CDD: Prvú etapu rozprúdil až záverečný kopec, silový špurt ovládol Daryl Impey

4.6.2018, 12:40 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
1. 4.6. zvlnena etapa ciel rovina Valence > Saint-Rambert 179 km Impey
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234567
 
etapa 1
profil etapy, 2836 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Po včerajšom prológu mali najväčšiu radosť v tíme Sky. Michal Kwiatkowski sa dnes mohol hrdo viesť v žltom drese a nebyť karambolu v podaní Gerainta Thomasa, pohľad na elitnú desiatku či dokonca päťku, mohol byť pre Britov ešte krajší. Nič čo, aj taká je cyklistika. Thomas sa skrátka bude musieť posnažiť o čosi viac, 21 sekúnd predsa nie je žiadna pohroma. Podľa vyjadrení Dava Brailsforda je našťastie v poriadku a žiadna "veľká škoda" nenastala.

Naplno sa tak mohol sústrediť na deň číslo dva, etapu číslo jeden. Tá odštartovala krátko po dvanástej hodine z hostiteľského mesta zo včerajška Valence. Na programe bolo takmer 180 kilometrov a až sedem vrchárskych prémií. Nešlo o žiadne veľké kopce, len jeden dvojkový, ostatné boli ohodnotené číslami tri a štyri. I tak sa ale očakával bojovný štýl pretekania. Bodov do vrchárskej súťaže bolo predsa len dostatok a zvlnený profil tomu nahrával rovnakým spôsobom.

Ponuka dňa nalákala troch pretekárov. Boli to Brice Feillu (Fortuneo), Nicolas Edet (Cofidis) a Lawson Craddock (EF Education First). Najaktívnejší z ich bol prvý menovaný, ktorý vyhral prvé tri prémie. Získal na nich deväť bodov. Trojica si vytvorila maximálny náskok šiestich minút, ten sa však rýchlo znormalizoval a po sto odjazdených kilometroch sa zľahka šplhal k trom minútam.
 
Priebeh etapy bol pokojný. Slnka si síce pretekári príliš neužili, dokonca im hrozili búrky, no akoby sa všetci sústredili na to, čo ich ešte len čakalo. Dnes si najväčšiu pozornosť vypýtal posledný vrchol Côte du Barrage de Grangent, po ktorom chýbali do cieľa ešte štyri kilometre. A práve tento fakt robil z etapy dosť nepredvídateľnú zápletku. Balík nechcel nič podceňovať, únik kontroloval a vo vhodnej chvíli ho plánoval zneškodniť.
 
Tretia hodina pretekov sa išla priemernou rýchlosťou 42,4 km/hod. Celkový priemer etapy sa blížil k 39 km/hod. Aj to svedči o tom, že sa išlo relatívne pokojne. Na pretekárov čakali ešte tri prémie štvrtej kategórie, a teda ešte tri možné body pre skúseného Feillu. Ten sa však tak či tak zajtra oblečie do dresu pre najlepšieho vrchára. No a potom začalo na trati pršať. 
 
Na Côte de La Croix de Marlet vyhral Nicolas Edet. Podobne skúsený Francúz tak svojmu krajanovi ukradol už druhý vrchársky bod. Potom náskok trojice začal klesať až hrozivým tempom. O chvíľu si to uvedomil aj pelotón, a tak sa medzera medzi nimi opäť o čosi zväčšila. Na jeho čele pracovali tímy Quick-Step a Vital Concept. Julian Alaphilippe s Bryanom Coquardom patrili pred etapou medzi favoritov a očividne sa cítili dobre.
 
Ako prvý si povedať dosť Brice Feillu. Na dnešok mal odpracované. Jeho dvaja kolegovia sa ešte pokúšali udržať sa na čele, ale bola to snaha s prívlastkom márna. Videli sme tiež pád, pri ktorom si to najviac odniesol jazdec Treku - Segafredo. Malo ísť o amerického cyklistu Kiela Reijnena. Na čelo hlavného poľa sa medzi tým presťahovalo belgické zoskupenie Lotto - Soudal jazdiaceho pravdepodobne pre Jensa Keukeleireho. No a jedenásť kilometrov pred cieľom sa definitívne porúčal aj únik.
 
Začala stúpať nervozita. o dva kilometre neskôr sa porúčali k zemi aj dvaja zástupcovia Ag2r. Boli to Axel Domont a Alexis Vuillermoz. Našťastie to ale nevyzeralo vážne. Na čelo sa dostal britský Sky. Michal Kwiatkowski si chcel udržať "žlťák", alebo chcel Gerait Thomas získať bonusové sekundy. Na poslednom kopci, ktorý to mal celé rozprúdiť, to skúsil Dylan Teuns (BMC), ktorého sa chytil Julian Alaphilippe (Quick-Step).
 
Posledný bod do vrchárskej súťaže ale napokon získal Gerait Thomas. Podstatnejšie však bolo to, že sa rozdelil balík. A ešte podstatnejšie boli útoky najprv od Boba Jungelsa (Quick-Step) a potom aj od samotného Vincenza Nibaliho (Bahrajn - Merida)! Nakoniec ale rozhodol dlhý špurt v podaní Daryla Impeyho z Mitchelton - Scott. Juhoafričan vsadil všetko na jeden pokus a vyšlo mu to. Afričan v "Kristových rokoch" tak oslávil už štvrté sezónne víťazstvo.
 
Druhý dnes finišoval Julian Alaphilippe. Quick-Step pracoval počas celého dňa, druhé miesto môžu považovať za neúspech. Tretí skončil Pascal Ackermann. V podaní Bory - Hansgrohe, ale mladého Nemca výborný výsledok. Trojicu doplnili štvrtý Tiesj Benoot (Lotto - Soudal) a piaty Michal Kwiatkowski (Sky). Poľský reprezentant si aj vďaka tomuto umiestneniu udržal žltý dres. Na druhé miesto v GC sa dostal dnešný víťaz Impey, tretí ostáva Gianni Moscon. Tak ako sa predpokladalo, po včerajšom prológu sa dnes GC zmenilo na nepoznanie. Zajtrajšok by mohol byť pokojnejší, očakáva sa hromadný dojazd.
 
 
Výsledky
1. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 4:24:26 60
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 25
3. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 10
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:00  
5. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:00  
6. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:00  
8. MEURISSE Xandro Wanty - Groupe Gobert 00:00  
9. TEUNISSEN Mike Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. ROSON Jaime Movistar Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 4:31:51 10
2. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:02  
3. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 00:03  
4. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:07  
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:08  
6. KEUKELEIRE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:09  
7. CASTROVIEJO Jonathan Team Sky link ikonka 00:09  
8. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:11  
9. TEUNISSEN Mike Team Sunweb link ikonka 00:13  
10. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:15  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 170 km - Col de Leyrisse: dĺžka 8,5 km; sklon 4,5 %
3 20 133 km - Col de Désaignes: dĺžka 5 km; sklon 4,5 %
3 20 125 km - Côte de Saint- Agrève: dĺžka 6 km; sklon 5 %
4-20 89,5 km - Côte de Terriere: dĺžka 1,6 km; sklon 6,3 %
4-20 40 km - Côte de La Croix de Marlet (Unieux): dĺžka 2,2km; sklon 4,7 %
4-20 16 km - Côte du Barrage de Grangent: dĺžka 1,3 km; sklon 4,5 %
4-20 4 km - Côte du Barrage de Grangent: dĺžka 1,3 km; sklon 4,5 %
 
 
  
Krátke preview etapy:
Zvlnený terén prvej etapy vyvrcholí tesne pred cieľom krátkym stúpaním, ktoré bude vábiť útočníkov. Hneď po štarte sa začne stúpať na horskú prémiu a na jej sklonoch sa vytvorí únik. Utečenci dostanú k dispozícii aj ďalšie hodnotené stúpania, kde sa bude súperiť o vrchársky dres, ale s príchodom do Saint-Just-Saint-Rambert sa bude ich misia blížiť ku koncu. V blízkosti cieľového mesta sú naplánované dva okruhy a na nich bude smerovať najväčšia pozornosť na stúpanie Côte du Barrage de Grangent. Nie je to dlhý, ani prudký kopec, no keďže druhý prejazd vrcholí len štyri kilometre pred páskou, môže prehovoriť do výsledkovej listiny. Toto stúpanie buď vystrelí do úspešného úniku výbušných jazdcov, alebo niektorého z rýchlych pretekárov pripraví o šancu zabojovať o etapový triumf.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop