Brutálny okruh s prudkými kopcami rozhodol o GC na Tirrene. Roglič opäť vyhral a potvrdil vedenie

11.3.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
6. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Osimo Stazione > Osimo 193 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 3000 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
Výborný ťah ukázali organizátori Tirrena-Adriatica, ktorí ako poslednú etapu s potenciálom zasiahnuť do celkového poradia pripravili brutálny klasikársky maratón. Situáciu ešte viac dramatizoval fakt, že v celkovom poradí to bolo extrémne tesné. Líder pretekov Primož Roglič (Jumbo) mal za sebou až 16 hladných vlkov so stratou menej ako 60 sekúnd. Po ruke mal však veľmi silný tím.
Na programe bola takmer 200-kilometrová etapa s dvadsiatimi stúpaniami a vyvrcholila na ťažkom okruhu v okolí mesta Osimo, ktorý sa išiel trikrát. Nachádzali sa na ňom štyri kopce, z ktorých najťažší mal úctyhodné parametre (1,4 km; 12,5 %) a išiel sa po mačacích hlavách. Čakala nás zaujímavá etapa, plná taktických ťahov, prudkých kopcov a možno aj veľkých rozdielov. Cyklistov musel potešiť aspoň slabší vietor a pekné a teplé počasie.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V úvode etapy to skúšalo veľa pretekárov na čele s Mathieu Van Der Poelom (Alpecin), no napokon sa dopredu dostala nebezpečná jedenástka bez neho. Tvorili ju Quinn Simmons (Trek), Gianni Vermeersch (Alpecin), Nikias Arndt (Bahrain Victorious), Mike Teunissen a Georg Zimmermann (2x Intermarché), Krits Neilands (Israel), Casper Pedersen (Soudal), Alessandro De Marchi (Jayco), Valentin Ferron (Total), Davide Bais (Eolo) a Clément Russo (Arkéa).
V pelotóne prevzalo zodpovednosť Jumbo a nepúšťalo vedúcu skupinu príliš ďaleko, hoci vpredu nebol nikto dôležitý. Na čele si počas etapy postupne zbieral vrchárske body Davide Bais, ktorý dnes zamýšlal vyzliecť z horského zeleného dresu Rogliča. Pri nájazde na okruhy mal pelotón stratu dvoch minút na čelo. Už v prvom okruhu rozohral taktickú partiu Bahrain Victorious, ktorý vyslal do útoku Santiaga Buitraga. Na to už muselo Jumbo reagovať.
K Buitragovi sa stiahol z úniku Arndt a Jumbo muselo použiť niektorých domestikov už takto veľmi ďaleko pred cieľom. Kolumbijčan totižto strácal v GC iba 1:20. Buitrago 50 kilometrov pred cieľom doplnil vedúcu skupinu, z ktorej naopak odpadol Bais. Balík strácal v tom momente 50 sekúnd. V nájazde do druhého okruhu bola v hlavnom poli ešte stále väčšina pretekárov aj s Petrom Saganom. Vzadu sa pohybovalo iba niekoľko jedincov typu Marka Cavendisha (Astana).
Na najťažšom kopci druhého okruhu Attila Valter a Wout Van Aert dupli na plyn a všetko sa zmenilo. Únik bol pohltený a pelotón doslova explodoval. Za Van Aertom už zostala iba malá skupina, približne 20 najsilnejších pretekárov. V nasledujúcom zjazde sa to však Jumbu rozpadlo, na zem sa porúčal Wilco Kelderman a Van Aertovi nemal kto striedať.
Pri nájazde do posledného kola mala vedúca skupina asi 25 členov. Kelderman sa tam nevrátil, zaostával aj Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ale inak za ťahajúcim Van Aertom zostávali všetci jazdci na celkové poradie a Roglič tam stále mal aj zdatných vyzývateľov do záverečného šprintu v podobe Juliana Alaphilippa (Soudal) a Toma Pidcocka (Ineos). Napokon Jumbo prestalo ťahať a dopredu sa dostala druhá skupina, takže na čele sa vytvoril 50-členný pelotón.
V úvode posledného okruhu, ešte pred kopcami, prešla do ofenzívy Bora. Nemecký celok poslal do útoku Aleksandra Vlasova. S ním išli Alex Aranburu a Carlos Verona (2x Movistar) s Guillaumom Martinom (Cofidis). Kvarteto rýchlo získalo polminúty a museli ho stíhať Benoot a Van Aert, Rogličovi jediní domestici. Pomôcť im však prišlo UAE, od ktorého sa práve čakala najväčšia ofenzíva, kedže mali v celkovom poradí úderné trio Yates-Almeida-McNulty, no tento celok bol zatiaľ dnes neviditeľný.
Šesť kilometrov pred páskou sa začalo naposledy stúpať na najťažšie stúpanie na okruhu, Muro di Costa del Borgo (1,4 km; 12,5 %). Vlasov a spol. mali v tomto bode ešte stále 20 sekúnd náskoku. Na kopci sa tempa ujali Arensman a Sheffield za Ineos. Náskok išiel rapídne dole a Vlasov päť kilometrov pred páskou skúsil ešte naposledy zabrať, no už na to nemal a jeho útok bol pohltený.
V najprudšej pasáži zaútočil Mikel Landa (Bahrain Victorious) a vytvoril skupinku ôsmich najlepších s Rogličom, Almeidom či Taom Hartom, no v závese ostávali aj klasikári na čele s Van Aertom a Pidcockom. Záverečný výjazd etapy mal miernejšie parametre (1,8 km; 5,7 %) a mali sme teda aj do tretice sledovať šprint skupinky najodolnejších pretekárov do cieľa. 
Ten nemal problém vyhrať opäť Primož Roglič, ktorý tak zároveň potvrdil celkové víťazstvo na Tirreno-Adriatico. V zajtrajšej rovinatej etape by ho oň mohla pripraviť už iba smola. V závere v extrémne úzkej cieľovej rovinke to bolo mierne hektické, boli tam ťukance medzi pretekármi, no napokon druhý prišiel Tao Hart a tretí Almeida. V kontakte prišli aj Mas, Landa a Ciccone.
V celkovom poradí sa naplnili predpoklady a dnešná etapa vytvorila dosiaľ najväčšie rozdiely. Top 10 prešla zemetrasením, no na prvom mieste zostal jasne Primož Roglič. Na druhé miesto sa posunul Joao Almeida, tretí je Tao Geoghegan Hart. Top 5 uzatvárajú KämnaCiccone. V bodovacej i horskej súťaži aj naďalej vedie Roglič, biely dres vyhrá Almeida.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Bolo to dnes celkom nervózne. Veľa ľudí bolo v hre, rozdiely v GC boli maličké, no napokon sa mi to podarilo ustáť. Som na dobrej ceste vyhrať celkové poradie, ale istý si budem až po zajtrajšej etape. Už sa mi podarilo stratiť etapák v posledný deň."
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 04:49:17 60
2. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:00 40
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:00 30
4. MAS Enric Movistar Team 00:00 25
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:00 20
6. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:03 15
7. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:09 10
8. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:09 8
9. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:20 5
10. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:20 2
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 zelene 166,5 km - Santa Maria del Monte: dĺžka 1,8 km; sklon 8,5 % 
1 20 zelene 102,7 km - Osimo: dĺžka 5 km; sklon 4,4 % 
1 20 zelene 68,4 km - Osimo: dĺžka 1,8 km; sklon 5,7 % 
1 20 zelene 34,2 km - Osimo: dĺžka 1,8 km; sklon 5,7 %
1 20 zelene Cieľ - Osimo: dĺžka 1,8 km; sklon 5,7 %
 
Náš eshop