Zavri notebook, naskoč na bicykel. Aj Monika Kadlecová pomohla deťom ako Techbikerka

18.5.2017, 09:00 | Inzercia | Redakcia C-I.sk
Techbikers je medzinárodný projekt, ktorý cyklistickými výletmi spája ľudí z technologických startupov a firiem. Účastníci sa navzájom odborne a ľudsky inšpirujú, a zároveň zbierajú peniaze na vzdelávanie detí v rozvojových krajinách. Motto projektu znie výstižne: "Zavri notebook, naskoč na bicykel." 
 
Koncept vznikol v roku 2012 trojdňovým putovaním "techbikerov" z Paríža do Londýna. V ďalších rokoch sa idea rozšírila napríklad na úseky Salamanca - Madrid, Kodaň - Berlín a v termíne 12. - 14. mája 2017 premiérovo k Dunaju, na trasu Viedeň - Bratislava - Budapešť.
 
Trojdňové výlety dopĺňa viacmesačná spoločná snaha v rámci tréningov, stretnutí a zháňania financií. Dokopy sa podarilo vyzbierať už viac ako 350-tisíc eur pre neziskovú charitatívnu organizáciu Room to Read, ktorá bojuje za princíp, že svetová zmena začína vzdelanými deťmi. Zameriava sa na zvyšovanie gramotnosti a rodovej rovnosti vo vzdelávaní miliónov detí v rozvojových krajinách Afriky a Ázie.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Prvú stredoeurópsku verziu projektu z Viedne do Budapešti absolvovalo približne 30 nadšencov. Na charitu sa im podarilo vyzbierať viac ako osemtisíc eur. Za dobrú vec pedálovali napríklad riaditeľ Piano Media Stuart Ashford, internetový podnikateľ Karol Voltemár, ktorý už na bicykli precestoval takmer celý svet (viac TU), trojnásobná majsterka Slovenska v cestnej cyklistike Monika Kadlecová zo spoločnosti janom alebo zástupcovia zo Slovak Telekomu. 
 
"Páčilo sa mi, že som stretla veľa zaujímavých a vzdelaných ľudí z oblasti startupov, investícií alebo IT. Všetci sme sa snažili pomôcť deťom z menej rozvinutých krajín. Nešlo o horibilné sumy, ale každý chcel dostať akciu do povedomia ľudí a získať tak menšie čiastky," uviedla Monika Kadlecová
 
Pelotón sa presúval z Viedne najmä po rovinatých cyklotrasách, ale aj po prašných cestách. V závere si vyskúšal tiež bežnú premávku a kopčeky. Cieľ bol pri pevnosti Citadely, ktorú dal postaviť cisár František Jozef I., a dosiaľ sa týči nad hlavným mestom Maďarska.
 
"Asi mohla byť lepšia propagácia, ale hlavné je, že sme vyzbierali nejaké peniaze na dobrú vec. Pozitívny prínos to bude mať pre deti, ale malo aj pre mňa osobne vďaka novým skúsenostiam. Rada sa zapojím aj o rok," dodala trénerka a členka klubu CK EPIC Dohňany Kadlecová. Do konca roka sa ešte uskutočnia jazdy Paríž - Londýn, Luxemburg - Amsterdam a Kodaň - Berlín. Viac informácií nájdete na Techbikers.com.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop