MS: Sagan prepisuje históriu, dúhový dres nemení majiteľa, v špurte porazil Kristoffa!

24.9.2017, 08:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
ms 2017 logo
ne 24.9. zvlnena etapa ciel rovina Rong > Bergen (12 kôl) 277 km Peter Sagan
 
rr okruh profil
profil okruhu, muži absolvujú nájazd + 12 kôl, 3017 nastúpaných metrov (© bergen2017.no)
 
 
Najočakávanejšie preteky šampionátu postavili proti sebe kvalitných protivníkov z celého sveta, ktorí museli nájsť spôsob, ako sa presadiť na pripravenom okruhu. V Bergene sa chystala veľká cyklistická slávnosť, ktorú si chceli vychutnať na vlastné oči tisícky fanúšikov. Nechýbali ani slovenskí priaznivci, ktorí prišli dodať energiu Petrovi Saganovi.   
 
Pre vývoj podujatia zohrávalo dôležitú úlohu počasie. Dnes nemalo pršať a preteky sa mali odohrať pod zamračenou oblohou s maximálnou teplotou osemnásť stupňov. Bez dažďa bol okruh menej selektívny, čo nahrávalo záverečnému špurtu okresanej hlavnej skupiny, ale predchádzajúce kategórie ukázali, že presadiť sa môže aj mimoriadne kvalitný útok najsilnejších jazdcov. Ak by favoriti nedostali priestor na trati, najcennejšie kovy by mohol uchmatnúť aj prekvapujúci únik.
 
Po dvoch rokoch strávených v dúhovom drese dostal Peter Sagan ďalšiu príležitosť, aby predĺžil svoje majstrovské kraľovanie. Ak by sa mu to podarilo, prepísal by históriu, ale na toto prestížne tričko si robilo zálusk viacero elitných cyklistov, takže sme sa mohli tešiť na otvorené a dramatické preteky. Obhajcovi prvenstva v nich pomáhali až piati kolegovia, ktorí ho chceli dostať do finále v čo najväčšej pohode.
 
V neutrálnej zóne sa pohyboval Sagan na samom čele balíka, vpredu jazdili aj Hagen či Benoot, ale akonáhle sa preteky otvorili na moste Rongesund, do útoku zavelili niekoľkí jazdci. Desaťčlenný únik vytvorili Dunne (Írsko), McKenna (Írsko), Mraouni (Maroko), Asadov (Azerbajdžan), Zhupa (Albánsko), Smit (Juhoafrická republika), Amador (Kostarika), Vermeulen (Spojené štáty americké), Magnusson (Švédsko) a Manninen (Fínsko).
 
Pelotón nechal túto partiu odísť bez problémov a úvodné kilometre brázdil v pokojnom tempe. Peter Sagan sa pohyboval v jeho prednej časti v dobrej nálade aj v rozhovore s Larsom Boomom a ani jeden tím zatiaľ prísne nekontroloval utečencov. Náskok úniku tak narastal. 
 
Najznámejšou postavou vo vedúcej skupine bol Andrey Amador, ktorý je kľúčovým členom tímu Movistar na trojtýždňových podujatiach a na šampionáte sa rozhodol zviditeľniť takýmto spôsobom. Eugert Zhupa sa ukázal na tohtoročnom Gire v niekoľkých  únikoch a na Vuelte sme zase videli v drese Aqua Blue Sport Conora Dunna. Na čele pretekov sa ukázal aj Alexey Vermeulen. Talentovaný americký borec jazdí za Lotto - Jumbo a mohol by z neho vyrásť kvalitný cyklista na celkové poradie, keďže zvláda kopce i časovku. 
 
V slovenskom mechaničáku jazdil Ján Valach a spolu s ním elitný mechanik z Bory Litovec Mindaugas Goncaras. Naši pretekári majú aj vysielačky, ktoré SZC zakúpil práve pre tieto MS. Na bufete štyri kilometre za cieľovým priestorom budú podávať občerstvenie, prípadne koleso, bicykel Peter Kalány, Boris Mičuda a Ján Bubelíny, na bufete za Salmon Hillom boli Maroš Hlad, Ján Bachleda a Tomáš Liška.
 
 
bergen 2017 bufet ms
Ján Bubelíny a Boris Mičuda na bufete (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
Keď utečenci dorazili do Bergenu, ich náskok prekročil desať minút. Najskôr kontrolovali únik belgické farby, ale potom sa poskladala na čele balíka česká reprezentácia. Zdeněk Štybar mal dnes veľkú motiváciu. Českí borci jazdili aktívne aj pri prvom prejazde cez Salmon Hill a spolu s nimi ťahala balík belgická zostava. Obidve reprezentácie mali záujem, aby sa preteky odohrali vo vysokom tempe a v závere bojovala o titul len malá skupina favoritov. 
 
Po prvom okruhu klesol rozdiel medzi skupinami na osem minút a na pretekárov čakalo ešte jedenásť kôl, ktoré mali absolvovať v plnej dĺžke devätnásť kilometrov. V okolí cieľovej čiary sa nachádzali aj fanúšikovia Petra Sagana, v dave ich prezrádzalo niekoľko slovenských zástav. Všetci šiesti slovenskí cyklisti zvládali doterajší priebeh bez problémov. V kolóne mechanických vozidiel nám patrilo trináste miesto, na konci pretekov sme sa mali dozvedieť, či to bolo šťastné vyžrebovanie.
 
Pre belgický celok odvádzal kvalitné služby Julien Vermote, ktorý je povestný svojou jazdou na čele pelotónu. Na Tour de France strávil stovky kilometrov v tejto pozícii v drese Quick-Step Floors. Ale v budúcom roku už bude zaberať za Dimension Data. V českom celku udávali tempo Josef Černý a Jiří Polnický. Po dvoch kolách už nefiguroval na podujatí Matthews Haymann, ktorý spadol, a Matthews tak prišiel veľmi skoro o jedného z pomocníkov. 
 
V tretej hodine pretekov vyšlo slnko, v Bergene si nemohli cyklisti želať lepšie podmienky. Šampionát zatiaľ prebiehal bez problémov, nevideli sme žiadne pády, kolízie a jazdcov nezastavovali ani defekty. Na Salmon Hill panovala výborná atmosféra, vynaliezaví fanúšikovia povzbudzovali pretekárov rôznymi spôsobmi. Množstvo nórskych vlajok malo nabiť energiou Boassona Hagena a Kristoffa, ktorí sa pohybovali na samom čele pretekov, pretože nechceli nič podceniť a chceli sa vyhnúť akýmkoľvek nežiaducim udalostiam. V polovici podujatia zostávali v hlavnej skupine všetci šiesti slovenskí cyklisti, Peter Sagan jazdil v polovici pelotónu.
 
Stopäťdesiat kilometrov pred cieľom klesol odstup vedúcej skupiny pod päť minút, ale utečenci mali pred sebou ešte nejaký čas na čele pretekov. Ako prvý opustil únik Matti Manninen, ktorý sa porúčal pri štvrtom prejazde cez Salmon Hill. V tomto momente priemerná rýchlosť pretekov atakovala 40 km/h. Peter Sagan mal na trati obrovskú podporu fanúšikov. Veľmi veľa slovenských priaznivcov pricestovalo do Bergenu a takmer po celej trase skandovali jeho meno.
 
Situácia zostávala dlhý čas nezmenená. V balíku držala taktovku belgicko - česká koalícia, ale preteky nemali náročný priebeh, čo spoločne so slnečným počasím len a len vyhovovalo odolným šprintérom. Reprezentácie, ktoré tu nemali rýchlych jazdcov, už museli zvoliť aktívnejšie prístup, lebo sme mali pred sebou už len šesť prejazdov cez Salmon Hill.
 
 
bergen 2017 peloton ilustrak
Julien Vermote a celý český tím vpredu (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
Potom sa pridala k uvedenej koalícii nórska zostava, ale domáci pretekári nemali dôvod dramatizovať vývoj podujatia, pretože špurt okresaného balíka bol najvýhodnejšou voľbou pre Alexandra Kristoffa. Ale bol tu ešte Boasson Hagen, takže sme boli zvedaví, akým smerom sa bude odvíjať aktivita nórskych borcov. Následne predviedol útok z pelotónu Maxim Belkov (Rusko) a z úniku vypadli Zhupa a Asadov. A keď stratil kontakt aj Mraouni, v brejku zostalo len šesť jazdcov.
 
Sto kilometrov pred páskou sme mali v pelotóne všetkých jazdcov, na Salmon Hill jazdieval Juraj Sagan na samom konci balíka. Maxim Belkov sa nevzdával a bojoval medzi dvomi skupinami, ale zrýchľujúci balík s ním nemal napokon zľutovanie. Deväťdesiat kilometrov pred cieľom tam zvýšil tempo holandský celok a začalo sa pretekať. Práve holandská zostava nedisponovala rýchlym pretekárom, preto chcela pripraviť pozíciu pre Dumoulinov, Mollemov alebo Poelsov útok.
 
Pôvodný únik bol chytený osemdesiat kilometrov pred cieľom. Na Salmon Hill mal menšie problémy Marek Čanecký, ktorý vypadol z balíka, ale malú stratu si dobehol v klesaní v menšej skupinke. Vo vysokom nasadení pokračovali belgickí jazdci, vpredu sa ukazovali aj poľské farby. Nezničiteľný Vermote mal všetko pod kontrolou aj v poslednej tretine pretekov, ale belgický jazdec prestal trápiť konkurenciu po menšom páde. Potom sa natlačili dopredu viaceré reprezentácie, tú slovenskú sme nevideli na samom čele balíka. Na konci ôsmeho kola vypadol z pelotónu Patrik Tybor a ako prvý z našich jazdcov vzdal.
 
V štvrtom kole pred koncom zaútočil na Salmon Hill Tim Wellens, čo už muselo vyvolať veľkú odozvu v hlavnej skupine. Belgickí jazdec na seba naviazal viacero cyklistov, ale ten zaujímavý pohyb sa uskutočnil len v klesaní. V tom čase sme videli na konci pelotónu Čaneckého, Bašku a Kolářa.
 
Agresívnu jazdu predviedli Haller, De Marchi, Eiking, Haig, De la Cruz, Pantano, Boom a Wellens, ktorí sa dokázali odpútať od balíka a na čele pretekov tvorili veľmi dobrú spoločnosť. Do útoku vyslali nebezpečných jazdcov také krajiny ako Belgicko, Taliansko, Nórsko, Austrália či Holandsko, ktoré mohli teraz čakať, ako sa vyvinie situácia na trati. V pelotóne to museli zobrať za svoje Francúzi a Poliaci, ktorí sa dostali do defenzívnej pozície. Peter Sagan sa mohol v týchto dôležitých okamihoch spoľahnúť na svojho brata Juraja. V hlavnej skupine zostávali aj Baška, Čanecký a Kolář.
 
Hlavným ťahúňom vedúcej skupiny bol Tim Wellens, ktorý určite veril, že tento pokus môže byť úspešný. Utečencom dýchala na krk francúzska zostava, rozdiel zostával na úrovni pol minúty. Petra Sagana doteraz nebolo vôbec vidieť, a to bolo len dobre. Desiaty prejazd cez Salmon Hill sa stal osudným pre Kolářa, Bašku a Čaneckého, Juraj Sagan zostával pri svojom bratovi. Do útoku z balíka zavelil aj Nils Politt.
 
Vedúca skupinka naskočila do predposledného okruhu s náskokom 35 sekúnd a ak by si udržala podobnú výhodu aj na jeho konci, mala by peknú šancu bojovať o medaily. V balíku išli proti nim najmä francúzski cyklisti a niečo chceli vymyslieť aj britskí reprezentanti.
 
Ešte pred predposledným prejazdom cez Salmon Hill sa pelotón výrazne priblížil k utečencom, čo mohlo motivovať viacerých jazdcov, aby vyrazili do útoku. A túto ponuku nemohol odmietnuť Tom Dumoulin. Na vrchole sa objavili ako prví Wellens, Eiking, De la Cruz a Haig, ktorí udržali len minimálny náskok pred balíkom. Tam sme nakoniec nevideli žiadny vydarený atak. Do záverečného okruhu tak nabehla početná hlavná skupina, zdalo sa, že hromadný špurt visí vo vzduchu. Erik Baška a Marek Čanecký preteky nedokončili.
 
Na začiatku rozhodujúceho okruhu sa natlačili dopredu aj obidvaja Saganovci. Juraj sa dostal na samé čelo pelotónu a Peter sa pohyboval na jeho čelných priečkach, kde sme ho nevideli počas celých pretekov, ale v rozhodujúcom čase sa objavil na tom správnom mieste.
 
Na Salmon Hill si šetrili svoj útok hlavní favoriti, do akcie tu vyskočili Alaphilippe a aj Van Avermaet. Krásny atak predviedol francúzsky borec, ku ktorému sa pridal na vrchole stúpania len Gianni Moscon. A obidvaja si vybudovali sľubný náskok pred ostatnými. V klesaní zostávala za nimi približne 20-členná skupina, kde sme videli aj Petra Sagana, a z tejto partie sa neustále nastupovalo.  
 
Julian Alaphilippe odtrhol Moscona na dlažobných kockách a francúzsky reprezentant vsadil na sólový príchod do cieľa. Ale hlavná skupina chytila všetky útoky a na páske bojovali proti sebe Peter Sagan a Alexander Kristoff a historický titul vybojoval slovenský jazdec! 
 
 
video v clanku ikonka ciernaSkvelý špurt Petra Sagana
 
 
bergen 2017 spurt bohfst
Špurt Petra Sagana s Alexandrom Kristoffom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)

 
Videli sme neskutočné vyvrcholenie svetového šampionátu, ktorému pridalo na potrebnej dramatickosti aj zlyhanie televízneho prenosu, keď sa čakalo, kto vybehne na čele pretekov na flamme rouge. Nakoniec to bola hlavná skupina, v ktorej sa udržalo okolo dvadsať jazdcov a rozhodol finálny špurt. V ňom si veril Alexander Kristoff, ale ako tieň sa držal za ním Peter Sagan, ktorý napodobnil svoj šprintérsky výkon z minulého roku z Kataru a svojmu súperovi nedal šancu, aj keď rozhodlo pol kolesa. Ale Peter Sagan získal tretí titul v rade, čo sa predtým nikomu nepodarilo v histórii!
 
Peter Sagan predviedol úplne perfektný výkon. Počas celých pretekov ho nebolo vôbec vidieť, pohyboval sa v polovici balíka alebo v jeho druhej časti, súperi si mohli myslieť, že po chorobe sa necíti dobre. Ale v záverečnom kole sa posunul dopredu, aj so svojim bratom, kde kontroloval situáciu, ale do žiadnej akcie sa nepúšťal. Vlastne sme ho videli na trati len na posledných tristo metroch, keď sa odohral záverečný špurt. A na páske potom predviedol svoje majstrovstvo, keď si vyhliadol zadné koleso Alexandra Kristoffa. Nórsky jazdec musel začať šprintovať ako prvý, ale slovenský jazdec už vedel, čo má na konci robiť, a domáceho borca pred vlastnými fanúšikmi obral o svetový titul. Sagan len potvrdil, že má stále vynikajúci finiš, na čo sa dnes sústredil, ako povedal po pretekoch jeho otec Ľubomír.  
 
V Bergene sa mu podarilo vyrovnať rekordný počet triumfov z MS, čím sa dostal do skupiny jazdcov ako Alfredo Binda, Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx a Óscar Freire, ale nikomu sa nepodarilo úradovať trikrát za sebou. Je zaujímavé, že Peter Sagan vybojoval svoje triumfy na troch rôznych konkurentoch. Aj v nasledujúcej sezóne ho tak uvidíme jazdiť už v tradičnom dúhovom drese, tím Bora - Hansgrohe už môže pripravovať jeho dizajn pre nasledujúci ročník. Zdá sa, že Petra Sagana môže zastaviť len brutálna vrchárska trať, ktorú pripravil pre budúci rok Innsbruck.   
 
 
sagan 2017 ms podium tri bohfst
Peter Sagan definitívne legendou (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Juraj Sagan finišoval na 46. mieste so stratou 2:32. Bolo výborné vidieť ho v záverečnom kole, ako pomáha svojmu bratovi, a predviedol výborný výkon, podobne ako Peter, keď sa dostal do hry len v samom závere. Ostatní slovenskí jazdci preteky nedokončili.
 
Vytúžený triumf mal na dosah Alexander Kristoff, svetový titul na domácom javisku by bol vrcholom jeho kariéry. V závere bol pripravený na špurt a do poslednej zákruty vybehol za Gianni Mosconom na druhej priečke, ale napokon sa to ukázalo ako nevďačná pozícia, pretože mal za sebou Sagana. Nórska reprezentácia mala na trati dve želiezka v ohni a presadil sa Kristoff. Boason Hagen sa javil v lepšej forme, ale ten nezvládol posledné hektické kolo a do cieľa prišiel so stratou jednej minúty. 
 
Aj Michael Matthews sa spoliehal na špurt okresanej hlavnej skupiny, ale aj v takomto prípade sa mohlo stať, že na páske sa objavia rýchlejší borci, keďže austrálsky cyklista má radšej náročnejšie koncovky. A to sa aj potvrdilo, Sagan s Kristoffom boli nad jeho sily. V každom prípade získal druhý cenný kov z MS, aj pred tromi rokmi v Richmonde stál na pódiu so Saganom, ale so striebornou medailou.
 
Aj na ďalších miestach v najlepšej desiatke sa objavili odolní šprintéri. Svoju výbornú formu potvrdil Matteo Trentin, ale ani tá mu nestačila, aby sa dostal na stupne víťazov. Ben Swift ukázal, že má rád preteky, ktoré sú podobne dlhé ako Miláno - San Remo, kde v minulom roku vybojoval druhé miesto, V tejto spoločnosti sa musel Greg van Avermaet uspokojiť len so šiestou pozíciou. Sľubný výkon pre budúcnosť ukázal Fernando Gaviria, Julian Alaphilippe na konci pobavil fanúšikov. 
 
Od začiatku pretekov vyvíjali veľkú aktivitu česká a belgická zostava. Lídrom u našich západných susedov bol Zdeněk Štybar, ktorý dostal šancu ukázať sa v záverečnom špurte. Jazdec tímu Quick-Step Floors mal vo finále dobrú pozíciu, ale nakoniec z toho nebola ani najlepšia desiatka, z čoho musel zostať sklamaný. Belgická reprezentácia mala až do samého konca vpredu Avermaeta, ale ten nemal šancu presadiť sa proti rýchlejším súperom. Pekný útok predviedol Tim Wellens, no bolo prekvapujúce, že zaútočil z takej veľkej vzdialenosti. Lepší výsledok asi čakal aj Michal Kwiatkowski.        
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana (majster sveta)
{play}images/music/2017/sagan-po-pretekoch.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaĎalšie vyjadrenie Petra Sagana
"Keď sa útočilo na samom konci, povedal som si, že je po všetkom. Som rád, že som znovu vyhral, aj keď som porazil Kristoffa pred domácimi fanúšikmi. Musím sa mu ospravedlniť (smiech). Tretie víťazstvo v rade na MS je pre mňa niečo špeciálne, ale nemyslím si, že sa tým niečo zmení. Po poslednom kopci bolo veľmi ťažké povedať, ako sa to skončí, lebo balík bol rozdelený na mnohé skupinky. Nakoniec sme to dobehli len veľmi tesne, bolo to poriadne napínavé. Som veľmi šťastný a chcem poďakovať mojim kolegom z reprezentácie a aj kamarátom z pelotónu. Toto víťazstvo chcem venovať aj Michelemu Scarponimu, ktorý by mal zajtra narodeniny. A zároveň to chcem venovať mojej manželke. Musím poďakovať aj všetkým fanúšikom, ktorí opäť vytvorili ošiaľ nielen na trati, aby sa mi to znovu podarilo. A celému môjmu podpornému tímu. Bolo to veľmi ťažké. Asi najťažší šampionát, čo som dokázal vyhrať."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Juraja Sagana
{play}images/music/2017/sagan-juraj-po-pretekoch.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Privaru (prezident SZC)
{play}images/music/2017/privara-ms-po-pretekoch.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaĎalšie vyjadrenie Petra Privaru
"Je to úžasné. Peter prepísal históriu svetovej cyklistiky a myslím si, že aj slovenského športu. Už vlani sa hovorilo, že patrí k najúspešnejším slovenským športovcom, a dnes môžeme povedať, že je najúspešnejší športovec v histórii našej krajiny. Keď som videl, ako sa dostáva za Kristoffove koleso po poslednej zákrute, vedel som, že o titule sa rozhodne medzi nimi. Peter sa nachádzal na druhej priečke, preto mohol v šprinte využiť vzduchový vankúš. Je to úžasné, že Peter Sagan prepísal históriu cyklistiky z takej malej krajiny, kde cyklistika v minulosti nepatrila medzi najobľúbenejšie športy."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Erika Bašku
"Odstúpil som, lebo som už mal unavené nohy, začínal som dostávať kŕče, preto nemalo zmysel pokračovať. Dovtedy som sa snažil pomáhať, ako som mohol. Od začiatku som sa snažil jazdiť šetrne a stále som chcel mať okolo seba Peťa, aby som mu vedel pomôcť, keď bude treba. Na okruhu bolo dôležité, aby ste si vybudovali pozíciu pred tými tromi stúpaniami, ale pri tejto snahe ste míňali energiu. Od začiatku sa išlo veľmi rýchlo, neboli to jednoduché preteky a na konci zostali v balíku len tí najlepší cyklisti."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mareka Čaneckého
"Na začiatku to malo očakávaný priebeh. Do úniku sme pustili jazdcov z tých menších krajín. Aj ja som sa snažil kontrolovať, aby sa dopredu nedostali silní reprezentanti. Potom si vybudovali utečenci 10-minútový náskok a v balíku jazdili českí jazdci. Postupne sa začalo tempo zvyšovať a na najťažšom kopci sa išlo veľmi rýchlo, úplne na doraz. Mojou úlohou bolo, aby som sa pohyboval okolo ostatných chalanov, spolu s Patrikom Tyborom, do tých 170 kilometrov. Potom to mali prebrať Michael a Juraj. V takýchto dlhých pretekoch zohráva dôležitú úlohu strava a pitie a mne na konci jednoducho došli sily. Nie som spokojný s výkonom, nemal som nohy, nesadol mi celkom deň, ale snažil som podať maximum pre tím."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patrika Tybora
"Zo začiatku to bolo celkom dobré. Spolu s Marekom sme mali strážiť, aby sa dopredu nedostali kvalitní jazdci, čo sa aj podarilo. Potom začala ťahať česká reprezentácia a postupne sa zrýchľovalo. Pred pretekmi sme mali jednoduché pokyny, aby sme čo najdlhšie vydržali pri Peťovi. Okruh je dosť ťažký, ale záleží aj od toho, aký má človek deň. Ja som mal dnes ten horší a tak to aj dopadlo.  "
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter Slovensko 6:28:11 600
2. KRISTOFF Alexander link ikonka Nórsko 00:00 475
3. MATTHEWS Michael link ikonka Austrália 00:00 400
4. TRENTIN Matteo Taliansko 00:00 325
5. SWIFT Ben Veľká Británia 00:00 275
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka Belgicko 00:00 225
7. ALBASINI Michael Švajčiarsko 00:00 175
8. GAVIRIA Fernando Kolumbia 00:00 150
9. LUTSENKO Alexej Kazachstan 00:00 125
10. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Francúzsko 00:00 100
46. SAGAN Juraj Slovensko 02:32 10
DNF TYBOR Patrik Slovensko odstúpil  
DNF KOLÁŘ Michael Slovensko odstúpil  
DNF ČANECKÝ Marek Slovensko odstúpil  
DNF BAŠKA Erik Slovensko odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále MS v slovenčine
 
 
video v clanku ikonka ciernaMedailová ceremónia v Bergene
 
 
rr okruh mapa
mapa okruhu, jeden má 225 nastúpaných metrov (© bergen2017.no)
 
 

 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 101
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 131
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 21
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 31
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 6x 2011-2015, 2017
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 258
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 296
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 2400
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (v rátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (v rátane iných disciplín 17)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2017): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017): 8
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2017): 16 víťazstiev z 62 etáp (25,8%), 7x bodovacia súťaž (86%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2017): 15 víťazstiev z 65 etáp (23,1%), 6x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 37
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop