Sumár týždňa: Ineos opustil tréner, Antonio Nibali nasledoval brata do Astany, Peter Sagan dostane pomoc (možno) od niekdajšieho súpera

24.10.2021, 16:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Počas posledných dní sa v cyklistickom svete roztrhlo vrece s prestupmi a novými zmluvami. Veľké zmeny ohlásil celok Ineos, ktorý opustil kľúčový tréner. Wout van Aert sa od súdu dozvedel, že bude musieť zaplatiť astronomické odškodné bývalému tímu. Chris Froome ohlásil útoky na významné jednorazovky. 
Wout Van Aert (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Pohyby v tíme Ineos, Thomas by mal zostať

Počas uplynulých siedmich dní cyklistickým svetom otriasli viaceré novinky. Jednou z najvýznamnejších správ bol odchod Tima Kerrisona z celku Ineos Grenadiers. Kerrison bol súčasťou tímu od jeho vzniku a bol kľúčovou osobou pri víťazných ťaženiach Bradleya Wigginsa, Chrisa Frooma a Gerainta Thomasa na Tour de France. „Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale obaja sme sa dohodli, že je to najlepšie rozhodnutie. A to pre obe strany. Tim bol kľúčovou postavou pri našich úspechoch," povedal Dave Brailsford, generálny riaditeľ Ineosu. 

Podľa portálu Cycling News sa práve Brailsford posunie do predstavenstva spoločnosti Ineos Sport a jeho súčasnú pozíciu by mal zastávať Rod Ellingworth, súčasný pretekový riaditeľ. Ellingworth už pôsobil ako manažér tímu, vlani viedol celok Bahrain – McLaren. Ďalšou novinkou z tábora britského tímu je informácia o to, že aj v budúcej sezóne by mal jazdiť za britský tím Geraint Thomas. Novú zmluvu ešte nepodpísal, ale údajne by tak mal urobiť v najbližších dňoch. Detaily novej zmluvy ešte neboli zverejnené. Ďalšími záujemcami o Thomasa boli tímy Cofidis a Qhubeka NextHash.
Geraint Thomas (© LaPresse/Marco Alpozzi)

Van Aert stále bojuje so svojim bývalým tímom 

Druhou významnou správou minulého týždňa bolo súdne rozhodnutie v súdnom spore Wouta van Aerta s bývalým tímom, ktorý v roku 2018 predčasne opustil. Posledné rozhodnutie súdu určilo, že belgicky cyklista musí zaplatiť bývalému zamestnávateľovi odškodné vo výške 662-tisíc eur. Zástupcovia Van Aerta nie sú spokojní a tvrdia, že súd skreslil fakty. Ďalej považujú za neakceptovateľné, že súd nevypočul svedka Nielsa Alberta, ktorý v roku 2018 trénoval Van Aerta. Právnici belgického cyklistu sa preto proti rozhodnutiu odvolali. 

Rovnako sa proti rozhodnutiu odvolal aj zástupca tímu Vérandas Willems-Crelan. Manažér tímu Nick Nuyens si myslí, že Van Aert by mal svojmu bývalému tímu vyplatiť dvojnásobne väčšiu čiastku. „Kompenzácia je príliš nízka. Podľa našich právnikov sudca zohľadnil iba mzdy a prémie Van Aerta z cestných pretekov. Nepozrel sa na celkové príjmy vrátané tých, ktoré mal z cyklokrosu. Požadujeme, aby nám Van Aert uhradil milión eur," vyhlásil Nuyens po rozhodnutí súdu. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa bude prípad prejednávať v odvolacom konaní. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Ballerini a Štybar zostávajú v Quick-Stepe

Víťaz 76. ročníka Omloop Het Nieuwsblad sa počas tohto týždňa dozvedel, kde bude pôsobiť ďalšie dve sezóny. Zostáva v celku Quick – Step. „Som fakt šťastný, že som mohol zostať a pokračovať v snívaní svojho sna. Cítim sa tu výborne, ani na okamih som nepomyslel, že by som chcel z tohto tímu odísť. Je to pre mňa rodina, takže podpísať novú zmluvu bolo pre mňa jednoduché rozhodnutie,“ povedal Davide Ballerini, ktorý do Quick – Stepu prestúpil z Astany na konci roka 2019. 

Dvojročnú zmluvu s Quick - Stepom podpísal aj James Knox a na rok svoju spoluprácu s belgickým tímom predĺžil Zdeněk Štybar. Budúca sezóna bude jeho dvanásta pod vedením Patricka Lefevereho. „Mám za sebou ťažký rok, no stále snívam, že vyhrám preteky Okolo Flámska alebo Paríž - Roubaix. Idem sa na to opäť sústrediť. Takže som rád, že som mohol zostať v tíme. Tomuto tímu som veľmi vďačný za podporu, ktorú v ňom dostávam,“ komentoval predĺženie spolupráce český pretekár. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

Froome ešte nekončí, v nasledujúcich rokoch chce vyhrať klasiku

Počas týždňa absolvoval sériu rozhovorov Chris Froome, venoval sa viacerým témam. Pre francúzske médiá povedal, že cyklistika sa za posledné tri roky zmenila na nepoznanie. Zmenili ju najmä 20-roční jazdci. „Mladí cyklisti prichádzajú s oveľa väčšou prípravou akú som mal ja, keď som začínal. Tiež majú oveľa viac poznatkov ohľadom technológie. Vyrastajú z nich profesionáli už vo veku dvadsať rokov a okamžite sú schopní dosahovať vrcholné výsledky. Keby ste mi pred piatimi rokmi povedali, že Tour vyhrajú Bernal alebo Pogačar, neveril by som tomu,“ zhodnotil Froome.  

Talianski novinári sa opýtali štvornásobného víťaza Tour de France na jeho ďalšie plány. Tretry ešte na klinec zavesiť nechce. Chcel by vyhrať klasiku. „Všetky informácie o mojom odchode do cyklistického dôchodku popieram. Vôbec o tom neuvažujem. Stále mám zmluvu platnú ešte na ďalšie dva roky a určite chcem pokračovať. Byť cyklistom je úžasné povolanie. Aj keď sa už asi nikdy nevrátim na úroveň, na ktorej som bol kedysi, bicyklovanie zostáva pre mňa na nezaplatenie. Pred koncom kariéry by som chcel vyhrať významnú jednorazovku,“ uzavrel. 
Chris Froome (© Ján Melicher)

Bratské duo Nibaliovcov zostáva pokope

Už dávnejšie sa cyklistický svet dozvedel, že Vincenzo Nibali sa vracia do Astany, za ktorú bude jazdiť nasledujúcu sezónu. Počas týždňa vedenie tímu informovalo, že dvojročnú zmluvu s nimi podpísal aj Antonio Nibali. Mladší z bratského dua celú svoju profesionálnu kariéru kopíruje kroky svojho slávnejšieho brata. Spolu jazdia od roku 2017, odkedy prešli cez celky Bahrain – Merida, Trek – Segafredo a teraz budú aj za Astanu. Zaujímavosťou nových skutočností je fakt, že Vincenzo má platnú zmluvu iba na rok, Antonio na dva. 

Počas uplynulého týždňa sa z prestupmi doslova roztrhlo vrece. Staronového zamestnávateľa bude mať Victor Campenaerts, ktorý sa rozhodol vrátiť do tímu Lotto – Soudal. Belgický tím tiež oznámil, že aj v roku 2022 budú jeho jazdci pretekať na bicykloch od firmy Ridley. Celok Bahrain - Victorious oznámil, že budúci rok za neho bude jazdiť Jasha Sütterlin, Edoardo Zambanini a Alejandro Osoria. Nový tím má aj Giacomo Nizzolo, ktorý tiež opustil tím Qhubeka NextHash a prestúpil do Israel Start-Up Nation.
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Marco Alpozzi)

Počas minulého týždňa podpísal dvojročnú zmluvu s tímom TotalEnergies nórsky cyklista Edvald Boasson Hagen. 34-ročný víťaz troch etáp na Tour de France za tím, ktorého farby bude v budúcej sezóne obliekať aj Peter Sagan, jazdil už v tejto sezóne. Nór už má za sebou najlepšie roky a pravdepodobne bude pôsobiť ako pomocník práve pre slovenského cyklistu na jednodňových pretekoch. Ak sa prispôsobí tímovej taktike. Hagen naposledy zvíťazil v roku 2019, vtedy vyhral prvú etapu na podujatí Critérium du Dauphiné. TotalEnergies oznámilo aj príchody Jérémyho Cabota a Víctora de la Parteho. Stále preto ostáva otázna budúcnosť Juraja Sagana.
 
Náš eshop