Reakcie pred Girom: Sagan chce byť konzistentný, Bernal túži získať stratenú iskru, Ewan očakáva chaotické šprinty

7.5.2021, 20:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Preteky Giro d'Italia štartujú už zajtra. Aké sú reakcie hlavných aktérov? Peter Sagan verí v zisk cyklámenového dresu a Caleb Ewan očakáva chaos. Remco Evenepoel sa cíti zvláštne a priznáva, že hlavným cieľom pre neho zostáva Olympiáda. Egan Bernal verí, že sa mu už bolesť chrbta neozve.
Deceuninck s dvojicou lídrov. Evenepoel krotí vášne
Jedným z veľkých favoritov by bol za rozdielnych okolností nepochybne Remco Evenepoel. Mladý Belgičan bol však po ťažkom páde z minuloročnej Lombardie desať mesiacov mimo hru a svoju tohtosezónnu premiéru si odbije doslova vo veľkom - na Gire.
"Prvé dni to bude zvláštne. Hoci som dlho nepretekal, som profesionál a musím sa vedieť náročnejším podmienkam prispôsobiť. Giru som venoval posledné tri mesiace svojej prípravy, no uvedomujem si, že bez prípravných pretekov to budem mať komplikovanejšie. Teraz som však šťastný, že sa môžem po dlhých mesiacoch postaviť opäť na štart,“ vyjadril sa Evenepoel.
Remco Evenepoel (© James Startt)
"Prvá etapa je časovka. Bude to náročné, pretože sa pôjde hneď od začiatku úplne naplno. Na časovkárskom špeciáli trávim veľa času, takže s tým snáď nebudem mať problém.“ Hneď zhurta striehnu na pretekárov nepríjemné kopce. Cieľ štvrtej etapy je situovaný iba šesť kilometrov za prudkým stúpaním Colle Passerino. „Ten náročný štart v horách ma zatiaľ nedesí. Zatiaľ neviem, ako na ne bude moje telo reagovať. Necítim však na seba žiaden tlak. Hlavným cieľom sezóny je Olympiáda a Giro beriem najmä ako prípravu,“ uzavrel Evenepoel.

Lídrom číslo jedna bude u podlahárov rovnako ako minulý rok Joao Almeida. Narozdiel od minulej edície ho však tentokrát už iste nik nepodcení. Portugalčan potvrdil, že jeho hlavným cieľom bolo opäť talianske podujatie: "Verím, že sa tu ukážem vo svojej najlepšej forme," povedal. "V Emirátoch aj na Tirrene sa mi celkom darilo. V Katalánsku som pociťoval únavu, no ani tam to nebolo zlé. Tvrdo na sebe pracujem a moje ambície narastajú. Tento rok by som chcel zaútočiť na stupne víťazov.“
Joao Almeida vlani na Gire (© LaPresse/Marco Alpozzi)
Podobne ako u Petra Sagana, ani Almeida nemá zaistenú budúcnosť. Chýry o jeho prestupe silnejú a ako potenciálni záujemci sa spomínajú Bora, Bahrain či UAE Emirates. Všetky tri tímy mu podľa informácií portálu cyclingnews ponúkli kontrakt s platom troch miliónov eur na rok.
"Dostal som niekoľko zaujímavých ponúk," priznal Almeida, "premýšľam nad nimi, no zatiaľ nemám ešte nič podpísané. Svoju koncentráciu naplno cielim na Giro a svoje výkony. Minulý rok som prehral až v samom závere. Zlomilo sa to na Stelvie. Verím, že tentokrát budem silný po celý tretí týždeň,“ povedal Almeida, ktorý ako svojich najväčších rivalov spomenul Simona Yatesa a Egana Bernala.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Silný Ineos vyzve Simon Yates
V silnej zostave prišiel do Talianska Ineos. Britský tím vsadil na mladú, no veľmi silnú zostavu. Vyčnieva dvojica Sivakov - Bernal, a práve Kolumbijčana považuje cyklistická verejnosť za hlavného favorita podujatia. Bernala však v minulom roku trápila bolesť chrbta, ktorá ho do veľkej miery limitovala v jeho vrchárskych výkonoch a ak by sa mu prejavila opäť, mohlo by to znamenať jeho predčasný koniec.

Myslím si, že som sa rozhodol správne,“ povedal Bernal novinárom vo štvrtok ráno na tlačovej konferencii. „Veľkú časť prípravy som strávil so svojim trénerom doma v horách. Cítim sa dobre. Veľmi tvrdo na sebe pracujem. Minulý rok mi nevyšiel, stratil som starú iskru a vlastnú sebadôveru. Teraz sa ich snažím získať naspäť. Nie je to jednoduché, no motivácia mi nechýba. Stále myslím aj na problémy s chrbtom, ktorý ma posledné mesiace veľmi trápil. Giro sú špecifické preteky a viem, že tu nesmiem nič podceniť,“ vyjadril sa Bernal.
Egan Bernal (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Vlastné ambície má aj Pavel Sivakov. Ruský pretekár odštartoval svoju kariéru v Ineose práve na týchto pretekoch, no tentokrát sa vracia o poznanie silnejší. "Stále snívam o ružovom drese. Je tu však veľmi veľa jazdcov, ktorí o ňom snívajú. Ak sa budem cítiť dobre a bude sa mi dariť, určite to vyskúšam. Som tu s veľmi silným tímom a je tu aj Egan. Práve on patrí k najväčším adeptom na titul. V prvom týždni chceme najmä nestratiť cenný čas. Ja osobne sa chcem sústrediť na seba a svoje výkony. Na súperov vôbec nemyslím. Na konci dňa aj tak vyhrá ten najsilnejší,“ povedal.

Súboj dvoch bratov - rivalov nás na tohtoročnom Gire nečaká. Adam Yates sa narozdiel od Simona rozhodol pre iný program a predstaví sa až na Vuelte. Simon bude, naopak, v Taliansku patriť medzi hlavných favoritov.
"Giro sú preteky, ktoré mám veľmi v obľube. Získal som tu cenné skúsenosti, ktoré ma prinútili na sebe lepšie pracovať. Tento rok tu budem s veľmi silným tímom. Moji tréneri tu poznajú každý kúsok cesty. Obávam sa trochu časoviek a najmä tej poslednej. Tie nepatria medzi moje obľúbené disciplíny. Posledné roky som však na nich zapracoval a budem sa snažiť limitovať svoje straty. Preteky ako je Giro sa vyhrávajú v treťom týždni. Viem to z vlastnej skúsenosti, a preto spravím všetko preto, aby som bol počas neho čo najčerstvejší," neskrýval optimizmus Simon Yates.
Simon Yates (© Tour of the Alps / Bettini Photo)
Nibali môže iba prekvapiť

Vincenzovi Nibalimu sa lepí smola na päty. Sicílsky bojovník si pred pár týždňami počas tréningu zlomil zápästie a dlho nebolo isté, či vôbec nastúpi na štart. Napokon sa na štart postaví, no už teraz je jasné, že sa medzi favoritov nezaradí.
"Momentálne necítim žiadnu bolesť, no závisí to veľmi od počasia. Niektoré dni je to v poriadku a inokedy to bolí. Preteky trvajú tri týždne, zápästie sa pomaly hojí a každý deň sa to zlepšuje. Prvý týždeň bude test a potom sa uvidí, ako na tom budem,“ vyjadril sa v krátkosti.
Romain Bardet zaujal po prestupe do nového tímu iný prístup a za vrchol sezóny si zvolil premiérovo Giro.

"Pre každého Francúza je vrcholom roka Tour. Pre mňa to však tentokrát bude Giro a veľmi sa na to teším. V celkovom poradí máme ambície dokonca s dvoma jazdcami, aj to sa mi páči. S Jaiom Hindleym si budeme navzájom pomáhať tak, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Teším sa najmä na mýtický výstup na Monte Zoncolan a tiež na etapu do Cortina d’Ampezzo. Vzrušujúca bude aj etapa Strade Bianche. Myslím si, že preteky budú otvorenejšie ako na Tour a to by mi malo vyhovovať,“ vyhlásil Bardet.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Peter Sagan cieli na cyklámenový dres, kľúč k jeho zisku vidí v konzistentnosti
Bora bude na Gire vsádzať na dve karty. V hromadných šprintoch verí Petrovi Saganovi a v horách, naopak, Emanuelovi Buchmannovi. Ten nedávno predĺžil zmluvu a v tíme Ralpha Denka zostane až do roku 2024. Nemec priznal, že jeho dlhodobým cieľom zostáva pódiové umiestnenie na Tour de France, no tento rok verí v úspech na talianskych cestách.
Peter Sagan, na druhej strane, nemá zatiaľ budúcnosť vyriešenú. Na tlačovej konferencii prezradil, že sa ani do konca Gira určite nevyjasní. Po zrušenej Kalifornii a presunutom Roubaix pre neho Giro zostalo jasnou voľbou.
 
"Po klasikárskej jari som zvykol odcestovať do Spojených štátov. Odjazdil som Kaliforniu a spojil som to s vysokohorským tréningom v Utahu alebo v Colorade, kde som sa pripravil na Švajčiarsko a následne Tour de France. Tento rok sa Kalifornia nejde a presunuli aj Roubaix, takže Giro je pre mňa, myslím si, ideálna voľba," vyjadril sa slovenský pretekár.
"Je tu viacero kvalitných šprintérov. Minulý rok vyhral Démare veľa etáp, a to mu dalo veľkú výhodu oproti mne, no tentoraz by sa triumfy mohli rozložiť medzi viacerých šprintérov, a to by mi mohlo pomôcť v boji o cyklámenový dres."
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
"Čo sa týka úvodnej časovky, je pomerne dosť rovná. Chýbajú tam technické pasáže, a preto mi až tak nesedí,“ odpovedal Sagan na otázku, či sa hodlá v úvode pobiť aj o ružový dres.
V hromadných šprintoch bude Saganovým najväčším vyzývateľom pravdepodobne Caleb Ewan. Austrálčan je papierovo rýchlejší, no v zvlnených etapách sa môže dostať do problémov. Jeho cieľom je navyše odjazdiť všetky tri Grand Tours, a preto sa neočakáva, že by Giro vôbec dokončil, či útočil na šprintérsky dres, tak ako minulý rok šprintér FDJ.
Šprinty budú chaotické, lebo budú chýbať šprintérske vlaky. Každý šprintér má k sebe tak dvoch-troch kolegov. Predpokladám, že sa vo väčšine šprintérskych etáp bude vyčkávať do poslednej možnej chvíle. Žiaden tím nebude chcieť použiť svojich domestikov priskoro. Uvedomujem si, že patrím k hlavným favoritom. No neznamená to, že poľahky vyhrám každý šprint. Je tu veľa dobrých cyklistov a som si istý, že to zakaždým bude napínavé," povedal Ewan.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop