Prestupové špekulácie: Bora sa chce s navýšeným rozpočtom pridať k supertímom, Philipsen možno zmení pôsobisko

26.3.2024, 14:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Prestupové špekulácie: Bora sa chce s navýšeným rozpočtom pridať k supertímom, Philipsen možno zmení pôsobisko
Jasper Philipsen (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

Cyklistická sezóna sa nám ledva začala, no už sa v kuloároch uzatvárajú zmluvy na rok 2025 a ďalej. Jasne to dokumentuje posun, ktorý cestná cyklistika v posledných rokoch zaznamenala, keď najväčšie hviezdy chcú mať budúcnosť vyriešenú už dlho vopred. Navyše, tento rok bude situáciu výrazne mútiť aj príchod Red Bullu na trh, vďaka čomu sa nemeckej zostave Bora-Hansgrohe výrazne rozšíria možnosti.

Časy, kedy sa zmluvy naplno riešili až pred Tour de France, sú preč. Každým rokom počúvame stále skôr rôzne správy o podpísaní hviezdnych pretekárov a keď sa 1. augusta oficiálne otvorí prestupové okno, tímy už len formálne oznámia novú posilu, o ktorej verejnosť vie celé mesiace.

Zároveň sledujeme fenomén, kedy už World Tour tímy ponúkajú pretekárom ďaleko dlhšie zmluvy ako kedysi. Ešte pred desiatimi rokmi bola trojročná zmluva raritou aj pri hviezdach, dnes je to štandard aj pri domestikoch.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Cyklistika sa tak viac začína podobať na iné globálne športy, ktoré si káder zaistia už dlho pred sezónou a môžu tak so športovcami pracovať podľa dlhodobých plánov. Je zrejme preto iba otázkou času, kedy si aj tento šport adoptuje systém odkupovania pretekárov spod zmlúv, aspoň čo sa týka elitnej stovky, možno dvestovky pretekárov.

Nový hráč na scéne

Na prestupovom trhu začína výrazne miešať karty nový hráč. Red Bull iba začiatkom roka odkúpil väčšinový podiel v tíme Bora-Hansgrohe a okamžite sa začal rozhliadať po možnostiach posilnenia zostavy. S navýšenými rozpočtom má totižto nemecký tím ambície vyrovnať sa celkom Visma a UAE Emirates, ktoré momentálne ovládajú cestnú cyklistiku.

Ako vysoko pravdepodobné vyzerajú byť podľa novinára GCN Daniela Bensona príchody talianskeho vrchárskeho megatalentu Gulia Pellizzariho, šprintérskeho objavu tejto sezóny Laurenca Pithieho alebo zlepšujúceho sa španielskeho klasikára Oiera Lazkana. Okrem toho si Bora vďaka navýšenému rozpočtu bude zrejme môcť udržať aj svoje terajšie hviezdy, napriek lukratívnej zmluve ktorú dostal v zime Primož Roglič.


Ešte pred niekoľkými mesiacmi bol odchod Aleksandra Vlasova takmer istý, no to sa mení. Rus mal výborný úvod roku a zrejme si vybojoval v tíme lepšie podmienky. U Nemcov zostane ďalšie tri roky a blízko je údajne aj dohoda s Jaiom Hindleym. Víťaz Gira 2022 chce byť pochopiteľne lídrom na Tour, čo je po Rogličovom príchode otázne, no zdá sa, že s Ralphom Denkom našli spoločnú reč.

Zlomový bod pre Alpecin

Alpecin sa v posledných rokoch premenil na špičkový klasikársky tím a stávka na Mathieuho Van Der Poela, okolo ktorého sa zostava pred niekoľkými rokmi postavila, sa pre bratov Roodhooftovcov vyplatila. Je preto iba logické, že ich absolútnou prioritou bolo udržať si majstra sveta a to sa im podarilo. Holanďan podpísal s tímom ďalšiu dlhoročnú zmluvu až do sezóny 2028. V tíme Alpecin tak pravdepodobne ukončí kariéru.

Omnoho otáznejšie je budúcoročné pôsobisko najlepšieho šprintéra sveta, Jaspera Philipsena. Víťaz zeleného dresu na Tour de France sa už pred Miláno-Sanremo nechal počuť, že si zaistil služby známeho agenta Carreru a je otvorený dialógom s inými tímami, ak predostrú lepšiu finančnú ponuku. Cyclinguptodate informoval, že veľký záujem o jeho služby má tím UAE Emirates. Pomôcť by mohlo aj to, že sú s Pogačarom dobrí priatelia.


Nezaváhali ani iní

Šumy prichádzajú aj z iných kútov trhu. V tíme Ineos Grenadiers utrpli posledne pomerne veľký debakel a zdá sa, že sa poučili. Už začiatkom marca totižto oznámili predĺženie zmluvy s veľkým americkým talentom Magnusom Sheffieldom. Exodus z tímu ale zažehnaný nie je, pretože to vyzerá, že im odíde Thymen Arensman, o ktorého má eminentný záujem tím Visma.

Výborný vstup do sezóny mali aj mladíci v tíme Lotto a Belgičania neváhali a zaistili si služby Lennarta Van Eetvelta i Maxima Van Gilsa na ďalšie roky. Už skôr oznámili aj predĺženie s Arnaudom De Liem, hlavnou hviezdou tímu. Naopak, svoje talenty sa nepodarí udržať tímu Groupama-FDJ. Okrem Pithieho je na odchode aj Lenny Martinez, ktorý má byť hlavným prestupovým cieľom tímu Bahrain Victorious.
 
Náš eshop