Paríž - Nice: Zvlnená 5. etapa priniesla ďalší triumf Kooija, prešprintoval Pedersena a Ackermanna, GC bez zmien

7.3.2024, 15:50 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Paríž - Nice: Zvlnená 5. etapa priniesla ďalší triumf Kooija, prešprintoval Pedersena a Ackermanna, GC bez zmien
Triumf Kooija (© A.S.O. / BillyCeusters)

5. 7.3. rovinata etapa ciel rovina Saint-Sauveur > Sisteron 193 km Kooij
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2175 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Piata etapa Paríž - Nice bolo profilovo vhodná pre odolných šprintérov a klasikárov, ale do boja o etapové víťazstvo mohli prehovoriť aj klasickí šprintéri. Tí sa museli vysporiadať so štyrmi horskými prémiami. Posledná z nich, Col de la Pigiére (2,6 km; 5 %), vrcholila 47 kilometrov pred cieľom. Na štart sa už nepostavil Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost) a po štarte odstúpil jeden z dnešných favoritov Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck). 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Sandy DujardinPierre Latour (2x TotalEnergies), Dries De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale), Alexis Gougeard (Cofidis), Mathias Norsgaard (Movistar) a Mathijs Paaschens (Lotto Dstny). 78 kilometrov pred páskou ich doplnili Victor Campenaerts Pascal Eenkhoorn (2x Lotto Dstny). Neskôr zosadol z bicykla aj víťaz druhej etapy Arvid De Kleijn (Tudor Pro Cycling Team). 
28 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina 35 sekúnd k dobru na pelotón. Ako prvý si z nej vystúpil Alexis Gougeard (Cofidis) a nasledoval ho Mathijs Paaschens (Lotto Dstny). V pretekoch už nepokračoval ani Fabio Jakobsen (DSM-firmenich PostNL). Tempo unikajúcej partie bolo prirýchle aj pre Pierra Latoura (TotalEnergies). Pelotón viedli zástupcovia Groupamy, Jayca, Treku a Vismy.
Medzi kandidátov na etapové víťazstvo patrili Bryan Coquard (Cofidis), Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), Mads Pedersen (Lidl - Trek) alebo Laurence Pithie (Groupama - FDJ). Na konci pelotónu jazdil David Gaudu (Groupama), ktorému nevyšla ani včerajšia horská etapa, počas ktorej pri manipulácii s pláštenkou skončil na zemi. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vedúca skupina stihla prejsť rýchlostnou prémiou tesne pred pelotónom, takže bonifikácie nezískal žiaden jazdec na celkové poradie. 9500 metrov pred páskou bol únik dostihnutý a následne zaútočil Quentin Pacher (Groupama - FDJ). Po chvíli sa prepadol dozadu, ale ataky pokračovali. Na čele sa pohybovali aj Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious) a Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step), ale balík zostal pohromade.
V pelotóne sa nachádzal aj Pascal Ackermann (Israel Premier Tech), ďalší kandidát na etapové víťazstvo. V balíku nechýbal ani Matteo Trentin (Tudor Pro Cycling Team). Záverečný šprint otvorili jazdci Lidl - Trek, ale po ľavej strane sa okolo všetkých súperov prehnal Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) a po druhýkrát zvíťazil. Mads Pedersen (Lidl - Trek) skončil druhý, treti finišoval Pascal Ackermann.
Štvrtý skončil Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale) a elitnú päticu uzavrel Danny Van Poppel (Bora - hansgrohe). Olav Kooij pokračuje v kvalitných výkonoch od začiatku sezóny, Dnes si pripísal už štvrté víťazstvo. Spokojný môže byť aj Pascal Ackermann, keďže vybojoval prvé pódiové umiestnenie v sezóne. Žltý dres si aj zajtra oblečie Luke Plapp (Jayco AlUla). Zajtra je na programe kopcovitá etapa.
Výsledky etapy
1. KOOIJ Olav Team Visma | Lease a Bike 04:23:44
2. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 00:00
3. ACKERMANN Pascal Israel - Premier Tech 00:00
4. BENNETT Sam Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
5. VAN POPPEL Danny Bora - hansgrohe 00:00
6. LUND ANDRESEN Tobias dsm-firmenich PostNL 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PLAPP Lucas Team Jayco - AlUla 17:38:48
2. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:13
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:27
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:29
5. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:30
6. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:40
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop