V majstrovskej TTT súboj tradičných tímov, vysoké ambície majú Sky a Sunweb

15.9.2017, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tímová časovka je už pevnou súčasťou svetového šampionátu. Majstrovský týždeň sa stáva vďaka nej atraktívnejším a pre samotné zoskupenia je to sympatická záležitosť, ako zvýšiť svoju prestíž. Očakávame, že aj v tomto roku sa zapoja do súboja o medaily tradičné celky.
 
 
Rýchla trasa s jedným krátkym, prudkým kopcom
 
Táto disciplína sa nejazdí často na etapových pretekoch, preto tímy využívajú každú príležitosť, aby mohli čo najviac zharmonizovať svoje formácie. Majstrovská tímová časovka je špecifická v tom, že zostava obsahuje len šesť mužov a v cieli sa počíta výsledný čas toho štvrtého z nich. A keďže v Bergene je pripravená 42-kilometrová porcia, rozhodovať bude forma každého jedného cyklistu a tímy musia mať pripravenú správnu stratégiu, aby dokázali udržať čo najvyššiu rýchlosť na celej trase.
 
Štartovať sa bude na ostrove Askoy v malom mestečku Ravnanger, odkiaľ sa vydajú tímy smerom na juh. Po piatich kilometroch sa objavia na pobreží a exkurziu po tomto ostrove ukončí prejazd cez most Askoy, ktorý meria 1057 metrov a pretekárov dostane na kontinentálnu časť Nórska. Potom budú pokračovať rovinaté a rýchle úseky, no nájdeme tu aj krátky kopec Loddefjord (600 m; 10 %).
 
Dôležitý referenčný bod sa objaví na méte tridsiatich kilometrov. Stúpanie Birkelundsbakken (1,4 km; 7,2 %) bude významnou časťou TTT, pretože obsahuje aj prudké pasáže so šestnástimi percentami, takže sa tu dajú získať cenné sekundy, ktoré môžu rozhodnúť o medaile. Zároveň bude veľmi dôležité, v akom stave sa ocitnú tímové zoskupenia po tomto stúpaní, pretože z jeho vrcholu zostáva do cieľa necelých dvanásť kilometrov. Tento finálny úsek je priamočiary, len v samotnom závere obsahuje dve úzke zákruty a krátku pasáž na kockách, preto bude podstatné, aby sem dorazili jednotlivé tímy v čo najpočetnejšom zložení a na konci ešte našli energiu, aby svoje tempo dokázali vystupňovať.
 
 
ttt profil
profil časovky družstiev (© bergen2017.no)
 
 
Na najvyššie priečky sa chcú predrať Sky a Sunweb
 
V tomto roku sa uskutočnili len tri relevantné TTT a všetky ovládol tím BMC. Americká zostava bola úspešná na Tirreno - Adriatico, premožiteľa nenašla ani na technickej trase na Vuelte, ale najväčšiu radosť a sebavedomie jej musel dodať triumf v Katalánsku, pretože táto časovka merala 41 kilometrov a súperi v nej nemali šancu.
 
Tím BMC má na svojom konte dve zlaté medaily z tejto disciplíny a v minulej sezóne sa musel uspokojiť s druhou priečkou. Hlavným ťahúňom zostavy bude Rohan Dennis, uvidíme, ako sa austrálsky jazdec zotavil zo svojich zdravotných problémov, ktoré ho prinútili odstúpiť z Vuelty. Bohaté skúsenosti s touto disciplínou majú Stefan Küng a Daniel Oss, do zostavy sa vracia Silvan Dillier, ktorý na minuloročnom šampionáte neštartoval kvôli zraneniu, a všetci členovia tímu ho privítajú s otvorenou náručou. Úplným nováčikom bude 23-ročný Miles Scotson, austrálsky cyklista má veľmi dobrý ťah, a v zostave bude napokon chýbať Manuel Quinziato, ktorého nahradil Tejay van Garderen.
 
Tradične najvyššie ambície bude mať Quick-Step Floors, ako obhajca prvenstva nebude chcieť ustúpiť zo svojich pozícii. Oproti minulému roku mu bude chýbať Tony Martin, ale na Tirrene a Vuelte belgická zostava dokázala, že v TTT je veľmi silná aj bez neho. Veľké očakávania budú smerovať na Boba Jungelsa, ktorý síce neoslnili na španielskej GT, ale luxemburský jazdec sa tam pripravoval na majstrovské časovky. Vo forme jazdí Lampaert a zlatú medailu budú obhajovať aj Vermote s Terpstrom a do elitnej formácie sa tentoraz dostali Gilbert s Bauerom.
 
 
ms 2016 ttt podium 2 eqsf
Vlaňajší majstri sveta (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
S kvalitnou zostavou sa pokúsi presadiť tím Sky a britský celok bude poriadne motivovaný, pretože v tejto disciplíne sa dostal na stupne víťazov len v roku 2013, keď získal bronzovú medailu. Ale teraz bude chcieť atakovať tie najvyššie priečky. Chris Froome nechodí na preteky len tak na parádu, preto urobí všetko preto, aby pokračoval vo svojom rozlete po Tour a Vuelte. Pomáhať mu budú Kirijenka, Thomas, Kwiatkowski, všetko vynikajúci tempári, a formáciu dopĺňajú talentovaní borci Doull a Moscon, ktorí nemusia nikoho presviedčať o svojich schopnostiach.
 
Na medailové pozície myslí aj Orica, ktorá patrí v tejto disciplíne medzi najúspešnejšie zoskupenia. V ostatnej edícii získali tretie miesto a do Bergenu prichádza v takmer identickom zložení, len Matthewsa nahradil Damien Howson. Skúsená a zohratá partia Durbridge, Edmondson, Hepburn, Impey a Tuft nemusí dosahovať na jednotlivých podujatiach najlepšie výsledky, ale všetko sú to špecialisti, ktorí sa dokážu správne pripraviť na ten rozhodujúci moment.
 
V elitnej spoločnosti na stupňoch víťazov sa chce ukázať tím Sunweb, ktorému sa v tomto roku veľmi darí a cenný kov zo svetového šampionátu by len potvrdil túto tendenciu. Nemecká zostava sa môže oprieť o mimoriadne silného Toma Dumoulina, ktorý tentoraz dostane okolo seba kvalitnejších spolujazdcov. Wilco Kelderman sa dostal do výbornej formy a jeho časovkárske kvality budú pre tím veľmi osožné. Na Vuelte predviedol výborný výkon v ITT Lennard Kämna, celok posilnil Matthews, ktorý pravidelne jazdí túto disciplínu, a keď sa k nim pridajú Andersen a Oomen, tím Sunweb bude skutočne disponovať jednou z najsilnejších formácii.
 
V tímovej časovke dokázal získavať dobré výsledky Movistar, no španielske zoskupenie má v tomto smere v tomto ročníku isté rezervy, ale Castroviejo a spol. môžu opäť zaujať stopercentným výkonom. Uvidíme, ako povznesie Tony Martin tím Kaťuša - Alpecin, nemecký cyklista bude mať pri sebe dobrých tempárov ako Machado, Morkov alebo Politt. Medzi prekvapenia pretekov sa môže dostať Lotto - Jumbo. Holandská zostava sa bude spoliehať na výbornú formu Larsa Booma a  keďže sa na štarte objavia aj silní časovkári Campenaerts, Van Emden a Roglič, práve táto zostava môže potrápiť hlavných favoritov. Peter Sagan sa nepredstaví v TTT, výlučne sa sústredí na cestné preteky, takže tím Bora - Hansgrohe by mali potiahnuť najmä Bárta, Bodnar a Burghardt.       
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop