V skvelej bitke na Jebel Hafeet Van Eetvelt vyhral UAE Tour. O'Connor to nezvládol, UAE totálne vybuchlo

25.2.2024, 12:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
V skvelej bitke na Jebel Hafeet Van Eetvelt vyhral UAE Tour. O'Connor to nezvládol, UAE totálne vybuchlo
Pódium (© Luca Bettini/SprintCyclingAgency©2024)

7. 25.2. rovinata etapa ciel rovina Al Ain > Jebel Hafeet 161 km Van Eetvelt
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1300 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Ako už tradične sa malo celkové poradie UAE Tour rozhodnúť v záverečný deň pretekov. Na programe bol výstup na mýtický Jebel Hafeet (10,9 km; 6,7 %), na ktorom v minulých rokoch uhájili celkové víťazstvohviezdy kalibru Evenepoela, Pogačara, Yatesa či Rogliča. Dnes však nikto z nich na štarte nestál a mnohým sa tak naskytla extrémne vzácna šanca dobyť World Tour etapák.
Najväčšími favoritmi boli líder poradia Jay Vine (UAE) a pribežne druhý Ben O'Connor (Decathlon), ktorý vyhral na Jebel Jais. Z hry von neboli ani Brandon McNulty (UAE), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Ilan Van Wilder (Soudal) či Lennert Van Eetvelt (Lotto). Rozdiely medzi nimi boli v 37 sekundách, takže všetko sa malo rozhodnúť na cieľovom kopci.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V priebehu etapy sa nič podstatné nemalo stať, no rovnako ako v etape na Jebel Jais pelotón na chvíľu vystrašili terezíny asi šesťdesiat kilometrov pred cieľom. Problémy hasilo najmä Intermarché pre Meintjesa. Inak sa etapa niesla v pokojnom duchu a prašnou krajinou putoval na čele únik v zložení Silvan Dillier a Jonas Rickaert (2x Alpecin), Emanuel Buchmann (Bora) a Mark Stewart (Corratec). Na Hefeet mali pretekári doraziť krátko pred jednou nášho času.
25 kilometrov pred cieľom sa balík opäť jemne delil na vetre a to mnohých vrchárov muselo vyčerpávať pred záverečným kopcom. Únik mal dvadsať kilometrov pred cieľom už len minútku a pol náskoku a pod kopcom už to bola iba minútka. Okamžite po nájazde na Jebel Hafeet sa do toho vrhol Decathlon a tvrdé tempo odpáralo McNultyho už deväť kilometrov pod vrcholom. 
Netrvalo dlho a o pár minút bolo tempo francúzskej stajne ťažké aj na lídra Jaya Vinea. Absolútna pohroma pre domáce UAE Emirates. Na čele sa medzitým Buchmann zbavil súputníkov a udržiaval minútový náskok. Štyri kilometre pod vrcholom vyskúšali prvé nástupy Bilbao a Einer Rubio (Movistar). Desať minút pred koncom Buchmann vytuhol a bol dobehnutý.
V závere sa strhla skvelá bitka vrchárov, ktorú napokon rozsekol kilometer a pol pred cieľom Lennert Van Eetvelt. Belgičan ukázal veľkú silu v nohách, všetkým sa vzdialil a vyhral prestížnu etapu na Jebel Hafeet. O dve sekundy mu to dokonca stačilo aj na O'Connora, ktorého prekonal na páske v boji o druhé miesto Pello Bilbao, čo mu prehralo boj o titul.
Na finálnom pódiu sa teda na najvyšší stupienok postaví mladučký Belgičan, ktorý je ďalším obrovským vrchárskym talentom. Zaradí sa do elitnej spoločnosti víťazov tohto podujatia. O'Connor a Bilbao doplnia pódium. Top 10 sa totálne prekopalo. UAE Emirates začínalo záverečný kopec s prvým, tretím a deviatym pretekárom, no napokon sa pre nich domáce preteky končia katastrofou.
Výsledky etapy
1. VAN EETVELT Lennert Lotto Dstny 03:38:28
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:22
3. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 00:22
4. STORER Michael Tudor Pro Team 00:22
5. VALTER Attila Team Visma | Lease a Bike 00:22
6. VERONA Carlos Lidl - Trek 00:22
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie UAE Tour 2024
1. VAN EETVELT Lennert Lotto Dstny 22:31:18
2. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 00:02
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:11
4. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 00:21
5. VALTER Attila Team Visma | Lease a Bike 00:34
6. STORER Michael Tudor Pro Team 00:36
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop