T-A: Quintana v nedeľu pri hustom snežení zmietol všetkých súperov

7.3.2015, 13:54 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V nedeľu bola na programe najťažšia etapa, ktorá po 197 kilometrov vyvrcholila 16-kilometrovým stúpaním Terminillo. Favoritmi boli tie najznámejšie mená, ktoré sem pricestovali. Zvedaví sme boli aj na výkon Wouta Poelsa.
 
5. etapa Tirreno - Adriatico 2015 (UCI World Tour, Taliansko)
15.3. nedeľa horská ciel rovina Esanatoglia > Terminillo 194 km vitaz Quintana
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-7
 
Ihneď po štarte v Esanatoglii museli pretekári vystúpať na prvé krátke stúpania, a to bola živná pôda na vytvorenie úniku. Dostali sa tam Andrij Grivko a Michele Scarponi (2x Astana), Matteo Montaguti (Ag2r), Alessandro De Marchi (BMC), Paul Voss (Bora), Maxime Monfort (Lotto Soudal), Jesus Herrada (Movistar) a Angel Vicioso (Kaťuša).
 
Pre pelotón a Sky na čele boli nebezpeční najmä Monfort a Scarponi, obaja so stratou niečo vyše minúty v tretej desiatke. Skúsený Talian získal aj tri bonifikačné sekundy na prvej šprintérskej prémii. Vrchárske body sa snažil zbierať Montaguti. Po štvrtej etape ich mal na konte iba tri, takže potreboval vyhrať prvé tri prémie a pár bodov získať aj na záverečnom kopci, aby vyzliekol Carlosa Quintera. Tím pod oficiálnym názvom Colombia z Kolumbie si už bol Quinterovou situáciou istý a dopredu sa výnimočne nedostal žiadny z ich jazdcov.
 
NAJDLHŠIE V ÚNIKU
astana Michele Scarponi
(Astana)
lotto Maxime Monfort
(Lotto- Soudal)
bmc A. De Marchi
(BMC Racing)
Sky kontrolovalo situáciu na čele pelotónu pokojne. Maximálny rozostup osmičky bol 7:15 na 77. kilometri. Na vrchole Forca di Arrone, teda 48 km pred cieľom, bola strata pelotónu na hranici piatich minút. Vzhľadom na to, že záverečný kopec mal moc udeľovať veľké straty, všetko bolo v norme.
 
V úniku sa začala prejavovať nervozita päť kilometrov pred začiatkom záverečného stúpania. Osmička sa ešte nepotrhala, ale Grivko s Viciosom sa snažili meniť tempo a spolupráca sa zhoršovala. Stále mali tri minúty náskoku. Scarponi vzal aj druhú šprintérsku prémiu a celkovo strácal iba 61 sekúnd na Poelsa.
 
Tesne pod kopcom sa čelo predsa len roztrhalo. Atakerom bol Matteo Montaguti, ktorý už desať rokov čaká na významnejšie víťazstvo v profesionálnom pelotóne a dnes bola možnosť ukázať svoju kvalitu. Talian. Pred troma rokmi ovládol vrchársku súťaž na Tour de Suisse a pred dvoma týždňami bol tretí na GP Lugano, takže formu mal. O pár sekúnd za ním začal stúpať na Terminillo Scarponi. Pelotón strácal 2:30.
 
Jazdec Ag2r však dlho na absolútnom čele nevydržal a Scarponi, Vicioso, Herrada, De Marchi i Monfort ho dobehli. Po ďalšom oddelení zrna od pliev pokračovali s malou šancou na triumf už iba Scarponi, De Marchi a Monfort. Pelotón vyzeral pokojne, ale pomaly rozhodne nešiel. Veď sa tempa ujal Vasil Kirienka a v momente ostalo v hlavnom poli šesťdesiat ľudí. Keď ho striedal Ivan Basso, bolo tam iba štyridsať duší. Peter Sagan už túto partiu opustil.
 
Po prvej tretine Terminilla mal veľké problémy s tempom skúsených vrchárov vpredu De Marchi. Tridsať ľudí v skupine s Poelsom strácalo sto sekúnd. V nasledujúcom priebehu si najbojovnejší jazdec Tour de France 2014 a Monfort rolu vymenili. Belgičan zaostal.
 
-1°C
Presne v polovici stúpania, teda osem kilometrov pred cieľom, sa Scarponi, Monfort a De Marchi znova spojili. Dvadsaťosem ľudí v skupine favoritov šlo pokojne bez atakov so stratou 75 sekúnd. V cieli (1675 m.n.m.) začalo kvalitne snežiť.
 
Čelné trio dúfalo, že sa za nimi nebude útočiť, ale márne. Roman Kreuziger bol prvým hybateľom. Jeho pokus síce nič nevyriešil medzi favoritmi, ale aspoň sa bolo na čo pozerať a úniku začal zvoniť umieračik.
 
Presne päťtisíc metrov pred páskou vypálil ako Atlas V Nairo Quintana. Najprv nereagoval nikto, potom Thibaut Pinot a Alberto Contador. Kolumbijčan už však mal pekný náskok a zlhtol posledného človeka z pôvodného trháku Michele Scarponiho. Tri kilometre pred vrcholom ostával Quintana vpredu sám a skupina favoritov zaostávala o dvanásť sekúnd. Potom šťastie skúšali Rigoberto Urán a Bauke Mollema. Partia sa však takmer nedelila, zlomilo sa to až 2600 metrov do konca.
 
Quintana neustále navyšoval svoj náskok, dosiahol dokonca ohromných štyridsať sekúnd! Za ním šiel Mollema a štvorica Contador, Pinot, Pozzovivo a Yates. Poels už začal strácať.
 
Ďalší Contadorov pokus mierne znížil stratu na Indiána, ale nie výrazne. Dokonca sa začal zozadu približovať zvyšok sveta.
 
Po piatich hodinách a 26 minútach prišiel do cieľa suverénne prvý Nairo Quintana (Movistar). Mollema (Trek) stratil 41 sekúnd, tretí sa zo snehovej búrky v cieli vynoril Rodríguez (Kaťuša), ktorý bol úplne neviditeľný, ale mohutne finišoval. Stratil 55 sekúnd a za ním už finišovala menšia skupina s Contadorom, Pinotom, Uránom, Yatesom i Pozzovivom. Nibali zaostal o 2:16.
 
V celkovom poradí to pre Quintanu vyzerá podobne suverénne ako v etape, pretože z favoritov zajazdil najslabší prológ, ale dnes získal dsať bonifikačných sekúnd. Bol by to zázrak, ak by niekto jazdca Movistaru zajtra alebo v utorok vyzliekol z modrej.
 
Nad očakávania si počína tento týždeň Adam Yates z Orici, víťaz vlaňajšieho Okolo Turecka. Dnes vydržal s najlepšími a je celkovo šiesty. Ako bývalý dráhar a skvelý tempár by sa mohol v záverečnej časovke ešte posunúť dopredu. Najväčším prekvapením v Top 10 je Stephen Cummings z MTN-Qhubeka, ktorý stráca iba 1:12 na deviatom mieste. Všetci poznáme jeho časovkárske schopnosti najmä na krátkych tratiach, takže posun do Top 5 nie je nereálny, čo by bolo pre africký tím famóznym úspechom.
 
 
Nairo Quintana (Movistar): "Som veľmi šťastný. Dosiahnuť prvé víťazstvo v sezóne takýmto spôsobom je perfektný pocit. Cítim sa ako v siedmom nebi. Bola to rýchla etapa, ktorá prebiehala vo veľkom chlade, ale moji spolujazdci mi ju pomohli zvládnuť, aby som mal energiu na finálny útok. Päť kilometrov pred vrcholom sa nič nedialo, a pretože som sa cítil veľmi dobre a nevidel som nikoho, kto by mohol byť rovnako silný ako ja, okamžite som zaútočil. Keďže sa ku mne nikto nedokázal pripojiť, išiel som naplno až do konca. Máme pred sebou ešte jednu dlhú etapu a časovku. Dúfam, že ma zajtra nestretnú žiadne ťažkosti, a počas ITT budem môcť obhajovať svoju vedúcu pozíciu."     
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 5h 26' 03''
2. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 00' 41''
3. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 55''
4. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 00' 55''
5. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 55''
6. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 55''
7. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 00' 55''
8. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 55''
9. vlajka NIEMIEC Przemyslaw LAMPRE - MERIDA + 01' 05''
10. vlajka CARUSO Damiano BMC RACING TEAM + 01' 10''
11. vlajka CUMMINGS Stephen MTN - QHUBEKA + 01' 10''
16. vlajka POELS Wouter ETIXX - QUICK-STEP + 01' 37''
22. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 02' 16''
96. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 20' 45''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE:
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 19h 54' 45''
2. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 00' 39''
3. URAN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 00' 48''
4. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 57''
5. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 03''
6. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 01' 04''
7. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 06''
8. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 01' 07''
9. vlajka CUMMINGS Stephen MTN - QHUBEKA + 01' 12''
10. vlajka POELS Wouter SKY PROCYCLING + 01' 13''
11. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 15''
12. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO SOUDAL + 01' 22''
54. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 20' 51''
 
 
BODOVACIA KLASIFIKÁCIA PO 5. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 20 bodov
2. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP 19 bodov
3. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM 18 bodov
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 16 bodov
5. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 15 bodov
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
movistar QUINTANA Nairo sagan vlajka SAGAN Peter
MOVISTAR TEAM TEAM TINKOFF - SAXO
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 25 ROKOV
colombia QUINTERO Carlos movistar QUINTANA Nairo
vlajka MOVISTAR TEAM
 
 
 
 


 
Preview etapy:
V kráľovskej etape podujatia sa budú všetky oči upierať na cieľový kopec Monte Terminillo, ktorý by mal rozhodnúť o celkovom víťazovi. Okrem neho sa na trati nachádzajú tri výstupy, ktoré nie sú náročné, aby pred finálnou bitkou vyšťavili favoritov. Terminillo je 16-kilometrový tempársky kopec, ktorý má priemer 7,2 %. Jeho sklon nie je príliš ťažký, ale značná dĺžka má potenciál preveriť vytrvalosť pretekárov. Výborní vrchári by možno privítali ešte tvrdšie sklony, ale keďže je to jediný finiš na vrchole stúpania, každý z favoritov pôjde naplno. Terminillo sa na podujatí predstaví prvýkrát, ale na Gire patrí do itinerára od tridsiatych rokov minulého storočia. Naposledy bol použitý v roku 2010, keď sa z víťazstva radoval Chris Anker Sorensen.
 
 
etapa-5
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop