Španielska Grand Tour odštartuje v Holandsku, v itinerári sa nachádzajú aj stúpania Peñas Blancas a Sierra Nevada

15.8.2022, 07:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
77. ročník Vuelty bude patriť medzi najnáročnejšie v histórii. Počas troch týždňov cyklisti absolvujú iba šesť rovinatých previerok, jednu tímovú a jednu individuálnu časovku. Všetky ostatné dni budú kopcovité alebo horské. Najťažším týždňom bude druhý, v ktorom sa nachádzajú dve najnáročnejšie stúpania.

Španielska Grand Tour prichádza vo svojom tradičnom termíne na prelome augusta a septembra. Účastníci pretekov sa postavia na štart zasa veľmi netradične v holandskom Utrechte tento piatok a podujatie vyvrcholí 11. septembra v Madride. Cyklisti si počas troch týždňov užijú tri oddychové dni. Úvodný odpočinkový deň ich čaká už po troch etapách, ďalšie dva oddychové dni budú v druhom a treťom týždni v pondelok.
mapa pretekov (© lavuelta.com)
Začínať sa bude v Holandsku tímovou časovkou

Holandsko malo privítať španielsku Grand Tour v roku 2020, ale pre pandémiu koronavírusu sa nakoniec organizátori podujatia rozhodli zmeniť trasu. Na svoj pôvodný zámer ale nezabudli a práve v Holandsku odštartuje 77. ročník pretekov. Hneď úvodný deň vytvorí rozdiely medzi adeptami na celkové víťazstvo, pretože v okolí Utrechtu bude prebiehať tímová časovka. Vuelta sa zvykla začínať práve tímovým súbojom s chronometrom, a to až do roku 2019, takže organizátori sa „vrátili“ ku koreňom. Trasa časovky bude dlhá skoro 24 kilometrov, jej profil bude rovinatý ako klzisko. Zaujímavosťou je, že vo World Tour sa práve od Vuelty 2019 žiadna časovka tímov nešla, na žiadnych pretekoch.

Aj ďalšie dva dni budú prebiehať v Holandsku. Tiež v druhom dni bude zohrávať mesto Utrecht úlohu etapového mesta. Cyklisti sa postavia na štart v meste Hertogenbosch a vyrazia práve smerom na Utrecht, kde sa bude končiť druhá etapa. Jej profil bude prakticky rovinatý, jedinou horskou prémiou bude stúpanie Grebbeberg, nie ťažký a vôbec nie dlhý kopec. Nachádza sa v polovici etapy. Preto by v Utrechte mali zviesť bitku o víťazstvo šprintéri. Najrýchlejších mužov v pelotóne by malo byť vidieť aj v treťom dni, kedy je na programe ďalšia holandská etapa dlhá 193 kilometrov. Končiť bude v meste Breda
Vlaňajší triumf Rogliča (©PHOTOGOMEZSPORT2021)

Úvodný týždeň bude náročný s tromi cieľovými stúpaniami

Po troch dňoch strávených v Holandsku bude nasledovať deň voľna, pretože sa cyklisti budú musieť presunúť do Španielska, konkrétne do Baskicka. Štvrtá etapa klasifikovaná už ako horská bude štartovať vo Vitoria-Gasteiz, ktoré sa pravidelne nachádza v itinerári pretekov Okolo Baskicka, a bude obsahovať už prvé náročnejšie a dlhšie kopce. Organizátori uviedli, že v závere by sme mohli sledovať dve scenáre, buď úspech jazdca z celodenného úniku, alebo úspech cyklistu z poriadne okliešteného pelotónu. Previerka bude merať 153 kilometrov. Poriadne hrboľatá bude aj piata etapa.
 
Ďalší deň už poriadne preverí kvality hlavných ašpirantov na zisk červeného dresu. Šiesta etapa bude začínať v meste Bilbao známe aj pre svoj futbalový klub a jeho politiku, a bude merať 180 kilometrov. Vyvrcholí v kopci Pico Jano, v poriadne dlho a tvrdom stúpaní. Cieľový kopec meria až 13 kilometrov a v istých pasážach sa sklon priblíži k 15 percentám. Cyklisti tak budú mať pred sebou veľmi náročný deň, pretože okrem cieľového stúpania sa v itinerári etapy nachádzajú ďalšie dva ťažké kopce, jeden organizátori ohodnotili ako stúpanie druhej kategórie, a jeden ako kopec prvej kategórie. 

Ďalšie horské dojazdy čakajú všetkých účastníkov pretekov v ôsmy a deviaty deň, teda v sobotu a v nedeľu pred druhým voľným dňom. Sobotňajšia previerka bude merať 154 kilometrov a cyklisti budú neustále stúpať a klesať. Na záver budú potrebovať doslova lano, aby sa vydriapali na kopec Colláu Fancuaya, ktorý síce nie je dlhý, ale je poriadne prudký. Meria desať kilometrov, v najprudších pasážach cyklisti budú zdolávať sklony cez dvadsať percent. O deň neskôr si pretekári finále zopakujú, tentokrát im organizátori postavili do cesty stúpanie Les Praeres. Po úvodnom týždni si cyklisti zaslúžia poriadny oddych. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Dominantami druhého týždňa budú Peñas Blancas a Sierra Nevada

Po druhom dni odpočinku sa k slovu znovu dostanú časovkárske kozy. Tentokrát však budú bojovať všetci pretekári proti chronometru osamote. V celom programe 77. ročníka Vuelty je iba jedna individuálna časovka. Trasa bude úplne rovinatá a merať bude 31 kilometrov, teda podstatne viac ako tímová časovka. Je očividné, že poriadne premieša ambície viacerých adeptov na celkové víťazstvo. Nasledujúci deň bude úplne rovinatý, avšak bude to ticho pred búrkou. O deň neskôr budú cyklisti liezť na horu Peñas Blancas, ktorý je jedným z najtvrdších v celom programe pretekov. Takmer dvadsať kilometrov pri prudkom sklone bude veľkým orieškom aj pre najlepších vrchárov.

A tí nebudú mať čas vydýchnuť si. Síce v 13. etape sa prevezú po rovine, teda ďalšiu šancu by mali dostať šprintéri, ak v tom čase ešte budú súčasťou balíka, no v 14. a 15. etape sa bude znovu do cieľa liezť. Ešte sobotňajšie finále nebude až tak náročné, bude sa pomerne dlho stúpať, ale pred cieľovým kopcom sa cyklistom do cesty nepostaví veľa prekážok, iba jedna dvojka. V nedeľu už sa o slovo prihlási Sierra Nevada, druhý drastický kopec. Tesne pred neho organizátori umiestnili Alto del Purche, stúpanie prvej kategórie, ktoré poriadne vyčerpá každého pretekára. O to náročnejšie bude cieľové stúpanie, pretože ani tí najodolnejší nebudú mať síl na rozdávanie. 
Ilustračný záber z Vuelty (© Unipublic / Charly López)

Záverečný týždeň bude menej náročný, končiť sa bude v Madride

Po poslednom dni voľna je na programe ďalšia rovinatá etapa, počas ktorej cyklisti neprekonajú ani jeden kopec. Štartovať sa bude v meste Sanlúcar de Barrameda a po 189 kilometroch sa bude končiť v meste Tomares, kde by mali dostať šprintéri predposlednú šancu. Z ďalších štyroch etáp sú dve kopcovité a dve horské. V bitke o celkové víťazstvo by mali zohrať kľúčovú úlohu ešte dva kopce, Alto del Piornal, kde bude končiť 18. etapa, a aj Puerto de Navacerrada v predposledný deň podujatia. Práve na jeho vrchole budeme definitívne poznať celkového víťaza 77. ročníka. Teda je to aj posledné miesto, kde sa bude ešte môcť zmeniť celkové poradie.  
 
Úplne posledný deň už bude oslavou víťazov a všetkých, ktorí sa v 77. ročníku dostanú do Madridu. Práve v ňom bude finišovať celá edícia klasickou šprintérskou koncovkou. Posledná etapa bude merať presne sto kilometrov, cyklisti prvýkrát prejdú cez cieľ na méte 46 kilometrov pred cieľom. Následne urobia v Madride desať okruhov na mestskom okruhu dlhom 4,6 kilometrov. Je takmer isté, že víťaz bude z kategórie šprintérov, ak prežijú veľmi ťažký itinerár podujatia. Poslednými víťazmi šprintu v Madride sú Pascal Ackermann z roku 2020, Fabio Jakobsen z roku 2019, Elia Viviani v roku 2018, Matteo Trentin rok predtým, Magnus Cort v roku 2016, John Degenkolb v rokoch 2015 a 2012, Michael Matthews z roku 2013, Peter Sagan v roku 2011 a Tyler Farrar v roku 2010. 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© La Vuelta / Unipublic)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 
Náš eshop