Paríž - Nice: Na atraktívnom profile si to rozdali favoriti. Vyhral Skjelmose, Evenepoel s Rogličom sklamali

8.3.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
6. 8.3. rovinata etapa ciel rovina Sisteron > La-Colle-Loup 198 km Skjelmose
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2475 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Šiesty deň na Paríž-Nice mal veľmi zaujímavý profil. Na trase bolo až päť kategorizovaných stúpaní s dvomi a pol tisíckami nastúpaných metrov. Najdôležitejší bol Cote de la Colle-sur-Loup (1,8 km; 10,3 %), ktorého vrchol sa nachádzal iba tridsať kilometrov pred páskou a nadväzovali naň ešte ďalšie menšie nekategorizované výstupy a zjazd do cieľového La Colle-sur-Loup.
Na čele poradia sa nachádzal s náskokom Luke Plapp (Jayco), na ktorého dnes chceli vo veľkom poľovať výbušní vrchári za jeho chrbtom ako Remco Evenepoel (Soudal), Primož Roglič (Visma), Matthias Skjelmose (Lidl) či Felix Gall (Decathlon). Zaujímavé bolo sledovať aj tento týždeň dravo jazdiacich Kolumbijcov Santiaga Buitraga (Bahrain Victorious) či Egana Bernala (Ineos). Pred súbojom favoritov sme mohli vidieť boj o etapu v úniku, keďže pred etapou nebolo jasné, kto by mohol brejk kontrolovať.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Aj preto sa úvod etapy niesol vo veľmi útočnom duchu. Svojho pretekára chcel dopredu dostať aj Ineos Grenadiers, ktorý to skúšal viackrát s Joshom Tarlingom. Tomu sa to ale nepodarilo a preto keď sa odpojila desiatka útočníkov, Briti dupli na plyn a celý deň brejk kontrolovali. Zdalo sa, že Bernal chcel vo finále otestovať, akou formou skutočne disponuje. 
Pre britskú zostavu boli motiváciou aj účasť nebezpečného Zimmermanna z Intermarché vpredu, ako aj skrátenie sobotnej etapy kvôli množstvám snehu na pôvodne plánovanej trase. V pôvodnom úniku boli aj Cristian Scaroni (Astana) a Mathieu Burgaudeau (Total), ktorí proti sebe srdnato bojovali na vrchárskych prémiách. Ineos však únik pohltil už šesťdesiat kilometrov pred cieľom a taktiež okresal pelotón na približne štyridsať pretekárov. Vzadu sa zabudol najmä Felix Gall a Decathlon musel ukázať šialenú stíhačku.
32 kilometrov pred páskou sa nabehlo na Cote de la Colle-sur-Loup (1,8 km; 10,3 %) a prudké sklony využíval hneď odspodu Primož Roglič. Ten útokom pretriedil skupinu favoritov, no Luke Plapp nemal problémy. Pod vrcholom dynamicky vystrelil vpred Matteo Jorgenson (Visma), ktorý si vytvoril náskok okolo pätnástich sekúnd.
Následovali kilometre vo zvlnenom teréne, kde sa Jorgensona vydali stíhať Skjelmose a Brandon McNulty (UAE). Na čele vznikal trojica. Za nimi bolo všetko na pleciach Plappa a Evenepoela. V jednom zo zjazdov sa na zemi ocitol Santiago Buitrago, no líder Bahrainu mohol pokračovať. Kolumbijec si však nešťastne poškodil prehadzovačku a následne musel čakať na nový bicykel. Viditeľne frustrovaný musel následne dobiehať stratu päťdesiatich sekúnd.
21 kilometrov pred cieľom bola na ceste rýchlostná prémia. Šesť sekúnd získal Jorgenson, štyri Skjelmose a dve McNulty. V skupine favoritov začal v zjazde do cieľa spolupracovať s Evenepoelom Roglič. Okrem Buitraga tu chýbal aj Joao Almeida (UAE). Trio vpredu naberalo veľký náskok a desať kilometrov pred páskou mali už 50 sekúnd k dobru. Stíhal ich iba unavený Vlasov (Bora) pre Rogliča.
Favoriti napokon pochopili, že im uniká celkové víťazstvo, a na čele skupiny prenasledovateľov sa začali striedať Bernal, Evenepoel a Roglič. Strata sa stabilizovala tesne pod minútou. Do hry sa vrátili aj Almeida s Carlosom Rodríguezom (Ineos), ktorí jazdili tesne za hlavnou skupinou. Buitrago a Bilbao z Bahrainu strácali GC.
V záverečnom kilometri začalo trio na čele možno až trošku moc taktizovať. Výbušný šprint napokon jasne ovládol Matthias Skjelmose, ktorý triumfoval pred McNultym a Jorgensonom. Za nimi doviedol skupinu favoritov do cieľa Remco Evenepoel, ktorý musel poslednú polhodinu dosť odmakať, aby si udržal šancu na celkový triumf. Buitrago dneska stratil necelé tri minúty.
Atraktívnu šiestu etapu, ktorá pripomínala ardénsku klasiku, využili na masívny časový zisk najmä Američania Jorgenson a McNulty. Druhý menovaný sa zároveň chopí priebežného vedenia. Po katastrofálnej tímovej časovke si napravil chuť víťaznou etapou Skjelmose a Dán bude môcť ešte predsa len zabojovať o pódium, v čo už zrejme ani nedúfal.
Jorgenson sa posunul nielen na druhé miesto v poradí, ale aj to bieleho dresu. Na priebežnom treťom mieste ešte vydržal Luke Plapp. Favoriti Evenepoel a Roglič po dnešku strácajú už 1:03 a 1:44. V zelenom drese zostal Mads Pedersen (Lidl) a bodkovaný dres patrí Mathieumu Burgaudeauovi. O tímové poradie prišiel napriek celodennej aktivite Ineos, ktorý pred seba pustil výborné UAE Emirates.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Matthiasa Skjelmoseho (víťaz)
"Napokon som rád za to, ako dopadla tá tímová časovka. Vďaka tomu som mal dneska stratu a mohol som hrať s touto kartou. V závere som toľko nestriedal a šetril sa na šprint, keďže Jorgenson s McNultym išli na GC. V ďalších dňoch mi to zrejme spočítajú, ale dnes som šťastný. nemyslím však na celkové víťazstvo, som minútu pozadu, bol by to malý zázrak..."

 
Výsledky etapy
1. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 04:36:51
2. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:00
3. JORGENSON Matteo Team Visma | Lease a Bike 00:00
4. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:52
5. TEJADA Harold Astana Qazaqstan 00:53
6. PARET-PEINTRE Aurélien Decathlon Ag2r La Mondiale 00:53
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 22:15:58
2. JORGENSON Matteo Team Visma | Lease a Bike 00:23
3. PLAPP Lucas Team Jayco - AlUla 00:34
4. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:54
5. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:03
6. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 01:14
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop