Okolo Álp: López ustál útoky a berie životný úspech. Posledná etapa pre Decathlon s Paretom-Peintrem

19.4.2024, 14:00 | Preteky vo svete | L. Timko, P. Matis
Okolo Álp: López ustál útoky a berie životný úspech. Posledná etapa pre Decathlon s Paretom-Peintrem
López na pódiu (© Tour of the Alps / Josef Vaisar)

1. 15.4. rovinata etapa ciel rovina Neumarkt > Kurting 133 km Foss
2. 16.4. rovinata etapa ciel rovina Sarul > Stans 191 km De Marchi
3. 17.4. zvlnena etapa ciel rovina Schwaz > Schwaz 125 km López
4. 18.4. rovinata etapa ciel rovina Laives > Borgo Valsugana 141 km Carr
5. 19.4. rovinata etapa ciel rovina Levico Terme > Levico Terme 119 km A Paret-P
1. 15.4. rovinata etapa ciel rovina Neumarkt > Kurting 133 km Foss
profil etapy (© Tour of the Alps)
Organizátori pretekov Okolo Álp roky túžia prilákať na svoje cesty pretekárov, ktorí by mali bojovať o vysoké priečky na Gire, keďže jazdia v náročnom teréne a v dobrom termíne. Ani tento rok sa im to ale úplne nepodarilo. Top kandidáti na maglia rosa chýbajú. Ako sme ale v tejto sezóne už viackrát videli, môže to znamenať vyrovnanejšie a nevyspytateľné preteky, kde si víťaza naozaj dopredu tipnúť neviete.
Prvý z piatich dní sa jazdil v talianskej časti tirolských Álp. Mal iba 133 kilometrov a už v prvej časti dlhý kopec, ktorý ale nohy len otestoval. Zaujímavejší bol kopec Penone (4,4 km; 9,3 %), ktorý sa jazdil na záverečnom okruhu dvakrát a jeho vrchol bol 17 km pred cieľom. Očakával sa po rovinatej záverečnej dvadsaťminútovke špurt stredne veľkej skupiny vrchárov.
O únik sa postarala sedmička pretekárov z Pro a kontinentálnych tímov. Najdlhšie vpredu vydržala dvojička z tímu Polti - Kometa Mattia Bais - Andrea Garosio, ktorú zhodou okolností poznáme aj zo slovenských ciest. S náskokom pol minúty dorazili pod záverečné stúpanie. Tam ich hlavná skupina zhltla. Neprišli žiadne relevantné ataky, každému bolo jasné, že do cieľa je príliš ďaleko na nejaké zjazdové vylomeniny a potom 13 km ťahania jedného-dvoch ľudí proti veľkej skupine.
V stúpaní sa teda nič neudialo, no boli tu niektorí pretekári, ktorí nechceli, aby sa v zjazde vrátilo veľa pretekárov, ktorí odpadli v kopci, a tak to skúsili nakopnúť v domnení, že by sa nejaká skupina mohla vytvoriť a ťažiť z dezorganizácie balíka za ňou. Veru sa aj vytvorila a boli tam najväčší lídri - Geraint Thomas (Ineos), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Esteban Cháves (Education First), Romain Bardet (DSM - firmenich), Chris Harper (Jayco AlUla) a Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl - Trek).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Deväť kilometrov pred páskou ich došla ešte druhá partia, kde bol Tobias Foss (Ineos), Juan López (Lidl - Trek), Wout Poels (Bahrain Victorious) a dvojička Ben O'ConnorAurélien Paret-Peintre (2x Decathlon Ag2r). Nespolupracovalo sa tam ideálne, ale udržiavali si náskok 15 sekúnd pred druhou podobne veľkou partiou, kde tvrdili muziku najmä Movistar a Bora. Čím bližšie bol cieľ, tým viac sa na čele taktizovalo, no už to udržali.
Rozhodujúci atak predviedol Cháves, ktorého nasledovali Harper, Foss a O'Connor. Najrýchlejšie nohy mal bývalý nórsky majster sveta v časovke Tobias Foss a zapísal si svoje prvé profi víťazstvo z klasických pretekov. V cieli ho čakal nový masér Ineosu Maroš Hlad.
Výsledky
1. FOSS Tobias INEOS Grenadiers 03:17:06
2. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 00:00
3. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 00:00
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
5. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 00:03
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:03
Zobraziť kompletné poradie
2. 16.4. rovinata etapa ciel rovina Sarul > Stans 191 km De Marchi
profil etapy (© Tour of the Alps)
Preteky Okolo Álp nemávajú dlhé etapy, no druhý deň bol výnimkou, keď sa konvoj potreboval presunúť z Talianska do Rakúska, a tak sa jazdilo až 191 km kopcovitého terénu, na ktorý bol pelotón dobre prichystaný. Najdôležitejší bol posledný kopec Gnadenwald (4,5 km; 7,3 %) s vrcholom 16 km pred cieľom. Podobne ako v pondelok sa tu očakávali selekcie a dojazd nejakej skupiny.
Únik sa vytvoril rýchlo a ľahko. Bolo v ňom šesť pretekárov, ktorí včera veľa stratili. Boli tam aj známe mená ako Alessandro De Marchi (Jayco), alebo Lukas Pöstlberger. Domáci pretekár po ôsmich rokoch v profi cyklistike nenašiel žiadny angažmán ani na kontinentálnej úrovni a prišiel sa tu takto ukázať. Dostali väčší priestor, lebo etapa bola veľmi dlhá, Ineos na čele pelotónu sa preto nemal čoho báť. Navyše by sa im hodila pomoc ostatných tímov, lebo ľudia vpredu ohrozenie pre GC nepredstavovali, no etapu iste chcel vyhrať každý tím.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pod záverečným stúpaním bolo zrejmé, že najsilnejším triom vpredu sú Patrick Gamper (Bora), Simon Pellaud (Tudor) a spomínaný De Marchi. K dispozícii mali ešte vyše tri minúty. Posmelilo ich aj to, že Ineos odmietal ísť tvrdé tempo, ťahať takmer päť hodín, aby ich potom niekto porazil v dojazde, nebodaj získal nejaké sekundy. A tak šiel iba údržbu a pre trojku skúsených borcov vpredu sa otvorila veľká šanca na triumf. Rozdelili sa na samočinitele a bojovali s osudom. Vrcholom prešli v poradí De Marchi, Pellaud a Gamper. Balík stále zaostával o tri minúty. V zjazde sa nič zásadné neudialo a nasledovala časovka na pásku.
Alessandro De Marchi z tímu Jayco AlUla to dokázal a svoje sólo dotiahol do víťazného konca napokon s náskokom vyše minúty pred Gamperom a Pellaudom. Kompaktný pelotón zaostal o 1:47. Zmeny celkovo nenastali. Bol to ale veľký deň pre veterána De Marchiho, ktorý naposledy vyhral pred troma rokmi a uvažuje sa, že je to jeho posledný rok v profi pelotóne. Zaspomínal si na svoje skvelé tempárske časy spred takmer desiatich rokov.
Výsledky etapy
1. DE MARCHI Alessandro Team Jayco - AlUla 04:47:37
2. GAMPER Patrick Bora - hansgrohe 01:20
3. PELLAUD Simon Tudor Pro Team 01:24
4. MÜHLBERGER Gregor Movistar Team 01:47
5. BOU Joan Euskaltel-Euskadi 01:47
6. FELLINE Fabio Lidl - Trek 01:47
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FOSS Tobias INEOS Grenadiers 08:06:20
2. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 00:04
3. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 00:06
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 00:10
5. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:13
6. POELS Wout Bahrain Victorious 00:13
Zobraziť kompletné poradie
3. 17.4. zvlnena etapa ciel rovina Schwaz > Schwaz 125 km cieľ: 14:15
profil etapy (© Tour of the Alps)
Tretí deň na pretekoch Okolo Álp pôsobil nenápadne, no prudké kopce v závere etapy mali potenciál narobiť rozdiely aj v GC. Pri dvojnásobných prejazdoch cez Weerberg (3,2 km; 9,5 %) a Pillberg (3,2 km; 9,9 %) si mali v priamom súboji odtestovať svoju formu aj top favoriti na pódium na Gire, ako Geraint Thomas (Ineos) a Ben O'Connor (Decathlon). Zvedaví sme boli aj na Romaina Bardeta (Dsm), Hugha Carthyho (EF), Wouta Poelsa s Antoniom Tiberim (2x Bahrain Victorious), Chrisa Herpera (Jayco) či priebežného lídra Tobiasa Fossa z Ineosu.
Britská zostava však nemala záujem celý deň kontrolovať preteky a vyriešila to vtipne, keď do celodenného sólo úniku vyslala Filippa Gannu. Ten si teda pred Girom strihol riadny tréning. Taliansku lokomotívu počas celej etapy museli v upršanom počasí strážiť tímy Dsm a EF. Talian si vypracoval aj tri minúty náskoku, no okamžite po príjezde na cieľový okruh, hneď na prvom Weerbergu, jeho náskok klesol pod minútu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Gannova jazda sa skončila 28 kilometrov pred cieľom a v tomto bode sa pokúsil zaútočiť Bardet. Tomu to nevyšlo, no v štyroch stupňoch a neustávajúcom daždi nádejný útok ukázali supertalentovaný Talian z Bardiani Gulio Pellizzari a Juan Pedro López z Lidlu. V údolí už musel ťahať pre Fossa samotný Geraint Thomas a na druhom Weerbergu už tempo prevzal osamotený nórsky líder pretekov, takže Ineosu sa to rozsypalo naozaj rýchlo.
Na záverečnom Pillbergu López nechal Pellizzariho za sebou a mieril za víťazstvom. V skupine favoritov nastúpil Wout Poels a odpovedať musel Foss. Nór silno pripomínal Toma Dumoulina z Gira 2017, ktorý často izolovaný bránil líderský dres v kopcoch pred útokmi vrchárov a skupina za ním sa pod silným tempom redukovala. Na vrchole zostalo s Fossom iba siedem pretekárov a Poels bol chytený.
Juan Pedro López dotiahol svoju snahu do zdárneho konca a získal svoje prvé profesionálne víťazstvo. Pellizzari udržal druhé miesto a šprint elitnej skupinky o tretie miesto vyhral dneska výborný Tobias Foss. Nórovi to však nestačilo na udržanie celkového vedenia. Do toho ide López o 31 sekúnd pred doterajším lídrom.
Výsledky etapy
1. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 03:16:11
2. PELLIZZARI Giulio VF Group - Bardiani CSF 00:22
3. FOSS Tobias INEOS Grenadiers 00:38
4. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 00:38
5. PARET-PEINTRE Aurélien Decathlon Ag2r La Mondiale 00:38
6. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:38
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 11:22:34
2. FOSS Tobias INEOS Grenadiers 00:31
3. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 00:45
4. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:48
5. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 00:48
6. POELS Wout Bahrain Victorious 00:48
Zobraziť kompletné poradie
4. 18.4. rovinata etapa ciel rovina Laives > Borgo Valsugana 141 km Carr
profil etapy (© Tour of the Alps)
Štvrtý deň na Okolo Álp opäť pritvrdil čo sa týka profilu. Pelotón totižto tentokrát zavítal už do skutočných hôr a pretekárov čakali tri veľké priesmyky. Desať kilometrov pred páskou vrcholilo ešte menšie, no stále výrazné stúpanie Col San Marco, a v menu tak dnes bolo takmer 4000 nastúpaných metrov. V severnom Taliansku v štvrtok opäť vládlo chladné počasie.
Do celodenného úniku vyrazila veľmi silná partia v zostave Rodríguez (Inoes), Higuita (Bora), Carr a Carthy (2x EF), Muhlberger (Movistar), Hamilton (Jayco), Leemreize (Dsm), Bizkarra (Euskaltel), Bais a Piganzoli (2x Polti Kometa) a Covili (Bardiani). Zelený dres Juana Pedra Lópeza museli aktívne brániť pretekári pretekári Lidlu, pretože niekoľko pretekárov vpredu strácalo iba 4-5 minút v GC.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tempo tak bolo veľmi tvrdé a pelotón sa výrazne okresal ešte dávno pred finálnym kopcom. Preteky naplno vybuchli na Passo del Vetrilo, kde Decathlon rozbil skupinu favoritov, zbavil sa napríklad aj borcov Ineosu Fossa alebo Thomasa, a na O'Connorov trojitý útok dokázali reagovať iba Poels, Tiberi (2x Bahrain Victorious) a líder pretekov López (Lidl). Vpredu sa zase všetkých súperov zbavil Simon Carr.
V zjazde po Col San Marco prišlo k preskupeniu medzi favoritmi. Elitné kvarteto dobehla ďalšia skupina a z nej vyštartoval vpred Chris Harper (Jayco). Austrálčan zjazdoval odvážne, skresal takmer celý minútový odstup na Carra na čele, no tesne predtým ako Brita dobehol, sa mu riskovanie nevyplatilo. Tvrdo sa porúčal na zem a peteky sa pre neho zrejme skončili.
V rovnakej zákrute skončil na zemi aj O'Connor, no narozdiel od svojho krajana sa rýchlo pozviechal a pokračoval. Dva pády v rýchlom slede ale vystrašili skupinu favoritov, ktorá prestala pretekať a neprudké Col San Marco už zdolávala pokope. Carrov náskok vyskočil z tridsiatich sekúnd na tri minúty.
Skupina favoritov úplne stála, rozšírila sa na asi dvadsať ľudí a to prestalo baviť Decathlon. Francúzsky tím vyslal dopredu Valentina Paret-Peintreho. Na toho dlho nikto nereagoval a až keď mal Francúz 50 sekúnd a virtuálne sa prezliekal do vedúceho dresu ho začal stíhať López. Španiel bol v nezávideniahodnej situácii, súperi ho nechali riadne sa vytrápiť.
Bol však veľmi silný a nielen že dotiahol Paret-Peintreho, ale zbavil sa aj všetkých súperov okrem Tiberiho, Poelsa a Bardeta. V zjazde sa na nich dotiahli ešte O'Connor a Michael Storer (Tudor). Táto partia finišovala pokope, no až so stratou vyše minúty na víťazného Simona Carra, ktorý profitoval zo skorého úniku i z pádov v zjazde z Passo del Vetrila.
Vedenie v celkovom poradí tak pred záverečnou ťažkou etapou vporiadku uhájil Juan Pedro López. Druhý je O'Connor so stratou 38 sekúnd a nebezpeční ešte budú aj Tiberi, Poels, Paret-Peintre či Bardet. Foss a Thomas vybuchli a vypadli z boja o pódium. Harper odstúpil po páde a v GC teda nebude hrať prvé husle ani Jayco.
