Alaphilippe skúsi v nedeľu vyrovnať Saganov rekord, proti však bude celá smotánka svetovej cyklistiky

22.9.2022, 13:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Alaphilippe skúsi v nedeľu vyrovnať Saganov rekord, proti však bude celá smotánka svetovej cyklistiky
Julian Alaphilippe (© Ján Melicher)

tdf2020 banner update
V nedeľu sa môžeme tešiť na ďalší súboj najlepších pretekárov sveta o dúhový dres. Štvrtýkrát po sebe dostanú šancu klasikári a puncheri, čo je síce trocha nešťastné z pohľadu spravodlivej diverzity profilov, no zároveň pre diváka suverénne najatraktívnejšie. V austrálskom Wollongongu o novom majstrovi rozhodne atraktívny technický okruh s ťažkým kopcom. Julian Alaphilippe bude mať obrovskú šancu na pre neho ideálnom profile dorovnať historický rekord Petra Sagana a stať sa svetovým šampiónom tretíkrát v rade. Proti sebe ale bude mať aktuálnu špičku svetovej cyklistiky.
profil pretekov, 3940 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2022)
Trasa pokračuje v trende z posledných rokov
Minulý rok kolovali naprieč svetovým pelotónom dohady, že rok 2022 bude po dlhých piatich rokoch konečne príležitosťou pre šprintérov, teda aspoň tých odolnejších. Predpokladalo sa totižto, že austrálski organizátori pripravia výhodnú trasu pre Caleba Ewana. To sa však nestalo. Pretekať sa bude na ťažkom, 17-kilometrovom okruhu, ktorý obsahuje dve stúpania. To prvé je jednoduchšie, má asi 700 metrov a priemer okolo šiestich percent, no môže poslúžiť ako rampa pre nenápadný útok.
Chleba sa bude však nepochybne lámať na stúpaní Mt. Pleasant (1,1 km; 8,6 %), ktorého vrchol je približne v polke okruhu, čo teda znamená že naposledy sa naň pretekári vydriapu osem kilometrov pred cieľom. Profil okruhu veľmi pripomína najmä Ponferradu v roku 2014, kedy neskorým sólo útokom triumfoval Michal Kwiatkowski. Dokopy pelotón absolvuje až 12 okruhov, takže je predpoklad, že preteky budú skutočne selektívne. Pri nájazde na okruh pretekári zdolajú ešte kopec Mount Keira (8,7 km; 5 %), no ten nebude mať na preteky žiadny vplyv. S obludnou dĺžkou 267 kilometrov a takmer 4000 metrami prevýšenia sa táto trasa radí k najťažším jednodňovým pretekom sezóny.
profil kopca na okruhu (© UCI, WCH 2022)
Favorizuje sa smotánka svetovej cyklistiky
Dúhový dres v posledných dvoch rokoch ukoristil Francúz Julian Alaphilippe, no a v prípade tretieho triumfu v rade by ,,Jala" dorovnal historický rekord nášho Petra Sagana, ktorý triumfoval trikrát v rade medzi rokmi 2015 až 2017. Alaphilippe ale nebude favoritom. Má za sebou totižto príšernú sezónu, poznačenú mnohými nešťastiami. Bližšie sme o nej písali po jeho páde na Vuelte. Z toho sa síce dokázal zotaviť včas, no s minimom natrénovaných dní to bude mať veľmi ťažké.
Francúzsky tréner Thomas Voeckler sa však nemusí spoliehať iba na neho. Tím z krajiny galského kohúta má k dispozícii úžasnú skupinu pretekárov. Ktokoľvek zo šestice Laporte, Sivakov, Pacher, Madouas, Bardet a Cosnefroy môže podniknúť kvalitný útok a za istého scenára sa zapojiť do bitky o medailu. Najmä posledný menovaný ukázal drvivým nástupom v závere pretekov v Quebecu dobrú formu. S týmto tímom je iba jedna vec istá, a síce že nebudú chcieť šprint väčšej skupiny. Budú útočiť.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Azda najfavorizovanejším výberom je ten z Belgicka, v ktorého drese sa predstavia dve megahviezdy svetovej cyklistiky a aktuálne svetová dvojka a trojka v UCI rebríčku. Remco Evenepoel a Wout Van Aert predstavujú na papieri ideálnu kombináciu na tento profil, s tým že prvý menovaný jednoducho musí útočiť skôr a vytvárať tlak na konkurenciu, zatiaľ čo druhý musí čakať na posledné stúpanie, kde sa bude chcieť každého striasť, prípadne pozostalých poraziť v následnom šprinte. Veľkou otázkou ale je, ako budú schopní spolupracovať a prípadne dopriať jeden druhému úspech. Podporovať ich bude zvláštna skupina. Nominácie Stana Dewulfa a Pietra Serryho sú skoro takým prekvapením, ako nenominácia Dylana Teunsa či Van Avermaeta s Naesenom.
Neoficiálnu generálku pred majstrovstvami sveta vyhral pravdepodobne najkomplexnejší pretekár súčasnosti, ak nie celej histórie, Tadej Pogačar. Slovinec v ťažkých pretekoch a v ešte ťažšej konkurencii v Montreale porazil tvárou v tvár aj Wouta Van Aerta, no a dokázal tak, že po ,,neúspešnej" Tour de France sa dokázal opäť dostať do top formy. Jeho časovka síce v nedeľu nebola najlepšia, no preteky budú o niečom inom. Pogačar je húževnatý, vie improvizovať a má nástup, tempo i šprint. V závere by nemal chýbať, no na zisk dúhy bude musieť všetko zvládnuť aj po taktickej stránke. Podporovať ho neprišli Primož Roglič s Matejom Mohoričom, pozíciu superdomestika tak bude musieť prevziať Jan Tratnik.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

 
Nenápadnú, no skvelú prípravu má za sebou ďalší fenomén svetovej cyklistiky, Mathieu Van Der Poel. Holanďan spojí sily s vicešampiónom z minulého roka Dylanom Van Baarlem, no a spolu budú môcť vytvoriť duo porovnateľné s Evenepoelom a Van Aertom. Van Der Poel si po slabučkej Tour de France dokázal dobre oddýchnuť a v septembri sa vrátil v plnej sile, na menších belgických jednorazovkách dominoval, no a do Wollongongu prichádza vo výhodnej pozícii čierneho koňa. Van Baarle má za sebou úctyhodnú bilanciu, keď na posledných troch veľkých klasikách v ktorých nastúpil (P-R, Flámsko a MS) neskončil horšie ako druhý, no a tak sa pochopiteľne musí radiť k top favoritom. Mt. Pleasant však môže byť na jeho motor možno priveľmi prudkým stúpaním.
Môžu využiť hru favoritov
Z predpokladaného veľkého súboja vyššie zmienených gigantov môžu profitovať nenápadní jazdci, najmä tí s dobrou formou a šprintom. Životnú formu má v tejto sezóne líder domáceho výberu Michael Matthews. Austrálčan sa zrejme bude snažiť čakať a iba nasledovať nástupy favoritov, no pri jeho víťaznej etape na Tour de France sa mohol poučiť, že zaútočiť sám skôr môže byť tiež cestou k úspechu. Ak sa dostane dopredu napríklad s Evenepoelom a uvisí Belgičana v poslednom kopci, len ťažko môže prehrať. Bola by veľká chyba, keby sa pokúsi o svoju tradičnú taktiku a to vyzvať Van Aerta s Pogačarom v priamom súboji v závere pretekov.
Na taktické finále a dojazd väčšej skupiny bude vsádzať Eritrejský objav sezóny Biniam Girmay. V prípade špurtu tridsiatky najodolnejších by bol možno aj top favoritom. V špurt väčšej skupiny budú určite dúfať aj Magnus Cort s Alexandrom Kampom (obaja Dánsko) či Ivan García Cortina (Španielsko). Útočiť naopak musia Sergio Higuita (Kolumbia), Stefan Küng (Švajčiarsko) či Alberto Bettiol (Taliansko). Zaujímavými typmi sú Briti Ethan Hayter s Fredom Wrightom, ktorí to môžu skúsiť skrz šprint väčšej i menšej skupiny, či dokonca sólo. Pozor si bude treba dať aj na nebezpečnú americkú dvojičku Neilson Powless - Magnus Sheffield.
Sagan skúsi prekonať históriu, no bolo by to prekvapenie
,,Peak" Peter Sagan by bol na tomto profile nepopierateľným favoritom, no to platilo aj o Imole a Leuvene. Už v minulých dvoch rokoch sa Sagan nedokázal dostať do finále a len ťažko predpokladať, že sa slovenský majster dokáže na konci tohtoročnej príšernej sezóny vybičovať k lepšiemu výkonu. Jeho skutočná forma je však záhadou, kanadský víkend mu pokazili žalúdočné problémy, no a tak majú slovenskí fanúšikovia aspoň iskierku nádeje, že formu sa podarilo vygradovať a Sagan dokáže z pozície totálneho outsidera prekvapiť.
Peter Sagan vlani a MS (© Ján Melicher)
Podceniť trojnásobného majstra sveta sa nevypláca, hoci v tomto roku je veriacich už skutočne málo. Ak by sa ale Saganovi podaril veľký návrat hodný šampióna, ktorým slovenský veterán bezpochyby je, bol by to historický moment pre celú cyklistiku. Nikomu v histórii sa nepodarilo získať dúhový honor štyrikrát v kariére. V honbe za týmto snom ho bude podporovať po prvýkrát Matúš Štoček, ktorý po dlhých rokoch vyrástol z mládežníckych kategórií, no a taktiež naposledy v kariére jeho najvernejší stúpenec Juraj Sagan. Pre staršieho zo slávnej bratskej dvojice to bude perfektná rozlúčka a bolo by úžasné, keby sme ho videli v úniku alebo aspoň potiahnuť Petra a doraziť ešte jeden poslednýkrát až do cieľa.
 
Náš eshop