Odvážiš sa na tisíc kilometrov Slovenskom? Prihlás sa na Race through Slovakia

5.12.2023, 17:00 | Inzercia | RTSK

Tisíc kilometrov, šesť povinných úsekov najkrajšími cestami Slovenska. To sú v skratke vytrvalostné preteky Race through Slovakia, ktoré si v máji 2023 skúsilo viac ako päťdesiat cyklistov a cyklistiek. Organizátori zo združenia Back on Track práve spustili registráciu do druhého ročníka.


Tieto preteky zaručene otestujú vašu fyzickú a mentálnu silu, vytrvalosť, odolnosť voči neovplyvniteľným faktorom a aj strategické plánovanie. Race through Slovakia sú cyklistické vytrvalostné preteky, počas ktorých sa jazdkyne a jazdci môžu spoliehať len na vlastnú silu, schopnosti a využívať iba služby, ktoré sú prístupné každému účastníkovi. Ide o koncept pretekov, ktorý na Slovensku do tohoto roku chýbal.

V máji, počas prvého ročníka, prekonali cyklistky a cyklisti približne tisíc kilometrov, na ktorých ich čakalo šesť povinných úsekov. Trasu medzi nimi si tvorili sami. Koncept pretekov zostáva aj v roku 2024 nezmenený. Zmenili sa len povinné segmenty.

Preteky odštartujú 4. mája 2024 a registrovať sa je možné za zvýhodnené štartovné do 31. januára, respektíve do 31. marca. Podrobné informácie nájdete na webe https://rtsk.cc v sekcii propozície.


Povinné segmenty

1. Vojenské lesy parkour
Druhý ročník začne opäť v Bratislave, a to rovno pri predajni MTBIKER a Isadore Community Hub.P rvý segment vás prevedie cez vojenské lesy v regióne Záhoria. Vlnitá cesta neponúka síce veľké prevýšenia, ale organizátori ju vybrali pre jej zaujímavú atmosféru a aby vás bezpečne dostali čo najďalej od hlavného mesta.
https://www.komoot.com/tour/1321140605

2. Veľká Javorina parkour
Prvá nádielka pravých vrchárskych metrov vás zavedie na Veľkú Javorinu. Na siedmych kilometroch nastúpate viac ako 500 výškových metrov.
https://www.komoot.com/tour/1321143719

3. Pustevny parkour
Chránená krajinná oblasť Beskydy preverí všetkých účastníkov. A obzvlášť tých, ktorí nepôjdu v prvý deň spať a rozhodnú sa pokračovať proti noci. Povinný segment začína približne na 250 kilometri pretekov a prináša najväčšiu nádielku vertikálnych metrov v pomere k horizontálnym.

https://www.komoot.com/tour/1321157342

4. Levočske vrchy parkour
Levočské vrchy, Slovenský raj a aj Slovenský kras počas jedného segmentu. Na Slovensku by ste možno len ťažko hľadali iných dvesto kilometrov, ktoré ponúknu tak krásnu prírodu a prostredie, ako na tomto úseku. Ale križovanie Slovenska zo severu až na jeho juh k Rožňave nebude ľahké.
https://www.komoot.com/tour/1321234843

5. Muráň parkour
Na Muránsku planinu vedie úzka asfaltová cesta, po ktorej je výrazne obmedzená premávka. Motoristi sa na ňu dostanú len s povolením. Vďaka tomu ide o pokojnú cestu, ktorá je ako stvorená pre cyklistov. Ide síce o krátky segment, ale s neľahkým stúpaním, počas ktorého sa sklon priblíži až k dvadsiatim percentám. Možno bude dobrý nápad, sa pred jazdou do kopca, posilniť legendárnymi muránskymi buchtami.
https://www.komoot.com/tour/1321244168

6. Šachtičky parkour
Posledné stúpanie, privítanie, pivo alebo kofola a niečo teplé na jedenie. V cieli vás budú organizátori čakať na horskej chate Šachtičky Family nad Banskou Bystricou do piatku 10. mája do 12:00. Každý, kto príde do tohto termínu, tak bude mať k dispozícii možnosť osprchovať sa, oddýchnuť si a dať sa dokopy a aj prespať. Budú vás samozrejme čakať veci, ktoré ste odložili organizátorom na štarte v Bratislave.
https://www.komoot.com/tour/1321244168 

Bolesť, ale aj neopísateľná radosť

Na tisíckilometrových pretekoch sa zrazu ocitnete sami, unavení, ubolení, bojujúc proti gravitácii, vetru a svojej hlave. Chvíľami budete úplne na dne psychických aj fyzických síl. Ale ten pocit sa zmení. Šliapnete ešte párkrát do pedálov, vyjde slnko spoza mrakov, oteplí sa a zlepší sa vám nálada. A na konci prídete do cieľa a splníte svoj cieľ.

Nejde o bežné preteky, väčšina účastníkov nesúťažila medzi sebou, ale skôr so sebou. O takzvanú bedňu bude súťažiť v každej kategórii desať, možno dvadsať percent najsilnejších jazdcov. Len si pripomeňme, že počas prvého ročníka prešiel tisíckilometrovú trasu ako prvý Čech Dominik Dvořák za 48 hodín a 28 minút. Druhým bol Slovák Dalibor Nedelka (54 hodín a 24 minút) a tretím Michal Dobiš (55 hodín a 45 minút). Vo všetkých prípadoch ide takmer až o neuveriteľné výkony, ktoré nevie dosahovať každý.

Preto pre mnohých účastníkov je Race through Slovakia o dosiahnutí vlastného cieľu. Či už si poviete, že prejdete trasu za nejaký určitý čas alebo, že to dokončíte stoj čo stoj, aj keby to malo byť po časovom limite. Veď prvý ročník úspešne dokončil aj Vladimír Žvak. Sedemdesiatjedenročný dôchodca prišiel do cieľa presne na afterparty v Bratislave.


Odhodlané búrať bariéry

Slovákov je na vytrvalostných cyklistických pretekoch, organizovaných v Európe, vždy málo. Ženy nevídame takmer vôbec. Avšak aj malý počet aktívnych jazdkýň pravidelne dokazuje, že ženy majú na to, aby vytrvalostné cyklistické preteky nielen prešli, ale aj vyhrali. Napríklad legendárny Transcontinental vyhrala pred pár rokmi Nemka Fiona Kolbinger. Bola to jej prvá účasť na vytrvalostných pretekoch.

Aj na prvom ročníku Race through Slovakia sa zúčastnili tri ženy. Dve bicyklovali samostatne, jedna sa zapojila do kategórie páry, no ani jedna sa v celkovom hodnotení nestratila. Martina Boháčiková prešla trasu dlhú tisíc kilometrov za 64 hodín a 35 minút a obsadila deviate miesto. Trinásta Lucia Fabiánová skončila s časom 77 hodín a 28 minút. Medzi pármi sa presadila Kristína Galátová s partnerom Petrom Bielikom s časom 90 hodín a 10 minút.

Aj preto veríme, že príbehy týchto pretekárok inšpirujú ďalšie ženy, ktoré sa pridajú a absolvujú preteky Race through Slovakia. Aj ich zážitky z Race through Slovakia zachytil na prvom ročníku dokumentarista Matej Pok, ktorý práve dokončuje dokumentárny film o tomto podujatí. Premiéra je naplánovaná na január 2024. Ponúknuť vám vieme zatiaľ sneak peek.

video v clanku ikonka ciernaVideo


Preteky budú ešte prístupnejšie


Jazdkyniam a jazdcom, ktorí sú už skúsení vytrvalostní cyklisti, ponúka Race through Slovakia možnosť rozjazdiť sa na začiatku sezóny a pripraviť sa na náročnejšie preteky, ako je napríklad Race through Poland, Three Peaks Bike Race alebo legendárny štvortisícový Transcontinental Race.

Vďaka relatívne nízkemu počtu kilometrov, umožňujú tieto preteky ľahší vstup nováčikom do vytrvalostnej cyklistiky. Organizátori by preto radi privítali nielen skúsené jazdkyne a jazdcov, ale aj ľudí, ktorí by chceli posunúť svoje hranice ešte ďalej.

V roku 2024 pripravili organizátori ešte jednu malú novinku. Pre úplných začiatočníkov je pripravená aj trasa, ktorá ma 650 kilometrov. Tí, ktorí majú len minimálne skúsenosti s vytrvalostným bicyklovaním, si tak môžu, na z časti spoločnej trase s ostatnými, skúsiť atmosféru veľkých pretekov.

Samozrejmosťou je aj tento ročník možnosť jazdiť v pároch a zúčastniť sa súťaže dvojíc.

Bližšie informácie nájdu všetci na https://rtsk.cc

 
Náš eshop