Výsledky etapy
1. CARR Simon EF Education - EasyPost 04:06:27
2. STORER Michael Tudor Pro Team 01:19
3. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 01:19
4. POELS Wout Bahrain Victorious 01:22
5. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 01:22
6. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 01:22
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 15:30:23
2. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 00:38
3. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:48
4. POELS Wout Bahrain Victorious 00:48
5. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 00:48
6. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 00:48
Zobraziť kompletné poradie
5. 19.4. rovinata etapa ciel rovina Levico Terme > Levico Terme 119 km A P-P
profil etapy (© Tour of the Alps)
Na piaty a posledný deň na Okolo Álp opäť vykuklo slnko a v omnoho krajšom počasí, s nádhernými výhľadmi na okolité hory, sa mohlo rozhodnúť o celkovom poradí týchto pretekov. Juan Pedro López (Lidl) stál na hrane životného víťazstva, no musel ubrániť necelú minútu náskoku pred hladnou dvojicou Decathlonu O'Connor - Paret-Peintre, dvojicou Bahrainu Poels - Tiberi, ako aj pred Romainom Bardetom (Dsm).
Relatívne krátka 118-kilometrová etapa odštartovala dlhou 50-kilometrovou rovinou, na ktorej sa nepodarilo nikomu odskočiť do úniku. Aktívny bol najmä Tobias Foss (Ineos), ktorý tu však vystrieľal všetky náboje a akonáhle sa prišlo na prvý výšľap na Palu del Fersina (12,2 km; 6,1 %), zmizol z balíka. Podarilo sa mu aspoň vyhrať obe šprintérske prémie a výrazne si zvýšiť šance na zisk červeného dresu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na prvom z dvoch výstupov na Palu del Fersina sa konečne vytvoril únik. Na útok Gerainta Thomasa zareagovali Gulio Pellizzari (Bardiani) a Hugh Carthy (EF). Trojica si vypracovala pred zjazdom 30 sekúnd. Vrchársky dres si tu z pelotónu zaistil Simon Carr (EF). V zjazde ale trio vpredu úplne vymazal Ghebreizghabhier pre Lópeza. Na poslednom kopci pretekov tak bolo všetko pokope.
32 kilometrov pred páskou odštartoval boj medzi favoritmi silným atakom Antonia Tiberiho. Verona to neutralizoval pre Lópeza, no keď bol Tiberi naspäť, dopredu vystrelil zase jeho kolega Wout Poels. Holandský vetrán si vypracoval desať sekúnd náskoku a preťal vrchol s náskokom na asi 20-člennú skupinu aj s lídrom Lópezom.
Domestici Lidlu a Decathlonu ho však úspešne dotiahli. Pred cieľovým Levico Terme prišiel ešte kratučký, dvojkilometrový brdok so sklonom šesť percent. Na ňom vyložil už všetky svoje posledné karty na stôl Bardet a na jeho akceleráciu reagovali iba López, TiberiO'Connor. Ani to ale neslávilo úspech a skupina sa v zjazde pospájala.
Preteky tak vyvrcholili v šprinte elitnej 15-člennej skupiny, v ktorej to Decathlon krásne rozbehol pre Auréliena Paret-Peintreho. Ten sa nemýlil a získal ďalší úspech v jednej z historicky najlepších sezón pre tento francúzsky tím. V šprinte porazil Tiberiho a tretí bol napokon jeho brat Valentin.
V celkovom poradí si pre životný úspech prišiel Juan Pedro López, ktorý získal svoje prvé kariérne víťazstvo v etapáku. Druhý končí Ben O'Connor a tretí Antonio Tiberi. V pretekoch sa pred Girom dobre ukázali aj Valentin Paret-Peintre, Romain Bardet, Wout Poels či Gulio Pellizzari. Viac určite chceli v Ineose, EF a totálne neviditeľná tu bola Bora. Jayco malo smolu kvôli pádu Harpera.
Výsledky etapy
1. PARET-PEINTRE Aurélien Decathlon Ag2r La Mondiale 02:50:20
2. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:00
3. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
4. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 00:00
5. POELS Wout Bahrain Victorious 00:00
6. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 18:20:43
2. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 00:38
3. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:42
4. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 00:44
5. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 00:48
6. POELS Wout Bahrain Victorious 00:48
Zobraziť kompletné poradie
celková mapa (© Tour of the Alps)
 
Náš eshop