Grote Prijs Jef Scheren: Po úspešnom úniku Campenaerts prešprintoval Štybara, Svrček nedokončil

7.8.2022, 16:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 7.8. zvlnena etapa ciel rovina Leuven > Leuven 199 km Campenaerts
profil pretekov, 1900 nastúpaných metrov (© ks-leuven.be)
Jednorázovka Rondom Leuven bola prvými pretekmi, kde sa Martin Svrček (Quick-Step Alpha Vinyl) postavil na súťažný štart v drese svojho nového zamestnávateľa. Na štarte nechýbal ani majster sveta a Svrčkov kolega Julian Alaphilippe či dvojnásobný víťaz a obhajca triumfu Niccoló Bonifazio (TotalEnergies). Medzi favoritov patrili aj Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) alebo Bryan Coquard (Cofidis). 
Vedúcu skupinu vytvorili Arjen Livyns, Ceriel Desal (2x Bingoal Pauwels Sauces), Jacob ScottRobert Scott (2x WiV SunGod), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen Baloise), Andreas Goeman (Tarteletto - Isorex), Timo de Jong (VolkerWessels Cycling Team) a Thijs de Lange (Metec - Solarwatt p/b Mantel). 
44 kilometrov pred cieľom tvorili druhú skupinu Arnaud De LieVictor CampenaertsFlorian Veermersch (3x Lotto Soudal), Sep Vanmarcke (Israel Premier Tech), Zdeněk Štybar (Quick-Step) a ďalší pretekári. O šesť kilometrov neskôr sa prvé dve skupiny spojili. Z úniku vypadol Robert Scott. Belgické zoskupenie Lotto Soudal, ktoré bojuje o prežitie na World Tour scéne, malo vo vedúcej skupine štyroch zástupcov. Okrem spomínanej trojice sa vpredu nachádzal aj Van Moer.
Pelotón ale strácal iba dvadsať sekúnd a naďalej sa z neho atakovalo. Útočili Bert Van Lerberghe, Stan Van Tricht (2x Quick-Step), Jérémy Lecroq (B&B Hotels). Dries De Bondt (Alpecin - Deceuninck), ale po chvíli boli dobehnutí pelotónom. Vo vedúcej skupine jazdil aj Loic Vliegen (Intermarché). Na Keizersbergu (0,3 km; 3,6 %) atakoval Campenaerts a krok s ním dokázal udržať iba Štybar
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vedúce duo si rýchlo vybudovalo pätnásť sekúnd k dobru a ich náskok naďalej rástol. Druhá skupina sa okresala na deväť jazdcov a tempo v nej udával Andrea Pasqualon (Intermarché). Dozadu sa prepadol De Lie, ktorý tak nepridá ôsme víťazstvo v tejto sezóne. Mimochodom, dnešné preteky sa konali na trati, kde sa vlani konali majstrovstvá sveta. Druhá skupina sa rozrástla o ďalších pretekárov, ale spolupráca v nej viazla. 
Predposledný prejazd cez Sint Antoniusberg (0,2 km; 6,5 %) zmeny na čele pretekov ani v druhej skupine, kde sa nachádzal aj Kristoff, nepriniesol. Štybar Campenaerts disponovali polminútovým náskokom a vstúpili do posledného okruhu v Leuvene. Pelotón aj s Alaphilippom strácal viac ako minútu a z hry o víťazstvo vypadol. V druhej skupine bol aktívny najmä zástupca Alpecinu. 
Sedem kilometrov pred páskou zaútočil Vanmarcke, ale jeden z domestikov Lotta vzniknutú medzeru okamžite zalepil. Vpredu atakoval Campenaerts, ale Štybar udržal krok s Belgičanom. Ďalší pokus o atak v druhej skupine predviedol Dries Van Gestel (TotalEnergies). Pridali sa k nemu Van Moer a Scott. 2500 metrov pred cieľom bolo trio dobehnuté. Do záverečného šprintu vstúpil z prvej pozície Štybar a z víťazstva sa po tesnom šprinte radoval Victor Campenaerts
Zdeněk Štybar sa musel zmieriť s druhou priečkou a na pódiu ich doplnil Alexander Kristoff. Nór vyhral šprint druhej skupiny, ktorá stratila dvadsať sekúnd. Štvrtý finišoval Jasper De Buyst (Lotto Soudal) a Top 5 uzavrel Jenthe Biermans (Israel Premier Tech). Victor Campenaerts priniesol tímu devätnáste etapové víťazstvo v tejto sezóne a zvíťazil prvýkrát v tomto roku. V závere mal viac síl ako Štybar napriek tomu, že papierovo nebol silnejším šprintérom. 
  
 
Campenaerts De Buyst pre tím vybojovali 185 UCI bodov, ktoré im pomôžu pri boji o World Tour licenciu na nasledujúce tri roky. Všetky WT zoskupenia mali v Top 10 svojho zástupcu s výnimkou tímu DSM. Veľmi pekný výkon podal aj Jacob Scott, ktorý bol účastníkom úniku dňa a neskôr dokázal držať krok so súpermi z WT a prokonti scény. 27-ročný Brit jazdí na kontinentálnej scéne už od roku 2016. Martin Svrček preteky nedokončil. 
vyjadrenie ikonky ciernaVictor Campenaerts (víťaz)
"Som veľmi šťastný. Tím chce stavať na mladých pretekároch. Ja už nie som mladý, ale v tíme máme veľa mladých jazdcov. Preteky sme mali stále pod kontrolou. Som šťastný, že prácu tímu som mohol dokončiť v šprinte proti Štybarovi. Získané body sú užitočné. Nepretekáme kvôli ním, ale keď ich získame, tak sú užitočné."
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček 
"Som celkom spokojný. Boli to moje prvé preteky od majstrovstiev Slovenska a trénoval som iba 2,5 týždňa, takže som celkom spokojný. Spravil som všetko, čo mi kázali a všetci ma pochválili."
Výsledky
1. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal 04:38:47 125
2. STYBAR Zdenek Quick-Step Alpha Vinyl 00:00 85
3. KRISTOFF Alexander Intermarché - Wanty - Gobert 00:20 70
4. DE BUYST Jasper Lotto Soudal 00:20 60
5. BIERMANS Jenthe Israel - Premier Tech 00:20 50
6. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:20 40
7. SCOTT Jacob WiV SunGod 00:20 35
8. SBARAGLI Kristian Alpecin-Deceuninck 00:20 30
9. VAN TRICHT Stan Quick-Step Alpha Vinyl 00:20 25
10. CONSONNI Simone Cofidis 00:20 20
DNF SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
div>
 
Náš eshop