Tour de France vsádza na všestrannosť. Ponúkne pavé, dve ITT a opäť stúpania Alpe d’Huez alebo Hautacam

28.6.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Francúzska Grand Tour preverí univerzálnosť jazdcov na celkové poradie. Preteky obsahujú päť cieľových stúpaní, dokopy 53 časovkárskych kilometrov a v piatej etape aj dvadsať kilometrov vedúcich po dlažobných kockách.  
video v clanku ikonka ciernaVideo predstavenia trasy
Už v prvom týždni medzi favoritmi vytvorí rozdiely kratšia časovka, jazda po  mačacích hlavách alebo často využívaný finiš na La Planche des Belles Filles. Druhý týždeň bude patriť najmä Alpám a dlhým cieľovým stúpaniam Alpe d’Huez a Col du Granon. V poslednom súťažnom bloku sa bude rozhodovať na ťažkých kopcoch Peyragudes, Hautacam a v dvadsiatej etape znovu uvidíme súboje najsilnejších cyklistov v dlhej ITT.  Organizátori vytvorili v každom týždni etapy, v ktorých sa musia prejaviť kandidáti na víťazstvo, čo by malo ponúknuť atraktívnu bitku o žltý dres.    
Mapa Tour de France 2022 (© A.S.O. / letour.fr)
Všestranný úvod pretekov
Preteky odštartujú v Dánsku, kde sa odohrajú tri etapy. Ešte predtým sa uskutoční tímová prezentácia v zábavnom parku Tivoli. Prvého majiteľa žltého dresu určí 13-kilometrová časovka v Kodani, ktorá obsahuje niekoľko technických pasáží. Druhý deň končiaci v meste Nyborg je určený pre šprintérov. Aj keď ITT vytvorí rozdiely v klasifikácii, pelotón bude na rovinatej trase nervózny, lebo sa bude pohybovať v blízkosti pobrežia, kde môže fúkať vietor, a na konci prejdú cyklisti po 18-kilometrovom moste. To isté platí aj pre tretiu etapu. Zvlnený profil vyhovuje najrýchlejším jazdcom v balíku, no v úvode pretekov sa musia všetci pripraviť v meste Sønderborg na hektickú koncovku, do ktorej môže prehovoriť aj vietor.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Po príchode na francúzske územie sa pelotón dostane na sever krajiny do prístavného mesta Calais, kde znovu bude hroziť silný vietor a možné delenie pelotónu, kde sa môžu popri šprintéroch presadiť aj klasikári. Piata etapa patrí k najviac očakávaným previerkam tohtoročnej edície. Trasa medzi Lille a Arenbergom obsahuje v druhej časti jedenásť úsekov na mačacích hlavách v celkovej dĺžke necelých dvadsať kilometrov. Šiesta etapa obsahuje identickú koncovku, na ktorej v roku 2017 triumfoval Peter Sagan. Tesne pred cieľom sa nachádza krátky, prudký kopec (800 m; 12,3 %) a do cieľa v meste Longwy vedie 1600-metrové stúpanie s priemerom necelých šesť percent.
Siedmy deň bude končiť na vrchole ťažkého stúpania La Super Planche des Belles Filles (7 km; 8,7 %). Pelotón bude vo Vogézach prechádzať po kopcovitom profile a na konci sa odohrá vrchársky súboj na strmých úsekoch. Podobne ako v roku 2019 sa posledný kilometer odohrá na štrkovej ceste, ktorá obsahuje pred páskou vyše 20-percentné prevýšenie. Takáto koncovka má potenciál vytvoriť rozdiely aj medzi favoritmi. Potom sa pelotón presunie do Švajčiarska a v meste Lausanne sa presadia výbušní cyklisti. Posledných päť kilometrov dosahuje priemer päť percent, ale finále je rozdelené na dva prudké kopce. Tesne pred cieľom sa objaví kilometrový úsek s prevýšením cez deväť percent.
video v clanku ikonka ciernaLa Planche v roku 2019
Deviata etapa odštartuje v Aigle, švajčiarskom sídle UCI, a v druhej polovici ponúkne tri kopce. Finále prebehne na Pas de Morgins (15,4 km; 6,1 %), po ktorom už nasleduje krátky zjazd na francúzskej strane a posledné štyri kilometre s priemerom cez štyri percentá. Pas de Morgins je pravidelným stúpaním, kde sa neútočí ľahko medzi favoritmi, ale po deviatich náročných dňoch môže vytvoriť nejaké prekvapenie.
V druhom týždni dominujú alpské kopce
Na začiatku druhého týždňa sa dostane pelotón do lyžiarskeho strediska Megève a na vrchol ťahavého stúpania zavedie pretekárov 21 kilometrov s priemerom cez štyri percentá. Bez prudkých úsekov na záverečnom stúpaní to bude vhodná príležitosť pre útočníkov do kopcov presadiť sa v úniku. V jedenástej etape je pripravená náročná alpská previerka, ktorá prevedie jazdcov cez Col du Télégraphe, Col du Galibier a bude končiť na kopci Col du Granon (11,3 km; 9,2%). Cieľový kopec je ťažký a zavedie jazdcov do vysokej nadmorskej výšky, kde sa dajú vytvoriť veľké rozdiely  medzi favoritmi. Hneď na druhý deň si pretekári vyskúšajú Galibier a Télégraphe z opačnej strany, nasledovať bude Col de la Croix Fer a známe finále na Alpe d’Huez (13,8 km; 8,1%). Dva dni po sebe obsahujú nepríjemné cieľové kopce, čo bude zaujímavá výzva aj pre jazdcov na celkové poradie.
- reklama -
- reklama -
Nasledovať bude jednoduchá etapa, ktorá zavedie pelotón do Saint-Étienne, kde opäť dostanú šancu šprintéri. Štrnásty deň prebehne na kopcovitom profile a na jeho konci v meste Mende striehne kopec Côte de la Croix Neuve (3 km; 10,2 %), na ktorom sa môžu vytiahnuť aj kandidáti na titul. Potom je v meste Carcassonne ďalšia príležitosť pre šprintérov, ale nielen šprintérske celky si musia dať pozor na obávaný silný bočný vietor, ktorý na juhu krajiny zvykne fúkať.
Pyreneje s časovkou môžu zmeniť pomery v GC
Tretí súťažný blok odštartuje kopcovitou etapou určenou pre utečencov. V druhej časti sa objavia náročné stúpania Port de Lersa a Mur de Péguère (9,3 km; 7,9 %), ale to posledné z nich sa nachádza takmer tridsať kilometrov pred cieľom. Sedemnásta etapa obsahuje štyri pyrenejské kopce Col d'Aspin, Hourquette d'Ancizan, Col de Val Louron-Azet a Peyragudes (8 km; 7,8 %), na ktorom sa očakávajú útoky najsilnejších vrchárov. Cieľové stúpanie je pravidelnou záležitosťou bez tvrdých sklonov.
video v clanku ikonka ciernaHautacam v sezóne 2014
Posledná horská etapa ponúkne kopce Col d'Aubisque, Col de Spandalles a záverečný vrchársky súboj sa odohrá na kopci Hautacam (13,6; 7,8 km). Devätnásta etapa je pripravená pre šprintérov, ktorí sa predstavia aj počas posledného dňa v Paríži. Dvadsiata etapa bude kľúčovou z hľadiska  GC. 40-kilometrová časovka sadne na konci pretekov len vybraným jazdcom, ktorých na konci preveria aj dve krátke stúpania.
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© A.S.O.)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 
Náš eshop