Paríž - Nice: V druhej šprintérskej etape sa radoval De Kleijn, Pithie sa obliekol do žltého dresu, Skjelmose získal bonifikácie

4.3.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Paríž - Nice: V druhej šprintérskej etape sa radoval De Kleijn, Pithie sa obliekol do žltého dresu, Skjelmose získal bonifikácie
Hromadný dojazd (© A.S.O./Billy Ceusters)

2. 4.3. rovinata etapa ciel rovina Thoiry > Montargis 178 km De Kleijn
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 1200 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Druhá etapa Paríž - Nice priniesla ďalšiu ideálnu príležitosť na etapový triumf pre šprintérov. Keďže profil etapy bol v porovnaní s prvým dňom jednoduchší, do boja o víťazstvo sa mali zapojiť aj klasickí šprintéri, pre ktorých bol včerajší profil priťažký. Źltý dres si po triumfe obliekal Olav Kooij (Visma | Lease a Bike). O víťazstvo dnes mali šprintovať aj Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Fabio Jakobsen (DSM-firmenich PostNL) a ďalší pretekári. 
Do úniku sa opäť dostali Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost) a Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Na Côte des Mesnuls (1,2 km; 5 %) získal ďalšie tri body Nemec. Následne sa obaja jazdci vrátili do pelotónu a do samostatného úniku sa vybral Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny). Niekdajší pretekár Vismy bol dostihnutý a na Côte de Villeconin (0,8 km; 7 %) vzal šesť bodov Burgaudeau. Vďaka tomu si zabezpečil bodkovaný dres do tretej etapy. 
54 kilometrov pred cieľom došlo k menšiemu pádu na konci pelotónu. Viacerí jazdci museli meniť bicykle a vracať sa do hlavnej skupiny. O etapové víťazstvo okrem menovaných jazdcov mali šprintovať aj Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale), Bryan Coquard (Cofidis), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Mads Pedersen (Lidl - Trek) alebo Arnaud De Lie (Lotto Dstny). 
Na rýchlostnej prémii zvíťazil Danny Van Poppel (Bora - hansgrohe). Spomedzi jazdcov na celkové poradie prejavil záujem o bonifikácie Mattias Skjelmose (Lidl - Trek). Vlaňajší víťaz Okolo Švajčiarska získal dve sekundy k dobru. Ďalšie dve sekundy mu nechcene vzal Mads Pedersen, ktorý krajana pred páskou nestihol pustiť pred seba. Pelotón viedli jazdci Alpecinu, Arkéy, Bory a Treku. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na Paríž - Nice prišlo bojovať o víťazstvo niekoľko šprintérov, ktorí tento rok ešte nezvíťazili. Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale) nebol ďaleko od triumfu na Okolo Provensálska, kde ho v záverečnej etape zdolal iba Tom Van Asbroeck (Israel Premier Tech). Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels) bol piaty na Trofeo Palma a v úvodnej etape Okolo Algarve. Casper Pedersen (Soudal - Quick Step) na chvíľu vyšiel z cesty.
Na konci pelotónu jazdil Arnaud De Lie (Lotto Dstny), ďalší čakateľ na prvé tohtoročné víťazstvo. Na Clasica de Almeria bol štvrtý. 17 kilometrov pred páskou došlo v pravotočivej zákrute k ďalšiemu pádu. Na zemi skončili piaty muž včerajšieho dojazdu Madis Mihkels (Intermarché - Wanty) aj jazdec Decathlonu. Estónec sa po výmene bicykla vrátil do hlavnej skupiny po štyroch kilometroch
Defekt zadného kolesa dostal Bob Jungels (Bora - hansgrohe). Jedenásť kilometrov pred páskou pri odbočovaní doľava spadol Lukasz Owsian (Arkéa - B&B Hotels). Poliak sa v roku 2018 na Okolo Slovenska umiestnil na desiatej priečke. S blížiacim sa dojazdom sa na čelo pelotónu tlačilo čoraz viac ľudí. Arnaud De Lie (Lotto Dstny) sa aj s kolegami nachádzal na konci balíka. Na posledný kilometer priviedli pelotón jazdci Tudoru.
Záverečný šprint otvoril Danny Van Poppel (Bora - hansgrohe), ale po ľavej strane ho prešprintoval Arvid De Kleijn (Tudor Pro Cycling Team) a priniesol prvý triumf švajčiarskému zoskupeniu v sezóne. Druhý skončil Laurence Pithie (Groupama - FDJ), tretí finišoval Dylan Groenewegen (Jayco AlUla). Van Poppel obsadil štvrtú priečku a Top 5 uzavrel Gerben Thijssen (Intermarché - Wanty). 
Vďaka bonifikáciam z včerajšej a dnešnej etapy sa do žltého dresu zajtra oblečie Laurence PithieMads Pedersen (Lidl - Trek) síce získal sekundy k dobru na rýchlostnej prémii, ale v záverečnom šprinte obsadil ôsmu priečku. Jeho kolega Mattias Skjelmose získal dve sekundy k dobru, ktoré mu môžu pomôcť v boji o celkové poradie. Zajtra je na programe tímová časovka. 
Ospravedlňujeme sa za chýbajúce straty v GC od jedenásteho miesta nižšie. Chyba je na strane FirstCycling, odkiaľ čerpáme výsledky. 
Výsledky etapy
1. DE KLEIJN Arvid Tudor Pro Team 04:41:02
2. PITHIE Laurence Groupama - FDJ 00:00
3. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco - AlUla 00:00
4. VAN POPPEL Danny Bora - hansgrohe 00:00
5. THIJSSEN Gerben Intermarché - Wanty 00:00
6. BENNETT Sam Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
7. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:00
8. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 00:00
9. ACKERMANN Pascal Israel - Premier Tech 00:00
10. SOBRERO Matteo Bora - hansgrohe 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PITHIE Laurence Groupama - FDJ 8:17:20
2. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 00:00
3. KOOIJ Olav Team Visma | Lease a Bike 00:00
4. JORGENSON Matteo Team Visma | Lease a Bike 00:04
5. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:06
6. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:08
7. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:08
8. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 00:10
9. BENNETT Sam Decathlon Ag2r La Mondiale 00:10
10. BARRENETXEA Jon Movistar Team 00:10
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop