MS: ITT pod jasnou taktovkou Toma Dumoulina, druhý skončil Roglič, Froome má bronz

19.9.2017, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ms 2017 logo
st 20.9. rovinata etapa ciel rovina Ravnanger > Bergen 31 km Dumoulin
 
itt profil
profil časovky mužov Elite (© bergen2017.no)
 
 
Majstrovská časovka v kategórii Elite bola ozvláštnená stúpaním Mount Floyen, s takouto náročnou koncovkou sa pretekári len tak nestretnú v jazde proti chronometru. Z toho dôvodu patrili medzi hlavných favoritov na titul Tom Dumoulin a Chris Froome, ktorí si podelili tohtoročné Grand Tour.
 
V Bergene dnes nepršalo, preto sa mohli cyklisti maximálne sústrediť na to, aby podali svoj najlepší výkon. Pred časovkou bolo diskutovanou témou, či zmeniť bicykel pred záverečným stúpaním. UCI túto zmenu povolila a vyčlenila na to 20-metrový červený koberec, ktorý bol natiahnutý pod Mount Floyen na dlažobných kockách, a len v tomto priestore mohol cyklista dostať pomoc od svojich mechanikov. 
 
Že výmena bicyklov nemusí byť jednoduchá záležitosť, ukázal Alexej Lutšenko, ktorý jasne viedol na všetkých medzičasoch, ale potom o svoju pozíciu prišiel kvôli nevydarenému prebratiu cestného bicykla. Na priebežnú vedúcu priečku sa tak dostal talentovaný Laurens de Plus, ktorý na stúpanie vybehol na časovkárskom stroji. Belgického jazdca následne prekonal Jan Tratnik, aktuálny víťaz Okolo Slovenska, ktorý prekonal trasu za 46:24. Ani on nemenil bicykel. 
 
Odhodlane odštartoval Yves Lampaert, ktorý patri medzi najrýchlejších na všetkých medzičasoch, ale cieľové stúpanie ho výrazne zabrzdilo a na Tratnika stratil 52 sekúnd. Na Mount Floyen síce jazdci trpeli, ale domáci fanúšikovia tu vytvárali skvelú atmosféru. Potom sa pokúsili dostať na najvyššie priečky Andrij Grivko a Wilco Kelderman, na začiatku rozhodujúceho stúpania mali šancu na dobrý výsledok. Ukrajinskému cyklistovi ťažký finiš nevyhovoval a neprekonal Tratnikov čas, ale podarilo sa to Wilcovi Keldermanovi, ktorý sa dostal do horúceho kresla s výkonom 46:15. Holandský cyklista menil pod stúpaním bicykel a to mu pomohlo. 
 
V prvej polovici časovky dosahovali najlepšie časy Gianni Moscon a Alexis Gougeard a pridal sa k nim aj Vasil Kirienka, ktorého výkon gradoval. Medzi Mosconom a Gougeardom bol rozdiel len šesť sekúnd pred cieľovým kopcom a najmä taliansky jazdec mal šancu prekonať vedúceho Keldermana. Potom sem priletel Kirienka s rovnakým medzičasom ako Moscon.
 
Medzitým prišiel do cieľa Nicolas Roche, ktorý dosiahol pekný výsledok, keď sa zaradil na priebežnú tretiu priečku. Za írskeho pretekára sa zaradil Boasson Hagen, ktorý tiež podal kvalitný výkon. Jan Bárta prekonal časovku za 47:20 a tesne mu ušla najlepšia desiatka.
 
Časovkou prechádzal nenápadne Nelson Oliveira, ktorý bol silný na rovinatých úsekoch, a keďže parádne zvládol aj Salmon Hill, podarilo sa mu poraziť Keldermana o šesť sekúnd. Na jeho perfektný výkon napokon nestačil ani Gianni Moscon, ktorému chýbala jedna sekunda, aby sa dostal do horúceho kresla. Alexis Gougerad mal vo finále smolu, spadla mu reťaz, a to ho výrazne spomalilo, ale miesto v Top 10 sa mu ušlo. Dramatický súboj o líderskú pozíciu zvádzal aj Vasil Kirienka, ale ani on nebol úspešný. Oliveira bol lepší o dve desatiny sekundy a jeho čas 46:09 musel zaujímať hlavných favoritov. Prvých troch jazdcov v cieli tak delila len jedna sekunda.
 
Na dnešnú časovku nebude mať dobré spomienky Maciej Bodnar, ktorý spadol hneď v prvej zákrute a jeho strata rýchlo atakovala dve minúty. Z najväčších kandidátov na titul odštartoval ako raketa Tom Dumoulin, ktorý na jedenástich kilometroch vytvoril najlepší medzičas. Na Rohana Dennisa tu získal k dobru desať sekúnd a Chris Froome už mal manko 24 sekúnd. V podobnom duchu jazdil aj Tony Martin.
 
A holandský jazdec dokázal svoj náskok ešte navyšovať a vôbec mu nevadilo, že začalo pršať. Prvou obeťou tejto zmeny podmienok bol Rohan Dennis, ktorý spadol a v poradí sa prepadol. Za suverénnym Dumoulinom mohli myslieť na medailu Froome, Martin Roglič a Zakarin, ale títo všetci museli mať na pamäti, že výborné výkony podali aj Oliveira, Moscon a Kirienka. Dážď neprospel ani Zakarinovi, ktorý na mokrej ceste jasne spomalil. 
 
Pred záverečným kopcom mal už Tom Dumoulin rozhodujúci náskok a bitku o stupne víťazov nevzdávali Chris Froome a Primož Roglič, ktorí si dokázali udržať vysoký štandard na celej trati.
 
Primož Roglič zvládol vynikajúco Mount Floyen, čas Nelsona Oliveiru vylepšil o pol minúty, a napokon bol rýchlejší ako Chris Froome. Bezkonkurenčný výkon však predviedol Tom Dumoulin, ktorý ovládol časovku s takmer minútovým náskokom. Striebro pre Rogliča, Froome bral bronzovú medailu.
 
Úlohu najväčšieho favorita bez problémov potvrdil Tom Dumoulin, ktorý bol vynikajúco pripravený na dnešný deň. Od začiatku dokázal zvyšovať svoj náskok na svojich hlavných súperov a jeho výsledný odstup len potvrdzuje, aký obrovský pokrok urobil v tomto ročníku. Holandský jazdec dominoval na rovinatých úsekoch a aj na záverečnom stúpaní, ostatní sa museli zamerať len na striebornú medailu. Po zisku najcennejšiho kovu v TTT sa presadil aj v individuálnej časovke a zopakoval tak minuloročné ťaženie Tony Martina. Po tomto úspechu a spôsobe, akým ho dosiahol, si musel poriadne zdvihnúť sebavedomie, a veľmi si želáme, aby sme ho uvideli v priamom súboji s Chrisom Froomom na Grand Tour. 
 
Takáto časovka bavila aj Primoža Rogliča, ktorý ako jediný z favoritov menil pod kopcom bicykel, čo sa ukázalo ako správne riešenie. Pri vyrovnanom súboji o druhé miesto bolo dôležité aj to, že si ušetril potrebnú energiu na rozhodujúci kopec, kde bol lepší ako Chris Froome. Roglič len potvrdil svoju univerzalitu, keďže mu nerobia problémy ani kopce, ani časovka, a po etapovom triumfe na Starej dáme dosiahol ďalší dôležitý míľnik vo svojej kariére.
 
Chrisovi Froomovi sa nepodarilo siahnuť aj na dúhový dres, Dumoulin bol pre neho nedosiahnuteľný. Keďže myslel len na zlatú medailu, od začiatku ITT sa dostával do defenzívnej pozície, a napokon musel tvrdo bojovať aj o stupne víťazov. Po jeho náročnom programe na GT sa už musela prejaviť únava.
 
Perfektným výkonom sa potešil Nelson Oliveira, ktorý patril medzi príjemné prekvapenia majstrovskej časovky, hoci portugalský cyklista je známy kvalitnými tempárskymi schopnosťami. Ale dnes sa predviedol aj na záverečnom kopci. Tradične sa vytiahol Vasil Kirienka, ktorý chce využiť každú príležitosť ísť naplno v ITT, a veľmi zaujal Gianni Moscon, ktorý sa javí ako výnimočný talent, keďže bol silný v kopcoch na Vuelte a dnes parádny v ťažkej časovke.
 
Wilco Kelderman doplatil na rovinatú časť, ktorú zvládol pomalšie, a na kopci to už nedobehol. Rohan Dennis mal opäť smolu, keď ho zabrzdil pád, dovtedy pôsobil ako silný kandidát na medailu. Na záverečnom kopci bojoval zo všetkých síl Tony Martin, ale takéto stúpanie nepatrí do výbavy nemeckého cyklistu a podľa jeho vyjadrení ani do časovky. Medzi najlepších sa dostal aj Jan Tratnik a slovinský borec len zopakoval svoje výborné výkony, ktoré predviedol v obidvoch časovkách na Gire. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (víťaz)
"Je to neuveriteľné, nemôžem tomu uveriť. Mal som super deň, moje čísla boli skutočne vysoké. Keď začalo pršať, musel som ísť opatrne do zákrut, najmä na začiatku stúpania, kde ich bolo niekoľko. V nedeľu som bol prekvapený, že sme uspeli v tímovej časovke, a teraz sa cítim úžasne. Bol som jedným z favoritov, asi to nie je prekvapujúce, no bolo dôležité, aby som zostal pokojný. A to sa mi podarilo. Váhal som, či mám meniť bicykel pred záverečným kopcom, ale keď som ho uvidel naživo, mal som v tom jasno, že nebudem riskovať a pôjdem na časovkárskom stroji. Dokážem ho dobre ovládať, nemal som s tým problém."   
          
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (striebro)
"Vždy chcete vyhrať, aj dnes som chcel zvíťaziť, ale Tom bol veľmi silný a ovládol časovku s veľký náskokom. Ale možno sa mi to podarí v budúcej sezóne. Táto časovka bola mojím cieľom do začiatku roka, trasa sa mi veľmi páčila. Pred niekoľkými dňami som sa rozhodol, že budem meniť na konci bicykel. Na takomto stúpaní sa jazdí lepšie na cestnom bicykli, ale aby som z toho vyťažil, musel som predviesť bezchybnú výmenu. Ale podarilo sa mi to."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chrisa Frooma (bronz)
"Nemám sa na čo vyhovárať. Podmienky sme mali všetci rovnaké. Musím pochváliť Toma, bol na trati jasne najsilnejší. Som hrdý na to, aký som dosiahol výsledok a nič neľutujem. Nechal som na trati všetko. Som rád, že som tu mohol byť a získať bronzovú medailu, lebo ak by som zostal doma, len by som špekuloval, či som sa nemal zúčastniť. Myslím si, že je čas, aby som si konečne odpočinul."
 
 
Výsledky
1. DUMOULIN Tom link ikonka Holandsko 44:41 350
2. ROGLIČ Primož link ikonka Slovinsko 00:57 250
3. FROOME Christopher link ikonka Veľká Británia 01:21 200
4. OLIVEIRA Nelson Portugalsko 01:28 150
5. KIRIENKA Vasil Bielorusko 01:28 125
6. MOSCON Gianni Taliansko 01:29 100
7. KELDERMAN Wilco Holandsko 01:34 85
8. DENNIS Rohan link ikonka Austrália 01:37 70
9. MARTIN Tony link ikonka Nemecko 01:39 60
10. TRATNIK Jan Slovinsko 01:43 50
 
Zobraziť kompletné výsledky
     
 
itt mapa
mapa časovky mužov Elite (© bergen2017.no)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop