Critérium du Dauphiné: Vingegaard ušiel v poslednom kopci, suverénne zvíťazil a je novým lídrom

8.6.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Critérium du Dauphiné: Vingegaard ušiel v poslednom kopci, suverénne zvíťazil a je novým lídrom
Jonas Vingegaard (© A.S.O. / Billy Ceusters)

5. 8.6. zvlnena etapa ciel rovina Cormoran.-Saône > Salins-Bains 191 km Vingegaard
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2140 n. m. (© criterium-du-dauphine.fr)
Po včerajšej časovke čakala účastníkov pretekov Critérium du Dauphiné ďalšia etapa po zvlnenom profile. Merala 191 kilometrov, spoločne s treťou etapou bola najdlhšia v tomto ročníku. Začínala v meste Cormoran.-Saône a končila v Salins-Bains. Záver etapy bol náročnejší, nachádzali sa v ňom dve hodnotené stúpania, v ktorých sa mohol pelotón rozbiť. Očakávala sa preto útočná koncovka. 

Papierové predpoklady dnes favorizovali viaceré mená, no koncovka etapy akoby bola šitá na mieru pre Andreu Bagioliho. Ďalšími kandidátmi na zisk etapového vavrína boli Georg Zimmermann, Alexis Vuillermoz, Natnael Tesfatsion, Mauri Vansevenant, Clement Champoussin, Simon Guglielmi alebo Marco Brenner. Predchádzajúce etapy však ukázali, že papier veľa znesie, a tak to mohlo byť aj dnes.

Hneď v úvode etapy sa vytvoril celodenný únik. Boli v ňom Thomas De Gendt z Lotto Dstny, Edvald Boasson Hagen z TotalEnergies, Jonas Gregaard z Uno-X Pro Cycling Team, Georg Zimmermann z Intermarché - Circus – Wanty, Nils Politt z Bora – hansgrohe a Leon Heinschke z Team DSM. Dopredu sa tak dostali aj zvučné mená. Ich pohyb vpredu v úvodnej polovici etapy kontrovali celok UAE Team Emirates. 
Únik si počas dňa vytvoril náskok viac ako štyri minúty, no nebolo mu to nič platné. Už na méte 39 kilometrov pred páskou mali šiesti utečenci vpredu k dobru iba polovicu z neho. V tejto chvíli už tlačili na pílu v balíku zástupcovia zoskupenia EF Education-EasyPost, a ešte rýchlejšie začali odkrajovať z náskoku vedúcej skupiny. Tá za tri kilometre stratila celú minútu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Gregaard (Uno-X) si po výhre na úvodnej horskej prémii na Côte de Château-Chalon pripísal víťazstvo aj na kopci Côte d'Ivory. Na vrchole oboch stúpaní sa rozdávali dva body, takže dánsky cyklista zatiaľ získal štyri body. Boli to pre neho prvé body do horskej súťaže v tomto ročníku pretekov. Na najlepšieho vrchára Grondina (Arkéa) stále strácal tri body. No v itinerári piatej etapy bolo ešte jedno hodnotené stúpanie. 
De Gendt (Lotto), Boasson Hagen (TotalEnergies), Gregaard (Uno-X), Zimmermann (Intermarché), Politt (Bora) a Heinschke (DSM) neboli v jednoduchej situácii, no stále spoločne ťahali za jedno lano. Vpredu sa striedali a snažili sa vydržať pred balíkom čo najdlhšie. Na malú chvíľu sa im podarilo ustáliť svoj náskok na minúte, no EF Education sa cítilo ako na love a po krátkom oddychu sa opäť naskladali na čelo balíku a zmenšovali medzeru medzi pelotónom a únikom. 
Pod záverečný kopec prišiel únik len o 20 sekúnd skôr ako pelotón. Z úniku takmer okamžite vypadol Politt (Bora), v balíku zaútočil Bagioli (Soudal). Problémy mal Bjerg (UAE), majiteľ žltého dresu spadol. Hneď sa zdvihol a snažil sa vrátiť dopredu, len v čele už sa útočilo. Atakoval Carapaz (EF Education), s ním sa udržal iba Vingegaard (Jumbo). Spoločne preleteli okolo Gregaarda (Uno-X), najdlhšie slúžiaceho utečenca, a pokračovali spoločne ďalej. 
Kilometer pred vrcholom kopca ukázal svoje vrchárske kvality Vingegaard (Jumbo). Rozkrútil pedále a zbavil sa Carapaza (EF Education). Skupina prenasledovateľov v tej dobe strácala skoro pol minútu, pelotón, v ktorom sa pohyboval už aj Bjerg (UAE) mal manko takmer dve minúty. V skupine prenasledovateľov boli napríklad Alaphilippe (Soudal) alebo Landa (Bahrajn). Zaradil sa do nej aj Carapaz. 
Vingegaard (Jumbo) vyliezol na Côte de Thésy o 37 sekúnd skôr ako skupina okolo Landu (Bahrajn) a Alaphilippa (Soudal). Pred vlaňajším víťazom Tour de France už bola iba rovinatá časť a časť z kopca. Mal všetko v rukách, aby získal etapové víťazstvo a zároveň sa dostal aj do najcennejšieho dresu. Za ním skupina síce išla spoločne, a jej tempo diktovali viaceré tímy, no Vingegaard si svoj náskok udržiaval. 
Zo skupiny prenasledovateľov ušiel Egan Bernal sedemtisíc metrov pred cieľom, ale po dvoch kilometroch bol v nej naspäť. Potom už prenasledovatelia išli jednotne za Jonasom Vingegaardom, no z jeho náskoku nezmazali skoro nič. Dán vo finále nemal žiadne problémy a jednoznačne zvíťazil. Prenasledovatelia na neho v cieli stratili presne 30 sekúnd. Druhý skončil Julian Alaphilippe, ktorý vyhral šprint skupiny. 
Jonas Vingegaard bol po časovke sklamaný, no všetko si vynahradil o deň neskôr. V poslednom kopci najskôr kontroloval pohyby súperov. Keď pri ňom zostal iba Richard Carapaz, tak mu nastúpil a odvtedy už ho nemohol nikto zastaviť. Odmenou mu nebolo len etapové víťazstvo, ale aj žlté tričko. Vlaňajší celkový víťaz Tour de France pred tromi záverečnými etapami vedie predbežné poradie o 83 sekúnd pred Julianom Alaphilippom na druhom mieste. 
O sekundu viac stráca Ben O'Connor, ďalšie dve sekundy Adam Yates a najlepšiu päťku uzatvára Felix Grosschartner so stratou 87 sekúnd. Od šieste miesta sú straty už väčšie. Šiesty Jay Hindley má manko 97 sekúnd, siedmy Jack Haig stráca 104 sekúnd a ôsmy Daniel Martínez má stratu na lídra už viac ako dve minúty. V najlepšej desiatke ešte sú Mikkel Bjerg a Guillaume Martin.
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 04:03:42
2. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:31
3. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 00:31
4. CHAMPOUSSIN Clément Team Arkéa-Samsic 00:31
5. POOLE Max Team DSM 00:31
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:31
7. MAS Enric Movistar Team 00:31
8. YATES Adam UAE Team Emirates 00:31
9. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:31
10. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:31
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 17:03:03
2. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 01:10
3. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 01:23
4. YATES Adam UAE Team Emirates 01:26
5. GROßSCHARTNER Felix UAE Team Emirates 01:27
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 01:37
7. HAIG Jack Bahrain Victorious 01:44
8. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 02:07
9. BJERG Mikkel UAE Team Emirates 02:21
10. MARTIN Guillaume Cofidis 02:54
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 93,4 km - Côte de Château-Chalon: dĺžka 4,4 km; sklon 4,5 % 
3 20 36,5 km - Côte d'Ivory: dĺžka 2,3 km; sklon 5,9 % 
2 20 14,4 km - Côte de Thésy: dĺžka 3,6 km; sklon 8,8 % 
 
Náš eshop