíli sa zdalo, že únik by mohol byť aj úspešný, pretože sú v ňom silní pretekári - kvalitný vrchár a De Gendt bojujúci o prvenstvo v celkovom poradí. Pauriol vyhral aj piatu horskú prémiu ale to už sa na čelo pelotónu drali tími HTC a Sky. Náskok skupinky sa okamžite znížil.
Nezmar Pauriol vyhral aj posledné dve vrchárske prémie, ale náskok skupinky na poslednom vrchole bol už len 1:17 a našu radosť sa na čele pelotónu už ťahal tím Liquigas a v záberoch kamier sa objavil aj Peťo Sagan.
voeckler-paris-niceV skupinke odídencov v záverečnej fáze ťahal De Gendt. Jasnou vidinou mu bolo žlté tričko, vyhral aj posledný šprint a v tejto chvíli už mal na Gossa 4 sekundy k dobru, ktorý sa navyše trápil na konci balíka. Tento tlak ale neustál De Greef,  ktorý zo skupinky odpadol. Naopak v pelotóne začal pracovať na znížení náskoku Jerome Pineau (Quick Step).
V záverečných štyroch kilometroch to bol nervák, či sa skupinka udrží v úniku alebo nie.
Nakoniec sa im to tesne podarilo a cieľovú pásku preťali v poradí Thomas Voeckler, Remy Pauriol a Thomas de Gendt. Skupinke sa únik oplatil, De Gent je späť na čele pretekov a Pauriol na čele vrchárov. Nás potešil Peťo Sagan, ktorý došpurtoval s pelotónom na peknom šiestom mieste. Polepšil si aj celkovo, je na 23. mieste a v súťaži do 25 rokov je na siedmom mieste, medzi šprintérmi je šiesty.

1. vlajka VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR 5h 04' 20"
2. vlajka PAURIOL Rémi FDJ + 00' 00"
3. albansko DE GENDT Thomas VACANSOLEIL-DCM + 00' 00" zlty-dres
4. vlajka DI GREGORIO Rémy PRO TEAM ASTANA + 00' 00"
5. albansko HAUSSLER Heinrich TEAM GARMIN - CERVELO + 00' 13" zeleny-dres
6. vlajka SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 13"
7. vlajka FEILLU Romain VACANSOLEIL-DCM + 00' 13"
8. vlajka DUMOULIN Samuel COFIDIS LE CREDIT EN LIGNE + 00' 13"



Video z posledných kilometrov etapy (posledný km od 6:30)








paris-nice
World Tour: Paríž - Nice

4. ETAPA 09.03.2011 (Creches-sur-Saone > Belleville), kopcovitý profil, 191.5 km
pariz-nice-4


Preview:

Štvrtý deň Paris-Nice 2011 prináša kopce a jazdci si tak príliš krásu okolitých viníc a prírody nevychutnajú. Na trase dlhej 191 kilometrov do Belleville čaká pelotón až sedem stúpaní. Najnáročnejší je zrejme predposledný výstup  Col du Fut d'Avenas s dĺžkou 5,2 kilometra a priemerom 5,1%. O pár kilometrov ďalej sa nachádza ľahší a kratší výstup na Col de Fontmartin. Potom však stále zostáva do cieľa vyše 35 kilometrov klesania a roviny, takže pokojne sa môže zopakovať šprintérsky scenár z minulých rokov, keď v Belleville triumfovali Boonen alebo McEwen. Najväčšie šance teda majú odolní šprintéri, ale táto etapa patrí k tým, ktoré vedia prekvapiť.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop