Veľký cyklistický sviatok v Trnave bude v mnohých kategóriách bez jasných favoritov

26.6.2019, 10:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Spoločný šampionát Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike sa tento týždeň bude organizovať už jubilejný dvadsiaty raz. Po veľmi vzdialenej Plzni i Karlových Varoch sa najmä naši fanúšikovia tešia na súťaže v Trnave do ktorej to nemá nikto extrémne ďaleko.
 
Po úžasne zorganizovanom podujatí v Žiari nad Hronom pred dvoma rokmi prišla menšia, ale marketingovo najmä v ČR dobre poňatá akcia Kreuzigerovcov v Plzni. Trnavskí organizátori sa od začiatku netaja tým, že nemajú žiarsky rozpočet a finančne to neťahajú silní súkromníci. Skôr ide o menších podporovateľov a o rozhodujúci príspevok sa postarali radnica so župou. Organizačnú taktovku preto majú na starosti ľudia zo samosprávy a skúsení organizátori cyklistických podujatí na čele so Stanislavom Holecom, ktorý bol z posledných šampionátov riaditeľom tých v Žiline (2015) a Dubnici (2013).
 
 
video v clanku ikonka ciernaPripomeňte si vlaňajšie MČR a SR
 
 
Na rozdiel od minulých ročníkov došlo k zásadným zmenám v programe a rozložení pretekov. Časovky sa síce odohrajú klasickým spôsobom všetkých kategórií (juniorky, ženy, juniori, U23 a muži), ale bez českých žien a junioriek. A kvôli dráhovému programu Európskych hier v Minsku sa vôbec neuskutočnia preteky s hromadným štartom žien ani junioriek a presunú sa o týždeň neskôr do českej Vidnavy. Pre veľkú väčšinu žien a všetky juniorky je to nešťastné riešenie, pretože sa ich vrchol sezóny odohrá mimo veľkej pozornosti médií na jednoduchšie zorganizovanej akcii spolu s českou mládežou. Keďže Česi boli pevne rozhodnutí do Trnavy necestovať, naši organizátori sa rozhodli zaradiť slovenským ženám aspoň časovku a pri pretekoch sa prispôsobiť, pretože pelotón iba zo Sloveniek by bol veľmi maličký.
 
O komplexnejšie stanovisko k tejto situácii sme požiadali členku komisie cestnej cyklistiky na SZC Líviu Hanesovú, zverejňujeme ho v plnom znení: "Požiadavka na preloženie termínu Majstrovstiev SR a ČR v kategórii junioriek a žien prišla z českej strany ešte niekedy v decembri. Keďže termín pre preteky na dráhe v rámci EH v Minsku sú dosť nešťastne stanovené práve v termíne národných šampionátov, začala sa komisia CC touto požiadavkou zaoberať. Už vtedy bolo jasné, že SR budú na dráhe na EH zastupovať naše jediné profesionálky v ženskom pelotóne A. Bačíková a T. Medveďová, ešte stále aktuálna majsterka SR na ceste. Keďže práve MSR veľkou mierou ovplyvňujú napr. aj nominácie na jedno z vrcholných podujatí, a to Majstrovstvá Európy, začali sme sa touto otázkou zaoberať. Už vtedy nám bolo jasné, že vždy, v každej situácií a riešení, bude niekto nespokojný. No v rámci komisie sa vždy snažíme nájsť také riešenie, ktoré je pre cyklistiku z objektívneho hľadiska čo najlepšie. Najskôr sme sa snažili nájsť iný termín a najmä organizátora Majstrovstiev SR a ČR pre ženy na Slovensku. Tu však nastal ďalší problém. Potom česká strana navrhla, že by majstrovstvá pre juniorky a ženy zahrnuli do programu českých majstrovstiev mládeže na ceste. Termíny a program tam už mali pevne daný, teda č.j. majú v stredu, v piatok časovky družstiev a v nedeľu p.j. V prípade preloženia aj č.j. do Čiech by museli slovenské pretekárky cestovať do Čiech dvakrát, príp. byť v Čechách už od utorka až do nedele. Keďže podstatné je pretekanie v spoločnom pelotóne, či už pre ženy, ako aj pre juniorky, dohodli sme sa na samostatných majstrovstvách v č.j. a spoločných štartoch v rámci p.j."
 
 
Vlaňajšie stupne víťazov žien (© Ján Melicher)
 
 
Druhou veľkou zmenou je, že sa oddelili preteky mužov Elite a mužov U23. Doteraz štartoval takmer dvestočlenný pelotón spoločne. Boli v ňom akoby štyri rôzne preteky o štyri tituly, a tak boli výkonnostné rozdiely veľmi veľké, situácia často neprehľadná a v prvej fáze pretekov hrozilo aj viac pádov a problémov. Najdôležitejším faktorom pre oddelenie však bolo to, že UCI už ponúka body aj za čisto U23 preteky a naši dvadsaťtrojkári sa v posledných rokoch nevedia kvalifikovať na MS aj preto, že ich vytlačia krajiny, ktoré si z domáceho šampionátu takto poberú kvantum bodov kdežto u nás v súperení s elitnými borcami mladíci často nemali šancu. V časovke teda vzniklo 58 a v pretekoch až 138 UCI bodov pre pretekárov U23. Otázkou už len ostáva, ako to bude budúci rok v českom mestečku Opočno, kde sa plánujú MČR a SR, pretože teraz dvadsaťtrojkári prebrali ženský termín v sobotu popoludní.
 
 
msr bodovanie 2019
prehľad UCI bodov za Majstrovstvá SR, s Čechmi sa body nedelia (© Cycling-Info.sk)
 
 
Na rozdiel od vlaňajšieho šampionátu je výhodou tohto, že sa odohrá takmer na rovnakom mieste, teda netreba sa preubytovávať. Dobrou stratégiou sú aj časovky natlačené do jedného dňa, pretože tie nie sú až také atraktívne a časovo sa dajú zvládnuť. Vzniká však "blbý" deň voľna v piatok. Cyklisti ho na regeneráciu potrebujú, no mnoho fanúšikov či novinárov príde až cez víkend, a to bude pre podujatie mínusom.
 
 
Časovky by mali ponúknuť vyrovnané súboje, istý titul nemá nikto
 
Model časovky v areáli Samsungu Voderady je pomerne komplikovaný v tom, že takmer po celej dĺžke trate pretekári pôjdu oproti sebe a na štyroch obrátkach môžu vznikať kontroverzné situácie najmä s mechanickými vozidlami. Rovnako si pretekári budú musieť držať stopu vo svojom pruhu a neprechádzať do protismeru. Nie je to ideálne, ale jednoduché riešenia v danej lokalite neexistujú. Verme, že to všetci zvládnu. Bude to ale zaujímavé pre divákov, ktorí najmä v priestoroch štartu a cieľa uvidia cyklistov veľakrát. Trasa je profilovo jednoduchá, dá sa na nej vyvinúť vysoká rýchlosť, no bude to chcieť ideálne brzdenie a prejazd trinástimi zákrutami. Keďže pôjdu muži trasu dvakrát, tak sa všetko znásobí.
 
 
casovka mapa final
Mapa trasy časoviek (© organizátori MSR a ČR)
 
 
Tretí rok po sebe sa v boji proti chronometru nepredstaví žiaden Slovák s profesionálnou zmluvou. Tri tituly po sebe bude hájiť Marek Čanecký. Aj tento rok bude najväčším favoritom, ale vlani za ním zaostal strieborný Patrik Tybor už iba o dvanásť sekúnd, teda je možné, že by Dubničan mohol konečne prelomiť striebornú sériu a zdolať tímového kolegu. Veľkým testom pre oboch bola utorňajšia časovka na EH v Baku. Bola trochu kratšia, ale jasne odzrkadlila formu oboch a zdá sa, že by to medzi nimi malo dopadnúť rovnako ako vždy.
 
Bronzová pozícia je veľmi otvorená. Vlani veľmi dobre zašiel vlani Martin Haring, ale trať v Karlových Varoch bola náročnejšia a keďže Martin pôjde aj tentoraz bez špeciálu, jeho vyhliadky na bronz nie sú také jasné ako vlani. Potrápiť by ho mohli zlepšujúci sa Ján Andrej Cully či špecialista Adrián Babič. Forma Juraja Bellana z marca a apríla je zdá sa preč. V kategórii do 23 rokov by mal byť jasným favoritom Matúš Štoček a očakáva sa medaila aj od prvoročáka Lukáša Kubiša. Jeho veľkým súperom by mal byť Adam Foltán. Čierny Peter zrejme ostane Samuelovi Orosovi, ktorý už v poslednej dobe stagnuje. Ak by získal medailu niekto iný, bolo by to prekvapenie.
 
 
Adrián Babič vlani počas ITT (© Ján Melicher)
 
 
Juniorská kategória bude veľmi zaujímavá, pretože tentoraz sa neukazuje jasný favorit, ktorý by súperov mal zdolať. Veľa rokov sme šampióna v preview správne tipovali, ale tentoraz celkom nevieme kam z konopí. Kramarčík? Zelina? BaniarGajdula? Vančo? Motyka môže strieľať všelijako. Aj medzi ženami sa víťazka najcennejšieho kovu ťažko tipuje. Bude to tento rok bez Števkovej, Bačíkovej i Medveďovej, takže titul by mohla obhájiť Tatiana Jaseková. Medaila by nemala ujsť Lívii Hanesovej a na pódiu bude zrejme stáť aj niektorá z mladých pretekárok premiérovo. Či už Machálková, Debnárová alebo Hrtánková. Po viacerých slabších rokoch má dobrú sezónu Monika Kadlecová, no časovky jej nikdy nešli. U junioriek to vyzerá na Radku Paulechovú a po medaile iste túžia aj Záhorcová, Jenčušová či Zelinová.
 
Fanúšikovia budú určite zvedaví na elitnú kategóriu u Čechov. Tam sa očakáva triumf Josefa Černého, ktorému sa podarilo na Gire obsadiť šiestu priečku. Opäť by mohol poraziť Jana Bártu, pretože ten ešte v utorok štartoval na EH. Z profesionálov bude bojovať ešte Petr Vakoč, no časovka nie je jeho silnou stránkou. Uvidíme či ho jeho štandardne vysoká výkonnosť vynesie na medailový stupienok, alebo získa jeho skalp niekto z Elkovu.
 
Na časovku je prihlásených 173 pretekárov a pretekárok, z toho je 87 zo Slovenska a 86 z Čiech, čo je zaujímavý pomer takmer jedna k jednej, ale môže za to najmä spomínaná absencia Češiek. Našich žien i junioriek by malo byť po deväť. Škoda, že sa trend nárastu štartujúcich junioriek zastavil, pretože v Žiari ich bolo desať.
 
 
V pretekoch bude tradičnou otázkou tá, či niekto vytlačí z pódia Boru
 
Preteky s hromadným štartom budú mať rovinatý charakter, ale profil takéhoto podujatia nebýva podstatný, vždy je to o pretekaní, útočení a taktike jednotlivých družstiev. Pôvodne chceli organizátori okruh vyšperkovať prejazdom úzkymi kľukatými uličkami centra mesta po dlažobných kockách, ale napokon usúdili, že by to bolo pre cyklistov nebezpečnejšie a ak by sa niektorý z profíkov pred Tour de France zranil, pokazilo by to celý šampionát. Rovnako bolo potrebné ísť cez viacero ulíc v protismere a rôzni ľudia dvíhali obočím. Koncovka okruhu teda bude na Hlbokej ulici, kde budú ľudia vidieť pretekárov dvakrát, teda otočia sa na klasickej otočke štvorprúdovej cesty ako v Žiari nad Hronom. Najprv pôjdu všetky kategórie smerom do Dechtíc a potom sa už bude krúžiť na malom okruhu medzi Trnavou a Špačincami.
 
 
msr 19 mapa definitivna
Mapa okruhu (© organizátori MSR a ČR)
 
 
msr 19 profil me
Profil pretekov mužov Elite (© organizátori MSR a ČR)
 
 
V elitnej kategórii v nedeľu od 12:00 sa bude zrak upierať na slovenských jazdcov Bory - hansgrohe. Vlani sa Peter Sagan vydal na samostatný únik aj kvôli bezpečnosti, aby ho náhodou nezrazil niekto z veľkého štartového poľa. Tento rok však nebude pelotón pretekov Elite čítať ani osemdesiat duší a na okruhu by nemali byť problémové pasáže. Riskantný však môže byť špurt, teda iste Valachovci len tak čakať až na samotný záver nebudú. Réžiu vždy chce mať pod palcom Elkov, teda určite sa budú dať využiť aj títo borci na nejaký silný únik. Keď navyše nebudú mať v pelotóne zraneného Kaňkovského, o to viac budú chcieť rozhodnúť na hrubý výkon ďaleko pred cieľovou rovinkou. Z jazdcov Dukly Banská Bystrica sa určite všetci budú chcieť držať čo najdlhšie pri veľkých menách. Opäť bude dôležitá pozičná jazda a najmä s blížiacim sa cieľom môže byť pre slabších pretekárov klubových celkov osudná každá zákruta ak do nej budú nachádzať na chvoste skupiny. Najpravdepodobnejším scenárom je, že Bora obsadí všetky tri pódiové pozície a ak by sa tak nestalo, ten jeden iný pretekár môže byť naozaj ktokoľvek. Česi to budú mať ešte otvorenejšie.
 
 
Peter Sagan si vlani šiel vlastnú ligu (© Igor Stančík pre Cycling-Info.sk)
 
 
Osamostatnená kategória do 23 rokov bude veľkou zmenou pre pretekárov, ktorí mali často veľmi jednoduchý cieľ - čo najdlhšie sa držať eliťákov a odpadávalo sa odzadu. Teraz už budú musieť tí najlepší preteky tvoriť a bude to podobné ako v juniorskej kategórii. Bude tu viacero silných klubov. Či už Dukla, CyS Akadémia alebo ŠG Trenčín. Všetci budú mať viacero kariet a môže dôjsť k rôznym prekvapeniam, že uspeje únik, s ktorým sa nerátalo. Mnoho našich borcov sa bude pozerať na Matúša Štočka. Uvidíme, či mladí borci dokážu jazdiť tak tímovo a umne, že mu aspoň znepríjemnia život pri ceste za titulom. Zaujímavú pozíciu budú mať Foltán s Blaškom, ktorí budú vo veľmi početnej zostave Topforexu, ktorý by mal byť s Favoritom Brno najsilnejším tímom. Trápiť ich určite budú Vacek či dvojica Neumann s Otrubom z Elkovu, no budú v menšine. Pre Duklu by bolo katastrofou, ak by všetky pódiové priečky brali borci iných tímov, preto by určite mali tvrdo bojovať. V prípade špurtu sa bude dať spoľahnúť na Varhaňovského, ale pravdepodobnejší je scenár úniku.
 
V juniorskej kategórii sa toho veľa nezmenilo, no už z nej odišiel Karel Vacek, na ktorého sa všetci pozerali a potrebovali si chytiť jeho zadné koleso. Mladíci z oboch krajín sa medzi sebou poznajú, stretávajú sa na českých i slovenských podujatiach. Určite sa bude tvrdo bojovať a tak ako vždy rozohrá veľké taktické manévre Milan Novosad v CyS Akadémii, ktorá bude chcieť využiť početnú prevahu. Silnie aj Bronišovo trenčianske gymnázium, ktoré má aj v pozícii Pavla Kramarčíka najväčšieho favorita. Je to rýchly aj silný pretekár, ktorého sa budú všetci chcieť zbaviť. Neprekvapil by nás ale titul aj pre päť či šesť iných mien. Tento rok sa nedá hovoriť o veľkom favoritovi. Dopriali by sme medailu trom rôznym CTM-kám, tak ako to bolo aj vlani.
 
 
juniori preteky víťaz
Matej Blaško získal juniorský titul vlani (© Ján Melicher)
 
 
K MSR a ČR patrí aj sprievodný program. V sobotu 29.6. si aj hobby jazdci môžu vychutnať bezpečné cesty a zapojiť sa do charitatívnej cyklojazdy - Charitatívneho Bercajglu. Jeho trať meria 18 km a ide po malom okruhu majstrovskej trate - teda Trnava a špačinský trojuholník. Štart je naplánovaný na 14:10 priamo na mieste štartu majstrovských pretekov. Cyklojazda je vhodná pre všetkých, ktorí dokážu udržať rýchlosť približne 25 km/h. Štartovné je dobrovoľné a výťažok pôjde na Detské oddelenie Fakultnej nemocnice v Trnave.
 
Milovníci histórie si budú môcť pozrieť historické bicykle. V nedeľu sa v programe predstavia mažoretky Tina, malí trialisti z Novo CK trial a koncert skupiny Hudba z Marsu. Celé preteky budú svojim vystúpením gradovať atmosféru bubeníci Campana Batucada a prvý raz sa do kombinácie so šampionátom dostala aj Detská Tour Petra Sagana, ktorá bude v sobotu. Záujemcovia o tribúnu, veľkoplošnú obrazovku, jedlo či fotografiu s nejakými zaujímavými osobnosťami si môžu zakúpiť VIP vstupenku v hodnote 70 eur.
 
Tímu organizátorov velí dlhoročný spolupracovník pretekov Okolo Slovenska a organizátor Medzinárodných dní cyklistiky v Dubnici nad Váhom Stanislav Holec. Podujatie sa koná pod hlavičkou Slovenského zväzu cyklistiky a s aktívnou participáciou Policajného zboru SR. Záštitu nad podujatím prebrali Peter Bročka, primátor mesta Trnava, a Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja.
 
Zo všetkých časoviek i pretekov bude tím Cycling-Info.sk viesť live textový komentár doplnený o fotografie Jána Melichera a Igora Stančíka. Plánujeme štandardne aj video reportáže a hudobný videoklip. Priamo na mieste budeme pracovať v šesťčlennom zložení.
 
Nedeľňajšie preteky prinesie v priamom prenose Dvojka RTVS od 14:00 s komentárom Vladimíra Gendu a moderátorom štúdia Ľubošom Hlavenom. Signálom budú mať pokrytú celú trať, teda nemalo by dôjsť k žiadnym výpadkom.
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie riaditeľa pretekov Stanislava Holeca
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoreportáž z vlaňajších pretekov Elite
 
 

 
 
št 27.6. rovinata etapa 09:00   ČASOVKA JUNIORIEK 20 km víťazka ?
št 27.6. rovinata etapa 09:07   ČASOVKA ŽIEN 20 km víťazka ?
št 27.6. rovinata etapa 09:45   ČASOVKA JUNIOROV 20 km víťaz ?
št 27.6. rovinata etapa 11:30   ČASOVKA MUŽOV U23 41 km víťaz ?
št 27.6. rovinata etapa 13:15   ČASOVKA MUŽOV 41 km víťaz ?
so 29.6. preteky 2016 09:00   PRETEKY JUNIOROV (6) 125 km víťaz ?
so 29.6. preteky 2016 14:00   PRETEKY MUŽOV U23 (8) 156 km víťaz ?
ne 30.6. preteky 2016 12:00   PRETEKY MUŽOV (10) 187 km víťaz ?
 
 
msr 2019 billboard
 
Cycling-Info.sk je mediálnym partnerom poduajtia...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop