Paríž - Nice pripravilo v sobotu horský finiš: Bora využila dvoch lídrov na víťazstvo Vlasova, McNulty zaostal, Bernal vybuchol

9.3.2024, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Paríž - Nice pripravilo v sobotu horský finiš: Bora využila dvoch lídrov na víťazstvo Vlasova, McNulty zaostal, Bernal vybuchol
Aleksandr Vlasov ako víťaz etapy (© A.S.O/Billy Ceusters)

7. 9.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Auron 173 km Vlasov
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
Image
profil etapy (© paris-nice.fr)
Siedma etapa Paríž-Nice musela byť totálne pozmenená kvôli množstvu snehu na pôvodnej trase. Organizátori však nechceli prísť o jediný horský finiš na podujatí a preto vymysleli 103-kilometrovú krátku trasu v okolí Nice, ktorá zaviedla pretekárov na vrchol kopca La Madone d'Utelle (15,3 km; 5,7 %). Ten bol síce veľmi mierny, no napríklad v roku 2016 na jeho vrchole vznikli aspoň minimálne rozdiely aj medzi favoritmi.
V to určite pred dneškom dúfali Remco Evenepoel (Soudal), Egan Bernal (Ineos), Felix Gall (Decathlon) či Primož Roglič (Bora), ktorí takticky nezvládli včerajšok a v celkovom poradí dopriali veľký náskok nielen žltému Brandonovi McNultymu (UAE), ale aj druhému Matteovi Jorgensonovi (Movistar). Zálusk na druhú etapu v rade si mohol vďaka dobrému šprintu robiť na dnešnom kopci Mattias Skjelmose (Lidl) a čo najviac času po včerajšom nešťastí chcel nepochybne nazbierať naspäť aj Santiago Buitrago (Bahrain Vicotorious)
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Bolo by obrovským prekvapením, keby na takto krátkej trase uspel únik. Preto ani nebol o pobyt v brejku veľký záujem, na úvodnom kopčeku sa dopredu dostalo iba trio v zložení Benjamin Thomas (Cofidis), Johan Jacobs (Movistar) a Martijn Tusveld (Dsm). Kontroloval ich Ineos. Podobne ako včera sme si neboli istí, čo Briti zamýšľajú, no zdalo sa, že sa minimálne Bernal dneska cítil dobre.
V polovici krátkej etapy vypadol z čela Tusveld a Ineos držal už iba dvojicu vpredu nadohľad. Mali ledva minútu náskoku. Čo nevidieť zostal Jacobs na čele sám. Hlavnými udalosťami z pelotónu v priebehu dňa boli húfne odstupovanie šprintérov a taktiež mechanické problémy deviateho Herolda Tejadu (Astana), ktorý musel s kolegami dobiehať stratu vyše jednej minúty, čo ho nepochybne pred záverom vyčerpalo.
V zjazde z nekategorizovaného stúpania asi tridsať kilometrov pred páskou zatlačil na pílu Soudal - Quick-Step a nadelil pelotón. Vzadu zostala aj Bora s Rogličom a Vlasovom, no Nemci tento požiar ešte zvládli uhasiť. Naopak, obrovské problémy mal Tejada, ktorý nie a nie dotiahnuť pelotón a jeho mechanický problém sa zmenil na polhodinovú tortúru za pelotónom. 22 kilometrov pred páskou sa naveľa vrátil, ale síl mu zrejme veľa nezostalo.
Jacobs začal stúpať na cieľový kopec s náskokom tridsiatich sekúnd, no ten sa takmer kompletne rozplynul po pozičnej bitke tímov pod kopcom. Ineos chcel spraviť dnešok čo najťažší. Potom, ako celý deň jazdil na čele balíku, sa pustil do práce aj na La Madone d'Utelle. Josh Tarling už 14 kilometrov pred páskou pretriedil balík na skupinu elitných 25 jazdcov a dostihol Jacobsa.
Ambície však začal čoskoro avizovať aj Remco Evenepoel. Jeho tím prevzal tempo a začal mu pripravovať pozíciu na útok. Netrvalo dlho a začali z neho odpadať aj ľudia ako Vine (UAE) alebo Rodríguez (Ineos). Sedem kilometrov pod vrcholom bola šprintérska prémia a pekný leadout tu Bernalovi spravil De Plus. Egan zobral šesť bonifikácií, štyri bral Van Wilder a dve Evenepoel.
Štyri kilometre pred páskou prišiel testovací atak Evenepoela, ktorý však veľa škody nenarobil. Kontroval mu Vlasov a Rus sa vzdialil z asi dvanásťčlennej skupiny pozostalých. Za ním na čelo padol Wilco Kelderman pre Jorgensona. O dva kilometre neskôr už naplno zaútočil Remco Evenepoel.
Na to odpoveď nenašli Egan Bernal ani Luke Plapp (Jayco). Za Belgičanom napokon zostali iba Jorgenson, BuitragoRoglič a Skjelmose. McNulty limitoval straty za nimi. Aleksandr Vlasov si však už nenechal vziať víťazstvo a doputoval do cieľa na prvom mieste. Bora-Hansgrohe tak dnes majstrovsky využila svoju dvojicu lídrov.
Šprint skupiny favoritov o druhé miesto vyhral Evenepoel pred Rogličom. Brandon McNulty veľmi bojoval a napokon o štyri sekundy uhájil svoj náskok pred Jorgensonom na čele celkového poradia. Pred zajtrajškom je ale všetko v hre. Po celodennej práci Ineosu v závere prekvapivo vybuchol Egan Bernal, ktorý stratil na posledných dvoch kilometroch až minútu a prepadol sa v GC.
Pred zajtrajšou etapou sa teda výrazne zdramatizovala situácia v GC. V hre o víťazstvo budú McNulty, Jorgenson, Skjelmose aj Evenepoel, ktorí sa nachádzajú iba v 37 sekundách. Veľký skok vpred dnes spravili Roglič a Vlasov, čiže Bora je dnes stopercentným víťazom dňa. Žiadny z dresov nemenil svojho majiteľa.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Aleksandra Vlasova (víťaz)
"Je to jeden z najdôležitejších World Tour etapákov roka a navyše moja obľúbená tréningová oblasť. Poznám tieto cesty a je preto pre mňa skvelé, že som tu vyhral. Je to šťastná ruská hora, veď naposledy tu vyhral Ilnur Zakarin a teraz som to ja. Využil som dnes, že som pozadu v GC. Plán bol že zaútočím a ak ma budú následovať, budeme šprintovať s Primožom. Mal som ale takú stratu, že nikto priamo nereagoval a tak som upaľoval do cieľa. Skoro mi odpadli ruky v tej zime, ale zvládol som to."
Výsledky etapy
1. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 02:44:03
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:08
3. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 00:08
4. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:08
5. JORGENSON Matteo Team Visma | Lease a Bike 00:08
6. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:13
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 25:00:28
2. JORGENSON Matteo Team Visma | Lease a Bike 00:04
3. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:35
4. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:36
5. PLAPP Lucas Team Jayco - AlUla 00:47
6. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 01:21
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop