V Dohňanoch vzniká nový tím do 23 rokov

29.1.2013, 09:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Ešte pred mesiacom sa snažil vďaka svojím dlhoročným skúsenostiam profesionálneho cyklistu pomáhať hobby cyklistom pri tréningu, dnes je už trénerom nového slovenského tímu do 23 rokov. Martin Riška o projekte CK EPIC Dohňany.
 
 
Skús nám priblížiť, čo sa zrodilo na Považí, o aký tím ide a prečo vznikol...
 
"Sme nová časť tímu, ktorá vznikla na základoch CK EPIC Dohňany, ktorý pred tým pôsobil a bude naďalej pôsobiť v mládežníckych kategóriách. Minulý rok odchovali viacerých pretekárov, ktorí už patria do kategórie U23. Preto sa u predstaviteľov tímu zrodila myšlienka dať im šancu naďalej systematicky trénovať a zúčastňovať sa pretekov, pretože by inak nemali kam ísť. Vieme aká je na Slovensku situácia s klubmi. Tím by mal pomôcť minimálne cyklistike v regióne stredného Považia."
 
 
Ako si sa dostal k funkcii manažéra aj trénera v jednej osobe?
 
"Nie je veľa pretekárov, ktorí v týchto rokoch skončili s kariérou a chceli by sa tomu venovať. Tým, že sme malá krajina a všetci sa viac-menej poznáme, odporučilo ma asi viacero ľudí, a preto ma oslovil pán Miškovský. Verím, že budem mať čo chalanom odovzdať, súčasné pretekárske prostredie ešte poznám a mám aj pár dôležitých kontaktov v našom regióne."
 
 
Vieme, že budeš pracovať so šesticou chlapcov. Ktorí to sú?
 
"Je to Ján Chalupčík (1993), Róbert Malík (1993), Marián Hruška (1994), Juraj Kováčik (1994), Matej Krajíček (1994) a Juraj Lajcha (1994). Štyria sú prvý rok v kategórii U23, Chalupčík s Malíkom druhý. Títo dvaja doteraz pôsobili v Interi Bratislava, ale bývajú tu v okolí a často trénovali s tímom, takže v novom roku už vo farbách CK EPIC."
 
 
baska-erik-epicKeďže sú všetci chlapci z Považia, pre tréning je to ideálne. Určite využiješ metódy z Cyklotréningu...
 
"Áno, budeme postupovať podobne. V zime bežky, cez rok iba bicykel a posilňovňa. Telocvičňu a halové športy ja vypúšťam. Každý má vypracovaný tréningový plán, budeme robiť aj laktátové testy. Dvakrát týždenne chcem trénovať priamo s chalanmi, ostatné dni sa budú pripravovať individuálne, resp. ako sa dohodnú medzi sebou."
 
 
Mal si už možnosť spoznať svojich zverencov? Čo vás ešte čaká pred prvými pretekmi sezóny?
 
"Áno, pred pár dňami sme sa vrátili z Králikov, kde sme sa boli prevetrať na bežkách. Keďže tam v tom čase boli aj cyklisti Dukly Trenčín, som rád, že chlapci mohli vidieť pretekárov, ktorí sa tomu venujú profesionálne a niečo sa aj naučiť. Vo februári sa chystáme do Chorvátka. Tam by sme mali absolvovať sústredenie v lepších klimatických podmienkach ako teraz vládnu u nás."
 
 
Ako to vyzerá s kalendárom pretekov? Čo sa ti podarilo vybaviť?
 
"Sezónu odštartujeme na novej UCI jednorazovke Košice - Miškolc v druhej polovici marca. Potom budeme pokračovať slovensko-česko-rakúskym programom. Nemôžeme pretekať iba na podujatiach UCI, pretože by to bolo veľmi náročné. V trochu menšej konkurencii ide psychika hore. Budeme sa snažiť jazdiť takmer každý víkend. Prvým vrcholom sezóny budú Preteky karpatských kuriérov, ktoré spoluorganizuje náš klub. Verím, že sa v júni dostaneme aj na štartovú listinu Okolo Slovenska a tretím vrcholom budú Spoločné MSR a ČR v Dubnici. Samozrejme, ak by sa náhodou vyčlenilo miesto v reprezentácii na niektorých UCI pretekoch, ak bude výkonnosť, rád tam niekoho pošlem."
 
 
Fanúšikov budú zaujímať ciele, ktoré máš s tímom...
 
"Vzhľadom na to, že sú to všetko prvoročáci a druhoročáci, tiež majú za sebou nejakú históriu, nebudem príliš polemizovať nad cieľmi. Každý dobrý výsledok, ktorý ukáže, že tu nie sme zbytočne, sa počíta. Okrem Kuriérov budú štartovať iba s mužmi a určite to bude na začiatku veľký šok. Mojou úlohou bude, aby sa čo najskôr adaptovali a sústredili sa na spomínané vrcholy sezóny. Verím, že sa podaria aj stupne víťazov aspoň v rámci Slovenského pohára. Zahraničie bude veľká škola."
 
 
Na záver otázka o budúcnosti. Budete fungovať aj v ďalších rokoch, alebo je táto sezóna skôr skúšobná?
 
"Verím, že áno. Predbežne sme dohodnutí aspoň na dva roky. Pokiaľ bude mať tento projekt význam, perspektívu a koncepciu, snáď bude fungovať dlhodobo. Vždy dorastajú juniori a nie všetci sa môžu hneď uplatniť v Dukle Trenčín, či nebodaj v ProTour."
 
 
 
epic-dres-2013
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop