CDD: Úvod priniesol krátky súboj o žltý dres, Kwiatek porazil Emdena o jedinú sekundu

3.6.2018, 11:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
P 3.6. rovinata etapa ciel rovina Valence > Valence 6,6 km Kwiatkowski
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234567
 
etapa 0
mapa etapy, 30 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Blíži sa Tour de France! A vo Francúzsku je to cítiť, preteky Critérium du Dauphiné odštartovali kratučkým prológom v okolí mesta Valence, ktoré má asi 65-tisíc obyvateľov. Celý deň mal poslúžiť len na rozbehnutie a rozdelenie dresov, necelých sedem rovinatých kilometrov rozhodne nemalo vytvoriť obrovské rozdiely. Tie sa mali tvoriť počas nasledujúcich dní, z ktorých bol každý jeden náročnejší a náročnejší.

Po žltom drese pokukovali hlavne v tíme Sky, kde si naň brúsili zuby Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, ale hlavne Geraint Thomas. Bez chuti neostávali ani Jos Van Emden, Victor Campenaerts či Tom Bohli, no a prekvapiť mohol aj niekto z favoritov. Ako prvý sa na svoju krátku púť vydal o 12:10 Johan Le Bon z tímu Vital Concept.

Ako štrnásty v poradí odštartoval spomínaný Campenaerts. A jazdec Lotta Soudal potvrdil papierové prognózy. Časom 7:30 sa usalašil na pomyselnom tróne. Pokoriť ho nedokázali Bohli, Castroviejo ani Zakarin. Podarilo sa to až Josovi Van Emdenovi, ktorý vylepšil jeho čas o štyri sekundy. Výborne zašiel aj Bob Jungels. Luxemburčan stratil na vedúceho Holanďana len šesť sekúnd, čo potvrdzovalo prognózu o tom, že dnes môže prekvapiť aj niektorý z favoritov na GC.
 
Asi po hodine od štartu Johana Le Bona absolvovala svoju porciu už celá tretina jazdcov. Výborne išli hlavne Patrick Bevin, ktorý dokonca porazil svojho mladšieho kolegu Toma Bohliho a Matthias Brändle (Trek - Segafredo). Obaja sa dostali do Top 5. Obrovským prekvapením to nebolo, pred štartom totiž patrili do širšieho okruhu favoritov.
 
Na trať sa vydal aj Vincenzo Nibali. Taliansky pretekár však už na medzičase, ktorý pretekárom merali po 3470 metroch, strácal na tamojšieho lídra Alexandra Edmondsona (Mitchelton - Scott) trinásť sekúnd. Austrálčan tesne pred pretekmi nahradil v celku Camerona Mayera. Niekdajší víťaz Tour de France zapol očividne úsporný režim. Elitná päťka tak stále ostávala bez zmien. Zostava Emden-Bevin-Campenaerts-Brändle-Jungels však dlho vydržať nemala.
 
A aj sa tak stalo. Svoju úlohu potvrdil ďalší veľký favorit. Michal Kwiatkowski však zlepšil Holanďanov čas len o jednu jedinú sekundičku! Už na medzičase bol lepší o spomínanú sekundu a svoj "náskok" udržal až do cieľa. Na štartovacej rampe bolo pripravených posledných tridsať jazdcov. Poliaka z tejto skupiny však reálne mohli ohroziť dvaja, maximálne traja jazdci.
 
Jedným z nich bol aj Gianni Moscon. Jeho tímový kolega za ním napokon zaostal len o tri sekundy. Tím Sky si pred prológom veril. Navyše mal stále v hre aj Geraita Thomasa. No a potom odštartoval posledný muž. Kanaďan Hugo Houle z Astany. O pár minút malo byť o všetkom rozhodnuté. Britovi to dnes nevyšlo. Na prvom meranom úseku strácal už 19 sekúnd a v cieli mu to vydalo len na začiatok piatej desiatky. Stratil 21 sekúnd. 
 
A do poradia výraznejšie nezasiahol ani Hugo Houle. Z víťazstva sa tak môže tešiť Michal Kwiatkowski a celý tím Sky. Dobrý výkon celku z Britských ostrovov podčiarkol tretím miestom aj Gianni Moscon. Medzi túto dvojicu sa vtesnal Jos Van Emden. Holandský cyklista dlho bojoval o víťazstvo a na Poliaka stratil len jedinú sekundu! Elitnú päťku doplnili Victor Campenaerts (Lotto Soudal) a Patrick Bevin (BMC). Už zajtra nás ale čaká zvlnená etapa s množstvom menších kopcov a kopčekov, ktoré môžu a pravdepodobne aj poprehadzujú celé poradie.
 
 
Výsledky
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 07:25 60
2. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:01 25
3. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 00:03 10
4. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal link ikonka 00:05  
5. BEVIN Patrick BMC Racing Team link ikonka 00:05  
6. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka 00:06  
7. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:07  
8. KEUKELEIRE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:09  
9. CASTROVIEJO Jonathan Team Sky link ikonka 00:09  
10. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:11  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Krátke preview prológu:
Na začiatku je pripravený jednoduchý prológ. Len necelých sedem kilometrov dostane jazdcov do tempa pred náročnými nasledujúcimi previerkami a bez výrazných profilových komplikácii bude hlavná pozornosť smerovať „len“ na víťaza etapy a najcennejší dres. Na falošnej rovine sa nevytvoria v cieli rozdiely, ale túto ľahkú jednoduchú etapu bude dokonale kompenzovať druhá polovica pretekov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop