Maroš Kováč celkovo tretí na Czech Cycling Tour + vyjadrenia

19.7.2014, 08:57 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Počas Tour de France sa každoročne konajú najväčšie české preteky Czech Cycling Tour (UCI 2.2). Slovensko na nich má každoročne zastúpenie v podobe Dukly Trenčín Trek. Organizátor netypicky pozval sedemčlenné družstvá. Valachovci odcestovali v zložení Erik Baška, Roman Broniš, Matej Jurčo, Maroš Kováč, Martin Mahďar, Ľuboš Malovec a Patrik Tybor.
 
Konkurencia bola tradičná na tunajšie pomery. Okrem tímov z geograficky blízkych krajín a najmä západnej Európy (viacero fariem Pro tímov) prišla aj reprezentácia Austrálie s dvoma jazdcami Orica-GreenEdge. Calebom Ewanom a Michaelom Hepburnom. Pre druhého menovaného to boli prvé preteky po Giro d'Italia.
 
Preteky mali štyri etapy od štvrtka 17. do nedele 20. júla. Prvou bola tímová časovka na 21 kilometrov a potom tri klasické zvlnené fázy.
 
 
zvlnená ciel rovina Olomouc > Dolany 145 km víť: Lammertink
 
V nedeľu opäť celý tím pomáhal Marošovi Kováčovi, aby sa udržal medzi najlepšími a ukončil preteky na čo najvyššej pozícii v celkovom poradí. Dukláci to dokázali a mali aj šťastie, keďže v 26-člennej skupine najlepších už v závere ostal Maroš sám, no nepostihli ho žiadne problémy. Do cieľa dorazil na desiatom mieste, čím si pripísal ďalšie body do šprintérskej súťaže.
 
Keďže posledný deň absolútne nevyšiel lídrovi pretekov Ike Groenovi, ktorý ostal vzadu, Kováč sa posunul na konečné tretie miesto celkového poradia. Víťazom pretekov sa stal Dán Mortensen z družstva Cult Energy.
 
Kováč aj Dukla si z Česka odnášajú druhé miesto v etape, celkové tretie miesto, víťazstvo v bodovacej súťaži a 21 UCI bodov. Veľmi úspešné preteky svedčiace o skvelej forme Kováča aj celej Dukly. Akoby sa ešte písal rok 2013.
 
 
Maroš Kováč (Dukla Trenčín Trek): "Po časovke sme už v celkový úspech nedúfali, takže sme sa chceli sústrediť skôr na etapové umiestnenia. Druhá etapa vyzerala tak, že bude na Erika. No vyšiel z toho únik, ktorý vydržal až do cieľa s dobrým náskokom, a to bola situácia, ktorá nás vrátila do hry aj o celkové umiestnenie. Ukázalo sa, aké dôležité je jazdiť vpredu vo veternom a mierne zvlnenom teréne.
Čo mňa najviac teší je, že keď ide o výsledok, všetci sa vieme zmobilizovať a pracovať ako tím. To nám dáva oveľa väčšiu silu oproti ostatným tímom v pelotóne. Chalani mi v rozhodujúcich okamihoch pomáhali, a to vynieslo víťazstvo aj v bodovacej súťaži. Dakujem všetkým v tíme. Samozrejme, myslím aj mechanika a maséra bez ktorých by to nešlo."
 
 
 
zvlnená ciel rovina Zábřeh > Šternberk 200 km víťaz: Hirt
 
Tretí deň bol náročný profilom aj dĺžkou a vytvorilo sa až neuveriteľné 65-členné grupetto so stratou viac ako 38 minút. Boli tam aj štyria Slováci. Maroš Kováč sa však potreboval stoj čo stoj udržať medzi najlepšími. S pomocou Patrika Tybora sa mu to podarilo. Obaja prežili všetky selekcie a ostali v 20-člennej skupine. Tej sa síce nepodarilo dostihnúť únik, ale šťastím bolo, že trojica vpredu Kováča neohrozovala v celkovom poradí. Zvíťazil Jan Hirt z Etixxu.
Malým nešťastím bol fakt, že Kováč špurtoval v skupine druhý, teda mohol brať druhé miesto v etape a že vpredu bol Nicolas Baldo, ktorý Maroša pripravil o bodovací dres.
 
Celkovo ostal Trenčan štvrtý, tesne druhý v bodovacej súťaži a Dukla Trenčín Trek je tretia medzi tímami. Musíme veriť, že sa družstvu podarí preteky doviesť do úspešného konca.
 
 
zvlnená ciel rovina Olomouc > Mohelnice 158 km víťaz: Mortensen
 
Strata Duklákov 1:39 sa zdala byť veľká, a tak sa chceli sústrediť na hromadné dojazdy a pomoc Erikovi Baškovi, ktorý by súrne potreboval získať UCI body, aby sa dvadsať trojkári dostali na MS v Španielsku. Erik už dokázal vyhrať jarnú jednorazovku V4 v Poľsku.
 
kovac-maros-okolo-svk-2014Dukláci však nemohli nechať nič na náhodu a nechýbali pri zrode klasického úniku. Nebol však veľmi typický. Dostalo sa do neho až dvadsať ľudí. Medzi nimi boli aj Maroš Kováč a Martin Mahďar. Pelotón im nechal trocha priestoru, no bolo jasné, že s blížiacim sa cieľom nebudú príkladne spolupracovať. Po sérii atakov ostali vpredu štyria ľudia a medzi nimi aj Kováč. V špurte tejto partie obsadil druhé miesto a získal 5 UCI bodov. Sklamaný pelotón finišoval až so stratou 3:43. Boli tam všetci naši až na Jurča.
 
Ak sa teda nič neudeje, Maroš by mal skončiť vysoko v celkovom poradí. Po druhej etape je štvrtý, pretože trojica súperov z úniku mala lepšiu východiskovú pozíciu po tímovej časovke. Piaty pretekár stráca na Trenčana dve minúty. V hre je aj bodovacia súťaž, kde je druhý. Teraz teda bude otázne, či sa zamerať na Bašku, alebo napríklad na bodovačku, kde je potrebný dobrý špurt Maroša.
 
 
tím. čas. ciel rovina Moravská Třebová 21 km víťazi: Metec
 
Podobne ako na Okolo Slovenska v Stropkove odštartovala aj Czech Tour časovkou družstiev v Moravské Třebové. Víťaz bol rovnaký, holandské zoskupenie Metec - TKH, ktoré opäť ukázalo, že táto disciplína je ich doménou. Dukla mala štrnásty najrýchlejší čas, podobný ako Etixx či Leopard Development. Nebolo to však nič svetové. Taký Bauknecht-Author bol piaty. Tempo nevydržali Matej Jurčo a Erik Baška, ostatní si pripísali do celkového poradia stratu 1:39.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop