Okolo Poľska: Peter Sagan zvládol návrat do pelotónu bravúrne, ovládol špurt v Krakove

29.7.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
1. 29.7. zvlnena etapa ciel rovina Kraków > Kraków 130 km P. Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy - 730 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
V novodobej ére Tour de Pologne Krakov vždy uzatváral preteky. Či už časovkou alebo aj klasickou etapou a radovali sa tu nemecké šprintérske legendy Greipel, Kittel aj Degenkolb. V jednej časovke dokonca aj Bradley Wiggins. Tento rok sa ale organizátori rozhodli vynechať časovku a preteky ukončiť u najštedrejšieho sponzora - hotelového komplexu v Tatranskej Bukovine. A tak prišla metropola južného Poľska na rad v úvode.
 
Pretekárov čakalo iba 130 kilometrov, hoci skoro desať ďalších si dali ešte v neutrálnej zóne. Etapa mala zvlnený charakter. Profil síce indikoval množstvo kopcov, ale pri bližšom pohľade na mierku nákresu vidíme, že všetko sa odohrávalo iba vrámci dvesto výškových metrov, spolu nastúpali iba 730 metrov. Favoritov sme teda hľadali medzi šprintérmi. Všetko nasvedčovalo tomu, že uvidíme súboj Caleb Ewan - Peter Sagan ako na Tour Down Under.
 
Hneď v úvode sa  ľahko vytvorila vedúca skupina Pawel Bernas (repre Poľska / Domin Sport), Martijn Keijzer (LottoNL) a Charles Planet (Novo Nordisk). Neskôr sa k nim pridal aj oneskorenec Maciej Paterski (CCC). Napriek tomu, že pelotónu skupinu pustil hneď, bola to prvá etapa, takže nikoho neprekvapovalo, že ich náskok už pri hranici 2:30 pribrzdil.
 
Čelná partia bojovala najmä o vrchárske body na dvoch prémiách, ktoré boli prichystané v prostrednej časti etapy a bolo jasné, že motivovaná bude najmä dvojica Paterski - Bernas. Pelotón v prvej hodine ťahali najmä ľudia z Ag2r La Mondiale a Orica-Scott. Problémy postihli Oscara Gatta (Astana), ktorý dostal defekt. Ruben Guerreiro z Treku kvôli zdravotným problémom odstúpil. Keďže pricestoval do Poľska, Trek určite nechcel platiť pokutu za prázdne miesto na štarte, tak sa chvíľu odviezol.
 
Prostredná časť pretekov bola pokojná, menšie problémy mal Francúz Charles Planet z úniku, keď musel riešiť defekt. Orica situáciu držala pod kontrolou, teda pod troma minútami a nezainteresovaní ľudia v balíku si mohli pozrieť aj kúsok krajiny na juhozápade od Krakova. Prešli aj cez mesto Wadowice, kde sa narodil Karol Wojtyla, teda pápež Ján Pavol II, ktorého si organizátori aj takto každý rok pripomínajú.
 
Dnes bolo v Krakove obrovské množstvo fanúšikov. Sobota, leto, slnečno, pekné mesto, autobusový zájazd zo Žiliny a najmä cyklisti ako Peter Sagan a Rafal Majka. To boli všetko faktory mimoriadneho diváckeho záujmu. Poliaci považujú Czeslawa Langa za marketingového kráľa, ktorý dokáže so svojim tímom vytvoriť svetové podujatie, preto si prítomnosť hviezd Bory-Hansgrohe určite poriadne užíva.
 
 
polsko 2017 tlacovka bora tdpf
Majka - Sagan - Lang na tlačovke (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
O prvú vrchársku prémiu bol veľký boj, pretekári vpredu taktizovali a nezaujímal ich znižujúci sa náskok pred balíkom. Ako prvý nervy na uzde neudržal Keijzer z holandského Lotta, no Paterski ho napriek skorému nástupu nedokázal zdolať. Bernas s Planetom na to nemali a vzdali súboj tridsať metrov pred vrcholom.

V hlavnej skupine sa nič zásadné nedialo, ale dopredu sa už vysunul aj Gregor Mühlberger z Bory, ktorý sem-tam vystridal Orice na čele. Veľmi vysoko v balíku jazdili aj pretekári CCC vrátane troch Čechov a víťaza Okolo Slovenska Jana Tratnika, pre ktorých je tento týždeň najdôležitejší v sezóne a potrebujú byť na televíznej obrazovke skoro v každom zábere.
 
Po prvej vrchárskej prémii únik výrazne spomalil, už sa tam dobre nespolupracovalo. Bora zároveň na čele balíka pracovala svedomito a náskok veľmi rýchlo klesal. Keď sa dostal na hranicu pol minúty hodinu pred predpokladaným dojazdom, spomalilo sa aj v pelotóne.
 
Blížila sa druhá vrchárska prémia a o ňu ešte pretekári v úniku zabojovali vďaka tomu, že sa náskok zvýšil na minútu, no to bolo zo strany balíka zámerné. Paterski si zaumienil, že zaútočí už kilometer pred prémiou, no Keijzer to zachytil a nedal mu šancu. Získal teda aj druhý bod a čakali ho po etape pódiové povinnosti. Toto duo sa so zvyšnou dvojkou po prémii už spojiť nechcelo a upaľovalo ďalej. Náskok pred balíkom zdvihli o pol minúty na hranicu 1:15. Boli to dvaja dlhoroční profesionáli, ktorí dokazovali, že majú nohy silnejšie ako napríklad Bernas, víťaz slovenskej V4 z roku 2014.
 
Bernas s Planetom boli 22 km pred páskou dostihnutí a vpredu už ostala iba dvojica Paterski - Keijzer. Bolo jasné, že si vezmú aj body a bonifikácie na jedinej šprintérskej prémii 17,5 km pred páskou. Ostala ale ešte jedna sekunda pre pelotón, a tak sme boli zvedaví, kto po nej pôjde.
 
Paterski skúsil Keijzera odtrhnúť, ale nepodarilo sa mu to, a tak si o prémiu zašpurtovali. Opäť bol rýchlejší Holanďan, ktorý teda Poliakovi vzal všetko, čo mohol a ukončil snahu. Z balíka si prišiel po sekundu Nathan Haas z Dimension Data, ktorý by tu chcel zabojovať v celkovom poradí. Veľký súboj tam nebol aj preto, že Poliaci majú klasifikáciu aktivity na týchto prémiách oddelenú od šprintérskej súťaže. Paterski vydržal vpredu ešte tri minúty a bolo aj po ňom.
 
Začali sa formovať šprintérske tímy. Najväčšie šance sa dávali dvojici Ewan - Sagan, ale zabojovať určite chceli aj Danny Van Poppel (Sky), Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida) či domáci Alan Banaszek z CCC, ktorý mal dnes najväčšiu šancu. Dlho na ňu trénoval a ako sme ho videli vlani na Karpatských kuriéroch odpadať v každom brdku, asi nemohol čakať, že zvládne ťažšie etapy.
 
Peter Sagan jazdil v obklopení svojich kolegov pekne vpredu už pred nájazdom na krátky štvorkilometrový okruh v Krakove. Najbližšie bol pri ňom Erik Baška. Zdalo sa, že mu práve mladý Slovák rozbehne špurt. Dobrú prácu odviedli aj jazdci Sunwebu, ktorí boli na čele balíka v najväčšom počte. O prekvapenie sa ešte v poslednom kole pokúsil Daniel Oss z BMC, ktorý spolu s Tomaszom Marczynskim z Lotta Soudal ušli balíku, no ten si všetko postrážil. Rovnako aj pokus jazdca Quick-Stepu.
 
V špurte sa jasne z triumfu radoval Peter Sagan. Konkurentom nedal šancu. Vyštartoval na dvestovke a všetkých udržal za sebou. Druhý špurtoval Caleb Ewan (Orica), tretí Danny Van Poppel (Sky). Riccardo Minali (Astana) s Nathanom Haasom (DiData) sa snažili ako prví skočiť do háku špurtujúceho Sagana, ale stálo ich to miesta na pódiu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
sagan 2017 pologne triumf bohfst
Peter Sagan a jeho ôsmy triumf sezóny  (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Za najlepšími dvadsiatimi jazdcami došlo na tristovke k pádu jazdca Dimension Data, pravdepodobne Kristiana Sbaragliho, ktorý so sebou vzal viacero súperov vrátane Farrara či Dowsetta. Zdalo sa nám, že pri pravej bariére z pohľadu cyklistov cez riaditká padal na zem aj Erik Baška.
 
Peter Sagan sa vrátil do kolotoča najlepšie ako mohol. Pred zrakmi stoviek Slovákov vrátane objaviteľa Petra Zánického zvíťazil hneď v úvode poľských pretekov a zásluhou 97. profesionálneho triumfu sa dostal do žltého dresu. Tiež vedie bodovaciu klasifikáciu. Calebovi Ewanovi vrátil porážky na jeho rodnej hrude v Austrálii zo začiatku sezóny. Žilinský zájazd do Krakova sa teda náramne vydaril. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Som veľmi šťastný, že som sa vrátil s víťazstvom. Ďakujem kolegom, ktorí šli úplne ako podľa učebnice a dosiahli sme veľmi dôležité víťazstvo. Špeciálne poďakovanie patrí ľuďom z tímu, Ralphovi Denkovi, sponzorom, ktorí ma podporili po tom, čo sa stalo na Tour de France. Minulosť už je za nami a môžeme sa sústrediť na Poľsko."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Steffena Radochlu (DS Bory-Hansgrohe)
"Bolo to veľké víťazstvo. Peter ukázal, že je v dobrej kondícii. Som veľmi hrdý na tím a jeho prácu. Výborne nám to vyšlo. Erik síce spadol v závere, ale nemá našťastie žiadne zranenia."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dava McPartlanda (DS Orica-Scott)
"Sme radi za tento výsledok. Samozrejme, že radšej by sme brali víťazstvo. S tým cieľom sme do Poľska s Calebom prišli, ale je po dlhšej pauze, takže sa do toho ešte dostane. Sagan bol dnes lepší, Caleba prekabátil skorším nástupom ako sme čakali. Zajtra očakávam odvetu z našej strany, mala by to byť opäť šprintérska etapa."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 2:56:16 50
2. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:00 20
3. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:00 8
4. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:00  
5. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
6. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
7. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:00  
8. FRANCZAK Pawel Poľsko 00:00  
9. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00  
135. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 2:56:06 8
2. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:04  
3. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:06  
4. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:09  
5. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:10  
6. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
7. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:10  
8. FRANCZAK Pawel Poľsko 00:10  
9. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
10. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:10  
131. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 20
2. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 19
3. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 18
4. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 17
5. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 16
6. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 15
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Na začiatku pretekov sa bude pohybovať pelotón v okolí druhého najväčšieho poľského mesta, v Krakove sa bude štartovať i finišovať. Mimo mesta je pripravený zvlnený terén, kde sa nachádzajú dve horské prémie, ktoré rozhodnú o držiteľovi vrchárskeho trička. Samotné finále sa uskutoční na 4-kilometrovom mestskom okruhu, takže hlavným motívom prvej etapy bude prezentácia najrýchlejších borcov na podujatí. Záverečný okruh obsahuje tri ostré zákruty, ale  posledný kilometer je priamočiary a plochý, takže do najcennejšieho dresu sa oblečie najagilnejší šprintér.
 
 
etapa 1 mapa
mapa etapy (© tourdepologne.pl)
 
 

 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 97
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 125
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 19
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015, 2016
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
GP Québec (WT) 2016
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 29
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 6x 2011-2015, 2017
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour de Pologne (WT) 2011
Eneco Tour (WT) 2016
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 248
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 284
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 2400
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 1630 bodov / 9. miesto (zmena bodovania)
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (v rátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 8 (v rátane iných disciplín 11)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 24 (55 % z 44 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2017): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017): 8
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Eneco Tour, WT (2016): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2017): 16 víťazstiev z 62 etáp (25,8%), 7x bodovacia súťaž (86%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2017): 15 víťazstiev z 65 etáp (23,1%), 6x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 30
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
Tour de Pologne, WT (2011): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Eneco Tour, WT (2016): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop