Zmeny v kalendári 2023: Presuny pre augustové MS, dobrá správa pre Okolo Slovenska, ale aj niektoré rozlúčky

14.1.2023, 14:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Aj keď sa to môže tak zdať, kalendár cyklistických pretekov nie je úplne pevný. Každý rok sa fanúšikovia môžu tešiť (smútiť) na rozličné zmeny z rôznych dôvodov. Niektoré podujatia hlásia nedostatok financií a svoj koniec po dlhých rokoch, iné riešia len kozmetické zmeny. Ešte pred začiatkom sezóny vám prinášame zoznam zmien v kalendári UCI, ktoré sa týkajú významnejších pretekov.
Od 2. svetovej vojny nič neovplyvnilo cyklistický kalendár tak významne ako pandémia covidu, ktorá v roku 2020 zrušila stovky pretekov a posledné dve sezóny desiatky. To má dopad aj na kalendár novej sezóny, kde už chýba viacero pretekov, ktoré to jednoducho nerozdýchali - vzdali. Ale vidíme tam aj také, ktoré boli v januári každý rok zaradené do kalendára, ale nepokon platili pokutu za to, že sa museli stiahnuť a už tri roky v palmáres nikoho nemajú. Tak budeme zvedaví, či sa už konečne reštartujú v roku 2023.
 
Poslednú Tour Down Under vyhral ešte Richie Porte (© Courtesy Trek - Segafredo)
Pri známych svetových podujatiach je vidieť silný organizačný aj sponzorský základ a nedošlo k veľkým zmenám - ich rušeniu či presunu na iné termíny. Už sa konečne vrátili austrálske podujatia World Tour, kde autority opatrenia uvoľnili a dokonca tam mohli vycestovať aj neočakovaní (viď. Djokovič). Sezóna sa teda po dvoch rokoch pauzy opäť rozbehne už v utorok na Tour Down Under, kde ale prekvapili zaradením prológu a vynechaním Old Willinga Hill.
Späť do klasického modelu sa vrátili Paríž - Roubaix s Amstelom Gold Race, vlani boli vymenené pre francúzske prezidentské voľby. Špekulovalo sa, či náhodou neostanú po novom, pretože to prinieslo obom podujatiam zaujímavú skutočnosť, že flámski klasikári si po sérii klasík mohli po Ronde trochu odpočinúť, valónski klasikári zasa mali väčšiu pauzu pred dvojičkou Valónsky šíp a Liége-Bastogne-Liége. No nestalo sa, bude to po starom. Naopak, vlaňajšia skúška s posunom Tirreno - Adriatico úplne do prekryvu s Paríž - Nice, aby sa Preteky dvoch morí končili cez víkend, ostala zachovaná, zrejme to teda už bude pevný trend RCS Sport, ktorý k tomu tým pádom pridal pôvodne októbrovú klasiku Miláno - Turín na stredu medzi Tirreno a Primaveru. Vlani tam bol Peter Sagan piaty.
Vlaňajšie pódium Amstel Gold Race (© Dion Kerckhoffs / Cor Vos)
Kozmetické zmeny nastali pri Grand Tours, ktoré tento rok neštartujú ďaleko od domoviny, teda všetky budú začínať v sobotu, nie v piatok pri tom klasickom formáte iba s dvomi voľnými dňami. No a vo World Tour veľmi vtipne opäť vidíme Gree - Tour of Guangxi. Číňania sa neustále hlásia, ale už tri roky preteky nezorganizovali a v aktuálnej situácii by tam asi máloktorý tím šiel. Uvidíme, ako to bude v októbri. Každopádne ak by to neboli čínske, ale európske preteky, rozhodne by ich už dávno UCI vyškrtla z kalendára, alebo ich minimálne preradila o úroveň/dva nižšie.
Nekonečným príbehom je aj reštart pretekov Okolo Rakúska, ktoré sa tri roky nešli, hoci každý boli v kalendári. Už ich tentoraz prihlásili iba ako 2.1 a len na päť dní v tradičnom termíne na začiatku júla.
Od septembra až do začiatku januára nepochopiteľne v oficiálnom kalendári UCI nefigurovali februárové preteky ProSeries Volta a Valenciana a Tour de la Provence, no napokon sa aj s pokutou za meškanie prihlásili.
Fabio Jakobsen vlani vo Valenciane (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)
Novinky a posuny smerom hore
Z množstva rôznych zmien týkajúcich sa menších pretekov sme si všimli preradenie januárovej jednorazovky vo Valencii z 1.2 na 1.1, čím získali výbornú štartovú listinu s pretekármi, ktorí sa nechcú rozbiehať v Austrálii alebo Argentíne. Úplnou novinkou je Muscat Classic (1.1), teda februárová jednorazovka v Ománe pred etapákom, aby návšteva tejto krajiny dávala tímom ešte väčší zmysel. Ako cez kopirák to vymysleli aj Portugalci s Figueira Champions Classic (1.1), ktorá má predchádzať Algarve. To zasa odkopírovali od jednorazovky Jaén Paraiso Interior (1.1), ktorá je zasa pred paralelným pretekom Okolo Andalúzie v susednom Španielsku.
V marci sa belgické GP Criquielion po dlhých rokoch posunulo z 1.2 na 1.1, aby tam mohli zavítať aj tímy World Tour. Holanďania to skúšajú s Elfstedenrace Friesland (1.1), ktorú len vlani rozbehli s 1.2. Chystá sa aj úplne prvý ročník Classica Andorra Pirineus (1.1) v tomto malom pyrenejskom štáte 23. septembra. Na konci sezóny zažije premiéru aj Okolo Kjúšu (2.1), teda Japonci chcú skúsiť prilákať k sebe tímy na dlhší čas ako len jednorazovku.
V kategorizácii pretekov si polepší Mont Ventoux Challenge, teda časovka do vrchu, ktorá zaujala fanúšikov aj svet a presúva sa už do ProSeries. Budgety na organizáciu zvyšovali aj Taliani, ktorí roky v októbri organizovali Giro del Veneto kategórie 1.1, ale posledné dva roky pridali k tomu ešte aj druhú jednorazovku Veneto Classic. Pre obe na túto sezónu vybavili presun do ProSeries.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Menšie či väčšie presuny termínov
Z hľadiska menších zmien v termínoch sme si všimli posun Štyroch dní Dunkerque o dva týždne neskôr na druhú polovicu mája. Belgická Antwerp Port Epic (1.1) sa z termínu nebezpečne blízko Okolo Slovenska presunula na máj. Niečo podobné platí o dvojici francúzskych jednorazoviek Tour du Doubs (1.1), ktoré tiež menili september za máj. GP Cerami zasa z júla putovala na september, ale degradovala do 1.2.
Slováci vnímajúci Česko si asi všimnú aj posun Sazky Tour, ktorá bude o týždeň skôr, teda na konci júla. Nás zaujíma presun pretekov Okolo Luxemburska o týždeň neskôr, čo by mohlo pomôcť Okolo Slovenska. Hneď za nás sa presunom z júna zaradila aj talianska Adriatica Ionica (2.1). Na konci septembra bude ponovom aj Tour de Langkawi (2.Pro), ktoré v posledných rokoch nevie nájsť svoj stály termín.
Viacero zmien nastalo pre presun MS na augustový termín. Posunul sa Burgos (2.Pro) o dva týždne neskôr. To isté platí pre Arctic Race of Norway (2.Pro) a obe tieto podujatia sa v rovnakom termíne stretnú aj s Okolo Dánska (2.Pro). Aby toho nebolo málo, tú nedeľu bude ešte aj WT jednorazovka v Hamburgu. Tak to bude blázinec. Circuit Franco-Belge (1.Pro) nebude v polovici augusta, ale až začiatkom septembra.
Vlani na Okolo Burgosu (© Courtesy Vuelta a Burgos)
S čím sa lúčime
Tento rok neuvidíme napríklad Klasika de Amorebieta (1.1), GP Marcel Kint (1.1), Halle - Ingooigem (1.1),  V kalendári aspoň zatiaľ nie sú preteky Belehrad - Banja Luka, ktoré sú kategóriou 2.1, teda na Balkán radi chodili aj Slováci.
Zdá sa, že definitívne to vzdali organizátori Okolo Utahu, ktorí zrealizovali posledný ročník v roku 2019, potom sa hlásili každý rok, ale pre rok 2023 už nie. To isté platí aj o talianskom GP Bruno Beghelli (1.Pro) či o kazašskom Tour of Almaty (2.1).
Záhadou je, že Okolo Turecka (2.Pro) figurovalo v pôvodnom septembrovom kalendári UCI na rok 2023, ale aktuálne tam nie je. Ak sa aj podujatie nebude konať, málokedy je vyškrtnuté už takto skoro. Zvyčajne sa to ešte tají, nekomunikuje s UCI, čaká sa na zázrak. Prekvapením je, že v kalendári chýba aj Memorial Rik Van Steenbergen (1.1), teda belgická klasika, ktorá sa vždy tešila skvelej účasti, veď vlaňajší ročník vyhral Merlier pred Cavendishom a Groenewegenom.
Na záver perlička. Vlani sme v januári písali o pláne Európskej cyklistickej únie UEC začať pracovať na neoficiálnych majstrovstách Európy pre vrchárov. Jednorazovka sa mala ísť vo švajčiarskych horách z La Tremola do priesmyku Saint Gotthard. Cieľom bolo zistiť, aký bude záujem a čo sa z toho vyvinie. Napokon záujem zo strany tímov, ale ani reprezentácií, vôbec nebol a nápad stroskotal. Nekonal sa teda ani vlaňajšok a v kalendári to nenájdete ani teraz.
 
Náš eshop