SP: Z majstrovského titulu v pretekoch jednotlivcov sa radovali Svrček či Schwarzbacher

17.7.2019, 19:30 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Po majstrovskej časovke si cyklisti v mládežníckych kategóriách zmerali sily aj v pretekoch jednotlivcov, ktoré prebiehali na identickom okruhu ako spoločné majstrovstvá Česka a Slovenska spred dvoch rokov v Žiari nad Hronom. Oproti sobotňajším súbojom pretekárov tentoraz nesprevádzalo daždivé počasie, ale v permanencii bol bočný vietor a nebola núdza ani o mechanické problémy či pády. V Lutile sa predstavili aj juniorky, ženy a juniori, ktorí mali na programe desiate kolo Slovenského pohára.
 
 
Juniori
 
Na najstaršiu chlapčenskú kategóriu čakali štyri okruhy a 92 kilometrov. Hneď po štarte sa do pedálov oprel Filip Merta (CYKLO SPIŠ), ale balík ho nikam nepustil a tempo postupom času opadlo, to sa však zmenilo zhruba v polovici druhého kola. Vtedy sa z balíka utrhol víťaz časovky Adrián Patay (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorého doplnil maďarský pretekár Adam Bajorfi (Györi Atlétikai Club).
 
V obci Janová Lehota sa na moste nevyhol pádu ďalší zástupca CYKLO SPIŠU Erik Rovder, ktorý si okrem škrabancov zlomil prilbu a musel to predčasne zabaliť. Pri vstupe do tretieho kola sa nevyhli mechanické problémy Filipovi Mertovi, ktorému spadla sedlovka a trvalo mu desať kilometrov, kým sa vrátil do balíka. Ten sa veľmi nesnažil ísť po krku vedúcej dvojici. So vzniknutou situáciou sa snažil niečo urobiť dráhar Timotej Piliarkin (ŠK Železiarne Podbrezová) či bronzový medailista zo sobotňajšej časovky Daniel Helcmanovský (PROefekt Košice). Pelotón však nikoho dopredu nepúšťal. 
 
Vedúca dvojica došla do cieľa v Lutila s vyše jedenásťminútovým náskokom a rozdala si to o víťazstvo. V závere mal viac síl Adam Bajorfi, ktorý prešprintoval Adriána Pataya. V skupine za únikom o tretie miesto šprintoval tucet cyklistov a najlepšie nohy ukázal Filip Merta, ktorého nezastavili ani technické problémy. Za ním preťal pásku Timotej Piliarkin a elitnú päticu uzavrel ďalší pretekár od Balatonu Ármin Konrád Sánta (Kontent-DKSI).
 
 
Ženy a juniorky
 
 
Zástupkyne tejto kategórie štartujú zvyčajne s kadetmi, ale keďže tí bojovali o majstrovský titul, ženy a juniorky sa postavili na štart spoločne s juniormi. Oproti ním mali o kolo menej.
 
Začalo sa pokojne, úvodný kopec prešli všetky ženy i juniorky v pelotóne s juniormi. Tempo sa zvýšilo po odbočení na Dérerov mlyn, kde sa v balíku spoločne s juniormi udržala iba víťazka časovky a najlepšia slovenská dráharka Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava) a juniorka Radka Paulechová (CyS – Akadémia Petra Sagana). O niečo neskôr sa k ním dotiahla aj Mariana Findrová (CK Banská Bystrica), ostatné pretekárky už zaostávali a toto trio prešlo spoločne s juniormi do druhého kola.
 
Na začiatku druhého kola balík spomalil, čo využili aj ďalšie ženy a juniorky na dotiahnutie do pelotónu. Tempo sa však opäť zvýšilo cestou na Dérerov mlyn, kde sa cyklistky museli vysporiadať s krátkymi, ale nepríjemnými kopcami a v pelotóne zostala len Bačíková s Paulechovou. Druhá menovaná však začala strácať kontakt s balíkom, no dobehla ju Findrová a spoločnými silami začali znižovať náskok na Bačíkovú, pričom im pomáhalo aj pár odpadnutých juniorov.
 
Do posledného kola vstupovala ako prvá Bačíková, k dispozícií mala asi minútový náskok na spomínanú dvojicu, pričom ďalšia dievčenská skupina strácala ďalšie tri minúty. Bačíková, Findrová a pár juniorov postupne ukrajovali z náskoku Bačíkovej, no dobehnúť sa im ju nepodarilo a Alžbeta Bačíková po časovke opanovala aj preteky jednotlivcov.
 
Na druhom mieste sa len s desaťsekundovou stratou umiestnila Mariana Findrová, ktorá v závere ušla prvej juniorka Radke Paulechovej, ktorá sa do špurtu nezapojila. Ďalšie ženy a juniorky stratili takmer štyri minúty a štvrté miesto v šprinte štvorčlennej skupiny vybojovala Monika Kadlecová (CK Epic Dohňany), za ňou preťala pásku maďarská pretekárka Adrienn Szabó (Fehervár Cycling Team).
 
 
Alžbeta Bačíková (© Ján Melicher)
 
 
Kadeti
 
 
Zástupcovia tejto kategórie si museli poradiť s tromi okruhmi a občasným protivetrom, na štarte nechýbal ani jeden pretekár z časovky. Hneď po štarte nasledovalo stúpanie dobre známe stúpanie ku Žiaru nad Hronom a už na ňom prichádzalo k množstvu nástupov. Aktívni boli predovšetkým zástupcovia celkov CyS – Akadémia Petra Sagana či TJ Slávia ŠG Trenčín, ich pokusy ale neboli úspešné.
 
Pretekárom sa nevyhli ani pády, po odbočení na Dérerov mlyn skončil na zemi jeden z potenciálnych kandidátov na titul Lukáš Ungvarský (MŠK CK Žiar nad Hronom), ktorý nedopatrením vykopol tretru z pedálu a porúčal sa k zemi, pričom si odniesol zopár odrenín a zároveň musel meniť bicykel. Odchovancovi krupinského cyklistického klubu trvalo pätnásť kilometrov, než sa vrátil späť do balíka, pričom musel zmazať trojminútovú stratu. Okrem neho sa pádu nevyhol ani Adam Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava), ktorý preteky nedokončil.
 
V druhom kole sa na jednom z „brdkov“ vydala dopredu osemčlenná skupina. V nej sa nachádzali Peter Andraško, Samuel Kováč, Christian Haas (3x CKM Poprad), Martin Svrček (CyS – Akadémia Petra Sagana), Lukáš Sokolík (TJ Slávia ŠG Trenčín), Lukáš Ungvarský (MŠK CK Žiar nad Hronom), Martin Hrtánek (CK Epic Dohňany) a Tomáš Sivok (Kaktus Bike Team Bratislava).
 
Uniknutí pretekári dobre spolupracovali, v treťom kole ich tempu nestačil Lukáš Sokolík, ktorý sa osamotený pohyboval medzi únikom a okliešteným pelotónom, kde zostalo okolo desať pretekárov. Zvyšok úniku spolu došiel až do Lutily a špurte do päťpercentného kopca ukázal najlepšie nohy Martin Svrček. Druhé miesto obsadil Samuel Kováč, ktorý nedávno zažiaril na medzinárodných dňoch cyklistiky v Dubnici nad Váhom a na pódium sa postavil aj jeho kolega Peter Andraško.
 
Tesne pod pódiom zostal Martin Hrtánek a solídnu piatu priečku vybojoval Lukáš Ungvarský, ktorý napriek pádu a mechanickým problémom patril medzi najlepších kadetov na trati. Po prvej skupine prišiel do cieľa Lukáš Sokolík a do prvej desiatky sa prepracovali aj Jakub Vlčák (MŠK CK Žiar nad Hronom) s Jakubom Slivkom (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
 
Martin Svrček (© Ján Melicher)
 
 
Kadetky
 
 
Kadetky štartovali spoločne so staršími žiakmi, na štart sa postavili všetky účastníčky sobotňajšej časovky. Hneď v prvom stúpaní na trati sa viacerí starší žiaci opreli do pedálov a balík sa rozdelil na tri časti. V prvej skupine zostala z kadetiek len Tereza Kurnická (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Zhruba po dvoch kilometroch sa prvá a druhá skupina pelotónu spojili a vďaka tomu sa ku Kurnickej dostala jej kolegyňa Miriam Čišecká, ktorej robila spoločnosť Jana Macsaiová (CK Spartak Tlmače). Situácia na trati sa na chvíľu upokojila, ale po odbočení na Dérerov mlyn sa tempo opäť zvýšilo.
 
Výborne sa držala najmä Tereza Kurnická, ktorá sa pohybovala medzi vedúcou dvojicou starších žiakov a pelotónom. Dlho však nezostala sama, pretože v ďalšom stúpaní ju pelotón dorazil a nachádzala sa v ňom aj Jana Macsaiová. Kilometer pred prejazdom do ďalšieho kola túto dvojicu doplnila aj Miriam Čišecká, ostatné dievčatá už zaostávali.
 
Prakticky celý druhý okruh sa išlo v pelotóne pokojné tempo aj vďaka tomu, že vpredu sa nachádzala silná dvojica starších žiakov a nebolo nikoho, kto by sa podieľal na ich stíhaní. Asi štyri kilometre pred páskou sa odhodlala k sólovému útoku Tereza Kurnická, balík ju však nikam nepustil.
 
Súboj o majstrovský dres napokon rozlúštil záverečný šprint, ktorej ukázala lepšie nohy Tereza Kurnická a na druhú priečku odsunula svoju kolegyňu Miriam Čišeckú. Jana Macsaiová napokon nestačila tempu pelotónu a s takmer trojminútovou stratou si prišla po bronzovú medailu. O štvrté miesto špurtovala Barbora Cvoligová (CKM Poprad) proti Adéle Hodásovej (CyS – Akadémia Petra Sagana) a zemiakovú medailu si napokon vybojovala prvá menovaná.
 
 
Tereza Kurnická (© Ján Melicher)
 
 
Starší žiaci
 
Na 41 pretekárov čakali dva okruhy a štyridsaťšesť kilometrov. Hneď od štartu sa začalo tvrdo pretekať a v úvodnom kopci sa poriadne opreli do pedálov Adam Haľák Samuel Fedor (2x ŠK Železiarne Podbrezová), ktorí od začiatku dostávali do problémov menej odolných cyklistov. Na nasledujúcej rovine sa okrem spomínanej dvojice vpredu ukazoval aj ich kolega a víťaz sobotňajšej časovky Matthias Schwarzbacher, Richard Riška, Lukáš Vranák (2x CK Epic Dohňany), nechýbali tam ani zástupcovia bratislavského Kaktusu, napríklad Samuel Novák.
 
Táto selekcia však nebola definitívna, pretože po odbočení na Dérerov mlyn sa utrhol Matthias Schwarzbacher. Jeho zadného kolesa sa udržal Samuel Novák, po chvíli ich doplnil Novákov kolega Juraj Vrbík a pretekár z MŠK CK Žiar nad Hronom, ktorého sme nevedeli identifikovať. Žiarčan však po chvíli opustil túto skupinu, po pár kilometroch sa do balíka prepadol aj Vrbík.
 
Zvyšná dvojica príkladne spolupracovala, no desať kilometrov pred páskou sa k ataku odhodlal Matthias Schwarzbacher. Jeho náprotivok sa však nenechal zaskočiť a o majstrovi Slovenska musel rozhodnúť až kopcovitý šprint v Lutile, ktorý otvoril Samuel Novák už päťsto metrov pred cieľom. Jazdec Podbrezovej mu aj s trochou šťastia skočil do háku a napokon ho dokázal ošpurtovať.
 
Matthias Schwarzbacher sa po víťazstve v časovke radoval aj z titulu v pretekoch jednotlivcov, Samuel Novák sa musel uspokojiť s druhým miestom. Za touto dvojicou sa do šprintu o bronz zapojil 19-členný pelotón a tretiu priečku uchmatol ďalší protagonista nedeľňajších pretekov Juraj Vrbík, ktorý za svojim chrbtom nechal Matúša Ďuríka (MŠK CK Žiar nad Hronom) a Adama Haľáka (ŠK Železiarne Podbrezová). Do cieľa sa nepodarilo dôjsť Samuelovi Michalíkovi (MCK Nitra), ktorý v sobotňajšej časovke štartoval ako prvý jazdec.
 
 
Matias Schwarzbacher (© Ján Melicher)
 
 
Mladší žiaci
 
 
V najmladšej kategórií sa postavilo na štart štyridsať záujemcov o majstrovský dres, medzi nimi však nebol Martin Surman (TJ Slávia ŠG Trenčín). Od úvodu sa začalo tvrdo pretekať, hneď v prvom stúpaní sa do úniku pustila dvojica z CyS – Akadémie Petra Sagana Martin Kadúc Tadeáš Cesnek, pokus im však nevyšiel a balík zostal až na pár ľudí kompletný.
 
Mladší žiaci sa na čele pelotónu moc neotáčali, po odbočení na Dérerov mlyn však prišli ďalšie nástupy. Tie poriadne roztrhali pelotón a vpredu zostalo len pár najsilnejších pretekárov – Patrik Pinteš, Martin Kadúc, Tadeáš Cesnek (3x CyS – Akadémia Petra Sagana), Matej Tomáš (CK Epic Dohňany) a Michal Šichta (Cyklistická Tour).
 
Táto pätica svoj náskok udržala až do cieľa, v ktorom súperom nepozorovane unikol Tadeáš Cesnek a prišiel si o titul majstra Slovenska. Za ním finišoval Matej Tomáš, tesný špurt o tretie miesto vyhral Patrik Pinteš. Martin Kadúc sa musel uspokojiť so štvrtou priečkou a elitnú päticu uzavrel Michal Šichta.
 
 
Tadeáš Cesnek (© Ján Melicher)
 

Žiačky
 
 
Najmladšia dievčenská kategória mala na programe jeden okruh a dvadsaťtri kilometrov. Prvé kilometre prebiehali v pokojnom, tréningovom tempe. Na čele pelotónu pracovali dievčatá z CK Epic Dohňany, neskôr sa pridávali aj ďalšie pretekárky.
 
Približne v polovici okruhu sa z pelotónu odtrhlo trio cyklistiek – Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ), Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana) a Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany). K ním sa pridalo aj zopár mladších žiakov zo Saganovej akadémie a spoločne utekali pred balíkom.
 
Pelotón uniknutú trojicu dobehnúť nedokázal a tá si to rozdala o majstrovský titul. Ako prvá preťala pásku Terézia Ciriaková, ďalšie druhé miesto si pripísala Klaudia Varšová a na pódiu ich doplnila Anna Ržoncová. Za nimi prišla do cieľa so štyridsaťsekundovým mankom ďalšia pretekárka z Dohnian Ivona Pavlisová, najlepšiu päticu uzavrela ďalšia cyklistka vo farbách CYKLO SPIŠU Natália Kušnírová.
 
 
Terézia Ciriaková (© Ján Melicher)
 
 
 
 
 
 

 
 
1. 6.4. kriterium 2016 SP TRNAVA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
2. 7.4. preteky 2016 SP SUCHÁ NAD PARNOU M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.4. kriterium 2016 SP DUDINCE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
4. 28.4. preteky 2016 SP KRUPINA M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 17-19.5. etapy 2016 SP BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
J,K clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 19.5. preteky 2016 SP ZLATNÍKY M clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 31-2.6. etapy 2016 SP TRNAVA M,J clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 1.6. preteky 2016 SP TRNAVA Ž,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 15-16.6. etapy 2016 SP NITRA Ž,J,K,D clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
8. 21-23.6. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
J,K clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 27.6. casovka 2016 MSR TRNAVA M,Ž,J clanok ikonkapdf ikonka
- 29-30.6. preteky 2016 MSR TRNAVA M,J clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 7.7. preteky 2016 MSR VIDNAVA Ž clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
- 13.7. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D clanok ikonkapdf ikonka
9. 13.7. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,J clanok ikonkapdf ikonka
- 14.7. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D clanok ikonkapdf ikonka
11. 14.7. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,J clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
12. 17.8. casovka 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM
Ž,J,K,D  
10. 18.8. preteky 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM M,Ž,J,K,D  
11. 24.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D  
12. 25.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D  
- 29.8. casovka 2016 MSR KREMNICA (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D  
14. 31.8. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D  
- 1.9. casovka timov 2016 MSR TEPLIČKA NAD VÁHOM
M,Ž,J,K,D  
15. 7.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES
M,Ž,J,K,D  
16. 8.9. casovka 2016 SP SNV (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D  
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop