Na L-B-L Pogačar rozdrvil súperov, boj o druhé miesto pre veterána Bardeta, Van Der Poel urval pódium

21.4.2024, 14:15 | Preteky vo svete | Peter Matis
Na L-B-L Pogačar rozdrvil súperov, boj o druhé miesto pre veterána Bardeta, Van Der Poel urval pódium
Triumf Pogačara (© A.S.O. / Gaëtan Flamme)

ne 21.4. rovinata etapa ciel rovina Liége > Liége 259 km Pogačar
profil pretekov, 4000 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Posledný monument tohtoročnej jari bol zároveň aj profilovo najťažšou klasikou prvej polovice sezóny. 259 kilometrov v studených podmienkach, 4000 nastúpaných výškových metrov a desať ťažkých kopcov malo poriadne preveriť celý pelotón. Na štarte bola teplota iba päť stupňov a počas celého poobedia fúkal ostrý vietor cez 20 km/h, takže po Valónskom šípe bol aj dnes pre pretekárov veľkým súperom najmä chlad.
Najväčším favoritom bol bezpochýb Tadej Pogačar (UAE Emirates), víťaz z roku 2021, ktorý v uplynulých dvoch sezón kvôli nešťastiu nemohol svoj titul obhájiť, no a nepochybne chcel do tretice uspieť. Za druhého favorita bookmakeri označili víťaza Flámska i Roubaix Mathieuho Van Der Poela (Alpecin), no po Holanďanovom nemastnom a neslanom vystúpení na Amstli sa oči fanúšikov sústredili skôr na iných pretekárov.
V skvelej forme nepochybne jazdil víťaz Valónskeho šípu Stephan Williams z Israelu, ktorému navyše sedia chladné podmienky a v tíme mohol spolupracovať aj s ďalšou silným protagonistom, Dylanom Teunsom. Veľkým favoritom bol aj víťaz Amstlu Tom Pidcock (Ineos), ktorý dnes spojil sily aj s Eganom Bernalom, no Brit v stredu vymrzol a bolo otázkou, ako sa dokázal zotaviť, čo platilo aj o ďalšom adeptovi na pódium Mattiasovi Skjelmosem (Lidl). Medzi ďalšie favorizované mená potom patrili aj Maxim Van Gils (Lotto), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) či Aleksandr Vlasov (Bora).
V úvode sa do celodenného brejku podarilo dostať až deviatke pretekárov. Vpredu sa ocitli Scaroni (Astana), Rochas (G-Fdj), Doubey a Ourselin (2x Total), Romeo (Movistar), Calmejane (Intermarché), Leijnse (Dsm), Gelders (Soudal) a Vliegen (Bingoal). Vypracovali si takmer päť minút, no UAE a ďalšie tímy ich nikam ďalej nepúšťali. Prvá polovica pretekov prebehla v pokojnom tempe, no hneď po prekonaní päťdesiatich percent trasy sa v pelotóne zrýchlilo.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Zvýšená nervozita zapríčinila viacero pádov, keď sa na zemi ocitli aj napríklad semifavoriti Valentin Madouas (G-Fdj) a Tobias Johannessen (Uno-X). Celý deň sa vzadu v balíku pohyboval Van Der Poel a po spomenutých pádoch sa ocitol so stratou, ktorú musel doháňať. Spolu s ním vzadu ostali aj Vlasov či Madouasov kolega Grégoire. Nešťastne sa sem kvôli mechanickým problémom v zlý čas prepadol aj Pidcock.
Tímy INEOS Grenadiers, Groupama-FDJ či Alpecin následnú 30-kilometrovú stíhačku dotiahli do úspešného konca asi 70 kilometrov pred páskou, no ich lídri nepochybne vyplytvali množstvo síl a prišli o domestikov. Pogačarovi všetko hralo do kariet. Po opätovnom spojení balíka prišlo k nešťastnému a tvrdému pádu Carlosa Canala (Movistar) na jednom z dopravných ostrovčekov.
Balík následne dlho zostával pokope a pod tlakom UAE Emirates sa cedil zozadu. Na Côte de Desnié (1,6 km; 8,1 %) sa balík okresal na asi päťdesiat pretekárov a problémy už mal prekvapivo aj Williams. Svoj finálny útok si UAE prichystalo podľa očakávaní na Côte de La Redoute (2 km; 8,9 %). Tadej Pogačar zatlačil do pedálov a nechal všetkých pretekárov za sebou.
Za ním zostala päťka Bernal, Van Gils, Vansevenant (Soudal), Carapaz (EF) a Lutsenko (Astana), no čoskoro túto partiu doplnilo ďalších asi pätnásť pretekárov. Pidcock a Van Der Poel na to už nemali. Stíhačka za Pogačarom však bola mimoriadne nesúrodá a s minútovou stratou za Slovincom sa pospájal 40-členný pelotón. Pred predposledným kopcom pretekov Côte des Forges (1,3 km; 7,8 %) sa podarilo vzdialiť sa štvorici Healy, Grégoire, Bardet (Dsm) a Cosnefroy (Decathlon).
Kvarteto si v boji o zvyšné miesta na pódiu vytvorilo asi 20 sekúnd náskoku na balík, kde pracovali domestici Bahrainu a Ineosu. Na poslednom kopci pretekov Côte de La Roche-Aux-Facons (1,3 km; 11 %) sa túto medzeru pokúsil preklenúť veľkým útokom Egan Bernal. To mu vyšlo, no z kvarteta sa vzdialil Bardet a Francúz upaľoval sólo za druhým miestom.
V zjazde z kopca do cieľového Liége ukázali skvelý výkon Van Der Poel s Pidcockom, ktorým sa nevedno ako podarilo zmazať tridsaťsekundovú medzeru na zvyšok favoritov a boli tak zrazu v hre o tretie miesto. Bardet si budoval náskok a strieborná priečka bola jeho.
Tadej Pogačar vyhral Liége-Bastogne-Liége o takmer dve minúty pred Romainom Bardetom a získal už šiesty monument v kariére. Špurt o tretiu priečku vo veľkej skupine vyhral Mathieu Van Der Poel a pódiom tak dokázal, že raz môže tieto preteky aj vyhrať. Top 5 doplnili Maxim Van Gils a Aurélien Paret-Peintre (Decathlon).
Po Flámsku a Roubaix sme teda opäť videli dominantný triumf jasného favorita, tentokrát v podaní Tadeja Pogačara. Fantastické pódium a stovky UCI bodov pre Dsm získal Romain Bardet, s čím budú v holandskom tíme určite veľmi spokojní. O pódium netypicky špurtovala veľká skupina a najrýchlejšie nohy tu ukázal Van Der Poel, ktorý preteky odjazdil umne a aj bez leadoutu si záverečný šprint postrážil z prvej pozície. Tretím miestom zakončil svoju famóznu jar počas ktorej vyzbieral počas siedmich pretekárskych dní až 3075 UCI bodov.
Na pondelok pripravíme osobitný súhrn reakcií pretekárov po ardénskych klasikách...
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Bol to dnes od štartu mizerný deň. Snažili sme sa nastoliť čo najvyššie tempo. Veľa som na ceste za víťazstvom rozmýšľal nad mamou mojej priateľky, ktorá zomrela pred dvomi rokmi a preto som vtedy tieto preteky ani nešiel. Dnes som pretekal za ňu a som šťastný, že som to dotiahol."
Výsledky
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 06:13:48
2. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 01:39
3. VAN DER POEL Mathieu Alpecin - Deceuninck 02:02
4. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 02:02
5. PARET-PEINTRE Aurélien Decathlon Ag2r La Mondiale 02:02
6. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 02:02
7. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ 02:02
8. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 02:02
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:02
10. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 02:02
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase pretekov:
188 km: Côte de Bonnerue: dĺžka 2,4 km; sklon 5,7 %
137 km: Côte de Saint Roch: dĺžka 1 km; sklon 11,2 %
85 km: Côte de Wanne: dĺžka 3,6 km; sklon 5,1 %
78 km: Côte de Stockeu (prémia Eddyho Merckxa): dĺžka 1 km; sklon 12,5 %
74 km: Côte de la Haute-Levée: dĺžka 3,6 km; sklon 5,6 %
60 km: Col du Rosier: dĺžka 4,4 km; sklon 5,9 %
47 km: Côte de Desnié: dĺžka 1,6 km; sklon 8,1 %
34 km: Côte de La Redoute: dĺžka 2 km; sklon 8,9 %
23 km: Côte des Forges: dĺžka: 1,3 km; sklon 7,8 %
13 km: Côte de La Roche-Aux-Facons: dĺžka 1,3 km; sklon 11 %
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajších pretekov
 
Náš eshop