Froome a Bernal pracovali na rehabilitácii, Nibali potrebuje nahradiť stratenú výbušnosť

9.2.2021, 07:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Prestávku medzi sezónami využili viacerí jazdci na doliečenie zranení alebo nastavenie plánov pred novým ročníkom. Chris Froome v Kalifornii naďalej pracoval na svojom návrate na Tour, Egan Bernal sa takisto venoval rekonvalescencii, víťaz Starej dámy Tadej Pogačar predviedol vynikajúcu tréningovú formu už na začiatku januára, Vincezo Nibali sa sústredil na svoje silné stránky a Caleb Ewan predstavil ambiciózny plán.
 
 
Nevzdáva nádej na piaty žltý dres
 
Počas zimy prestúpil Chris Froome do celku Israel Start-Up Nation a týmto krokom si udržal šancu zabojovať o legendárny piaty titul na Tour de France. Ešte jedna triumfálna jazda po Champs-Élysées mimoriadne motivuje britského cyklistu, ktorý z toho dôvodu počas zimnej prestávky pozmenil svoj zaručený program, aby bol stopercentne pripravený na francúzsku Grand Tour. Tentoraz nestrávil týždne nabité tréningom v rodnej Keni, ale presunul sa do Kalifornie, kde našiel potrebné podmienky na prípravu a najmä mohol využívať služby tréningového centra Red Bullu v Santa Monice vybaveného najmodernejšími technológiami. A práve tam zistil, že ani po osemnástich mesiacoch sa ešte úplne nezotavil z fatálneho pádu na Dauphiné z roku 2019.
 
V spolupráci s americkými odborníkmi odhalil, že jeho stehno na pravej nohe nepracuje na maximum, ale naďalej stráca dvadsať percent zo svojej pôvodnej sily, čo môže byť príčinou jeho nedostatočných výsledkov po návrate zo zranenia. „Počas zimy som sa sústredil na skutočné vyriešenie mojich problémov s pravou nohou, ktoré som mal po zranení. V Kalifornii sme zistili, že moja rehabilitácia ešte neprebehla na sto percent, preto ma v tomto smere čaká nejaká práca. V minulom roku som síce jazdil na Vuelte, ale nebol som na takej úrovni, akú som očakával. Pomáhal som tímu, ale cítil som sa obmedzený po fyzickej stránke. Pred sezónou som naladený optimisticky,“ povedal britský cyklista, ktorý urobil v Kalifornii dôležitý krok, aby sa úplne zotavil a bol na TdF reálne konkurencieschopný. Israel Star-Up ho plne podporuje a Froome nemusel cestovať na prvý tímový kemp do Girony, ale mohol zostať v Kalifornii.
 
 
 
 
Príčina ťažkostí má byť vyriešená
 
Nepríjemnému zraneniu sa musel venovať aj Egan Bernal. Kolumbijský cyklista neuspel v minulom roku s obhajobou žltého dresu na Tour a francúzske podujatie po bolestiach nedokončil. Ešte pred Vianocami priznal, že jeho problémy nie sú vyriešené a bude potrebovať dlhú rehabilitáciu. Jazdec tímu Ineos sa zdôveril, že má kratšiu ľavú nohu o takmer dva centimetre a to spôsobuje skoliózu chrbtice. Vždy pretekal s istými bolesťami chrbta, ale nikdy neboli také silné ako počas poslednej Starej dámy. Podrobné vyšetrenia zistili, že jeden z posunutých stavcov tlačil na nerv, ktorý vedie do sedacieho svalu a ľavej nohy, čím mu spôsobuje bolesti v tejto časti tela a práve tie boli príčinou jeho nedostatočných výkonov na Tour.
 
 
Počas zimy sa sústredil predovšetkým na odstránenie zdravotných komplikácii a na sociálnej sieti zverejňoval videá zo špecializovaného tréningu zameranom na posilňovanie ľavej nohy. V polovici januára tak mohol povedať pre La Gazzetta Dello Sport: „Cítim sa oveľa lepšie a som veľmi motivovaný. Nepretekal som štyri mesiace, takže budem odpočinutý a v dobrej forme, keď začnem jazdiť vo februári. Absolvoval som množstvo vyšetrení a cvičení. Bolo to náročné, ale vyzerá to tak, že problém sa vyriešil. Cítim sa ako nový človek.“ Dobré pocity kolumbijského pretekára musia ešte otestovať odborníci tímu Ineos - Grenadiers a všetko smeruje k tomu, že bude jazdiť ako líder na Gire. Na podujatí Etoile de Bességes však Bernal stále krotil prehnaný optimizmus ohľadom svojho zdravotného stavu. 
 
 
bernal 20 dauphine bidon asofab
Egan Bernal (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Z Pogačara srší sebavedomie, Nibali vie, čo má robiť
                
V priebehu zimnej prestávky sa nemohol na nič sťažovať Tadej Pogačar. Netrápili ho žiadne ťažkosti a užíval si zvýšenú pozornosť po triumfe na TdF. Podľa vyjadrenia športového riaditeľa UAE Emirates Joxeana Fernándeza Matxina mu nečakaný úspech na francúzskom podujatí nijako neublíži v ďalšej kariére. Práve naopak. Tadej Pogačar bude ešte silnejší. „Vôbec sa nezmenil. Myslím si, že bude ešte lepší, sebavedomejší a aj pokojnejší. Teraz musí podpisovať viac autogramov pre marketingové potreby nášho tímu, ale robí to s potešením. Podľa mňa je príkladom dokonalého cyklistu,“ uviedol po prvom kempe v novej sezóne, kde boli zaočkovaní členovia UAE Emirates proti vírusu COVID-19. Samotný slovinský pretekár sa nebojí obhajoby titulu na Tour a myslí si, že nielen on, ale aj celý jeho tím bude oveľa silnejší ako pred rokom. Ihneď po Novom roku zverejnil na Strave 100-kilometrovú tréningovú jazdu v okolí Monaka a už v tomto čase dokázal vyprodukovať na známom kopci Col de la Madone počas 15 minút výkon presahujúci 6,3 W/kg, čo len potvrdilo, že v jeho nohách sa nachádza ohromná kvalita.
 
Vincezo Nibali v minulej sezóne neuchmatol ani jedno víťazstvo a nedarilo sa mu v klasifikácii na Gire, ale ani vo veku 36 rokov nestráca motiváciu bojovať o najväčšie víťazstvá. V ročníku 2021 plánuje absolvovať Giro, s dôrazom na úspech v GC, a predstaví sa aj na Tour de France. Francúzske podujatie bude brať ako prípravu na olympijské hry, na ktorých chce veľmi uspieť. Počas zimy vykonal s dlhoročným trénerom Paolom Slongom nejaké zmeny, aby sa vyrovnal mladším, dravejším konkurentom. „Vincenzo už má svoje roky a za ten čas stratil výbušnosť, ale vytrvalosť mu zostáva, pričom nedostatok výbušnosti môže ovplyvniť aj schopnosť regenerácie. Cyklistika sa zmenila. Pretekári sú v kopcoch vyrovnaní a rozdiely robí najmä výbušná akcelerácia pred cieľom. Vincenzo sa dokáže stále potrebne zotaviť na tretí týždeň GT, ale keďže mu chýba výbušnosť, musíme zapracovať na jeho celkovej vytrvalosti, ktorá môže byť jeho hlavnou zbraňou. Preto plánujeme v nasledujúcej sezóne pretekať na mnohých podujatiach,“ prezradil plány dvojnásobného víťaza Gira jeho taliansky tréner Paolo Slongo.
 
 
nibali 20 giro profilova rcsfa
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Pred novou sezónou si zvolil ctižiadostivé ciele Caleb Ewan, na ktoré myslel počas zimnej prípravy. „Musím to ešte prebrať s mojím tímom, ale chcem vyhrať etapu na všetkých troch Grand Tour v tomto roku. Som veľmi motivovaný a kvôli tomuto cieľu som tvrdo trénoval počas celej zimy. Možno počas tretieho týždňa na Tour si to rozmyslím, keď budem mať cyklistiky plné zuby, ale chcem to skúsiť. Ak získam etapu na Gire a Tour, rozhodne urobím všetko preto, aby som išiel aj na Vueltu,“ opisuje svoje ambície austrálsky šprintér. V histórii to dokázali len traja cyklisti - Miguel Poblet v roku 1956, Pierino Baffi v sezóne 1958 a naposledy Alessandro Petacchi v ročníku 2003. Jazdec tímu Lotto - Soudal si myslí, že v tomto roku má šancu bojovať na Tour aj o zelený dres. Podľa jeho názoru čaká na šprintérov dostatočný počet hromadných dojazdov a budú rozhodovať len záverečné šprinty. Body z rýchlostných prémii by nemali byť také dôležité.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop