Najdôležitejšie udalosti 10+11/2013

18.3.2013, 09:30 | Aktuality zo sveta |
Po dvoch týždňoch nabitých pretekmi sa opäť vraciame aj s našimi novinkami. Tento raz ide o mix reakcií na pretekové dianie a návrat k niektorým kauzám, ktoré v ruchu pretekov pomaly začali zapadať prachom.
 
 

Boonen kritizuje Talianov

 

Začíname najčerstvejšou správou. Tom Boonen sa poriadne obul do organizátorov pretekov Miláno - San Remo. Pripomeňme, že z pretekov odstúpil počas neutralizovaných 50-tich kilometrov. Kritizoval predovšetkým rozhodnutie pokračovať v pretekoch po snehovom extempore. "Toto už nie je to Miláno - San Remo, aké poznáme. Všetko čo sa stalo je chyba organizátorov," vysvetľuje Tom. Ďalej tvrdí, že organizátori údajne už v predstihu vedeli, že bude snežiť. Už pred štartom sa preto podľa neho mali rozhodnúť, či preteky vôbec odštartujú alebo zrušia.

 

 

Havárie cyklistov

 

Niekdajší cyklista a slávny Francúz Laurent Jalabert sa ako ďalší zaradil k skupine ľudí z profesionálneho pelotónu, ktorých obchádza v poslednom období šťastie. Stal sa účastníkom nehody na bicykli, keď ho zrazilo protiidúce auto. Celé sa to zomlelo neďaleko jeho rodného mesta, keď sa bol previezť v Montauban. Prvá správa znela hrozivo. V čase príchodu záchranky bol v bezvedomí.

 

jalabert-laurentNeskôr sa ale situácia začala zlepšovať a ďalšie informácie už boli pozitívnejšie. Stav údajne nie je kritický a ide "len" o zlomeniny. Oznámila to jeho priateľka Fanny Chassignetová. Má zlomenú ruku a holennú kosť na pravej nohe. Pripomeňme, že Laurent sa v roku 1995 postavil na najvyšší stupienok Vuelty. Na Tour de France a Gire skončil najlepšie štvrtý. Majstrom sveta v časovke sa stal v roku 1997. V súčasnosti už vo veku 44 rokov aktívne nejazdí.

 

Žiaľ, toľko šťastia ako Jalabert nemal mladík, ešte len 23-ročný britský cyklista Junior Heffernan. V regionálnych pretekoch v západnej časti Anglicka sa rovnako zrazil s autom. Jazdilo sa na okruhu a práve v treťom kole neďaleko Olvestonu prišlo ku smrteľnej kolízii. Preteky organizátor okamžite zrušil. Mladý Heffernan jazdil vo farbách tímu Herbalife-Leisure Lakes. Okrem cyklistiky súťažil aj v triatlone.

 

 

Armstrong: "Doping brali všetci."

 

Preteky na starom kontinente už nabrali poriadne tempo, a tak sa fanúšikovia sústredia predovšetkým na dianie v pretekoch a výsledky. My novinári však strážime aj to, čo popri tom môže upadnúť do zabudnutia. A do toho spadá aj kauza Armstrong. Síce sa v nej momentálne ľady významne nehýbu, ale Lance musí neustále čeliť ďalším a ďalším kritickým hlasom.

 

Najnovšie mu hrozí odobratie Rádu čestnej légie. Toto najvyššie francúzske vyznamenanie získal v roku 2005, teda v čase, keď sa posledný siedmykrát postavil na najvyšší stupienok legendárnych pretekov. Pravidlá, podľa ktorých sa toto prestížne ocenenie udeľuje, majú zaujímavú formulku. Rád môžu ocenenému odobrať v prípade, že sa previní voči kódexu cti. Najzaujímavejší je ale fakt, že toto sa pôvodne vzťahovalo len na domácich držiteľov prestížneho ocenenia. V roku 2010 však pravidlo rozšírili aj na cudzincov a tým pádom by sa mohlo využiť aj v prípade Armstronga.

 

Najzaujímavejšia je ale informácia, že touto možnosťou sa už údajne zaoberajú ľudia, ktorí to majú na starosti. Ak naozaj navrhnú Lanceovi Rád odobrať, bude sa môcť proti rozhodnutiu tri mesiace brániť. Treba však povedať, že cennejšie trofeje ako je sedem odobratých, o ktoré už prišiel, v jeho prípade neexistujú. Teda nejaký zúrivý boj o francúzsky rád asi nemožno očakávať.

 

Dostávame sa k ďalšej zaujímavej správe. V inom rozhovore Armstrong vyhlásil, že každý top cyklista v jeho ére bral doping. Tiež sa vyjadril, že jeho metódy neboli nijako zvláštne, dokonca hovorí o konzervativizme. Údajne sa mal priznať aj k tomu, že o dopingu klamal viac ako iní. To ale zdôvodnil tým, že dostával najviac otázok. Lance povedal aj to, že pred rozhovorom s Oprah Winfrey uvažoval o natočení vlastného videa, ktoré chcel dať na siete. Nakoniec tak ale neurobil.

 

 

Dánsky dopingový oheň

 

rasmussen-dopingMichael Rasmussen ako ďalší z dopingových hriešnikov vypovedal pred zodpovednými orgánmi. Čo je ale veľmi zaujímavé, že obvinil z dopingu aj svojich krajanov. Nehovoril o konkrétnych menách, ale vyjadril sa, že až traja z piatich členov dánskej olympijskej reprezentácie cyklistov v Aténach 2004 mali brať doping. Tu sú teda mená možných previnilcov, samozrejme okrem neho samého: Frank Hoj, Nicki Sörensen, Bo Hamburger a Lars Michaelsen.

 

Z kvarteta možných vinníkov dnes už aktívne jazdí len Sörensen za Saxo-Tinkoff. Ten tvrdí, že s tým nemá nič spoločné a rovnako sa pre dánske médiá vyjadrovali aj ďalší spomínaní pretekári. Rasmussen mal na výsluchu popísať aj postup, akým sa zakázané látky dostali do olympijskej dediny. Jeden z cyklistov ich mal priniesť v hudobnom prehrávači, konkrétne ukryté v priestore na batérie.

 

Rasmussen ide ďalej aj čo sa týka jeho sporov s bývalým zamestnávateľom Rabobankom. Teraz žiada odškodné 5,6 milióna eur za neférový prístup a ušlú mzdu. Teraz tvrdí, že vedenie tímu vedelo o dopingových praktikách a keď všetko prasklo, správalo sa pokrytecky. Pripomeňme, že už v minulosti vysúdil 665-tisíc eur ako dodatočný príjem. Nepovažuje to však za dostatočné.

 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop