Dauphiné: Záver tretej etapy ovplyvnili pády, Laporte opäť vyhral, Alaphilippe spadol aj získal bonifikácie

6.6.2023, 15:45 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Dauphiné: Záver tretej etapy ovplyvnili pády, Laporte opäť vyhral, Alaphilippe spadol aj získal bonifikácie
Dojazd 3. etapy (© A.S.O. / Billy Ceusters)

3. 6.6. zvlnena etapa ciel rovina Monistrol-sur-Loire > Le Coteau 191 km Laporte
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2130 n. m. (© criterium-du-dauphine.fr)
Tretia etapa Critérium du Dauphiné bola ďalšou príležitosťou pre šprintérov a klasikárov. Na pelotón čakali dve horské prémie Côte de Bellevue-la-Montagne (4,9 km; 5,8 %) a Côte de Neulise (7,5 km; 3 %). Christophe Laporte (Jumbo-Visma) absolvoval druhý deň v žltom drese a zároveň patril do skupiny favoritov. Medzi kandidátov na etapové víťazstvo sa radili aj Sam Bennett (Bora - hansgrohe) alebo Ethan Vernon (Soudal - Quick Step). 
Do úniku sa dostali iba Lorenzo Milesi (DSM) a Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Neprešlo ani dvadsať kilometrov a Talian sa vrátil späť. Pred balíkom tak jazdil iba Francúz, ktorý vyhral prvú horskú prémiu a už 118 kilometrov pred páskou bol súčasťou pelotónu. O pätnásť kilometrov neskôr bola etapa na chvíľu neutralizovaná, keďže na trase sa konal protest. Pelotón prešiel daným úsekom bez problémov, keďže protestujúci zaberali iba jeden jazdný pruh. 
63 kilometrov pred cieľom dostal defekt predného kolesa Jonas Vingegaard (Jumbo). Jeden z kandidátov na titul sa bez problémov vrátil späť. Pelotón viedli jeho kolegovia a jazdci Jayco AlUla. Balík sa blížil k rýchlostnej prémii, kde kandidáti na celkové poradie mohli získať bonifikačné sekundy. Na čele pelotónu preto nechýbali ani jazdci EF Education - EasyPost alebo Ineos Grenadiers. 
Soudal vypracoval pozíciu pre Juliana Alaphilippa, ale tri bonifikačné sekundy získal Christophe Laporte. Zvyšnú sekundu získal Matteo Trentin (UAE Team Emirates). Majiteľ žltého dresu tak získal sekundu k dobru na dvojnásobného majstra sveta. Zároveň zvýšil svoj náskok v bodovačke. Na čele pelotónu jazdili aj zástupcovia Pro tímov Lotto Dstny a Uno-X Pro Cycling Team. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
48 kilometrov pred cieľom došlo k hromadnému pádu. Skončili tam Alaphilippe, jazdci Alpecinu, Astany, EF Education, DSM, Groupamy, Intermarché, Jayca aj Movistaru. Zle vyzeral Andrej Zeits (Astana), ktorého museli ratovať doktori. Spadli aj najlepší mladý jazdec Rune Herregodts (Intermarché) a Matteo Jorgenson (Movistar). Pelotón počkal na jazdcov, ktorí po páde strácali.
Po štyroch kilometrov sa vrátil Alaphilippe, ktorý z kolízie vyviazol bez zranení. Naopak, Zeits sa stal siedmym odstupujúcim pretekárom. Víťaz včerajšej etapy musel meniť predné koleso a opäť sa musel vracať späť. Mechanické problémy mal aj Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck). Alaphilippe sa rýchlo vrátil do pelotónu. Balík sa blížil k druhej horskej prémii Côte de Neulise
Odolní šprintéri a klasikári mohli dostať do problémov klasických šprintérov. Na zúženú vozovku doplatil Mauri Vansevenant (Soudal), ktorý skončil na zemi. Druhý muž Okolo Ománu sa nezranil a pokračoval ďalej. Peloton prechádzal stúpaním bez atakov, čo bolo dobrou správou pre Sama Bennetta aj Dylana Groenewegena (Jayco). Vansevenant sa vrátil späť. 
Na vrchole získal bod Dylan Van Baarle (Jumbo). Aj po prejdení vrcholu viedli pelotón najmä tímy s kandidátmi na celkové poradie. Sedem kilometrov pred cieľom kvôli defektu menil bicykel Julian Alaphilippe, ktorý dnes prežíval komplikovanú etapu. Okrem už spomínaných jazdcov sa do boja o etapové víťazstvo mohli zapojiť aj Milan Menten (Lotto Dstny) alebo Jon Aberasturi (Trek-Segafredo). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Alaphilippe to opäť zvládol a vrátil sa do pelotónu. V závere sa na čelo natlačili šprintérske zoskupenia. 1700 metrov pred páskou došlo k ďalšiemu pádu. Na zemi skončil James Shaw (EF Education) aj jazdci Alpecinu. Na méte kilometer do cieľa sa opäť padalo. Tentoraz spadli jazdci Astany a Jayca. Záverečný šprint otvorili jazdci Bory, ale Sama Bennetta prešprintoval Christophe Laporte.
Tretí skončil Dylan Groenewegen. Za ním preťali cieľ Matteo Trentin a Milan Menten. Víťaz etapy navýšil svoj náskok na čele priebežnej klasifikácie aj vďaka šprintérskej prémii. Julian Alaphilippe prežil komplikovaný deň, ale do cieľa prišiel bez straty a pred zajtrajšou časovkou má najlepšiu východiskovú pozíciu spomedzi jazdcov na celkové poradie. Laporte dosiahol jubilejné tridsiate víťazstvo v kariére.
Aktualizácia - Rozhodcovia dodatočne potrestali Sam Bennetta a Dylan Groenewegena za nebezpečný šprint. Obaja sa zosunuli na 33. a 34. miesto. Druhý tak skončil Matteo Trentin, tretí Milan Menten. Štvrtý napokon skončil Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) a elitnú päticu uzavrel Matevž Govekar (Bahrain - Victorious). Trentin si preto zajtra oblečie zelený dres, keďže je druhý v tejto klasifikácii.
Počas aktuálnej sezóny sa presadil už po štvrtýkrát. Ide už o 32. triumf Jumba v roku 2023. Vicemajster sveta v pretekoch velí aj bodovačke. Biely dres napriek pádu udržal Rune Herregodts. Bodkovaný dres si aj zajtra oblečie Donavan Grondin (Arkéa Samsic). Najlepším tímom ostalo zoskupenie UAE Team Emirates. Za samostatný únik bol honorom najbojovnejšieho jazdca ocenený Mathieu Burgaudeau.     
vyjadrenie ikonky ciernaChristophe Laporte (víťaz etapy, žltý dres)
"Dnes som chcel šprintovať o víťazstvo. Proti Bennettovi a Groenewegenovi to bolo ťažké, ale Dylan bol trochu zablokovaný a ja som mal otvorený priestor. Dnes som to nečakal, takže som naozaj šťastný. V dnešnej etape sme nechceli nechať množstvo síl. Predovšetkým sme chceli doviesť Vingegaarda. Jazdili sme okolo neho a vďaka tomu som mal dobrú pozíciu na čele, takže som mohol šprintovať, aj keď som bol štyristo metrov pred cieľom trochu zablokovaný."
Výsledky etapy
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 04:43:28
2. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:00
3. MENTEN Milan Lotto Dstny 00:00
4. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:00
5. GOVEKAR Matevz Bahrain Victorious 00:00
6. BAYER Tobias Alpecin-Deceuninck 00:00
7. ZINGLE Axel Cofidis 00:00
8. MIHKELS Madis Intermarché-Circus-Wanty 00:00
9. BUGGE Martin Urianstad Uno-X Pro Team 00:00
10. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 12:21:28
2. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:11
3. CARAPAZ Richard EF Education-EasyPost 00:17
4. HERREGODTS Rune Intermarché-Circus-Wanty 00:19
5. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:23
6. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:23
7. BRENNER Marco Team DSM 00:23
8. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:23
9. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 00:23
10. ZINGLE Axel Cofidis 00:23
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
2 20 150,5 km - Côte de Bellevue-la-Montagne: dĺžka 4,9 km; sklon 5,8 % 
4-20 18,5 km - Côte de Neulise: dĺžka 7,5 km; sklon 3 % 
 
Náš eshop