Okolo Baskicka: Vingegaard ovládol aj štvrtú etapu, v šprinte pokoril Landu a upevnil si vedenie, Svrček bol chvíľku v úniku

6.4.2023, 15:50 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Okolo Baskicka: Vingegaard ovládol aj štvrtú etapu, v šprinte pokoril Landu a upevnil si vedenie, Svrček bol chvíľku v úniku
Triumf Vingegaarda (© Itzulia Basque Country / Sprint Cycling)

4. 6.4. zvlnena etapa ciel rovina Santurtzi > Santurtzi 176 km Vingegaard
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy, 3090 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
Ani štvrtý deň na podujatí Okolo Baskicka nebol vôbec jednoduchý. Účastníci pretekov v ňom prešli 176 kilometrov a zdolali tritisíc výškových metrov. Viac-menej celý deň išli buď hore alebo dole. Prvá polovica trasy bola náročnejšia, no v druhej bol zaujímavý kopec La Asturiana (7,4 km - 6,5 %) s vrcholom iba 14 kilometrov pred cieľom. Z neho cyklistov čakal prakticky iba zjazd do cieľa, takže bolo to ideálne miesto na ataky. 

Nebyť práve posledného kopca, etapu by mohli vyhrať aj klasikári. No práve  La Asturiana mala zmeniť papierové predpoklady a medzi favoritov na zisk etapového vavrínu patrili najmä vrchári. Etapového víťazstva sa mohli dočkať Sergio Higuita, David Gaudu, Daniel Martínez, Jonas Vingegaard, Simon Yates, Richard Carapaz a mnoho ďalších špičkových vrchárov štartujúcich na podujatí. 

Celodenný únik sa nevytvoril hneď. Ešte pred jeho sformovaním bola vpredu 11-členná skupina, v ktorej bol aj Martin Svrček z Soudal - Quick-Step. Lenže po 15 kilometroch túto skupinu dobehol pelotón. Následne ušla pätica a vytvorila únik. Boli v ňom Harm Vanhoucke z DSM, Jonathan Caicedo z EF Education EasyPost, Natnael Tesfatsion z Treku-Segafredo, Jon Barrenetxea z Caja Rural - Seguros RGA a Alan Jousseaume z TotalEnergies.
Pelotón umožnil úniku získať k dobru skoro až sedem minút a pätica postupne zdolala prvé tri hodnotené stúpania na trase etapy. Na Malkuartu (2,5 km - 6,7 %) vyhral Barrenetxea (Caja Rural), a ten istý pretekár získal plný počet bodov aj na kopcoch Santa Koloma (2 km - 8,4 %) a Bezi (3,8 km - 6 %). Poistil si tak predbežné vedenie v súťaži o kráľa hôr. Z Bezi museli cyklisti prejsť ešte 74 kilometrov do cieľa etapy, pelotón strácal už len päť minút.  
Ešte pred prvou rýchlostnou prémiou hlavná skupina skresala svoju stratu pod tri minúty, a to napriek tomu, že na malú chvíľu ju pribrzdil pád. Na zemi skončili štyria cyklisti vrátane Leemreizeho (Jumbo) a Grosschartnera (UAE). Úvodnú rýchlostnú prémiu umiestnili organizátori na cieľovú čiaru, a cyklisti cez ňu prešli 44 kilometrov pred druhým a finálnym prejazdom. Prémiu bez boja vyhral Tesfatsion (Trek).
Ešte pred druhou rýchlostnou prémiou sa situácia na ceste dramaticky zmenila. Balík poriadne zrýchlil, no chýbal v ňom už Dennis (Jumbo), ktorý odstúpil z pretekov. Aj celodenný únik bol minulosťou. Najskôr z neho vypadol Barrenetxea (Caja Rural), potom Caicedo (EF Education) a tesne pred prémiou pelotón dobehol aj zvyšné trio. Nakoniec o bonusové sekundy na prémii zviedli šprintérsky súboj Vingegaard (Jumbo) a Izagirre (Cofidis), o centimetre vyhral Dán. 
Nasledovalo stúpanie La Asturiana, ktoré bolo najprudšie v úvodnej polovici. To bol čas, kedy cítil šancu Cháves (EF Education) a ťahal hore Carapaza (EF Education). Ekvádorčan mal okolo seba ešte ďalších dvoch cyklistov, pričom Vingegaard (Jumbo) bol už sám. Šesťtisíc metrov pred vrcholom zaútočil Urán (EF Education). Neuspel. Krátko na to zaútočil Carapaz, lenže muž v žltom drese reagoval okamžite. Keď sa vystrieľal celý tím EF Education zabral Vingegaard. 
Vingegaard (Jumbo) sa osamostatnil, no po pár stovkách metrov si k nemu doskočil Landa (Bahrajn). Obaja tak pokračovali spoločne hore. Za nimi sa vyprofilovala päťčlenná skupina, v ktorej boli Gall (Ag2r), Higuita (Bora), Izagirre (Cofidis), Gaudu (FDJ) a Mas (Movistar). Tritisíc metrov pred vrcholom strácali skoro pol minútu, a aj keď Landa príliš nepomáhal mužovi v žltom, obaja sa každým metrom vzdiaľovali od pätice prenasledovateľov. 
Necelé dva kilometre pred koncom kopca sa druhá skupina zväčšila o pár členov, no na jej rýchlosť to nemalo žiaden vplyv. Zatiaľ Landa (Bahrajn) a Vingegaard (Jumbo) sa približovali k vrcholu a aj k etapovému víťazstvu. Dán vôbec neprotestoval, že Landa nestrieda. Ten mu vystriedal až keď sa cesta naklonila smerom dole. Vtedy už bolo prakticky rozhodnuté, že víťazom etapy bude jeden z vedúcej dvojice. Za nimi sa síce spolupracovalo, ale skupina na vrchol vyliezla o 31 sekúnd neskôr. 
Do cieľa stačilo prejsť len zjazd, no bol na úzkej ceste a bol poriadne technický. Mikel Landa mal miestami problémy v prudkých zákrutách, no Jonas Vingegaard mu neušiel. Obaja tak prišli spoločne až na cieľovú rovinku a o etapové víťazstvo si zašprintovali. Lepšiu východiskovú pozíciu mal Landa, ktorý sa viac-menej celý čas vozil za Dánom, no nevyužil ju. Landa síce v šprinte na chvíľku Vingegaarda predbehol, no ten sa vrátil na prvú pozíciu a zvíťazil. Tretí nakoniec skončil Mauro Schmid so stratou dvoch sekúnd. 
Jonas Vingegaard sa vo štvrtok toho nebál. Ešte pred veľkým finále prišiel o Rohana Dennisa, no so stratou kľúčového domestika sa vysporiadal po svojom. Sám pochytal všetkých útočníkov z EF Education a v ideálnom momente zaútočil. Od tohto momentu zmizol z prvej pozície iba na pár sekúnd. Mikel Landa ho nechal vykúpať v diktovaní tempa. Napriek tomu Vingegaard udržal za sebou neustále zväčšujúcu sa skupinu a vyhral aj šprint. Predviedol parádnu prácu. 
Aj štvrtá etapa tak podčiarkla, že Jonas Vingegaard je najsilnejším pretekárom na podujatí. Pred piatym dňom vedie predbežnú klasifikáciu o 12 sekúnd pred Mikelom Landom. Tretí je David Gaudu, ktorý však už stráca 31 sekúnd. Vingegaard tak má všetko dobre rozohrané. Ďalší dvaja cyklisti, Matteo Sobrero a Ion Izagirre majú manko 33 sekúnd. V najlepšej desiatke sú ešte Enric Mas, Mattias Skjelmose, Simon Yates, Brandon McNulty a James Knox.
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 04:22:26
2. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:00
3. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 00:02
4. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 00:02
5. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:02
6. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 00:02
7. GAUDU David Groupama-FDJ 00:02
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:02
9. CHAMPOUSSIN Clément Team Arkéa-Samsic 00:02
10. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:02
110. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 12:46
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 17:08:56
2. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:12
3. GAUDU David Groupama-FDJ 00:31
4. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 00:33
5. IZAGIRRE Ion Cofidis 00:33
6. MAS Enric Movistar Team 00:36
7. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:37
8. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:38
9. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:39
10. KNOX James Soudal Quick-Step 00:46
86. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 28:56
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 144,2 km - Malkuartu: dĺžka 2,5 km; sklon 6,7 % 
3 20 95,2 km - Santa Koloma: dĺžka 2 km; sklon 8,4 % 
3 20 73,5 km - Bezi: dĺžka 3,8 km; sklon 6 % 
2 20 14,8 km - La Asturiana: dĺžka 7,4 km; sklon 6,5 %
 
Náš eshop