Na ME mieri silná zostava vrchárov, vedie ju Pogačar, titul budú chcieť aj Mohorič alebo Colbrelli + audio Saganovcov

11.9.2021, 20:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák, lt
Na ME mieri silná zostava vrchárov, vedie ju Pogačar, titul budú chcieť aj Mohorič alebo Colbrelli + audio Saganovcov
(© Igor Stančík / SZC)

Posledné edície majstrovstiev Európy svedčali pretekárom s rýchlou koncovkou. V Tridente by sa mal narušiť tento trend. Kopcovitý profil ponúka šancu získať dres pre európskeho šampióna hlavne kvalitným vrchárom. Na štarte pretekov budú Tadej Pogačar, Thibault Pinot, Bauke Mollema alebo Pavel Sivakov.
profil pretekov, nájazd + 8 kôl, 3430 nastúpaných metrov (© trentino2021cycling.eu)
Doménou kopcovitej etapy bude stúpanie Povo

Cestné preteky sa budú skladať z dvoch častí. Najskôr pelotón absolvuje dlhý, 74-kilometrový okruh v okolí hostiteľského mesta, potom prvýkrát pretne cieľovú pásku a podujatie bude následne pokračovať výlučne v Tridente, kde sa bude súťažiť na ôsmich okruhoch. Tie budú merať trinásť kilometrov, počas ktorých budú musieť cyklisti vyliezť na kopec Povo (3,6 km – 4,6 %). Hlavne v posledných kolách bude uvedené stúpanie zohrávať kľúčovú úlohu, v ktorom budú chcieť získať jazdci obľubujúci jazdcu do kopca výhodu pred klasikármi a šprintérmi. Poslednýkrát sa naň účastníci pretekov dostanú na méte sedem kilometrov od cieľa, nasledovať bude krátky zjazd a trojkilometrová pasáž po rovine. Celkovo trasa okruhu nie je technicky náročná. 

Náročnosť mužských pretekov sa skrýva v samotnom profile, cyklisti počas dňa prekonajú cez tritisíc výškových metrov. Od samotného začiatku až po samý koniec budú neustále stúpať a klesať. V úvodnej časti podujatia pretekári zdolajú stúpania Cadine (5,7 km - 5.1%), Vigo Cavedine (5,3 km - 6.2%) a Candriai (5,6 km - 8.6%), teda už na okruh prídu poriadne vyšťavení. Vrchol posledného uvedeného stúpania sa nachádza v nadmorskej výške nad tisíc metrov nad morom. Z neho pretekári budú klesať až do Tridentu. Vyššie uvedené kopce ale nerozhodnú o majiteľovi dresu pre európskeho šampióna, preveria však pripravenosť každého jedného aktéra pretekov. Najdôležitejšie momenty sa budú odohrávať až v kopci Povo. Najväčšiu šancu na zisk titulu tak budú mať elitní vrchári a klasikári. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -

Rozhodne sa v stúpaniach, hlavnými favoritmi budú vrchári

O pozíciu európskeho šampióna prišiel zabojovať Tadej Pogačar, víťaz posledných dvoch ročníkov Tour de France. Slovinský cyklista kdekoľvek súťaží a v profile pretekov sú nejaké kopce, jednoznačne patrí do skupiny užších favoritov. Nebude tomu inak ani v nedeľu. Pogačarové kvality v jazde smerom do kopca sú jednoznačné a najmä charakteristiky stúpania Povo nasvedčujú, že by mu mali vyhovovať. Otázna je iba forma, s ktorou víťaz Tour prichádza na podujatie. Po olympiáde si dal mesačnú prestávku od bicyklovania, odvtedy absolvoval iba dva štarty a v ani jednom prípade príliš svojim výkonom neohúril. Preteky Bretagne Classic nedokončil, pritom sa nachádzal v skupine favoritov, ale pre nedostatočnú výkonnosť si z nej musel vystúpiť, počas tohto týždňa absolvoval časovku, v ktorej stratil na víťaza takmer minútu a pol. Až nedeľňajšie preteky ukážu, ako na tom forma Pogačara naozaj je. 

Ďalším mužom, ktorého by malo byť v nedeľu vidieť je Romain Bardet. Francúzsky cyklista bude lídrom silného francúzskeho výberu a na podujatie prichádza zo Španielska, kde v horách ukazoval svetlejšie momenty. Bardet už nie je tým cyklistom ako v minulosti, lenže na Vuelte ukázal, že v kopcoch vie urobiť poriadnu šou. Zo španielskej Grand Tour si odniesol etapové víťazstvo, takže sa zdá, že v jeho prípade je forma dobrá. Vo výbornom svetle sa na Vuelte ukázal tiež Gino Mäder, ďalší účastník pretekov o dres európskeho šampióna. Švajčiar bude čiernym koňom pretekov a nebolo by príliš veľkým prekvapením, ak by na konci dňa stál na najvyššom stupienku. Piate miesto v celkovej klasifikácii Vuelty je iba dôkazom, že Mäder vie liezť na kopce extrémne dobre. V jeho prípade je však otázne, či si stihol oddýchnuť po náročnom zápolení v Španielsku. Týždeň na regeneráciu nemusí stačiť. 
Gino Mäder (© Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport)

Ďalšími špičkovými vrchármi, ktorí budú súťažiť na európskom šampionáte sú Bauke Mollema, David de la Cruz, Pavel Sivakov a Felix Grosschartner. Mollema v Tridente prežíva návrat k cyklistike po mesačnom odpočívaní po Tour. Už štartoval v miešanej časovke tímov a získal bronzovú medailu. Teraz však bude musieť pretekať sám za seba na náročnejšom profile. Ani on by však nemal mať problémy s kopcom Povo, kde ak sa bude cítiť, určite bude útočiť. Rovnaké konštatovanie platí aj v prípade ďalších troch cyklistov. De la Cruz bude mať po boku výborný tím zložení prevažne z vrchárov, ktorí mu budú pomáhať. Kvalitnejší tím vyslalo do Talianska aj Rakúsko, takže Grosschartner v bitke o dres pre európskeho lídra nebude sám. Za to Sivakov okolo seba nebude mať takú kvalitu, na ktorú je zvyknutý z tímu, plus na Vuelte skôr sklamal ako zažiaril. Rus napriek tomu patrí do širšej skupiny favoritov. 

Vôbec najsilnejšiu zostavu do hôr vyslalo na šampionát Francúzsko. Vyššie uvedeného Bardeta v prípade rôznych problémov by mali vedieť zastúpiť minimálne traja cyklisti, a to Warren Barquil, Valentin Madouas a predovšetkým Thibault Pinot. Všetci traja cyklisti sú zárukou kvality a aj keď v tejto sezóne neprežívajú zrovna najlepšie okamihy svojej kariéry, v závere sezóny sa chcú poriadne zviditeľniť a trasa na európskom šampionáte im v tom ponúka veľmi dobrú šancu. Barguil prichádza na ME ako víťaz podujatia Tour du Limousin, Madouas obsadil ôsme miesto na Bretagne Classic a Pinot bol piaty na Classic Grand Besançon Doubs. Okrem nich dres francúzska budú obliekať ešte Franck Bonnamour, Benoit Cosnefroy alebo Pierre-Luc Périchon. Z kvalitných vrchárov na podujatí budú štartovať ešte Diego Ulissi, zaujímavá karta v zostave Talianska, Mikel Landa alebo Mark Padun
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Mohorič a Colbrelli prichádzajú na ME vo výbornej forme

Nedeľňajšie preteky mužov nebudú iba o vrchároch. Uspieť budú chcieť aj ďalší kvalitní cyklisti spomedzi klasikárov. Zo skupiny klasikárov sa na ME predstaví Matej Mohorič, teda alternatívna karta Slovinska v prípade neúspechu Pogačara, alebo Remco Evenepoel, ktorý by mal byť lídrom belgickej zostavy. Obaja cyklisti v poslednom období aktívne súťažia, teda prichádzajú na preteky súťažne aklimatizovaní. Mohorič zabával divákov na Okolo Beneluxu, v celkovej klasifikácii skončil na druhom mieste, Evenepoel vyhral preteky Brussels Cycling Classic a Druivenkoers – Overijse. V časovke jednotlivcov na ME skončil na treťom mieste. Ďalšími žolíkmi Belgičanov budú Dylan Teuns, Philippe Gilbert alebo Victor Campenaerts.

Azda životnú formu v poslednom období má Sonny Colbrelli, taliansky šampión a nedávny víťaz na Okolo Beneluxu. Colbrelli spadá do kategórie favoritov, pretože vie vyliezť kratšie a nenáročnejšie stúpania. Povo môže byť pre neho výzvou v záverečných kolách, ale jeho posledné výsledky ukazujú, že by tomu nemuselo tak byť. Ďalším klasikárom s ambíciou stať sa európskym šampiónom je Sebastian Langeveld, aj keď pri pohľade na jeho posledné výsledky sa dá usúdiť, že v nedeľu bude iba štatistom a domestikom. Naopak, do širšej skupiny favoritov budú patriť João Almeida a Zdeněk Štybar. Prvý menovaný vyhral preteky Okolo Poľska, ktoré sa bez znalosti kvalitnej jazdy smerom do hora vyhrať nedajú. Ak by nakoniec nastal neočakávaný scenár, a v závere by sa bojovalo o titul v hromadnom dojazde balíka, šancu získať európsky dres majú aj Matteo Trentin, Alexander Kristoff alebo Sam Bennett.
Sonny Colbrelli (© Team Bahrain McLaren / @BettiniPhoto ©2020)
Slováci s tradičným lídrom, ktorý ladí formu na vrcholy
Slováci pôjdu na preteky s jasným lídrom. Ako vždy ním bude Peter Sagan, ktorý sa postupne dostáva do formy pred vrcholmi MS a Paríž - Roubaix. Opäť si zapreteká s bratom Jurajom a šesticu doplnia pretekári Dukly Haring, Tybor, Čanecký a ako náhradník za Bašku Bellan. Erik pokračuje individuálne v príprave na Okolo Slovenska a MS.
Po prílete do dejiska ME s bratmi Saganovcami robil rozhovor pre SZC a RTVS náš kolega fotograf a kameraman Igor Stančík. Môžete si vypočuť reakcie Petra a Juraja v audio nahrávkach. Vo video podobe ich uvidíte počas priameho prenosu z pretekov, ktorý sa na Dvojke RTVS začína o 14:30 s komentárom Vladimíra Gendu a Mareka Marušiaka.
audio ikonkaAudiovyjadrenie Petra Sagana
audio ikonkaAudiovyjadrenie Juraja Sagana
 
Náš eshop