MS: Holanďanky opäť zrežírovali ženské preteky, Bačíková zvládla polovicu

23.9.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
ms 2017 logo
 
 
pi 22.9. zvlnena etapa 10:05 Bergen > Bergen (4 kolá) 76 km Pirrone
 
 
Juniorky pretekali na štyroch kolách a museli byť spokojné, že v Bergene im nepršalo. V prvom okruhu sa vydala na pomerne dlhú sólovú jazdu dánska cyklistka Emma Norsgaard, ale pelotón ju potom chytil. Naša zástupkyňa Petra Machálková sa pohybovala v jeho zadnej časti, a to sa jej nevyplatilo v druhom kole, kde sa balík rozdelil a na čele zostalo len tridsať pretekárok. Machálková sa ocitla v druhej skupine, ale keďže po Salmon Hill vedúce cyklistky spomalili, slovenská jazdkyňa sa vrátila do pelotónu na začiatku tretieho kola, pričom jazdila aktívne vo svojej skupine.
 
Potom sa otriasla a pre istotu jazdila pozične dobre, no v kole číslo tri sa v kopci zasa prepadla dozadu, a to už bola konečná. Jej skupina začala naberať stratu na pelotón, kde ostala tretina štartového poľa.
 
Ešte pred štartom pretekov zaúradovala náhoda zaujímavým spôsobom. Slovenská reprezentácia mala na trati len jedného zástupcu, preto sme nemohli mať vlastný mechaničák, ale Petre Machálkovej bola vyžrebovaná pomoc z rakúskej zostavy, kde pôsobí dlhé roky slovenský mechanik Milan Kružic, ktorý občas vypomáha aj v Bore.
 
Po treťom prejazde cez Salmon Hill zostalo na čele pretekov len trinásť cyklistiek a v klesaní zaútočila Elena Pirrone. Talianska pretekárka si vybudovala aj 20-sekundový náskok, ale pred sebou mala ešte jedno kolo a za sebou šestnásť súperiek, ktoré cítili šancu na medailu. Ďalšie cyklistky už mali väčšie straty. Elena Pirrone trápila skupinu prenasledovateľov a potvrdzovala, prečo je aktuálnou európskou a svetovou juniorskou šampiónkou v ITT.
 
Na vrchole posledného kopca mala stále k dobru dvadsať sekúnd a záverečnú naháňačku umocnil aj dážď, ktorý sa objavil na trati. Osemnásťročná Elena Pirrone si už nenechala vziať takúto príležitosť a po výbornom výkone vybojovala zlatú medailu. Z hlavnej skupiny sa odtrhla po treťom prejazde cez Salmon Hill a sólovou jazdou demonštrovala svoju silu. Pre triumfe v časovke je to jej druhý svetový titul z Bergenu. Malá skupina prenasledovateľov stratila v cieli dvanásť sekúnd a v špurte sa presadila Emma Norsgaard z Dánska, ktorá sa objavila v úniku na začiatku pretekov, a bronzovú medailu získala ďalšia talianska reprezentantka Leticia Paternoster. Priemerná rýchlosť víťazky aj napriek mrholeniu dosiahla peknú hodnotu 36,3 km/h.
 
Petra Machálková vypadla z pelotónu v treťom okruhu, ale v druhom kole predviedla sympatický výkon, keď sa dokázala vrátiť do hlavnej skupiny aj striedaním na čele jej partie. Potom však neudržala tempo, ktoré nastavili favoritky na rozhodujúcom kopci. Nakoniec prišla do cieľa v skupinke s mankom 8:52 na 53. mieste. Bola to grupa od 43. po 53. priečku, teda dá sa s čistým svedomím prehlásiť, že sa umiestnila v strede štartového poľa, keďže odštartovalo 92 cyklistiek. Vzhľadom na jej krátku cyklistickú minulosť je to uspokojujúci výsledok, no zároveň výkričník pred budúcoročnými MS, pretože tam budú kopce oveľa ťažšie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petry Machálkovej (53. miesto)
"Bolo to dnes o výkone. Jeden a pol kola som sa udržala, potom nám hlavné pole ušlo, no ešte sme si to dorazili. V treťom kole ale moja skupina odpadla definitívne a šli sme si svoje tempo až do cieľa. Popravde, na to, koľko bicyklujem, som spokojná. Nebol to boj s limitom niekde osamote vzadu. Stále som šla s pretekárkami a deväť minút straty nie je takých zlých na prvé MS a vzhľadom na nervozitu pred štartom (úsmev).
Bola to náročná trať, najviac dal zabrať, samozrejme, ten kopec. No aj zjazdy na mokrej trati v poslednom kole a tiež kockový úsek, kde prešmykovalo koleso, boli zaujímavé. Pádov ale nebolo veľa, pretekárky si dávali pozor. Najtvrdší bol kopec, potom ešte taký krátky kockový úsek a najpomalšie sa šlo potom na konci kola.
Predomnou je teraz veľká výzva trénovať kopce, ak sa chcem dostať a aj niečo zajazdiť na budúcoročných MS. Tam to bude veľmi ťažké."
 
 
Výsledky
1. PIRRONE Elena Taliansko 2:06:17  
2. NORSGAARD Emma Dánsko 00:12  
3. PATERNOSTER Letizia Taliansko 00:12  
4. NOVOLODSKAIA Mariia Rusko 00:12  
5. WIEL Jade Francúzsko 00:12  
53. MACHÁLKOVÁ Petra
Slovensko 08:52  
 
pdf-ikona KOMPLETNÉ VÝSLEDKY
 
 
machalkova 2017 bergen pred startom
Petra Machálková na štarte (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
so 23.9. zvlnena etapa 13:15 Bergen > Bergen (8 kôl) 153 km Blaak
 
 
V kategórii elitných žien malo Slovensko najmenšiu šancu presadiť sa. Zvyčajne sme pretekárku nestavali, ale Alžbeta Bačíková dostala letenku na svetový šampionát za odmenu vďaka výbornému 18. miestu na ME. Organizátori pripravili až 153 kilometrov, takže otázka znela jasne, či sa Slovenke podarí dokončiť 153-kilometrovú mordovačku v limite.
 
Prvé okruhy boli pokojné. Z balíka sa odpútala iba Švédka Sara Pentonová a udržiavala náskok do jednej minúty. V treťom okruhu ju dobehla Britka Melissa Lowtherová a aspoň ona severanke robila spoločnosť. Balík sa triedil už od štartu. Na trasu sa vydalo 152 pretekárok a každé kolo zo päť-šesť vypadlo z hlavnej skupiny. Po troch kolách bolo po úniku a balík šiel pokope.
 
Bačíková mala problémy už hneď v prvom prejazde Salmon Hillu. Ostala vzadu a spolu s pár spolubojovníčkami jazdili v kolóne. Tam strávili takmer aj celý druhý okruh. V treťom už kontakt stratili a bolo jasné, že z tohto slovenského mráčika pršať nebude. Alžbeta naďalej bojovala a kolo od kola sa jej strata zväčšovala pomaly, no mala pred sebou ešte stovku kilometrov v skupine, ktorá sa stále zmenšovala. Svoju snahu ukončila v polovici pretekov.
 
Preteky pokračovali v pokojnom duchu. Nežnejšie pohlavie si toľko nenastupuje a netrhá sa. Ďalšou pretekárkou, ktorá sa chcela ukázať krátkym únikom, bola Nórka Susanne Andersenová. V piatom kole, 70 km pred páskou, došlo k najväčšiemu pádu šampionátu. Na zemi sa ocitlo zhruba desať pretekárok v zjazde pomerne z čela balíka a problémy mala aj vlaňajšia juniorská majsterka sveta Talianka Elisa Balsamová, ktorá sa dnes už chcela presadiť v elitnej kategórii. Menší chaos a medzery využila nová trojica žien k ataku. Amy Pieters (Holandsko), Rachel Neylan (Austrália) a Hannah Barnes (Veľká Británia) nasadili do trháku. Pobudli vpredu skoro jeden okruh, no dve kolá pred páskou sa začínalo odznova.
 
V predposlednom kole sa už začali ukazovať hviezdy ako Van der Breggenová, Niewiadomová, Van Vleutenová a spol. Útočili na Salmon Hille. Vyzeralo to na klasický scenár súboja zvyšku sveta proti Holandsku. Oranžové dresy sa striedali v nástupoch. Súperky nechali v závere odísť Chantal Blaakovú, menšiu hviezdu ako jej tri kolegyne. Za ňou šla v poslednom okruhu šestka súperiek. V záverečnom kockovom kopci nastúpila Poľka Katarzya Niewiadomová, no Van der Breggenová ju dobehla a nechcela jej potiahnuť. Poľka rezignovala, a tak ich došla menšia skupina. Všetko vyhovovalo Blaakovej.
 
27-ročná Chantal Blaaková sa prvý raz stala majsterkou sveta. Vyťažila z aktívnej jazdy, samostatného úniku a sily jej krajaniek, ktoré zdeptali súperky za ňou. Partiu Garfootová, Dideriksenová, Van Vleutenová, Niewiadomová, Majerusová a Van der Breggenová dokonca dobehol na páske balík, no rozdelili si medailové priečky v poradí, v akom sme ich vypísali.
 
Blaaková môže byť absolútne nadšená, veď jej slávnejšie kolegyne Van der Breggenová, Van Vleutenová či Wildová sa k titulu v pretekoch s hromadným štartom nedostali. Ak vyhrala, tak výlučne Vosová.
 
 
bergen 2017 zenyradost v cieli
Holandská radosť v cieli (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alžbety Bačíkovej po odstúpení
"Preteky prebiehali vo vysokom tempe. Hneď po štarte po 200 metroch budúca víťazka spadla, bolo to hektické. Táto trať bola nad moje sily. Okrem kopca Salmon Hill boli aj ďalšie, ktoré odčerpávali silu a energiu. Som vďačná za príležitosť a za to, že som si mohla splniť sen a štartovať na majstrovstvách sveta. Na budúci rok to bude ešte väčšia porcia kilometrov - až 166 km a ešte väčšie peklo. Mojím cieľom bolo určite dokončiť, bohužiaľ nedá sa byť stále v top forme pri mojich podmienkach. O to viac si cením 18. miesto z ME a cestný titul, kde kopce boli! Avšak nestrácam motiváciu ani odhodlanie ísť si za svojím cieľom a ďalej pracovať."
 
 
Výsledky
1. BLAAK Chantal Holandsko 4:06:30  
2. GARFOOT Katrin Austrália 00:28  
3. DIDERIKSEN Amalie Dánsko 00:28  
4. VAN VLEUTEN Annemiek Holandsko 00:28  
5. NIEWIADOMA Katarzyna Poľsko 00:28  
6. MAJERUS Christine Luxembursko 00:28  
DNF BAČÍKOVÁ Alžbeta Slovensko odstúpila  
 
pdf-ikona KOMPLETNÉ VÝSLEDKY
 
 
rr okruh profil
profil okruhu (© bergen2017.no)
 
 
rr okruh mapa
mapa okruhu, jeden má 225 nastúpaných metrov (© bergen2017.no)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop