Tirreno vyvrcholilo triumfom Philipsena, Sagan zvolil zlé zadné koleso Jakobsena. GC pre Rogliča

12.3.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Tirreno vyvrcholilo triumfom Philipsena, Sagan zvolil zlé zadné koleso Jakobsena. GC pre Rogliča
Triumf Philipsena (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

7. 12.3. rovinata etapa ciel rovina San Benedetto del Tronto 154 km Philipsen
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1200 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
Tirreno - Adriatico zavŕšila podobne ako v minulom roku šprintérska etapa do mesta San Benedetto del Tronto. O celkovom poradí bolo zdánlivo rozhodnuté, Primož Roglič (Jumbo) mal pohodlný náskok pred druhým Joaom Almeidom (UAE). K slovu sa tak mali dostať šprintéri ako Jasper Philipsen (Alpecin), Dylan Groenewegen (Jayco), Mark Cavendish (Astana), Biniam Girmay (Intermarché), Fabio Jakobsen (Soudal) či víťaz tejto etapy z minulého roka, Phil Bauhaus (Bahrain Victorious).
Slovenskí fanúšikovia boli logicky zvedaví aj na výkon Petra Sagana (Total). Slovenský šampión sa radil do širšieho okruhu favoritov, keďže chaotické mestské šprinty, aký cyklistov čakal dnes, mu vyhovujú. Jazdilo sa dnes za pekného počasia a bezvetria, hoci bolo pomerne chladno. Etapa odštartovala zvlnenou pasážou, kde sa vytvoril zaujímavý únik.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vpredu sa objavila osmička v zložení Nans Peters (Ag2r), Mikkel Honoré (EF), Lorenzo Fortunato (Eolo), Samuele Zoccarato (Bardiani), Bruno Armilail (Groupama-FDJ), Henri Vandenabeele (DSM), Valentin Ferron (Total) a Arthur Kluckers (Tudor). Bola to kvalitná skupina, šprintérske tímy sa dnes nudiť nemali, hoci účasť papierových vrchárov ako Fortunata či Vandenabeeleho vpredu v takejto etape bola prekvapením.
Únik dostal náskok iba necelých troch minút. V pelotóne bolo dnes veľa tímov s ambíciou vyhrať. Nešťastie zažil Tom Pidcock (Ineos), ktorý už v takejto pre neho bezvýznamnej etape skončil na zemi a musel odstúpiť. Uvidíme, či to bude mať nejaké následky pred jeho klasikárskou kampaňou. Na zemi sa ocitol už aj pred niekoľkými dňami, takže na tohtoročné Tirreno asi nebude spomínať v najlepšom.
Etapa mala inak pokojný priebeh, pelotón držal únik na uzde a čakalo sa na hromadný dojazd. Pelotón krúžil po okruhoch v cieľovom mieste a s každým prejazdom páskou náskok vedúcej skupiny klesol. Pri vjazde do posledného kola mali už iba 25 sekúnd. 15 kilometrov pred páskou však osmička vpredu zaradila vyšší rýchlostný stupeň a náskok zrazu začal dokonca stúpať.
Z pokojnej etapy sa v závere stala ešte menšia dráma, pelotón museli ťahať pre svojich šprintérov dokonca mená ako Julian Alaphilippe (Soudal) alebo Mikel Landa (Bahrain Victorious). Päť kilometrov pred cieľom to ale kleslo na desať sekúnd a na čele sa to začalo hádať, lebo niektorí jazdci pri aktívnom Armilailovi viditeľne nevládali. Tri kilometre pred páskou bol balík pokope a mohlo sa šprintovať.
Hromadný šprint bol rovnako ako minulý rok veľmi chaotický. Najlepšieho ho napokon zvládol tím Alpecin, ktorý pod vedením Mathieuho Van Der Poela ovládol záver a Jasper Philipsen to bez problémov dokončil. Druhý skončil Greonewegen a tretí Alberto Dainese (DSM). Peter Sagan v závere vsadil na zadné koleso Fabia Jakobsena, ktorý ale záver prapodivne vypustil a ani sa do šprintu nezapojil, stratil zadné koleso kolegov. Peter sa tak ocitol na asi 30. mieste a už to logicky vzdal. Vo všetkých špurtoch bol pozične príliš vzadu.
V celkovom poradí sa nič nemenilo. Primož Roglič druhýkrát v kariére ovládol Tirreno-Adriatico. Triumfoval pred Joaom Almeidom a Taom Geogheganom Hartom (Inoes). Bodovačku i horské poradie rovnako ovládol Roglič, Almeida berie biely dres. Tímové poradie končí v rukách UAE Emirates
Výsledky etapy
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 03:32:36 60
2. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00 40
3. DAINESE Alberto Team DSM 00:00 30
4. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00 25
5. CONSONNI Simone Cofidis 00:00 20
6. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:00 15
7. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 10
8. RUSSO Clément Team Arkéa-Samsic 00:00 8
9. COLNAGHI Luca Green Project - Bardiani CSF 00:00 5
10. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00 2
27. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Celkové poradie pretekov
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 28:38:57
2. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:18
3. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:23
4. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:34
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:37
6. MAS Enric Movistar Team 00:41
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:56
8. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:57
9. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:10
10. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 01:11
98. SAGAN Peter TotalEnergies 58:55
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 zelene 131 km - Cossignano: dĺžka 2,7 km; sklon 6,7 %
 
Náš eshop